Alsóbogát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013(XII.5.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és a község köztisztaságának fenntartásáról

Hatályos: 2015. 07. 02

Alsóbogát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013(XII.5.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és a község köztisztaságának fenntartásáról

2015.07.02.

Alsóbogát Község Önkormányzata Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 88. § (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdésében, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 153. § (1) bekezdés a) pontjában és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ELSŐ RÉSZ

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § 1. A rendelet hatálya kiterjed Alsóbogát község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára vagy használójára (a továbbiakban együtt: ingatlanhasználó), melynek tevékenysége során települési hulladék képződik.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából: Hulladék: Bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles

(2) Háztartási hulladék: a háztartásokban képződő vegyes, elkülönítetten gyűjtött, valamint lomhulladék, ideértve a lakásokban, lakóingatlanokban, a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben, valamint a lakóházak közös használati helyiségeiben és területén képződő hulladékok. - Ht. 2. § 21.

(3) Háztartási hulladékhoz hasonló hulladék: az a vegyes, illetve elkülönítetten gyűjtött hulladék, amely a háztartásokon kívül képződik és jellegében összetételében a háztartási hulladékhoz hasonló

(4) Bio hulladék: biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, beleértve az avarhulladékot, lombot, kaszálékot, nyesedéket és faágat is. - Ht. 2. § 3.

(5) Lomhulladék: az ingatlanhasználótól a közszolgáltató által a lomtalanítás során átvett olyan háztartási hulladék, amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladja.

(6) Veszélyes hulladék: az a hulladék, amely vagy amelynek bármely összetevője, illetve átalakítási terméke a jogszabályokban meghatározott veszélyességi jellemzők valamelyikével rendelkezik, és a veszélyes összetevő olyan koncentrációban van jelen, hogy ezáltal az élővilágra, az emberi életre és egészségre, a környezet bármely elemére veszélyt jelent, illetve nem megfelelő tárolásra és kezelése esetén károsító hatást fejt ki. - Ht. 2. ß 48.

(7) Települési hulladék: a háztartási és a háztartási hulladékhoz hasonló szilárd hulladék.

(8) Vegyes hulladék: a háztartási és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladékok az a különböző fajtájú és összetételű hulladékot tartalmazó része, amelyet az elkülönítetten gyűjtött hulladéktól eltérő külön gyűjtőedényben gyűjtenek.

(9) Építési-bontási hulladék: az épített környezet alakításától és védelméről szóló törvény szerinti építési tevékenységből származó hulladék.

(10) Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás: a közszolgáltatás körébe tartozó hulladék átvételét, gyűjtését, elszállítását, kezelését, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással érintett hulladékgazdálkodási létesítmény fenntartását, üzemeltetését biztosító kötelező jelleggel igénybe veendő közszolgáltatás

(11) Helyi köztisztasági szolgáltatás: a község közterületein keletkezett hulladék eltakarítása, összegyűjtése és elszállítása tisztán tartása, hó eltakarítása, síkosság mentesítés.

(12) Közszolgáltató: az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkező és hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvény szerint minősített gazdálkodó szervezet, amely a települési ön kormányzattal kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés alapján hulladékgazdálkodási közszolgáltatást lát el.

MÁSODIK RÉSZ

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

I. Fejezet

1. Alsóbogát Község Önkormányzatának feladata

3. § . Alsóbogát Község Önkormányzata a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását a Dél-dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Kft (7400 Kaposvár, Cseri u. 16.) közszolgáltatóval kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.

2. Közszolgáltatási szerződés

4. § . A közszolgáltatás ellátására vonatkozó részletes leltételeket az önkormányzat és a közszolgáltató által kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés rögzíti, amely a Hl. és a közszolgáltató kiválasztásáról és a hulladékgazdálkodási közszolgálati szerződésről szóló 317/2013. (VIII.28.) Kormányrendeletben meghatározottakon kívül tartalmazza a közszolgáltatás időbeli hatályát és a szerződés módosításával kapcsolatos rendelkezéseket.

3. Az ingatlan használók kötelességei és jogai

5. § (1) Az ingatlanhasználók kötelesek

a) az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról, rendjéről gondoskodni.

b) az ingatlanokon, közterületeken keletkező települési hulladék (háztartási hulladék, háztartási hulladékokra hasonló hulladék) összegyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatban eljárni.

