Ötvöskónyi Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI. 9.) önkormányzati rendelete

a víziközműre történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2020. 06. 10

Ötvöskónyi Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1.§


  1. A rendelet személyi hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – az Ötvöskónyi Község Önkormányzata és további 8 települési önkormányzat (Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Nagyatád, Lábod, Rinyaszentkirály, Tarany) közös tulajdonában lévő víziközműre, szennyvízhálózatra közvetlenül vagy bekötővezetékkel utólagosan csatlakozó ingatlanok tulajdonosaira, tényleges használóira terjed ki.


  1. Nem terjed ki a rendelet személyi hatálya azon nem lakossági felhasználókra, akik víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (a továbbiakban: Vksztv.) alapján víziközmű-fejlesztési hozzájárulást fizetnek vagy az alól a törvény alapján mentességet élveznek.


  1. A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a 2015-ben műszakilag átadott víziközmű-beruházás keretében létrejött – Ötvöskónyi Község Önkormányzata és további 8 önkormányzat együttműködésével megvalósított - víziközműre történő utólagos csatlakozásra.



2. Értelmező rendelkezések


2.§


E rendelet alkalmazásában:


  1. Közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátottságának, szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózatra történő utólagos csatlakozásért az érdekelt által fizetendő pénzösszeg.
  2. Érdekelt: a vízgazdálkodásról szóló 1995. LVII. törvény 1. számú melléklet 6. pontjában meghatározott személy.


  1. Érdekeltségi egység: a külön jogszabály szerinti egy helyrajzi számmal rendelkező ingatlan vagy önálló rendeletetési egység, amely egyben önálló szennyvíz elvezetési hely.


  1. Ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI tv. 11.§-ban meghatározott földrészlet, valamint a 12. §-ban meghatározott egyéb önálló ingatlan.


  1. Önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeletetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból vagy az épületen belül közlekedőből nyíló önálló bejárata van.


  1. Szennyvíz bekötővezeték: a Vksztv. 2. § 18. pontjában meghatározott dolog.


  1. Szennyvíz törzshálózat: a Vksztv. 2. § 19. pontjában meghatározott dolog.


  1. Utólagos csatlakozó: aki a víziközmű megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.


  1. Víziközmű: a Vksztv. 2. § 20. pontjában meghatározott dolog.


  1. Víziközmű-hálózat: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011.  évi CCIX. törvény gyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 1. § 43. pontjában meghatározott dolog.


  1. Víziközmű-társulat: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény IX. fejezetében foglaltaknak megfelelő társulat.


3. Víziközműre történő utólagos csatlakozás feltételei


3.§


  1. A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó víziközműre történő utólagos csatlakozás esetén – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – az érdekeltek utólagos csatlakozási hozzájárulást kötelesek fizetni, melynek megállapítását e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemben kezdeményezhetik.


  1. Nem kell utólagos csatlakozási hozzájárulást fizetni:


  1. meglévő bekötővezeték felújítása, karbantartása, cseréje, rekonstrukciója esetén,


  1. ha az adott érdekeltségi egység vonatkozásában a víziközműre történő csatlakozásért a hozzájárulást korábban megfizették és a megfizetést – hitelt érdemlően – igazolni tudják,


  1. Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése a víziközmű-hálózatra történő rákötési jogot biztosítja.

A víziközmű-hálózat történő csatlakozási és bekapcsolási költségeket (belső hálózat kiépítése, rákötés műszaki átvételének díja) az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás nem tartalmazza.


  1. Nem lehet a víziközmű hálózatra csatlakozni amíg az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetésére vonatkozó e rendelet 2. melléklete szerinti igazolás kiadásra nem kerül.


  1. A víziközműre történő utólagos csatlakozásért fizetett hozzájárulás kizárólag a szennyvízhálózat fejlesztésére fordítható.


4. Az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás


4. §


  1. A víziközmű-hálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a 214.000 Ft utólagos csatlakozási hozzájárulást kell fizetni.


  1. Az utólagos csatlakozási hozzájárulást az ingatlan ingatlan-nyilvántartásban – a fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatala időpontjában – bejegyzett tulajdonosának, vagy az ingatlan használójának, vagy bérlőjének kell megfizetnie.


  1. Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság nem személyhez, hanem ingatlanhoz, az érdekeltségi egységhez kötődik, a jogosultság az új tulajdonosra, tényleges használóra átruházható.


  1. Amennyiben az ingatlan-nyilvántartásban széljegyen szerepel a leendő tulajdonos neve, úgy az ingatlan adásvételi szerződése alapján a hozzájárulás részére megállapítható.


  1. Közös tulajdon esetén az utólagos csatlakozási hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg.


  1. Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkező változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli a jogelődje által még meg nem fizetett közmű csatlakozási hozzájárulás.


  1. Amennyiben a hozzájárulás költségeinek megfizetését az ingatlan használója vagy bérlője vállalja, úgy a bérleti, használati jogviszonyt az érdekelteknek szerződéssel igazolnia kell.

