Magyarhertelend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 24

Magyarhertelend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.24.

Magyarhertelend Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdés f) pontjában foglalt felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, az önkormányzatra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselőtestület az önkormányzat 2022. évi költségvetését az alábbiak szerint állapítja meg:

a) 214.045.604 Ft Költségvetési bevétellel

b) 214.045.604 Ft Költségvetési kiadással

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselőtestület.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. és a 3. melléklet részletezi.

(4) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselőtestület az előző év(ek) költségvetési maradványának, felhalmozási maradványának igénybevételét rendeli el.

(5) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében az adott évi saját bevételek 20%-át, de legfeljebb 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. Az adott évi saját bevételek 20%-át, de legfeljebb a 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből vagy az előző évi költségvetési maradványának, felhalmozási maradványának igénybevételével történik.

A költségvetés részletezése

3. § A Képviselőtestület az önkormányzat 2022. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 4. melléklet részletezi.

b) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 5. melléklet tartalmazza.

c) Az Önkormányzat 2022. évi fejlesztési céljait az 6. melléklet részletezi.

d) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

e) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatónként a 8. melléklet és a 9. melléklet szerint határozza meg.

f) Az önkormányzat cél jelleggel nyújtott támogatásait a 10. melléklet részletezi.

g) Az Önkormányzat a kiadások között általános tartalékot nem képez, fejlesztésre tartalékot nem képez.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselőtestület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatát. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(5) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(6) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(7) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselőtestület gyakorolja.

(8) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzati gazdálkodás folytonossága érdekében nettó 200.000 Ft-ig kötelezettséget vállaljon rendkívül, előre nem tervezhető és ezért a költségvetésben nem szereplő feladatok végrehajtására. A polgármester e kötelezettségvállalásokról, döntésekről a képviselő-testületet soron következő ülésén, de legkésőbb 30 napon belül köteles tájékoztatni.

(9) A Képviselőtestület a polgármestert, közalkalmazottakat, munkatörvénykönyve hatálya tartozókat megillető cafeteria juttatás éves keret összegét 200.000 Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő járulékokat, adókat is magába foglalja.

(10) A képviselőtestülete munka-, és védőruha juttatást keret összegét 2022. évben 15.000,- Ft/ fő állapítja meg. Melynek részletes felhasználási feltételeit az önkormányzat munka-, és védőruha juttatási szabályzata tartalmazza.

Az előirányzatok módosítása

5. § (1) A képviselőtestület felhatalmazza a polgármestert a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra.

(2) A költségvetési szerv vezetője a költségvetése előirányzatai és az előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(3) Az (1) bekezdés szerinti polgármesteri hatáskörbe adott előirányzat-módosításokat a képviselőtestület a költségvetési rendelet 5. § (2) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselőtestület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(4) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

A gazdálkodás szabályai

6. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben a képviselőtestület rendelkezik.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozás béli hiányosságért, a felelősség a mindenkori költségvetési szerv vezetőjét terheli.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) A költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a komlói kistérségi társulás belső ellenőre útján gondoskodik.

Záró és vegyes rendelkezések

8. § A képviselőtestület a polgármesternek a rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló szóbeli beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások a rendeletbe beépítésre kerültek. A képviselőtestület az átmeneti gazdálkodásról szóló külön rendeletet nem fogadott el.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Magyarhertelend Község Önkormányzat 2022. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

forintban

Sorszám

Bevételi jogcím

2022. évi előirányzat

1

2

3

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

99 055 204

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

78 305 731

1.2.

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

12 378 470

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

1.5.

Működési célú központosított előirányzatok

1.6.

Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

6 101 003

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

7 298 295

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

7 298 295

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

29 540 055

4.1.

Helyi adók (4.1.1.+4.1.2.)

29 317 549

4.1.1.

- Vagyoni típusú adók

14 351 309

4.1.2.

- Termékek és szolgáltatások adói

14 966 240

4.2.

Gépjárműadó

4.3.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

13 860

4.4.

Egyéb közhatalmi bevételek

208 646

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.10.)

5 354 100

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

5 354 100

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

5.4.

Tulajdonosi bevételek

5.5.

Ellátási díjak

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

5.8.

Kamatbevételek

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

5.10.