(2) Az ingatlanhasználó az Alsóbogát Község Önkormányzata által szervezett közszolgáltatást az e rendeletben meghatározott gyakorisággal igénybe veszi és, a szolgáltatás körébe tartozó hulladékot a közszolgáltató részére rendszeresen átadja.

6. § (1) Az ingatlanhasználó a közszolgáltatás Igénybevételéért díjat fizet

(2) Az ingatlanhasználót nem terheli az (1) bekezdésben foglalt díjfizetési kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlanok tekintetében, ahol senki sem tartózkodik és ezért ott települési vegyes hulladék nem keletkezik.

7. § Az ingatlanhasználók a közszolgáltatónak 15 napon belül bejelenti, ha tulajdonos váltás vagy egyéb ok- különösen a közszolgáltatásba újonnan történő bekapcsolódás - folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

8. § Szüneteltethető a közszolgáltatás igénybevétele azokon az ingatlanokon, amelyeken folyamatosan legalább 60 napig senki sem tartózkodik és emiatt hulladék sem keletkezik. A szüneteltetésre vonatkozó igényt az ingatlanhasználó írásban köteles bejelenteni a közszolgáltatónak, a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt legalább 30 nappal megelőzően és a számlákkal utólag igazolni a szünetelés tényét. Ha a szünetelés e bekezdés szerinti feltételeiben változás következik be, az ingatlanhasználó ezt írásban. haladéktalanul köteles a közszolgáltatónak bejelenteni. A szüneteltetés idejére már kiszámlázott ürítési díjat a közszolgáltató a számlákkal való igazolás benyújtását követően, utólag írja jóvá.

9. § Az ingatlanhasználója gondoskodik a hulladékgyűjtő edény rendeltetésszerű használatáról, rendszeres tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, valamint környezete tisztántartásáról.

10. § Az ingatlan használó a települési hulladék részét képező elkülönítetten gyűjtött hulladékot (papír, üveg, műanyag palack) az 1. számú mellékletben meghatározott a szelektív hulladékgyűjtő pontokra elhelyezheti.

11. § Az ingatlan használó, gazdálkodó szervezet a közszolgáltató felhívására a közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyének telephelyének címét, adószamát, a természetes személy ingatlan használó a személyes adatai közül a családi és utónevét, lakóhelyének, tartózkodási helyének, értesítési helyének címét megadja.

12. § Ha az ingatlanhasználó a zöldhulladék komposztálásáról saját maga nem gondoskodik, a zöldhulladékot elkülönítetten gyűjti, és évente 2 alkalommal a közszolgáltatónak megfelelően kötegelve átadja a meghirdetett időpontban.

13. § (1) Évente 1 alkalommal előre meghirdetett időpontban külön díj felszámolása nélkül lomtalanítás kerül megszervezésre. A lom hulladék gyűjtéséről, elszállításáról, hasznosításáról és ártalmatlanításáról a közszolgáltató gondoskodik.

(2) A közszolgáltatás keretében a közszolgáltató kizárólag a lakosságnál, a háztartásokban képződött, de a rendszeres hulladékszállításra használatos gyűjtőedényekbe el nem helyezhető lom hulladékot szállítja el.

(3) Lomtalanítás keretében közterületre nem helyezhető ki:

a) építési és bontási hulladék

b) gumiabroncs hulladék

c) gépjármű roncs

d) az ipar, mezőgazdaság vagy szolgáltatási tevékenység során képződött hulladék

e) veszélyes hulladék

f) háztartásban keletkező vegyes hulladék

g) elkülönítetten gyűjtött hulladék

h) bio hulladék

(4) Az elszállítandó lomhulladékot a közterületen úgy kell elhelyezni, hogy az a jármű és gyalogos forgalmat ne akadályozza, a gyűjtő szállító eszköz által jól megközelíthető legyen, a zöldterületet és a növényzetet ne károsítsa, és ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

14. § Természetes személy ingatlanhasználó a háztartásban keletkező elkülönítetten gyűjtött egyes a közszolgáltató által nevesített és általa közzétett időpontban veszélyes hulladékát a meghatározott ideiglenes gyűjtőpontokon átadhatja a közszolgáltató részére.

