Magyarhertelend Község Önkormányzat képviselőtestületének 6/2008 (IX.19..) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásokról

Hatályos: 2017. 06. 30- 2023. 07. 27

Magyarhertelend Község Önkormányzat képviselőtestületének 6/2008 (IX.19..) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásokról 1

2017.06.30.

2Magyarhertelend Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásokról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet alkalmazási köre

1. § (1) A rendeletet Magyarhertelend Község közigazgatási területén kell alkalmazni.

(2) A rendeletet alkalmazni kell települési szilárd hulladék esetében valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokára, használójára függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,

továbbá a települési folyékony hulladék esetében a település közcsatornával ellátatlan területén valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokára, használójára függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.
(3) Nem alkalmazható a rendelet a veszélyes hulladékokra és az ezzel összefüggő tevékenységekre.
Hulladékkezelési közszolgáltatás

2. § (1) Magyarhertelend Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint a települési szilárd- és folyékony hulladékkezelési közszolgáltatást (a továbbiakban: közszolgálatás) szervez és tart fenn.

(2) A közszolgáltatás kiterjed a települési szilárd és folyékony hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére.

(3)3 Magyarhertelend Község területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltató az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján „Dél-Kom” Kft. (7632 Pécs, Siklósi út 52.) napjáig (továbbiakban: közszolgáltató).

(4) A települési folyékony hulladékot csak az erre a célra kijelölt és kialakított közcélú ártalmatlanító telepen szabad elhelyezni.

Értelmező rendelkezés

3. § E rendelet alkalmazásában:

1.) Települési szilárd hulladék: a háztartásokból származó, jogszabályi előírásoknak megfelelő zárt rendszerű célgéppel szállítható szilárd hulladék (pl: a konyhai hulladék, papír, üveg, csomagolóeszköz, háztartási edény, kézi eszköz, rongy, söpredék, salak, hamu, korom, kerti és járdatakarítási hulladék.
2.) Települési folyékony hulladék: a szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül el nem vezetett szennyvíz, amely emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből, a nem közüzemi csatorna- és árokrendszerekből, valamint a gazdasági, de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből származik.
3.) Inert hulladék (föld és építési törmelék): az a hulladék, amely nem megy át jelentős fizikai vagy biológiai átalakuláson. Jellemzője, hogy vízben nem oldódik, nem ég, illetve más fizikai vagy kémiai
módon nem reagál, nem bomlik le biológiai úton, vagy nincs kedvezőtlen hatással a vele kapcsolatba kerülő más anyagokra oly módon, hogy abból környezetszennyezés vagy emberi egészség károsodása következne be, további csurgaléka és szennyezőanyag-tartalma, illetve a csurgalék ökotoxikus hatása jelentéktelen, így nem veszélyeztetheti a felszíni vagy felszín alatti vizeket.
4.) Települési szilárdhulladék lerakó telep (a továbbiakban: hulladéklerakó): műszaki védelemmel létesített, folyamatos ellenőrzést biztosító rendszerrel ellátott, a szilárd hulladék föld felszínén vagy földben történő ártalmatlanítására szolgáló műtárgyak és kiszolgáló létesítmények összessége.
5.) Lomtalanítás alá tartó háztartási szilárd hulladék: az az alkalmilag képződött vagy felhalmozódott háztartási hulladék, amely a közszolgáltatást végző közszolgáltató által rendszeresített gyűjtőedényzetben mérete vagy mennyisége miatt nem helyezhető el, amelynek elszállításáról s ártalmatlanításáról a közszolgáltató gondoskodik.
6.) Egyéb települési szilárd hulladék: a gazdasági vállalkozásoknál keletkező, háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, veszélyesnek nem minősülő hulladék.
7.) Ingatlantulajdonos az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek, illetőleg amelyeknek a tulajdonában, birtokában vagy használatában lévő ingatlanán települési szilárd- illetve folyékony hulladék keletkezik.
8.) Hulladékkezelő telep: a települési hulladék begyűjtésére, átvételére és az egyes hulladékfajták további tárolására, átrakására, előkészítésére, hasznosítására vagy ártalmatlanítására szolgáló telephely.
9.) Hulladékkezelő: aki a települési szilárd hulladékot gazdasági tevékenysége körében a hulladék birtokosától átveszi, tárolja, hasznosítja, kezeli és ártalmatlanítja.
10.) Hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelési, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.
11.) Gyűjtés: a települési szilárd hulladék rendezett összeszedése, válogatása a további kezelésre történő elszállítás érdekében.
12.) Begyűjtés: települési szilárd hulladéknak a hulladék birtokosától történő átvétele a hulladék birtokosának vagy a begyűjtőnek a telephelyén, továbbá a begyűjtőhelyen és a további kezelés érdekében történő összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyén.
13.) Közszolgáltató: a település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.
14.) Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a közszolgáltatónak fizetendő, az e rendeletben meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj, amely tartalmazza a települési szilárd hulladék kijelölt ártalmatlanító helyen történő elhelyezésének díjhányadág is.
II. Fejezet