Egyéb működési bevételek

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

6.1.

Immateriális javak értékesítése

6.2.

Ingatlanok értékesítése

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

6.4.

Részesedések értékesítése

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

141 247 654

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+10.3.)

10 000 000

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

10 000 000

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

62 797 950

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

12 726 893

12.2.

Előző év felhalmozási maradványának igénybevétele

50 071 057

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

13.3.

Betétek megszüntetése

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

15.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

16.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +15.)

72 797 950

17.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+16)

214 045 604

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

forintban

Sorszám

Kiadási jogcímek

2022. évi előirányzat

1

2

3

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.)

144 374 657

1.1.

Személyi juttatások

26 542 480

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

3 450 140

1.3.

Dologi kiadások

36 462 662

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

7 508 000

1.5

Egyéb működési célú kiadások

70 411 375

1.6.

- az 1.5-ből: - Elvonások és befizetések

1.7.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

1.8.

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

1.9.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

1.10.

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

67 041 945

1.11.

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

1.12.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

1.13.

- Árkiegészítések, ártámogatások

1.14.

- Kamattámogatások

1.15.

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

3 369 430

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

69 670 947

2.1.

Beruházások

10 990 260

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

10 990 260

2.3.

Felújítások

58 665 781

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

58 665 781

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások

14 906

2.6.

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

2.7.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

2.8.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

2.9.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

2.10.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

2.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

2.12.

- Lakástámogatás

2.13.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

14 906

3.

Tartalékok (3.1.+3.2.)

3.1.

Általános tartalék

3.2.

Céltartalék

4.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2+3)

214 045 604

5.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (5.1. + … + 5.3.)

10 000 000

5.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

5.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

10 000 000

5.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

6.

Belföldi értékpapírok kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

6.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

6.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása

6.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

6.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása

7.

Belföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.4.)

7.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

7.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

7.3.

Pénzeszközök betétként elhelyezése

7.4.

Pénzügyi lízing kiadásai

8.

Külföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

8.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

8.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása

8.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

8.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök törlesztése

9.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (5.+…+8.)

10 000 000

10.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4+9)

224 045 604

KÖLTSÉGVETÉSI, FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE

3. sz. táblázat

forintban

1

Költségvetési hiány, többlet ( költségvetési bevételek 9. sor - költségvetési kiadások 4. sor) (+/-)

-72 797 950

2.

Finanszírozási bevételek, kiadások egyenlege (finanszírozási bevételek 16. sor - finanszírozási kiadások 9. sor) (+/-)

62 797 950

Költségvetés engedélyezet létszám kerete

4. sz. táblázat

Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő)

21

- ebből Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

13

2. melléklet

Magyarhertelend Község Önkormányzat I. Működési célú bevételek és kiadások mérlege

forintban

Sorszám

Bevételek

Kiadások

Megnevezés

2022. évi előirányzat

Megnevezés

2022. évi előirányzat

1

2

3.

4.

5.

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

99 055 204

Személyi juttatások

26 542 480

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

7 298 295

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

3 450 140

3.

2.-ból EU-s támogatás

Dologi kiadások

36 462 662

4.

Közhatalmi bevételek

29 540 055

Ellátottak pénzbeli juttatásai

7 508 000

5.

Működési célú átvett pénzeszközök

Egyéb működési célú kiadások áht-n belülre

67 041 945

6.

4.-ből EU-s támogatás

Tartalékok

7.

Egyéb működési bevételek

5 354 100

Felhalmozási kiadások

8.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

Beruházások

9.

8.-ból EU-s támogatás

Egyéb működési kiadások áht-n kívülre

3 369 430

10.

11.

12.

13.

Költségvetési bevételek összesen (1.+2.+4.+5.+7.+…+12.)

141 247 654

Költségvetési kiadások összesen (1.+...+12.)

144 374 657

14.

Hiány belső finanszírozásának bevételei (15.+…+18. )

12 726 893

Értékpapír vásárlása, visszavásárlása

15.

Költségvetési maradvány igénybevétele

12 726 893

Likviditási célú hitelek törlesztése

10 000 000

16.

Felhalmozási maradvány igénybevétele

Rövid lejáratú hitelek törlesztése

17.

Betét visszavonásából származó bevétel

Hosszú lejáratú hitelek törlesztése

18.