II. Fejezet

1. A közterületek és ingatlanok tisztántartása és rendje

15. § (1) Az ingatlanok és környezetük tisztántartásáról

a) azok tulajdonosa, kezelője, tartós használója, haszonélvezője, ezek megbízottja (a továbbiakban tulajdonos) illetőleg

b) más használatában lévő ingatlanok (ingatlan részek, helyiségek) esetében a bérlő, használó (a továbbiakban használó) köteles gondoskodni

(2) Tulajdonos, használó feladata:

a) A járda teljes területe takarítása, tisztántartása, síkosság mentesítése

b) A járdaszakasz melletti árok és annak műtárgyai (kapubejárók átereszei) tisztántartása

c) A lakó - és emberi tartózkodásra szolgáló más épületek részeinek így különösen az udvarok, kertek, előkertek, lépcsőházak, kapualjak, pincepadlás, továbbá az ingatlanhoz tartozó valamennyi közterületnek nem minősülő terület folyamatos tisztántartása

(3) A járdák tisztítását, csúszásmentesítését reggel 7- 9 óráig kell elvégezni, illetve a tisztántartásról és csúszásmentesítésről folyamatosan gondoskodni kell

(4) A Tulajdonos, használó köteles a járda melletti füves területet rendszeresen kaszálni, a gyommentesítésről folyamatosan gondoskodni. A vegyszeres gyomirtás tilos.

(5) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásakor, illetőleg szállítása közben a közterület beszennyeződne, a szennyezést előidéző, vagy aki részére a szállítás történt, köteles a közterületet azonnal megtisztítani.

(6) Az eb tulajdonosa, sétáltatója köteles a sétáltatott eb ürülékét a közterületről haladéktalanul eltávolítani, összeszedni.

(7) Közterületen gépjárművet mosni, szerelni tilos, kivéve, ha a ott hibásodott meg és elvontatni nem lehet.

16. § (1) A szórakozó- vendéglátó és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt, közterület részt, az üzlet használója köteles a nyitvatartási idő alatt tisztán tartani, zárás előtt összetakarítani és a keletkezett hulladék elszállításáról gondoskodni.

(2) Az utcai árusok kötelesek a részükre kijelölt helyet és annak közvetlen környezetét tisztán tartani, a hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni.

(3) Közterületen hirdetményt, plakátot csak e célra rendszeresített hirdetőtáblán szabad elhelyezni.

17. § (1) A 15-16. §- ban nem szabályozott közterületek, közutak, parkok, játszóterek, valamint az ezekhez vezető járdák, buszvárók tisztántartása, a keletkező hulladék összegyűjtése és elszállítása az önkormányzat feladata.

(2) A közterületen elhelyezett utcai hulladékgyűjtők ürítéséről, tisztántartásáról az Önkormányzat gondoskodik,

2. Az avar és zöldhulladék ártalmatlanítása

18. § (1) Zöldhulladékot elsősorban komposztálni kell.

(2) Amennyiben a komposztálás nem lehetséges, évi 2 alkalommal - a megfelelően összegyűjtött és előkészített kerti hulladékot a szolgáltató előre meghirdetett időpontban elszállítja

(3) A megfelelően előkészített, légszáraz zöldhulladék, az emberi egészséget legkevésbé károsító, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon minden csütörtökön 13-17 óráig, vasárnap 8-20 óra között égethető.

(4) A száraz, égetésre előkészített zöldhulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű hulladékot, gumit, vegyszert, veszélyes hulladékot.

III. Fejezet

1. A Közszolgáltató közszolgáltatással kapcsolatos jogai és kötelezettségei

19. § (1) A közszolgáltató köteles a 21. § (1) bekezdés szerinti - kivéve a 20. §-ban meghatározott eseteket - edényzetben vagy a jelölt zsákokban gyűjtött hulladék elszállításához speciális járművet és a szükséges személyzetet biztosítani az ütemezett szállítási napon.

(2) A közszolgáltató köteles a meghatározott járművei, személyzettel, a meghatározott időpontban (hétfői napon) az ingatlanokon keletkezett, gyűjtő edényzetben összegyűjtött hulladékot rendszeresen összegyűjteni, elszállítani és hulladékkezelőnek átadni.

(3) A közszolgáltató évente 1 alkalommal gondoskodik a lomtalanítás megszervezéséről, és a lomtalanítás során a közterületre kihelyezett lomhulladék átvételéről, összegyűjtéséről, elszállításáról.