Közterületek, egyéb ingatlanok tisztántartása

4. § Magyarhertelend Község teljes közigazgatási területén a szemetelés, a közterületek bármely módon történő szennyezése tilos.

(1) Közterületen a szemét és hulladék kizárólag a szemétgyűjtő tartályokban és konténerekben helyezhető el. A szemétgyűjtő tartályok elhelyezéséről, ürítéséről, fertőtlenítéséről, karbantartásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(2) Aki bármely anyag szállításánál, fel- és lerakásnál nem kerülheti el a közterület beszennyezését, köteles a munka befejezése után a hulladéktól a közterületet megtisztítani. Ha a szállító, fuvarozó e kötelességének nem tesz eleget, a szennyeződést az köteles megszüntetni, akinek a részére a szállítás történt.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni:

a) az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlan műveléséről, rendben tartásáról, gyomtól, gaztól, szeméttől, vagonélő bokroktól való megtisztításáról,

b) az ingatlanával szomszédos belterületi útnak az út középvonaláig terjedő részének tisztántartásáról,

c)az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 méter széles területsáv, illetőleg- ha a járda mellett zöldsáv is van – az úttestig terjedő teljes terület tisztántartásáról,
d) az ingatlan előtti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és hulladékok eltávolításáról,
e) a járdán elburjánzó gaznak a burkolat rongálása nélküli kiírtásáról, az ingatlanról az úttest vagy a gyalogjáró terébe kinyúló ágak, bokrok, folyamatos lenyeséséről,
f) 4 az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 méter szélességű útsáv) síkosság mentesítéséről. A járdáról (útsávról) a havat szükség szerint naponta többször is a hóesés után nyomban, de legkésőbb reggel 6 óráig el kell takarítani. Tilos a havat a közüzemi és közérdekű létesítményekre (pl. vízelzáró csap, közkifolyó, vízelnyelő akna) elhelyezni.
A járdák síkosság mentesítésére konyhasót vagy ennek tömény oldatát használni tilos. A közegészségügyileg veszélyes anyagot nem tartalmazó szóróanyaggal (pl. fűrészpor, homok, kőpor, hamu, kis szemcséjű salak); a szóróanyag beszerzéséről a tisztításra kötelezett gondoskodik.
(4) A közintézmények, terek, sétányok, parkolók, zöldterületek, valamint az ezek melletti közutak rendszeres tisztántarttatásáról és tisztántartásáról a közintézmény, illetőleg az Önkormányzat gondoskodik az (1) bekezdésben foglaltak szerint.
(5) A kereskedelmi és vendéglátó üzletek, árusító-helyek előtti közterületet és járdaszakaszt az üzlet üzemeltetője köteles tisztán tartani az (1) bekezdésben foglaltak szerint. Az üzemeltető köteles gondoskodni az üzlet környékének tisztántartásáról is.
(6) Az utcai és egyéb idény jellegű vagy alkalmi elárusító helyek árusai kötelesek az árusításra kijelölt helyet, valamint annak környékét tisztántartani.
(7) Az üzletek és alkalmi elárusítóhelyek üzemeltetői ill. árusai az árusításból keletkező hulladék gyűjtésére az üzlet, árusítóhely előtt megfelelő számú zárható edényt kötelesek elhelyezni és azoknak saját szemétgyűjtő edénybe történő kiürítéséről és elszállításáról vagy elszállíttatásáról gondoskodik.
(8) 5
(9) Építés, tatarozás, bontás, az úttest felbontása során törekedni kell a keletkező por és más szennyeződés szétterjedésének megakadályozására a porképző anyagok vízzel történő ideiglenesen elhelyezett építőanyagot és szennyeződést előidéző más anyagot úgy kell tárolni, hogy biztosítva legyen ezen anyagok eső, szél általi elsodródásának megakadályozása.
(10) 6
A kereskedő, utcai árus és rendezvényszervező kötelezettségei

