Alsóbogát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015(XI.6.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 18

Alsóbogát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015(XI.6.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

2021.11.18.

Alsóbogát Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja, hogy a hallgatónak adományozott szociális ösztöndíjjal segítse a szociálisan hátrányos helyzetű, felsőoktatási képzésben részt vevő felsőfokú tanulmányainak folytatását, segítséget nyújtson tanulmányainak eredményes befejezéséhez.

A rendelet hatálya

2. § Alsóbogát Község Önkormányzata, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében, az önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíj támogatásban részesíti az önkormányzat területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási intézményben tanuló hallgatókat, akik a pályázati kiírásban és e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

A támogatás formája

3. § (1) Az önkormányzat a pályázatok elbírálása során a pályázót az adott évi pályázati rendszer általános szerződési feltételként meghatározott minimális összeggel azonos vagy azt meghaladó mértékű támogatásban részesíti, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja.

(2) A megítélt támogatásnak havonta azonos összegűnek és százzal maradék nélkül oszthatónak kell lennie.

(3) Az önkormányzat a megítélt havi támogatás összegét a pályázati forduló teljes időtartalmára garantálja, a megítélt összeget nem módosíthatja.

(4) A támogatás pénzügyi fedezetét Alsóbogát Község Önkormányzata a mindenkori éves költségvetésében biztosítja.

A pályázat benyújtása

4. § (1) A pályázatok benyújtása az adott évi pályázati Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint az EPER-Bursa rendszerben rögzített és onnan kinyomtatott pályázati űrlappal történik. A pályázatokat a Somogyjádi Közös Önkormányzati Hivatalba (7443 Somogyjád, Kossuth Lajos u. 42.) kell benyújtani.

(2) A pályázatok benyújtásának és elbírálásának határideje az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint kerül kiírásra.

(3) Az önkormányzat köteles gondoskodni a pályázati kiírás megfelelő időben történő közzétételéről.

A jogosultság feltételei

5. § (1) Ösztöndíjban az a hallgató részesülhet:

a) aki a pályázatban előírt feltételeknek megfelel,

b) akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át,

c) aki a Somogyjádi Közös Önkormányzati Hivatalba a pályázatát határidőre benyújtotta, és a pályázat kötelező mellékleteit hiánytalanul csatolta.

(2) A jogosultság elbírálásához a következő igazolásokat kell becsatolni:

a) Az EPER Bursa rendszerben kitöltött és aláírt pályázati űrlap,

b) a Felsőoktatási intézmény igazolását arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz,

c) a pályázó rászorultságának igazolására köteles becsatolni saját és a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolásait,

d) a pályázó és a vele közös háztartásban élők vagyonnyilatkozatait. (A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény 19. §.(7) bekezdése szerint)

(3) A Képviselő-testület a kérelmező és családja vagyoni helyzetének vizsgálatát rendelheti el, amennyiben valószínűsíthető, hogy a kérelmező életkörülményei nem felelnek meg a jövedelemnyilatkozatban szereplő adatoknak. A vagyoni helyzet vizsgálata céljából a szociális ügyintéző a kérelmező bejelentett lakóhelyén környezettanulmányt készít. Amennyiben a környezettanulmány megállapítja, hogy a pályázó életkörülményi nem felelnek meg a jövedelemnyilatkozatban foglaltaknak, abban az esetben a szereplő adatok valótlansága miatt a pályázat elutasítható.

(4) A Képviselő-testület, különös méltánylást érdemlő esetben a 5. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott jövedelemhatártól el lehet tekinteni.

Az ösztöndíjpályázatok elbírálása

6. § (1) A Képviselő-testület a határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázatok elbírálása alapján dönt a támogatás odaítéléséről, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja.

(2) A Képviselő-testület a pályázók szociális helyzete alapján az ösztöndíj összegét differenciáltan állapítja meg.

(3) A pályázatok elbírálásánál, azoknál a pályázóknál, akiknél az egy főre eső jövedelem azonos összegű, elsőbbséget élvez az a pályázó aki(nek)

a) árva vagy félárva,

b) valamilyen krónikus betegségben szenved vagy családban folyamatos ellátást igénylő beteg van,

c) szülője vagy gondviselője munkanélküli vagy nyugdíjas,

d) gyermeke van,

e) családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több,

f) családjában az egy főre jutó nettó átlagjövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80%-át nem haladja meg,

g) kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt abban nem részesült,

h) szülője vagy gondviselője egyedülállónak minősül.

(4)1 A támogatás havi összege nem lehet kevesebb 1 000 Forintnál, legmagasabb összege pedig a 15 000 Forintot nem haladhatja meg.

(5) A pályázó a Képviselő-testület döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.

(6) A Képviselő-testület az elbírálást követő 3 munkanapon belül, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat keretében az általa nyújtott támogatások összesített adatait az önkormányzat hirdetőtábláján és hivatalos honlapján nyilvánosságra hozza. Az adatok „A” és „B” típusú támogatottak szerinti bontásban a pályázók és a támogatottak számát, az összes megítélt támogatást, a támogatás átlagos mértékét és mindazokat a Képviselő-testület által informatívnak talált mutatókat tartalmazzák, melyek nem alkalmasak a támogatásban részesítettek, illetve a pályázók személyének azonosításában.

(7) A Képviselő-testület döntéséről írásban értesíti a pályázókat. A pályázók személyükre vonatkozó döntést, a döntés nyilvánosságra hozatalát követő 30 napig a Somogyjádi Közös Önkormányzati Hivatalban (7443 Somogyjád, Kossuth L. u. 42.) megtekintheti.

Záró rendelkezések

7. § E rendelet kihirdetés napját követő nap lép hatályba.

1

A 6. § (4) bekezdése az Alsóbogát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.