Egyéb belső finanszírozási bevételek

Kölcsön törlesztése

19.

Hiány külső finanszírozásának bevételei (20.+…+21.)

10 000 000

Forgatási célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása

20.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele

10 000 000

Betét elhelyezése

21.

Értékpapírok bevételei

22.

Működési célú finanszírozási bevételek összesen (14.+19.)

22 726 893

Működési célú finanszírozási kiadások összesen (14.+...+21.)

10 000 000

23.

BEVÉTEL ÖSSZESEN (13.+22.)

163 974 547

KIADÁSOK ÖSSZESEN (13.+22.)

154 374 657

24.

Költségvetési hiány:

3 127 003

Költségvetési többlet:

-

25.

Tárgyévi hiány:

400 110

Tárgyévi többlet:

-

3. melléklet

Magyarhertelend Község Önkormányzat II. Felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlege (Önkormányzati szinten)

forintban

Sor-
szám

Bevételek

Kiadások

Megnevezés

2022. évi előirányzat

Megnevezés

2022. évi előirányzat

1

2

3

4

5

1.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

Beruházások

11 005 166

2.

1.-ből EU-s támogatás

1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

4 990 260

3.

Felhalmozási bevételek

Felújítások

58 665 781

4.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök átvétele

3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

58 665 781

5.

4.-ből EU-s támogatás (közvetlen)

Egyéb felhalmozási kiadások

6.

Egyéb felhalmozási célú bevételek

7.

8.

9.

10.

11.

Tartalékok

12.

Költségvetési bevételek összesen: (1.+3.+4.+6.+…+11.)

Költségvetési kiadások összesen: (1.+3.+5.+...+11.)

69 670 947

13.

Hiány belső finanszírozás bevételei ( 14+…+18)

50 071 057

Értékpapír vásárlása, visszavásárlása

14.

Költségvetési maradvány igénybevétele

Hitelek törlesztése

15.

Felhalmozási maradvány igénybevétele

50 071 057

Rövid lejáratú hitelek törlesztése

16.

Betét visszavonásából származó bevétel

Hosszú lejáratú hitelek törlesztése

17.

Értékpapír értékesítése

Kölcsön törlesztése

18.

Egyéb belső finanszírozási bevételek

Befektetési célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása

19.

Hiány külső finanszírozásának bevételei (20+…+24 )

Betét elhelyezése

20.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

Pénzügyi lízing kiadásai

21.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele

22.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

23.

Értékpapírok kibocsátása

24.

Egyéb külső finanszírozási bevételek

25.

Felhalmozási célú finanszírozási bevételek összesen (13.+19.)

50 071 057

Felhalmozási célú finanszírozási kiadások összesen
(13.+...+24.)

26.

BEVÉTEL ÖSSZESEN (12+25)

50 071 057

KIADÁSOK ÖSSZESEN (12+25)

69 670 947

27.

Költségvetési hiány:

69 670 947

Költségvetési többlet:

-

28.

Tárgyévi hiány:

19 599 890

Tárgyévi többlet:

-

4. melléklet

Magyarhertelend Község Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei

forintban

Sor-szám

MEGNEVEZÉS

Évek

Összesen
(6=3+4+5)

2022.

2023.

2024.

1

2

3

4

5

6

1.

-

2.

-

3.

-

4.

-

5.

-

6.

ÖSSZES KÖTELEZETTSÉG

-

-

-

-

5. melléklet

Magyarhertelend Község Önkormányzat saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához

forintban

Sor-szám

Bevételi jogcímek

2022. évi előirányzat

1

2

3

1.

Helyi adók

29 331 409

2.

Az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

3.

Osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel

-

4.

Tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

-

5.

Bírság-, pótlék- és díjbevétel

208 646

6.

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

-

SAJÁT BEVÉTELEK ÖSSZESEN

29 540 055

6. melléklet

Magyarhertelend Község Önkormányzat 2022. évi fejlesztési céljai

forintban !

Sor-szám

Fejlesztési cél leírása

Fejlesztés várható kiadása

1

2

3

2.

MFP- Közetrületi játszótér kialakítása

4 990 260

3.

MFP-Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése (védőnői szolgálat)

29 293 919

4.

