Magyarhertelend Község Önkormányzat képviselőtestületének 9/2017 (XII.8..) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2015. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 12. 09- 2017. 12. 09


Magyarhertelend Község Önkormányzata Képviselőtestülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az Mötv. 8. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2015. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: R.) a következők szerint módosítja.

1.§

  1. Az R. 3. § kiegészül az alábbi 8. ponttal

„8. járda tisztántartásának elmulasztása: a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 5/2004. (I. 28.) GKM rendelet mellékletének 3.2.2. pontjának b) alpontjában írt kötelezettség elmulasztása.”.

  1. Az R.

„9. szabálytalan csapadékvíz elvezetés: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) 47.§ (8) bekezdésébe ütköző csapadékvíz elvezetés.”.

  1. Az R.

„10. közterület rendjének engedély nélküli megváltoztatása: a közterülettel rendelkezni jogosult engedélye nélkül a közterület rendjének olyan megváltoztatása, amelynek eredményeként a közterület a rendeltetésszerű használatra részben vagy egészben alkalmatlanná válik vagy a közterület használatát korlátozza.”.

  1. Az R. 3. § kiegészül az alábbi 11. ponttal

11. gyep: olyan hasznosítatlan belterületi terület, mely természetes folyamatok vagy mesterséges telepítés útján gyepalkotó növényfajokkal borított.”.

  1. Az R. 3. § kiegészül az alábbi 12. ponttal

„12. kert, udvar, gyep gondozásának elmulasztása:

  • a tulajdonában vagy használatában lévő ingatlanának kertjét, udvarát, gyepét szükség szerint, de évente legalább 4 alkalommal (húsvétig, július 15-ig, augusztus 15-ig, szeptember 10-ig) gyomtól, gaztól nem tisztítja meg, rendszeresen nem kaszálja,
  • a tulajdonában vagy használatában lévő ingatlanának kertjében, udvarán a rovarok és rágcsálók szükséges alkalom szerinti mentesítéséről nem gondoskodik,
  • a tulajdonában vagy használatában lévő ingatlanának kertjéből, udvarából kinyúló ágak és bokrok nyeséséről nem gondoskodik.”.
  1. Az R. 3. § kiegészül az alábbi 13. ponttal

„13. közterületen tárolt használaton kívüli, üzemképtelen, hatósági jelzés nélküli, roncs járműveket eltávolításának elmulasztása: az az üzembentartó vagy tulajdonos, aki közterületen, használaton kívüli, üzemképtelen, hatósági jelzés nélküli, roncs járművet a közterületről saját költségén a felszólítását követő 30 napon belül nem távolítja el.


2.§

Az R. 4. §-ának szövege folytatólagosan kiegészül az alábbi szövegrésszel: aki a járda tisztántartását, kert, udvar, gyep gondozását elmulasztja, közterületen tárolt használaton kívüli, üzemképtelen, hatósági jelzés nélküli, roncs járműveket eltávolítását elmulasztja, továbbá az is, aki szabálytalanul vezeti el a csapadékvizet, illetve aki a közterület rendjét engedély nélkül megváltoztatja.

3.§

(1)  E rendeletben foglalt szabályokat a hatálybalépést követően elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások esetén kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.




Szeledi Katalin                                                                                                                   Dr. Sitkei Lukács

polgármester                                                                                                                              jegyző





Kihirdetve: 2017. december 8.    


  Dr. Sitkei Lukács

                                                                 jegyző