Nagytótfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (IV. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztaságról és a közösségi együttélés egyes szabályairól

Hatályos: 2024. 04. 09

Nagytótfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (IV. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.09.
a köztisztaságról és a közösségi együttélés egyes szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdésének 19. pontja – mely szerint a hulladékgazdálkodás a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladat – hatályát vesztette 2023. július 1. napjától. Az önkormányzatok feladata maradt a Mötv. 13. § (1) bekezdésének 5. pontja értelmében a környezetegészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás), vagyis a köztisztasági feladatok ellátása.
Ezzel párhuzamosan a Hulladéktv. helyi önkormányzatokra, valamint a helyi önkormányzatok rendeletalkotási felhatalmazására vonatkozó előírásai is jelentősen módosulnak, mely rendeletmódosítási kötelezettséget von maga után. A Hulladéktv. 33. § (4) bekezdése szerint a települési önkormányzat a Mötv. 13. § (1) bekezdés 5. pontjában foglalt köztisztasági feladatok ellátása körében eleget tesz a közterületen elhagyott hulladék felszámolásával összefüggő kötelezettségének. Ezen túlmenően a Hulladéktv. rögzíti, hogy az önkormányzatok e köztisztasági feladataik ellátása körében a közterületi kihelyezett gyűjtőedényekből vagy egyéb módon a közterületről összegyűjtött települési hulladék kezeléséről a Hulladéktv. 31. § (2) bekezdés a) pontban foglaltak alapján gondoskodnak.
Az önkormányzatok tehát kizárólag arra kapnak felhatalmazást, hogy az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét, valamint a közterületek tisztán tartásának szabályait állapítsák meg rendeletben.