EBR: Önkormányzati fejlesztések-2021

17 903 782

3.

FEJLESZTÉSI CÉLJAINAK VÁRHATÓ EGYÜTTES ÖSSZEGE

52 187 961

7. melléklet

EU-s projekt neve, azonosítószáma:

MFP-OJKJF/2021 Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése-2021

Források

2020.

2021.

2022. után

Összesen

- saját erőből központi támogatás

0

EU-s forrás

4 990 260

4 990 260

Társfinanszírozás

0

Hitel

0

Egyéb forrás

0

0

Források összesen:

0

4 990 260

0

4 990 260

Kiadások, költségek

2021.

2022.

2022. után

Összesen

Személyi jellegű

0

Beruházások, beszerzések

2 583 937

2 583 937

Szolgáltatások igénybe vétele

2 057 400

2 057 400

Adminisztratív költségek

348 923

348 923

0

0

0

Összesen:

0

4 990 260

0

4 990 260

EU-s projekt neve azonosítója:

MFP-ÖTIK/2021 Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése-2021 (védőnői szolgálat)

Források

2 021

2 022

2022. után

Összesen

- saját erőből központi támogatás

0

EU-s forrás

29 293 919

29 293 919

Társfinanszírozás

0

Hitel

0

Egyéb forrás

0

0

Források összesen:

29 293 919

0

0

29293919

Kiadások, költségek

2021.

2022.

2022. után

Összesen

Személyi jellegű

0

Beruházások, beszerzések

Szolgáltatások igénybe vétele

27 243 718

27 243 718

Adminisztratív költségek

2 050 201

2 050 201

0

0

0

Összesen:

0

29 293 919

0

29293919

Önkormányzaton kívüli EU-s projektekhez történő hozzájárulás 2022. évi előirányzat

Támogatott neve

Hozzájárulás (E Ft)

Összesen:

0

8. melléklet

Költségvetési szerv megnevezése

Magyarhertelendi Közös Önkormányzati Hivatal

04

Feladat megnevezése

Összes bevétel, kiadás

01

forintban !

Száma

Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése

Előirányzat

1

2

3

Bevételek

1.

Működési bevételek (1.1.+…+1.10.)

666 690

1.1.

Készletértékesítés ellenértéke

1.2.

Szolgáltatások ellenértéke

1.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

1.4.

Tulajdonosi bevételek

1.5.

Ellátási díjak

1.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

1.7.

Általános forgalmi adó visszatérülése

1.8.

Kamatbevételek

1 000

1.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

1.10.

Egyéb működési bevételek

665 690

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+2.3.)

3 928 072

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

2.2.

Visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése ÁH-n belülről

2.3.

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

3 928 072

2.4.

- ebből EU támogatás

3.

Közhatalmi bevételek

4.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (4.1.+4.2.)

4.1.

Visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése ÁH-n belülről

4.2.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

4.3.

- ebből EU-s támogatás

5.

Felhalmozási bevételek (5.1.+…+5.3.)

5.1.

Immateriális javak értékesítése

5.2.

Ingatlanok értékesítése

5.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

6.

Működési célú átvett pénzeszközök

7.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

8.

Költségvetési bevételek összesen (1.+…+7.)

4 594 762

9.

Finanszírozási bevételek (9.1.+…+9.3.)

66 228 445

9.1.

Költségvetési maradvány igénybevétele

2 921 421

9.2.

Vállalkozási maradvány igénybevétele

9.3.

Irányító szervi (önkormányzati) támogatás (intézményfinanszírozás)

63 307 024

10.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (8.+9.)

70 823 207

Kiadások

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.)

69 934 207

1.1.

Személyi juttatások

55 877 773

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

7 076 939

1.3.

Dologi kiadások

6 429 495

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1.5.

Egyéb működési célú kiadások

550 000

1.6.

Tartalék

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+…+2.3.)

889 000

2.1.

Beruházások

889 000

2.2.

Felújítások

2.3.

Egyéb fejlesztési célú kiadások

2.4.

- ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai

3.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (1.+2.)

70 823 207

Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő)

9

Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

0

9. melléklet

Költségvetési szerv megnevezése

Magyarhertelend Község Önkormányzat

04

Feladat megnevezése

Összes bevétel, kiadás

01

forintban

Száma

Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése

Előirányzat

1

2

3

Bevételek

1.

