Magyarhertelend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről

Hatályos: 2023. 09. 29

Magyarhertelend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről

2023.09.29.

Magyerhertelend Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Önkormányzata Képviselő-testülete által alapított kitüntetéseket, elismerő címeket és a díszpolgári címet a polgármester előterjesztésére a képviselő-testület adományozza.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kitüntetés és elismerő cím egy azon személynek, csak egy alkalommal adományozható.

(3) A kitüntetések adományozására javaslatot tehet a képviselő-testület tagja, minden helyi lakos, helyi székhelyű jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(4) A javaslatok benyújtásának időpontjáról a kitüntetések átadása előtt 60 nappal a helyben szokásos módon felhívást kell közzétenni, 30 nap beadási határidővel.

(5) A javaslatnak tartalmaznia kell a jelöltnek azon teljesítményét, mely a javaslat szerint méltóvá teszi a kitüntetésre. A javaslatnak legalább egy oldal terjedelműnek kell lenni.

(6) A javaslatot a jegyzőhöz kell benyújtani, zárt borítékban.

"Magyarhertelend Község Díszpolgára" cím

2. § (1) Magyarhertelend Község Önkormányzat Képviselő-testülete a község érdekében kiemelkedő érdemeket szerzett személyek iránti tisztelete elismeréseként „Magyarhertelend Díszpolgára” címet alapít.

(2) A díszpolgári cím évente egy alkalommal azoknak a - tevékenységüket legalább régió szinten kimagasló szinten művelő - személyeknek adományozható, akik:

a) származásukkal vagy munkásságukkal kötődnek Magyarhertelend községhez, és

b) tevékenységük Magyarhertelend község fejlődésére jelentős hatást gyakorolt.

(3) A díszpolgári címben részesültek részére az Önkormányzat által szervezett rendezvényen, ünnepélyes keretek között bronz emlékplakett és egyedi szövegezésű díszes oklevél kerül átadásra.

"Magyarhertelendért" Kitüntetés

3. § (1) Magyarhertelend Község Önkormányzat Képviselő-testülete a község érdekében kiemelkedő érdemeket szerzett - (2) bekezdés szerinti - személyek iránti tisztelete elismeréseként "Magyarhertelendért" kitüntetést alapít.

(2) A kitüntetés cím évente egy alkalommal azoknak a természetes személyeknek, jogi személyeknek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek adományozható, akik, illetve amelyek tevékenysége a község gazdasági,kulturális, oktatási, sport, egészségügyi és társadalmi fejlődésében kiemelkedő jelentőségűnek bizonyult.

(3) A kitüntetéssel a Képviselő-testület díszoklevelet és üvegből készült emlékplakettet adományoz.

"Magyarhertelendért" Elismerő oklevél

4. § (1) Magyarhertelend Község Önkormányzat Képviselő-testülete a község életében jelentős szerepet betöltő, természetes személyek iránti tisztelete elismeréseként „Magyarhertelendért” elismerő oklevelet alapít.

(2) A kitüntetés évente egy alkalommal azoknak a magyarhertelendi lakhelyű, köztiszteletben álló természetes személyek részére adományozható, akik személyes emberi példamutatásuk és életpályájuk révén a község megbecsült polgárai

(3) A kitüntetéssel a Képviselő-testület díszoklevelet adományoz.

5. § Ez a rendelet 2023. szeptember 29-én lép hatályba.