5. § (1) Az üzlet, egyéb elárusítóhely, vendéglátó, és szolgáltató egység előtti és melletti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos köteles tisztántartani, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. A tulajdonos köteles a burkolt területen a síkosságmentesítésről és a hó eltakarításáról gondoskodni.

(2) Az ingatlan előtti és melletti járdát a tulajdonos köteles naponta mind a téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 7 óráig letakarítani, nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztántartani, zárás előtt összetakarítani.

(3) Közterületen szeszes italt fogyasztani tilos. A tilalom nem vonatkozik a közterületen elhelyezett és közvetlenül a közterületen szeszes ital árusítását is végző üzletek 10 méteres környékére, valamint a majális jellegű rendezvények során ideiglenesen kitelepült, szeszes italt is árusító üzletek 50 méteres környékére.

6. § (1) Az utcai árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztántartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

(2) Közterületen rendezett vásár, sport- és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a területnek és közvetlen környezetének tisztántartásáról, továbbá a terület eredeti állapotában történő visszaadásáról.

Síkosságmentesítés és hóeltakarítás

7. § (1) A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (fűrészporon, homokon, salakon) kívül klorid tartalmú fagyáspontcsökkentő szer (pl. konyhasó) használata csak úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának mértéke 40 g/m2-nél több ne legyen. Az ilyen anyagot tárolóedényben, környezetszennyezést kiváltó kizáró módon kell tárolni. A feloldott havat szükség szerint naponta többször el kell távolítani.

(2) Klorid tartalmú vegyszer használata zöldfelületen, illetve azok közvetlen környékén tilos.

(3) Hórakást tilos elhelyezni:

a) útkereszteződésben,

b) útburkolati jelen,

c) járdasziget és járda közé,

d) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,

e) kapubejárat elé,

f) közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré; pl. vizelzáró csap, gáz- és egyéb közlétesítmény (lámpaoszlop, hirdetőoszlop stb.)

Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

8. § (1) Tilos

a) az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni,

b) a feltakarításból, felmosásból keletkezett szennyeződése, szennyvizet a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni,

c) a közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, diszcserje stb.) megrongálni, csonkítani,

d) a parkosított és füvesített zöldterületet rendeltetésellenesen használni,

e) hulladékot elhagyni, felhalmozni, a gyűjtés, szállítás és lerakás szabályairól eltérő módon kezelni.

(2) Ebek által a közterületen okozott szennyezés eltávolításáról az eb sétáltatója köteles haladéktalanul gondoskodni.

III. Fejezet

A települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatás

A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

9. § (1) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

(2) A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyben a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatta.

(3) A településen a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevétele heti egy alkalommal kötelező.