(4) A közszolgáltató évente 2 alkalommal a megfelelően kötegelt zöldhulladékot - előre meghirdetett időpontban elszállítja.

(5) A közszolgáltató a szelektív hulladékgyűjtő pontokról a hulladékot rendszeresen havi egy alkalommal elszállítja.

20. § (1) A közszolgáltató megtagadhatja a hulladék elszállítását, ha:

a) A közszolgáltatást igénybe vevő a szabványostól eltérő gyűjtőedényt használ, amely a járművel való ürítésre nem alkalmas, vagy a gyűjtőedény műszaki állapota lehetetlenné teszi az ürítést

b) Ha a hulladék az ürítés, illetve a szállítás során személyi sérülést, a szállító járműben kárt okozna

c) Érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a hulladék veszélyes, vagy a szolgáltatás körébe nem tartozó anyagot tartalmaz.

(2) A közszolgáltatás megtagadása esetén a közszolgáltató köteles írásban értesíteni a közszolgáltatást igénybevevőt a megtagadás okáról.

(3) Az ingatlanhasználó a következő szállítási időpontig köteles a megtagadási okot megszüntetni.

2. A hulladékgyűjtő edényzettel kapcsolatos előírások.

21. § (1) Az ingatlanhasználó a települési vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedény űrtartalmát a szállítási gyakoriság és a Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban Hkr.) 7. §-ának figyelembe vételével választja ki. A Hkr. 7. § (1b) szerinti igazolást a Jegyző kérelemre adja ki.

(2) A gyűjtőedényeket a hulladékszállítás napján, reggel 6 óráig az ingatlan használója köteles kikészíteni úgy, hogy a fedele lecsukott.

(3) A közszolgáltató hulladékszállítást végző dolgozói kötelesek a gyűjtőedényt ürítés után fedelét lecsukva arra a helyre visszahelyezni, ahol az ürítés előtt volt.

(4) Ha a gyűjtőedényben a hulladékszállítást végző hibájából kár keletkezik, a szolgáltató köteles saját költségén gondoskodni annak kijavításáról, szükség esetén kicseréléséről.

(5) A hulladék zsákban történő szállítási igénye esetén - ha a hulladék mennyiség a gyűjtőedény méretét meghaladja - a hulladéktermelő a közszolgáltató által biztosított, jellel ellátott zsákot az önkormányzat képviselő testületének hivatalában megvásárolhatja.

3. A közszolgáltatási díj megfizetése

22. § (1) Az ingatlanhasználó a teljesített közszolgáltatás alapján a közszolgáltatási díjat utólag a közszolgáltató által negyedévente megküldött számla alapján köteles a szolgáltatónak megfizetni.

(2) A közszolgáltatási díj késedelmes megfizetése esetén a közszolgáltató késedelmi kamatot érvényesíthet.

(3) A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival kapcsolatban az ingatlan (tulajdonos,) használó a közszolgáltatónál kifogást emelhet.

(4) Túlszámlázás esetén a közszolgáltató a többletköltséget visszafizeti, vagy írásbeli késedelemre a soron következő esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.

(5) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési hulladékkal kapcsolatban kötelezettségét nem teljesíti, ha a közszolgáltató a közszolgáltatást felajánlja, vagy a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll, vagy a teljesítést igazolja. Az ingatlanhasználó e rendeletben meghatározott kivételekkel-akkor is köteles közszolgáltatási díjat fizetni, ha a közszolgáltató igazolni tudja, hogy felajánlotta az ingatlanhasználónak a közszolgáltatás nyújtását, a közszolgáltatás nyújtására rendelkezésére állt.

4. Közszolgáltatásokkal összefüggő személyes adatok kezelése

23. § (1) A közszolgáltató kizárólag a közszolgáltatás fenntartása céljából, a következő közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően a jogviszonyokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt kezelheti a közszolgáltatásokkal érintett ingatlan használó a Ht. 38. § (3) bekezdésében meghatározott és a közszolgáltatás ellátásához szükséges személyes adatokat. A közszolgáltató jogosult a jogos igényeinek érvényesítése érdekében az e bekezdésben meghatározott személyes adatok hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.

(2) A közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adatok nyilvánosságra hozására.

5. Záró rendelkezések

24. § (1) Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépését követően a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról szóló 9/2004(V.28). önkormányzati rendelet hatályát veszti.