Magyarhertelend Község Önkormányzat képviselőtestületének 13/2018 (XII.20..) önkormányzati rendelete

a vállalkozások támogatásáról

Hatályos: 2018. 12. 21

Magyarhertelend Község Önkormányzata a vállalkozásoknak a településfejlesztésében megnyilvánuló szerepének elismerése és ösztönzése érdekében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazása alapján és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontja szerinti feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.


I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. §


A rendeletet hatálya kiterjed a Magyarhertelend község közigazgatási területén székhellyel rendelkező egyéni vállalkozóra, jogi személyiségű gazdasági társaságra és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra (a továbbiakban: vállalkozások).


A kedvezmények nyújtásának közös szabályai

  1. §


(1) Az önkormányzat jelen rendelet alapján munkahelyteremtésre és fejlesztési célú beruházás megvalósítására nyújt támogatást.

(2) A helyi önkormányzat nem nyújthat a költségvetése terhére olyan kiadást vagy bevételkiesést jelentő támogatást, vagy bármilyen más előnyt, amely gazdasági tevékenységet folytató vállalkozás részére az áruk termeléséhez, illetve szolgáltatások nyújtásához biztosított kedvezmény révén a versenyt torzítja, vagy annak torzításával fenyeget, amennyiben érintheti az Európai Unió tagállami és Magyarország közötti kereskedelmet.

Pályázat

  1. §


(1) Az önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyújthat, melyet pályázat útján ítél meg a pályázóknak.

(2) A pályáztatás útján odaítélhető keret összeget az önkormányzat a tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az önkormányzata minden évben a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadását követően, de legkésőbb március 31. napjáig pályázati felhívást tesz közzé, amely tartalmazza az alábbiakat:

a)  a pályázati feltételeket,

b)  a pályázók körét,

c) támogatható célokat,

d) az elszámolható költségtípusokat,

e) a pályázati adatlapot,

f) a beadás módját, a beadási határidőt, a csatolandó dokumentumokat,

             g) a maximális elnyerhető támogatás összegét

(4) A pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el a benyújtást követő első ülésén.

(5) A támogatásra vonatkozó pályázati felhívás szövegét az önkormányzat a helyben szokásos módon teszi közzé, az egyéb módon történő közzétételről a polgármester dönthet.

(6) A támogatás biztosítására vonatkozóan a pályáztatás során kiválasztott, a támogatást elnyerő vállalkozással az önkormányzat szerződést köt. A szerződésben szabályozni kell a kapott támogatás jellegét, annak idejét, megszűnésének eseteit és a támogatást igénybe vevő kötelezettségeit. A szerződést az önkormányzat nevében a polgármester köti meg.

(7) A támogatással érintett cél megvalósulását az önkormányzat ellenőrzi.

(8) Nem kaphat munkahelyteremtő támogatást az a vállalkozás,

  1. amelynek az önkormányzat felé lejárt köztartozása van,
  2. amely az e rendelet alapján korábban megítélt támogatást nem megfelelően használta fel, vagy azzal nem megfelelően számolt el.

Munkahelyteremtő támogatás

  1. §


(1) A munkahelyteremtő támogatásra azok a vállalkozások pályázhatnak,

a) amelyeknek a székhelye vagy telephelye a településen van,

b) amelyek vállalják, hogy a támogatás odaítélésének évében Magyarhertelend állandó lakóhellyel rendelkező, napi négy órás, vagy teljes munkaidejű új munkavállalót alkalmaznak, és a foglalkoztatási jogviszonyt a támogatás odaítélésétől számított 3 évig folyamatosan fenntartják, vagy helyette más, szintén Magyarhertelendi lakóhelyű munkavállalót alkalmaznak.

c) amelyeknek a támogatással érintett munkavállaló foglalkoztatásával az éves átlagos foglalkoztatotti létszáma teljes munkaidejű foglalkoztatás esetén1 fővel, napi négy órás foglalkoztatás esetén 0.5 fővel nő.

(2) A támogatás maximuma 5 fő/év/munkáltató.

(3) A támogatott munkáltató a támogatással kapcsolatos, a foglalkoztatásban bekövetkezett változásokat köteles haladéktalanul, írásban bejelenteni az önkormányzatnak.


Fejlesztési támogatás

  1. §


(1) A fejlesztési támogatást azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek a tevékenységük, szolgáltatásuk színvonalának növelésére fejlesztést, beruházást valósítottak, vagy valósítanak meg. A megvalósított beruházás az település szempontjából kedvező, bevétel növekedést hoz, vagy hozhat (iparűzési adó, idegenforgalmi adó)

(2) E rendelet alapján támogatható tevékenységek, eszközök és az elszámolható költségek:

a) a fejleszteni kívánt tevékenységhez kötődő eszközök;

b) csak a gazdasági tevékenységgel érintett épülethez, épületrészhez tartozó építés, épületfelújítás, -korszerűsítés, épületgépészet, -kialakítás, -felújítás, -korszerűsítés, új épület kialakítása;

(3) A pályázható támogatás legfeljebb a beruházás értékének 100%-át igényelheti, de maximum az egy év viszonylatában a vállalkozás által fizetett iparűzési adó mértékéig.

Záró rendelkezések

6. §

(1) A pályázati  feltételek nem teljesülése esetén a támogatási összeg három hónapon belül visszajár.

(2) A rendelet szerinti támogatás a 2019. január 1. napja után létesített új munkahelyekre, illetve fejlesztésekre vehető igénybe.

(3) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Szeledi Katalin                                                                                           Dr. Sitkei Lukács

polgármester                                                                                                      jegyző



Kihirdetve: 2018. december 20.


  

Dr. Sitkei Lukács

      jegyző