10. § A települési szilárd hulladék gyűjtését

a) családi házas lakóterületeken ingatlanonként 1 db 110 literes hulladékgyűjtő edénnyel,

b) többlethulladék keletkezése esetén a közszolgáltató által forgalmazott műanyag zsákban lehetséges.

11. § A közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés tartalmi elemei:

a) a felek megnevezése, és azonosító adatai,

b) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napja,

c) a teljesítés helye, módja

d) a megrendelő rendelkezésére bocsátott gyűjtőedény űrtartalom és darabszám szerint,

e) az ürítés gyakoriság és az ürítés ideje napok szerint,

f) a megrendelő által meghatározott, az ingatlanon előreláthatólag keletkező hulladék mennyisége amelyre közszolgáltatást a megrendelő igénybe veszi,

g) a gyűjtőedények használatának jogcíme és módja,

h) a közszolgáltatás díja és alkalmazásának feltételei,

i)a közszolgáltatás mértékét meghaladó, a megrendelő igényei szerinti esetleges többletszolgáltatás és annak díja,
j) a közszolgáltatási díj megfizetésének módja,
k) a szerződés módosításának, felmondásának feltételei,
l) az irányadó jogszabályok meghatározása.
Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

12. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot az e rendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá a közszolgáltatónak történő átadásáról a rendeletben meghatározott módon és helyen gondoskodni. E kötelezettség teljesítése során az ingatlantulajdonos köteles;

a)az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartani,
b) a települési szilárd hulladékot – különös tekintettel a hulladék további kezelésére – az elszállításra való átvételig gyűjteni, illetve tárolni, ennek során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,
c) 7 az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék kezelésére az önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe venni, illetve a hulladékot a begyűjtésre e rendeletben feljogosított közszolgáltatónak átadni és, a közszolgáltatási díjat megfizetni.
(2) Ha az ingatlantulajdonos a tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, köteles ezt a tény keletkezését követő 30 napon belül írásban bejelenteni a közszolgáltatónak. A bejelentés elmulasztásából eredő hátrányokért az ingatlan korábbi és új tulajdonosa egyetemlegesen felelnek.
(3) Nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az ingatlantulajdonost az olyan beépítetlen ingatlan tekintetében, ahol nem tartózkodik, és ahol hulladék sem keletkezik.
(4) 8 Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásába bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a települési szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett nem települési szilárd hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra közszolgáltatást igénybe venni, feltéve, hogy a települési szilárd hulladék kezeléséről nem gondoskodott.
(5) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlantulajdonos a közszolgáltatás alól nem vonhatja ki magát arra való hivatkozással, hogy a szolgáltatást a hulladéktermelés hiányában nem, illetve csak részben veszi igénybe.
(6) A települési szilárd és folyékony hulladék gyűjtése, tárolása kizárólag oly módon történhet, hogy ne idézzen elő szennyezést lakótelken belül, sem azon kívül, sem pedig közterületen.
(7) Az ingatlantulajdonos köteles a hulladéktároló edény(ek) tárolási helyét tisztántartani, télen a hótól megtisztítani, felszórással síkosság mentesíteni. Az ürítés alkalmával szennyeződött közterület tisztításáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.
(8) Az ingatlantulajdonos télen a járda és az úttest között lévő hókupacon legalább 1 méter széles átjárót köteles létesíteni, hótól megtisztítani, síkosságmentessé tenni, hogy a hulladékgyűjtésére szolgáló tartály a szállítójárműre balesetveszély nélkül könnyen feladható legyen.

