Alsóbogát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 11. 30

Alsóbogát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2022.11.30.

Alsóbogát Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szervének véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Alsóbogát közigazgatási területén lévő köztemetőkre, valamint azok fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Alsóbogát községben a belterület 33 hrsz-ú köztemetőbe lehet temetni:

(3) Az Alsóbogáti köztemető fenntartásáról Alsóbogát Község Önkormányzata gondoskodik.

(4) Alsóbogát Község Önkormányzat Képviselő-testülete az üzemeltetésről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.

Temetkezési szabályok

2. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni működő temetőben lehet.

(2) Az Alsóbogáti köztemetőben koporsós, hamvasztásos temetkezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.

(3) A temető üzemeltetője a temetőkről nyilvántartókönyvet, temetőtérképet és sírboltkönyvet tartozik vezetni.

(4) A nyilvántartó könyvben rögzíteni kell a Törvényben és a Kormányrendeletben meghatározott adatokon túl sírhely megváltásának / újraváltásának idejét is.

(5) A nyilvántartó könyv mellett betűrendes nyilvántartást is kell vezeti, melybe az elhaltak nevét és sírhelye pontos megjelölését kell bevezetni.

(6) A temetkezési tevékenységet az üzemeltető a kegyeleti elbánáshoz illő módon kell, hogy megszervezze (ruházat, magatartás, eszközök).

(7) Az üzemeltető az etnikai, vagy vallási eredetű temetkezési szokásokat – amennyiben azok más jogszabályokkal nem ellentétesek- kötelesek figyelembe venni.

Temetkezési helyek

3. § (1) A temetőket sírhelytáblákra lehet felosztani, a sírhelytáblákon belül kell kijelölni a sírboltokat és urnasírhelyeket, gyermeksírhelyeket.

(2) A sírhelytáblák temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett - fel lehet számolni, újabb temetések céljára igénybe lehet venni.

(3) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjától le lehet zárni. A lezárt sírhelytáblákba koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelyre rátemetéssel engedélyezhető.

(4) Új betemetés esetén az eltemettetőnek a megtalált csontmaradványokról való rendelkezés lehetőségét a külön jogszabályban meghatározottak szerint biztosítani kell.

(5) A hamvakat urnafalban is el lehet helyezni.

(6) A temetőkben elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik.

4. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely: 250 cm hosszú, 200 cm mély, 150 cm széles

b) Felnőtt kettes sírhely: 250 cm hosszú, 200 cm mély, 250 cm széles

c) Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön

d) Gyermek sírhely: 130 cm hosszú, 200 cm mély, 115 cm széles

e) Urna földbe temetésnél szegéllyel együtt 155 cm hosszú, 100 cm mély, 115 cm széles

f) Sírboltok: két és négyszemélyes: 400 cm hosszú, 200 cm mély, 300 cm széles

(2) A sírboltok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lenni. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Mélyített felnőtt sírhelyre (220 cm) még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még négy urna helyezhető el, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(6) Egyes urnafülkékben csak egy urna helyezhető el.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

5. § (1) A temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetnie. A díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a temetés napján:

a) Egyes sírhely esetén 25 év, vagy az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év

b) Kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év

c) Sírbolt esetén 60 év

d) Urnafülke és urnasírhely esetén 10 év

e) Urnasírbolt esetén 20 év

(3) A temetési helyek használatának joga – sírbolt kivételével – magánszemélyek között nem ruházható át, nem örökölhető.

(4) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása, áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(5) Ha rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

Síremlékek, sírboltok

6. § (1) A sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni. A sírbolt építési munkák végeztének várható időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a díjat megfizette.

(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvben tett rendelkezései az irányadók.

(4) A sírboltba koporsóban csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül két férőhelyes sírboltba további hat urna, négyszemélyes sírboltba további tizenkét urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy végrendeletben nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsóban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, vagy gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.

(5) A síremléket szilárd alapra kell építeni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(6) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm. A sírkeret magassága a járdaszinttől számítva 30 cm lehet.

(7) A síremlék magassága a járdaszinttől:

a) gyermeksírnál 120 cm

b) felnőtt sírnál 150 cm

(8) A kiásott kriptahelyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal körbe kell keríteni.

(9) A síremléknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és felírással ellátott síremléket felállítani tilos.

(10) Temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt, stb.) elkészülte után az üzemeltetőnek meg kell mutatni.

Temetkezési szolgáltatások

7. § A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók temetésenként meghatározott díjat kötelesek fizetni a temetői létesítmények igénybevételéért. A díjak összegét a 2. melléklet tartalmazza.

