Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017.(VII.24.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatáról szóló 7/2000. /VII. 31/ számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 08. 07- 2020. 11. 08

Ötvöskónyi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében és a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a település-rendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet VI. Fejezetének eljárási szabályai alapján a következőket rendeli el:


1. §


(1) Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatáról szóló 7/2000./VII. 31./ számú rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § /2/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/2/ A rendelet hatálya alá tartozó területen telket alakítani, épületet és más építményt (a műtárgyakat is ide értve) tervezni, kivitelezni, építeni, felújítani, átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni, lebontani az általános érvényű előírások mellett csak e rendelet (és a hozzátartozó szabályozási terv együttes) alkalmazásával szabad.”


(2) Az R. 1. § /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/4/ A szabályozási terven kötelező és irányadó szabályozási elemek jelöltek.”


(3) Az R. 1. § /5/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/5/ A szabályozási tervben kötelezőnek kell tekinteni:

  • a település igazgatási határát
  • a meglévő és javasolt belterületi határt,
  • a szabályozási és védelmi vonalakat, területeket,
  • az egyes terület-felhasználási egységek és övezetek határait,
  • a környezetvédelmi, táj- és természetvédelmi, műemléki és helyi védelmi szabályokat és kikötéseket.
  • építési vonalat

irányadó szabályozási elem: a telekhatár.”


(4) Az R. 1. § /12/ bekezdésében a „tervezési” szövegrész helyébe a „közigazgatási” szövegrész lép.


(5) Az R. 1. §-a a következő /13/ bekezdéssel egészül ki:


„/13/ A község közigazgatási területén megvalósuló épületek parkoló szükségletét az OTÉK előírásai alapján kell meghatározni, és azt saját telken belül kell elhelyezni.”


2. §


(1) Az R. 3. § /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/4/ Az övezeti előírásban meghatározott paramétereknek nem megfelelő ingatlanokon a már meglévő épületek felújíthatók, korszerűsíthetők, bontásuk esetén azonban csak az övezeti előírások szerint építhetők vissza. A „K”-val jelölt kialakult telekméret,- amennyiben nem éri el a 800 m2-t,- megtartható, de tovább nem csökkenthető.”


(2) Az R. 3. § /5/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/5/ A területet részleges közművesítéssel kell ellátni, ahol a szennyvízcsatornázás műszaki feltételei nem teremthetők meg, ott a szennyvíz elhelyezése zárt szennyvíztározókban vagy egyedi szennyvízkezelő berendezésben történhet.


(3) Az R. 3. §-a a következő /7/ bekezdéssel egészül ki:


„/7/ A lakótelkekhez közvetlenül kapcsolódó, azokkal azonos helyrajzi szám alatt lévő belterületi kertek (KERTEK) a kertgazdálkodás körébe tartoznak és azokon csak növényházak és az OTÉK mellékletében meghatározott melléképítmények helyezhetők el.”


3. §


(1) Az R. 4. § /2/ bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:


„/2/ A megengedett legkisebb zöldfelület 50 %.”


(2) Az R. 4. §-a a következő /3/-/5/ bekezdéssel egészül ki:


„/3/ A kertvárosias lakóterületen /KEL/ az OTÉK-ban felsorolt, kertvárosi lakóterületen megengedett rendeltetésű épületek helyezhetők el, az üzemanyagtöltő kivételével.


/4/ Az övezeti előírások az alábbiak:


Övezet jele

Beépítési mód

Építménymagasság Max. (m)

Beépítettség max.

%

Legkisebb telekméret (m2)

KEL-1

O

4,5

30

500-K

KEL-2

O

4,5

30

700-K

KEL-3

O

4,5

20

900



/5/ A „K”-val jelölt kialakult telekméret,- amennyiben nem éri el az övezetre előírt mértéket,- megtartható, de tovább nem csökkenthető.”


4. §


(1) Az R. 5. § /2/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/2/ A megengedett legkisebb zöldfelület 40 %.”





(2) Az R. 5. §-a a következő /3/-/4/ bekezdéssel egészül ki:


„/3/ A falusias lakóterületen /FL/ legfeljebb négylakásos lakóépület és az OTÉK-ban felsorolt, falusias lakóterületen megengedett egyéb rendeltetésű épületek helyezhetők el, az üzemanyagtöltő kivételével.”


/4/ Az övezeti előírások az alábbiak:


Övezet jele

Beépítési mód

Építménymagasság Max. (m)

Beépítettség max.