13. § (1) Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényeket az ingatlana területén belül köteles elhelyezni. Gyűjtőedényt közterületen tartósan elhelyezni kizárólag abban az esetben lehetséges, ha a gyűjtőedény az ingatlan adottságait figyelembe véve, hely hiányában az ingatlan területén nem helyezhető el.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles az gyűjtőedényeket a hulladék elszállítása céljából a közszolgáltató által megjelölt időpontban, a közterületen a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és űrítésre alkalmas helyen elhelyezni. A hulladékgyűjtő edényeket a szállítás 6.00 óráig kell az ingatlan bejárata előtti közterületre kihelyezni oly módon, hogy az a hulladékszállító járműre könnyen felhelyezhető legyen. A gyűjtést követően a gyűjtő edényzet saját ingatlanra történő visszahelyezése az ingatlantulajdonos, illetve a közszolgáltatást igénybe vevő feladata.

(3) A hulladék elszállítás céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének – a közterület szennyezésének elkerülése érdekében – zárt állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza.

(4) A kihelyezett gyűjtőedényből a még használható dolgokat kiválogatni tilos.

(5) A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű- és gyalogosforgalmat, és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

14. § (1) A hulladéktároló edények beszerzéséről, javításáról, pótlásáról és a szolgáltatással érintett ingatlanokon való elhelyezésről (odaszállításról) az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(2) Az ingatlantulajdonos kötelessége gondoskodni a gyűjtőedény tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról és környezetének tisztántartásáról.

(3) Ha a gyűjtőedényben olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt az edényt nem lehet üríteni, az ingatlantulajdonos a közszolgáltató felhívása az edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni.

(4) Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet, építési törmeléket vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, a gyűjtőberendezés épségét.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

15. § (1) A közszolgáltató köteles a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanon keletkezett hulladékot az e rendeletben előírt szabályok szerint rendszeresen elszállítani a kijelölt hulladék lerakóhelyre, illetve annak ártalmatlanításáról a szakmai környezetvédelmi szabályoknak megfelelő módon gondoskodni.

(2) A települési szilárd hulladék elhelyezését, ártalmatlanítását kizárólag a komlói regionális hulladéklerakón, vagy egyéb – környezetvédelmi működési engedéllyel rendelkező – hulladéklerakón lehet elvégezni. (továbbiakban: hulladéklerakó)

16. § (1) A közszolgáltató köteles a gyűjtőedény ürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal végezni.

(2) A szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedény ürítése során esetleg keletkezett szennyeződés takarításáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.

(3) A gyűjtőedényben okozott kárt a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, ha a károkozást neki felróható okból következett be. A közszolgáltató köteles az ebből eredő karbantartási munka, és javítás időtartamára helyettesítő gyűjtőedényt biztosítani. Ha a károkozás nem róható fel a közszolgáltatónak, a használhatatlanná vált gyűjtőedény javítása, pótlása, illetve cseréje az ingatlantulajdonost terheli.

(4) A közszolgáltató jogosult megtagadni a hulladék elszállítását:

- az önkormányzat rendeletében előírttól (szabványos 110 literes) eltérő tárolóedény kihelyezése esetén,
- ha a tárolóedényben a települési szilárd (kommunális) hulladék körébe nem tartozó anyag került elhelyezésre (pl. forró hamu, kő-, építési törmelék, állati tetem, maró, mérgező anyag, elektronikai hulladék, folyékony vagy befagyott zsiradék, gyúlékony vagy robbanó anyag, nagyobb terjedelmű, súlyú tárgy, amely veszélyezteti a hulladékszállítással foglalkozó alkalmazott egészségét, vagy megrongálhatja a gyűjtőberendezést, illetve ártalmatlanítása során veszélyezteti a környezetet.)
- a hulladék nem a szabványos, zárt tárolóedényben, illetve nem a közszolgáltatótól vásárolt (70 liter űrtartalmú) jelzett zsákban kerül kihelyezésre,
- a hulladék oly módon kerül kihelyezésre, hogy a tárolóedény mozgatásakor a kiszóródás veszélye fennáll (nem lezárt, illetve sérült edény)
- ha a tárolóedény körül szabálytalanul, annak mozgatást és ürítést akadályozó módon többlethulladék került kihelyezésre,
amennyiben a tárolóedények jelzése bevezetésre kerül – a tárolóedények matricájának hiánya illetve sérülése esetén.

