Alsóbogát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

Az év végi települési támogatásról

Hatályos: 2021. 11. 19- 2021. 12. 30

Alsóbogát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

Az év végi települési támogatásról

2021.11.19.

Alsóbogát Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya – ha törvény vagy e rendelet eltérő szabályt nem állapít meg – azokra a kérelmezőkre terjed ki, akik Alsóbogát községben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek és életvitelszerűen a településen élnek.

(2) A lakcím meghatározása szempontjából a lakcímet igazoló hatósági igazolvány, illetőleg a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerinti közhiteles hatósági nyilvántartás adatai irányadók.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában a fogalmak tekintetében a Sztv. 4. §-nak rendelkezései irányadók.

3. Hatásköri rendelkezések

3. § Az e rendeletben szabályozott támogatások megállapításával kapcsolatos hatáskört a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

4. Eljárási rendelkezések

4. § (1) A szociális rászorultságtól függő e rendeletben szabályozott támogatások megállapítására irányuló kérelmeket a Alsóbogát Polgármesteri Hivatalba (továbbiakban:Hivatal) (7443 Alsóbogát Vörösmarty utca 33.) kell benyújtani.

(2) A támogatást megállapítása iránti kérelmet e rendelet melléklete szerinti igénylőlapokon lehet benyújtani.

(3) E rendelet alapján biztosított pénzbeli ellátás bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata alapján megállapítható.

(4) A támogatásra való jogosultság esetén a támogatás kifizetésére a 4. § szerinti döntés véglegessé válását követően legkésőbb 5 napon belül kerül sor.

5. Év végi települési támogatás

5. § (1) A jogosultak részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható.

(2) Szociális rászorultság esetén a kérelmező, törvényes képviselő számára a Képviselő-testület az arra jogosult társadalombiztosítási ellátások rendszerében nyújtott

a) megváltozott munkaképességűek,

b) nyugdíjbiztosítási ellátásban részesülők részére év végi települési támogatást biztosít.

6. Társadalombiztosítási ellátásban részesülők részére nyújtott év végi települési támogatás

6. § (1) Társadalombiztosítási ellátásban részesülők év végi települési támogatása, szociálisan rászorult személyek év végi kiadásaikhoz nyújtott egyszeri, pénzbeli ellátás.

(2) Az időskorú személyek támogatása iránti kérelmet 1. melléklet szerinti igénylőlapon 2021. december 01. napja és 2021. december 15. napja között lehet benyújtani.

(3) A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A támogatás mértéke egyszeri 5.000 forint.

(5) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorulónak minősül az személy, akinek jövedelme nem haladja meg a havi 200.000 Ft-ot.

7. A támogatás igénybevételének ellenőrzése

7. § (1) A támogatás igénybevételének ellenőrzésével összefüggő feladatokat a Hivatal látja el.

(2) A Hivatal a támogatás igénybevételét a támogatásra való jogosultságot a megállapító döntés véglegessé válásától számított két éven belül ellenőrizheti.

(3) Ha megállapításra kerül, hogy a kérelmező a támogatást jogosulatlanul vette igénybe, a polgármester a támogatottat kötelezi a támogatás megtérítésére.

8. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2021. december 31-én hatályát veszti.