%

Legkisebb telekméret (m2)

Lf1

O

4,5

30

800-K

Lf2

O

4,5

30

900




5. §


Az R. 6. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A területeket teljes közművesítettséggel kell ellátni, ahol a szennyvízcsatornázás műszaki feltételei nem teremthetők meg, ott a szennyvíz elhelyezése zárt szennyvíztározókban vagy egyedi szennyvízkezelő berendezésben történhet.”


6. §


Az R. 7. § /1/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/1/ A központi vegyes területen /KV/ az OTÉK -ban felsorolt, központi vegyes területen megengedett rendeltetésű épületek helyezhetők el, parkolóház, üzemanyagtöltő kivételével, az alábbi övezeti előírások mellett:


Övezet jele

Beépítési mód

Építménymagasság Max. (m)

Beépítettség max.

%

Legkisebb telekméret (m2)

KV

SZ

4,5

35

800



7. §


Az R. 8. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A területeket legalább részleges közművel kell ellátni, ahol a szennyvízcsatornázás műszaki feltételei nem teremthetők meg, ott a szennyvízhálózat kiépítéséig a szennyvizet zárt szennyvíztározókban vagy egyedi szennyvízkezelő berendezésben kell elhelyezni.”


8. §


Az R. 9. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A beépítési mód szabadon álló, a legnagyobb épület magasság 6,0 m, A beépítettség mértéke 15 %, A sajátos építmények, építménymagassága, siló- terményszárító- és tároló esetében legfeljebb 15 m, víztorony esetében legfeljebb 25 m lehet.”


9. §


(1) Az R. 10. § /1/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/1/ A különleges területek közé a temető /KT/, a sportterület /KSP/, a különleges turisztikai, idegenforgalmi terület/KÜt/, és a kórház területe /KKO/tartozik.”


(2) Az R. 10. §-a a következő /8/-/9/ bekezdéssel egészül ki:


„/8/ A sportterületen a sporthoz kapcsolódó létesítmények, sportcsarnok, vendéglátó- és szállásférő helyek, szolgálati lakás helyezhető el az alábbi övezeti előírás mellett:


Övezet jele

Beépítési mód

Építménymagasság Max. (m)

Beépítettség max.

%

Legkisebb telekméret (m2)

KSP

SZ

4,5

15

3000



/9/ A kórház területén az egészségügyi létesítmény és az azt kiszolgáló épületek helyezhetők el az alábbi övezeti előírások mellett:


Övezet jele

Beépítési mód

Építménymagasság Max. (m)

Beépítettség max.

%

Legkisebb telekméret (m2)

KKO

SZ

11,5

15

nem osztható




10. §


(1) Az R. 11. § /1/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/1/ A közlekedési, közmű és hírközlési létesítményeket és azok területeit a szabályozási terv tünteti fel. /K/ - közút, /KÖV/ - közmű, /VA/- Vasút.”


(2) Az R. 11. §. /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A közutak, közművek védőtávolságait a szabályozási terv és az OTÉK-ban szereplő előírások alapján kell figyelembe venni.”


(3) Az R. 11. § /6/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/6/ A vezetékes vízellátásban részesülő építmények szennyvíz elhelyezését, - ahol a szennyvízcsatornázás műszaki feltételei nem teremthetők meg,- zárt tározókban vagy egyedi szennyvízkezelő berendezésben kell megoldani.”



11. §


Az R. 12. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A közparkokban az OTÉK-ban zöldterületen megengedett építmények helyezhetők el annak legfeljebb 2 %-os beépítettségéig.”


12. §


Az R. 14. § /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/4/ A víziközművel ellátott építmény szennyvízét a hálózatra kell kötni, amennyiben a szennyvízcsatornázás műszaki feltételei nem teremthetők meg, zárt szennyvíztározóba vagy egyedi szennyvízkezelő berendezésbe kell vezetni.


13. §


Az R. 16. §-a a következő /7/ bekezdéssel egészül ki:


„/7/ A belterületi kertek területén /Mk0/ növényházak, és az OTÉK mellékletében felsorolt melléképítmények helyezhetők el, kirakatszekrény kivételével.”


14. §


(1) Az R. 20. § /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/4/ Az egyes létesítmények üzemeltetés során be kell tartani a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló rendelet előírásait”


(2) Az R. 20. § /7/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/7/ Állati tetemet csak az e célra kijelölt telepen lehet elhelyezni.”


(3) Az R. 20. § /8/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/8/ A kommunális hulladékot a központilag kijelölt és engedélyezett hulladéktelepre kell szállítani.”


15. §


(1) Az R. 22. § /1/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/1/ A település helyi védelem alatt álló építményeit a szabályozási terv és a HÉSZ 1. melléklete tartalmazza. A szabályozási terven jelölt műemléki környezet, műemléki telek és régészeti lelőhelyek helyett,- a településrendezési eszközök felülvizsgálatáig,- a függelékben felsorolt és ábrázolt területeket kell figyelembe venni.