Lomtalanítás

17. § (1) A lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról a közszolgáltató évente két alkalommal a közszolgáltatás keretében – külön díj felszámolása nélkül – gondoskodik.

(2) A közszolgáltató kizárólag a lomtalanítás alá tartozó háztartási szilárd hulladék elszállítására köteles.

(3) A hulladékot az ingatlantulajdonos a közszolgáltató által hirdetmény útján előzetesen megjelölt helyen és időpontban helyezheti ki elszállítás céljából.

(4) Az elszállítandó hulladékot úgy kell elhelyezni a közterületen, hogy a jármű- és a gyalogosforgalmat ne akadályozza, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen, a zöldterületet és a növényzetet ne károsítsa, továbbá ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

Közszolgáltatási díj

18. §9 (1) Az elkülönítetten gyűjtött hulladék a közszolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre, vagy közszolgáltatás körébe tartozó hulladékot kezelő hulladékkezelő létesítménybe is szállítható, és ott a jogosultnak átadható, vagy külön gyűjtőedényben elhelyezhető.

(2) A település lakosai részére igénybe vehető hulladékudvarról a közszolgáltató a helyben szokásos módon és honlapján tájékoztatást nyújt. A nyitva tartás rendjét, a hulladékudvarban gyűjthető egyes hulladékokra és a hulladékudvar igénybevételi módjára és a mennyiségi korlátokra vonatkozó tájékoztatást a Közszolgáltató a honlapján és a hulladékudvarban közzéteszi.

(3) A Közszolgáltató a hulladékudvar üzemeltetési szabályzatában meghatározza a természetes személy ingatlanhasználó által a hulladékudvarban elhelyezhető hulladékok mennyiségét. A természetes személy ingatlanhasználó e jogát csak úgy gyakorolhatja, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat megfizette.

19. §10 Gazdálkodó szervezetre vonatkozó külön szabályok

20. § (1)11 Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatást igénybe venni, ha a gazdálkodási tevékenységgel összefüggésben keletkezett települési hulladékának kezeléséről megfelelően nem gondoskodik.

(2) Az a gazdálkodó szervezet, amely a környezetvédelmi felügyelőség által engedélyezett- települési hulladék ártalmatlanítására alkalmas – hulladékkezelési berendezéssel, létesítménnyel rendelkezik, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele alól mentesül, ha a tevékenysége során képződött települési szilárd hulladék ártalmatlanításáról ebben a berendezésben, létesítményben gondoskodik.

(3) Az a gazdálkodó szervezet, amely a kötelező közszolgáltatást nem veszi igénybe, a külön jogszabályban meghatározott módon és tartalommal köteles a tevékenysége során keletkező hulladék mennyiségét és összetételét fajtánként nyilvántartani, az átala végzett kezelésről, a kezelt és az eredményből származó hulladékról nyilvántartást, a kezelőlétesítmény működéséről üzemnaplót vezetni és ezekről a hatóságnak bejelentést tenni. A gazdálkodó szervezet a közszolgáltatást alá nem tartozó hulladékának mennyiségéről, összetételéről, keletkezésének forrásáról és kezelésének módjáról köteles jegyzőt tájékoztatni. Ha a gazdálkodó szervezet e tájékoztatási kötelezettségét elmulasztja, a közszolgáltatást köteles igénybe venni.

A közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó települési hulladékkal kapcsolatos rendelkezések

21. § (1)12 A közszolgáltatás nem terjed ki a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, közszolgáltató és egyéb gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékra, ha nem kötelezett a közszolgáltatás igénybevételére; nem terjed ki továbbá a közintézmény működése során keletkezett hulladékra.

(2) A hulladék termelője, birtokosa a tevékenységének gyakorlása során keletkezett vagy más módon birtokába került hulladékot köteles gyűjteni, továbbá az ártalmatlanításról vagy hasznosításról gondoskodni.