8. § (1) Felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(2) Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttestet tartalmazó koporsót.

Nyilvántartások vezetése

9. § (1) Új sírhely táblák megnyitása előtt gondoskodni kell a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és a jegyző által történő jóváhagyásáról.

(2) A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető vezeti.

(3) A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával.

(4) A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őrizni.

A temetők üzemeltetése

10. § (1) A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit. A sírhelynyitás (sírásás, sírnyitás), a hantolás, a hamvak szórása a temető üzemeltetőjének kizárólagos joga és kötelessége. A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető ezen rendelet 2. mellékletében felsorolt díjakat érvényesíti.

(2) A temetők területéről sírkövet, síremléket, fejfát kivinni vagyonvédelmi okból – csak a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentés után lehet.

(3) A temetőben lévő síremléket, sírjelet felállítani és bontani csak a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentés után, a rendelkezésre jogosulttól származó írásbeli nyilatkozat birtokában lehet. Sírjel, síremlék felállítást és bontást szakirányú végzettséggel rendelkező személy végezhet.

(4) A temetőben építési, felújítási munkát végző vállalkozók munkánként temető-fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni a temető üzemeltetőjének a 2. melléklet szerint.

11. § (1) Az üzemeltető tevékenysége során a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, zajkeltéssel a szertartást nem zavarhatja.

(2) A temetői munkák –különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés - során talált értéktárgyakról -pl: ékszer, nemesfémből készített protézis- és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(3) A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

A temetők használatának rendje

12. § (1) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével lehet. A mozgássérülteket a parkolási engedélyük feljogosítja a temetőben való parkolásra.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka végzése.

13. § (1) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A temető tisztán tartása a hatályos kegyeleti közszolgálati szerződés szerint történik.

(3) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a síron díszítésre szolgáló anyagokat beszennyezni, megrongálni tilos.

(4) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

(5) A sírokra és szakaszok belsejére fát ültetni tilos. A temetők parkosítását – terv alapján az önkormányzat végzi.

14. § (1) Sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni. Az elszállításról az üzemeltető szükség szerint gondoskodik.

(3) A sírok és sírboltok – beleértve az urnák elhelyezésére szolgálókat is – kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és ülőalkalmatosságok létesítését egyeztetni kell az üzemeltetővel.

(4) A temetők területére kutyát bevinni –a vakvezető kutyák kivételével- tilos.

15. § (1) A síremlékekre és kolumbárium fülkékre közízlést sértő felirat elhelyezése tilos.

(2) Építőanyagoknak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges. Az üzemeltető jogosult minden engedélyköteles munkánál jogerős hatósági engedély bemutatását kérni, amelynek hiánya esetén a munkavégzést megtiltja.

Hatályba léptető rendelkezések

16. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidőben a temetőkről és a temetkezésről szóló 18/2005. (XII. 30.) rendelet hatályát veszti.

1. melléklet a 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A temetkezési helyek és az újraváltás díjai

1., Gyermek sírhely 25 évre:

0,-

1.1. Újraváltás díja:

0,-

2., Felnőtt sírhely 25 évre:

a) egyes sírhely:

0,-

aa) Újraváltás díja:

0,-

b) kettes sírhely:

0,-

ba)Újraváltás díja:

0,-

3., Sírbolt 60 évre:

a) 2 személyes kripta:

15.000,-

aa) Újraváltás díja:

15.000,-

b) 4 személyes kripta:

25.000,-

ba) Újraváltás díja:

25.000.-

c) 6 személyes kripta:

35.000,-

ca) Újraváltás díja:

35.000.-

4., Urnahely 20 évre:

a) urnafülke:

60.000,-

aa) Újraváltás díja:

25.000.-

b) urnasír:

0,-

ba) Újraváltás díja:

0.-

A díjak általános forgalmi adót tartalmazzák

2. melléklet a 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

Szolgáltatók által fizetendő díjak

1., A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak:

Temetői létesítmények igénybevétele:

0,- Ft

Elhunyt hűtése (Ft/nap/fő):

0,- Ft

Sírhely nyitás (sírásás, sírnyitás):

0,- Ft

Visszahantolás:

0,- Ft

Hamvak szórása:

0,- Ft

2., A temetőkben – a temetkezési szolgáltatók kivételével vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díja.

Temető fenntartási hozzájárulás díja:

0,- Ft

Áramhasználat:

0,- Ft

Temetőbe való behajtás díja:

0,- Ft

Fenti összegek az általános forgalmi adót tartalmazzák.