(2) Az R. 22. § /6/ bekezdése helybre a következő rendelkezés lép:


„/6/ A helyi védett épületek bontása csak a teljes műszaki és erkölcsi avultság beálltával történhet, az épületről felmérési tervet és foto dokumentációt kell készíteni.


(3) Az R. 22. § /7/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/7/ A régészeti lelőhelyeket az 1. függelék tartalmazza. A szabályozási terven szereplő régészeti lelőhelyek területe helyett,- a településrendezési eszközök felülvizsgálatáig,- az 1. függelékben felsorolt és ábrázolt régészeti lelőhelyek területét kell figyelembe venni.”


(4) A R. 22. § /8/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


 „/8/ Ha régészeti feltárás nélkül régészeti emlék, lelet vagy annak tűnő tárgy kerül elő, a felfedező, a tevékenység felelős vezetője, az ingatlan tulajdonosa, az építtető, vagy a kivitelező köteles;

  1. az általa folytatott tevékenységet azonnal abbahagyni,
  2. a jegyző útján az örökségvédelemért felelős hatóságnak azt haladéktalanul bejelenteni, amely arról tájékoztatja a mentő feltárás elvégzésére,- a kulturális örökség védelméről szóló törvény szerint feltárásra,- jogosult intézményt, valamint
  3. a tevékenységet szüneteltetni, továbbá a helyszín és a lelet őrzéséről,- a felelős őrzés szabályai szerint,- a feltárásra jogosult intézmény intézkedéséig gondoskodni.”


16. §


Az R. a következő 27/A. §-al és az ezt megelőző fejezet és alcímmel egészül ki:


„IV/A. FEJEZET

A rendelet szabályozási terv mellékletei

27/A. §


1. melléklet: Belterületi Szabályozási Terv SZB-a és SZB-b tervlapja

2. melléklet: Külterületi Szabályozási Terv SZK-M1 tervlapja.


17. §


(1) E rendelet az állami főépítész hatáskörében eljáró megyei kormányhivatalnak és az érintett államigazgatási szerveknek történt közlést követő 5. napon, de legkorábban a kihirdetéstől számított 15. napon lép hatályba.


(2) Az R. e rendelet 1. melléklete szerinti 1. melléklettel egészül ki.



(3) Hatályát veszti az R.

  1. 1. § /1/, /3/ és /8/ bekezdése,
  2. 7. § /4/ bekezdésében a „színterület sűrűség maximuma 0,8” szövegrész,
  3. 9. § /2/ bekezdésében a „(Lásd. 2. sz. Függelék)” szövegrész,
  4. 9. § /4/ bekezdésében a „legnagyobb szintterület sűrűség 0,8” szövegrész,
  5. 15. § /4/ bekezdése,
  6. 17. § /4/ bekezdésében a „közterek” szövegrész,
  7. 18. § /3/ bekezdésében az „és figyelembe véve kell venni a hatályos kormányrendelet előírásait (Lásd. 2. sz. Függelék)” szövegrész,
  8. 20. § /1/, /2/, /5/, /6/ és /14/ bekezdése,
  9. 20. § /3/ bekezdésében a „(Lásd. 2. sz. Függelék)” szövegrész,
  10. 21. § /3/ bekezdése,
  11. 22. § /2/, /3/, /5/ és /9/ bekezdése,
  12. 23. §-a,
  13. 24. §-a,
  14. 25. §-a,
  15. 27. §-a.




                          Pusztai László                                                dr. Varga Katalin

                           polgármester                                                           jegyző




Kihirdetve: 2017. július 24.




                                                              dr. Varga Katalin

                                                                       jegyző


1. melléklet a 14/2017. (VII. 24.) önkormányzati rendelethez

„1. melléklet a 7/2000./VII.31./ számú rendelethez”


Helyi védelem alatt álló építmények:


1./ Ref. Templom                              Fő u. 48.                             157
2./ Kastély, kórház épület                 Fő u. 53.                              295
3./ Lakóház                                       Kónyi u. 43.                        134
4./ Lakóház                                       Kónyi u. 64.                          63
5./ Rk. Templom                               Kónyi u. 2/a                        286/2
6./ Lakóház                                       Kónyi u. 36.                          50
7./ Lakóház                                       Fő u. 27.                              311
8./ Lakóház                                       Fő u. 6.                                318
9./ Lakóház                                       Fő u. 14.                              26/1
10./ Hősi emlékmű                           Fő u. 48.                              157




Helyi természetvédelmi területek:

1./ Kastély, kórház épület kertje       Fő u. 53.                              295