(3) Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettségét a hulladék termelője, birtokosa

a) a jogszabályban meghatározott feltételekkel megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy

b) az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.

(4) Az (1) bekezdésében megjelölt hulladékot a komlói hulladék lerakóhelyre, továbbá egyéb, környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező ártalmatlanító helyre vagy hasznosító helyre a hulladék termelője, birtokosa külön engedély nélkül, az adott lerakóra vonatkozó hulladékkezelési díj megfizetése mellett maga is elszállíthatja.

22. § (1) A hulladék elszállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállítójárműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon és más környezetterhelést se idézzen elő. Szállításból eredő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításról, a terület szennyeződés mentesítéséről és az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a hulladék termelője, illetőleg az ingatlantulajdonosa köteles gondoskodni.

23. § (1) Ha az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék elszállításával a közszolgáltatót bízza meg, a megrendelés és a szolgáltatás feltételeiben történő megállapodásuk alapján a közszolgáltató a megjelölt időpontra vagy időtartamra a megjelölt mennyiségű és összetételű hulladéknak megfelelő gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátja, a hulladék elszállítását elvégzi, és gondoskodik a kijelölt ártalmatlanító helyen történő elhelyezéséről.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltató részére a megállapodásban rögzített díjat köteles megfizetni.

24. § (1) A hulladék termelője, birtokosa köteles gondoskodni az önkormányzat külön rendeletében meghatározott közterület-használati engedély megszerzéséről, ha a hulladék összegyűjtésére szolgáló konténer közterületen 24 órát meghaladó időtartamra kerül kihelyezésre. Köteles gondoskodni továbbá a konténer környezetének folyamatos tisztántartásáról, a konténer telítődése esetén annak haladéktalan elszállításáról.

(2) A gazdálkodó szervezet konténert közterületen a közúti és a gyalogosforgalom biztonságát nem veszélyeztető módon, az alábbi rendelkezések megtartásával helyezhet ki:

a) főútvonalon konténer kizárólag folyamatos rakodás idejére helyezhető ki, a szállító jármű helyszínen tartásával annak érdekében, hogy az elszállítás a telítődéskor haladéktalanul megtörténhessen.

b) tömegközlekedési útvonalon, ha a konténer kihelyezése csak a közúti forgalom zavarásával oldható meg, az a) pontban foglaltak szerint kell eljárni,

c) egyéb útvonalakon a konténert a telítődést követő 8 órán belül el kell szállítani.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

Szabálysértés

25. §13 Szabálysértést követ el, és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet

a) 4. §-ában az ingatlantulajdonosnak a közterület, épület és telek tisztántartására,

b) 5. és 6. §-ában a kereskedő, utcai árus és rendezvényszervező kötelességeire,

c) 7. §-ában a síkosság-mentesításre és hó eltakarításra,

d) 8. §-ában a közterület tisztántartásával összefüggő egyéb tilalomra és köteleségre,

e) 12. §-ának az ingatlantulajdonos kötelességére,

f) 13. §-ának és 14. §-ának (4) bekezdésében a hulladékgyűjtő edényre,

g) 17. §-ának (4) bekezdésében az elszállítandó hulladéknak a közterületen való elhelyezésére,

h) 21. §-ának (1) és (4) bekezdésében a gazdálkodó szervezet kötelességeire,

i) 22. §-ában a hulladék szállíítására,

j)24. §-ában a hulladékgyűjtő konténerre vonatkozó megállapított rendelkezéseket megszegi.
Hatálybalépés14
Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
1. 1516 számú melléklet
1

Az önkormányzati rendeletet a Magyarhertelend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. július 28. napjával.

10

Hatályon kívül helyezte a 6/2017. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 6. §- a

15

Módosította az 1/2010. (I. 8.) önkormányzati rendelet 1.§ - a