Működési bevételek (1.1.+…+1.10.)

5 354 100

1.1.

Készletértékesítés ellenértéke

1.2.

Szolgáltatások ellenértéke

5 354 100

1.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

1.4.

Tulajdonosi bevételek

1.5.

Ellátási díjak

1.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

1.7.

Általános forgalmi adó visszatérülése

1.8.

Kamatbevételek

1.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

1.10.

Egyéb működési bevételek

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+2.3.)

106 353 499

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

2.2.

Visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése ÁH-n belülről

2.3.

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

106 353 499

2.4.

- ebből EU támogatás

3.

Közhatalmi bevételek

29 540 055

4.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (4.1.+4.2.)

4.1.

Visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése ÁH-n belülről

4.2.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

4.3.

- ebből EU-s támogatás

5.

Felhalmozási bevételek (5.1.+…+5.3.)

5.1.

Immateriális javak értékesítése

5.2.

Ingatlanok értékesítése

5.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

6.

Működési célú átvett pénzeszközök

7.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

8.

Költségvetési bevételek összesen (1.+…+7.)

141 247 654

9.

Finanszírozási bevételek (9.1.+…+9.3.)

72 797 950

9.1.

Költségvetési maradvány igénybevétele

12 726 893

9.2.

Felhalmozási maradvány igénybevétele

50 071 057

9.3.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

10 000 000

10.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (8.+9.)

214 045 604

Kiadások

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.)

144 374 657

1.1.

Személyi juttatások

26 542 480

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

3 450 140

1.3.

Dologi kiadások

36 462 662

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

7 508 000

1.5.

Egyéb működési célú kiadások

70 411 375

1.6.

Tartalék

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+…+2.3.)

69 670 947

2.1.

Beruházások

10 990 260

2.2.

Felújítások

58 665 781

2.3.

Egyéb fejlesztési célú kiadások

14 906

2.4.

- ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai

3.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (1.+2.)

214 045 604

Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő)

6

Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

10

10. melléklet

K I M U T A T Á S a 2022. évben céljelleggel juttatott támogatásokról Magyarhertelend Község Önkormányzat

forintban

Sorszám

Támogatott szervezet neve

Támogatás célja

Támogatás összege

1.

Komló kistérségi Önkormányzati Társulás

tagdíj

325 500

2.

Komló kistérségi Önkormányzati Társulás

gyepmesteri hozzájárulás

216 389

3.

Háziorvosi ügyeleti ellátás

működési hozzájárulás

617 483

4.

Komló Térségi Családsegítő és gyermekjóléti Szolgálat

működési hozzájárulás

96 563

5.

Szociális Szolgáltató Központ

működési hozzájárulás

13 614

6.

Magyarhertelendi bölcsi

állami támogatáson felüli hozzájárulás

217 619

7.

Magyarhertelendi Óvoda

állami támogatáson felüli hozzájárulás

1 619 228

8.

Közös Hivatal intézményfinanszírozása

állami támogatás átadása

63 785 096

9.

Közös Hivatali vagyon biztosítás

vagyon biztosítás

165 000

10.

Magyarhertelendi Polgárőr Egyesület

működési hozzájárulás

200 000

11.

Mecsek-Hegyhát Egyesület

működési hozzájárulás

30 032

12.

Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás

működési hozzájárulás

494 334

13.

Falugondnokok Egyesülete

működési hozzájárulás

30 000

14.

Suavis Bt.

működési hozzájárulás

2 040 000

15.

Mecsek-Völgység Egyesület

működési hozzájárulás

15 000

16.

Magyarhertelendi Bordalkör Egyesület

működési hozzájárulás

100 000

17.

KÖSZ

működési hozzájárulás

12 740

18.

TÖOSZ

működési hozzájárulás

15 925

19.

HeViKult Egyesület

működési hozzájárulás

100 000

20.

Magyarhertelendi Termál Turisztikai Egyesület

működési hozzájárulás

100 000

21.

Mesés Mecsek Turisztikai Önkormányzati Társulás

működési hozzájárulás

221 399

22.

Kelet-Mecsek Egyesület

működési hozzájárulás

10 000

23.

Összesen:

70 425 922