Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019.(III.13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 03. 14- 2019. 03. 14

Ötvöskónyi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében a 7. § (1) bekezdés tekintetében, a 10. § (1) bekezdésében a 3. § (1) bekezdés tekintetében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában a 23. § és 24. § tekintetében, a 32. § (1) bekezdés b) pontjában a 3. § (4) bekezdés tekintetében, a 32. § (3) bekezdésében a 3-5. § tekintetében, a 45. § (1) bekezdésében a 7. § (2) bekezdés tekintetében, a 48. § (4) bekezdésében a 24. § tekintetében, a 132. § (4) bekezdésében, a 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 13. §-a a helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Települési gyermeknevelési támogatásra jogosult az a személy, aki létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került a gyermekneveléshez kapcsolódó, alkalmanként jelentkező többlet kiadások miatt, és ezért anyagi segítségre szorul.

                                                      

(2) Az (1) bekezdés szerint támogatást kérelmezni lehet

a) a családban élő gyermekre/gyermekekre tekintettel, a gyermek/gyermekek 18. életévének betöltéséig, vagy

b) válsághelyzetben lévő várandós anya által, a gyermekének megtartásához, vagy

c) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez szükséges anyagi támogatásra.


(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatást kérelmező akkor van létfenntartást veszélyeztető élethelyzetben, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetében a 200 %-át nem haladja meg.


(4) A (2) bekezdés a) pontja szerinti kérelemhez csatolni kell a 16 év feletti gyermek iskolalátogatási igazolását, vagy az iskolai felvételről szóló igazolást, az óvodás gyermek esetében az óvoda igazolását arról, hogy a kérelemben szereplő gyermek(ek) óvodai hiányzása nem haladja meg a munkanapokra eső óvodai nevelési napok 25 %-át.


(5) A (2) bekezdés b) pontja szerinti kérelemhez a kérelmezőnek be kell nyújtania a várandóságot igazoló szakorvosi igazolást.


(6) A (2) bekezdés c) pontja szerinti kérelemhez csatolni kell a nevelésbe vétellel kapcsolatos határozatokat.


(7) A települési gyermeknevelési támogatást eseti jelleggel kell nyújtani. A támogatást egy naptári évben, ugyanazon személy részére egy alkalommal, adott év július – augusztus hónapjában lehet megállapítani.


(8) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyermeknevelési támogatás összege

a) (2) bekezdés a) pontja szerinti okból benyújtott kérelem esetén gyermekenként 5.000 Ft,

b) (2) bekezdés b) és c) pontja szerinti okból benyújtott kérelem esetén 10.000 Ft.


(9) A (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a jegyző, a b) és c) pontja szerinti támogatások megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján a Pénzügyi és Szociális Bizottság a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül dönt.


(10) A támogatás iránti kérelem e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon nyújtható be.”


2. §


Hatályát veszti az R.

  1. 7. § (2) bekezdés af) pontja,
  2. 14. §-a,
  3. 1. mellékletének II. rész f) pontja.


3. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.





                             Pusztai László                                                  dr. Varga Katalin                                                        

                              polgármester                                                           jegyző



Kihirdetve: 2019. március 13.



                                                                       dr. Varga Katalin

                                                                                jegyző