                                                            

5. Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetésének módja


5. §


  1. Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről – Ötvöskónyi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben – a polgármester határozatban dönt az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben foglaltak alapján.
  2. Az érdekelt a hozzájárulás összegét a döntés véglegessé válását követő naptól számítva a kérelemben meghatározott igénylése szerint az alábbi módokon köteles megfizetni az önkormányzat elkülönített költségvetési számlájára. 


  1. egyösszegű befizetés esetén 30 napon belül,


  1. 2 éven belül, félévente, négy egyenlő részletben történő megfizetése esetén az első részletet 30 napon belül,


  1. 6.000 Ft/hó részletfizetés vállalása esetén az első részletet 30 napon belül


(3) Az utólagos csatlakozásra vonatkozó igényt az 1. számú melléklet szerinti kérelem kitöltésével kell beadni.


(4) Az utólagos csatlakozási díj megfizetésének módja a rendelet 3/a vagy 3/b számú mellékletébe foglat megállapodásban kerül rögzítésre.


(5) Amennyiben a részletfizetés engedélyezésre kerül, úgy a kérelmező köteles vállalni, hogy nem fizetés esetén a tartozás összege adók módjára behajtható, illetve az önkormányzatnál fennálló bármely juttatásából levonható legyen.


(6) Amennyiben a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlója kötelezi az ingatlan tulajdonosát az ingatlan bekötésére és ezzel a víziközmű szolgáltatás igénybevételére, úgy az érdekelt azonnal jogosulttá válik a víziközmű-hálózatra történő csatlakozásra azzal, hogy az utólagos csatlakozási hozzájárulás fizetési kötelezettsége az előzőekben rögzített feltételekkel fennáll.



6. Záró rendelkezések


6. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.





                    Szabad Józsefné                                                          dr. Varga Katalin

                       polgármester                                                                     jegyző



Kihirdetve: 2020. június 9.



                                                                                   dr. Varga Katalin

                                                                                           jegyző

1. melléklet az 5/2020. (VI. 9.) önkormányzati rendelethez


Kérelem

víziközmű-hálózatra történő utólagos csatlakozáshoz



Alulírott

Név:..........................................................................................

Anyja neve:...............................................................................

Lakcím:.....................................................................................

Tel.:...........................................................................................


Név: .........................................................................................

Képviseletre jogosult:...............................................................

Adószám:..................................................................................

Székhely:..................................................................................

Tel.:...........................................................................................


, mint a …………., …………………utca/út*……………………….házszám………….hrsz-ú ingatlan tulajdonosa/kezelője* kérem, hogy a településen kiépült vezetékes szennyvízhálózatra történő csatlakozást engedélyezni szíveskedjen. Az utólagos érdekeltségi hozzájárulás összegének megfizetését (a megfelelő rész előtti betűt kérjük bekarikázással jelölje)


       a)     egyösszegű befizetéssel 30 napon belül,


b)     2 éven belül, félévente, négy egyenlő részletben történő megfizetéssel,


c)     6.000 Ft/hó részletfizetéssel vállalom.



Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.


Kelt.:  ..…..év………..hó……….nap





aláírás


Kérelem mellékleteként az alábbi dokumentumok* kerülnek benyújtásra:

Amennyiben a kérelmező nem az ingatlan egyedüli tulajdonosa, úgy a tulajdonosok közötti megállapodás egy példányát is csatolni szükséges.

Amennyiben a kérelmező nem az ingatlan tulajdonosa, úgy a tulajdonos és a használó között létrejött szerződés egy példányát is csatolni szükséges.



*-gal jelölt rész aláhúzandó

2. melléklet az 5/2020. (VI. 9.) önkormányzati rendelethez


Igazolás az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás rákötés

engedélyezéséhez szükséges összegének megfizetéséről




Ötvöskónyi Község Önkormányzata képviseletében eljárva igazolom, hogy


Név:..........................................................................................

Anyja neve:...............................................................................

Lakcím:.....................................................................................


szám alatti lakos


Név: .........................................................................................

Képviseletre jogosult:...............................................................

Adószám:..................................................................................

Székhely:..................................................................................


a Ötvöskónyi,…………………………utca/út*……….házszám………….hrsz-ú ingatlanon megvalósuló szennyvízelvezetési beruházáshoz szükséges víziközmű-hálózat létesítése miatt történő utólagos csatlakozás feltételeként (a kívánt pont bekarikázandó)


  • Ötvöskónyi Község Polgármesterének …………………..számú jogerős határozatában előírt 214.000 Ft, azaz kettőszáztizennégyezer forint összegű utólagos csatlakozási hozzájárulást egy összegben megfizette.



  • Ötvöskónyi Község Polgármestere a nevezett érdekelt részére az utólagos csatlakozási hozzájárulás 36 havi részletekben történő megfizetését engedélyezte. A nevezett személy 60.000 Ft – önkormányzat költségvetési számlájára történő – megfizetésére vonatkozó kötelezettségének eleget tett.



Kelt.: Ötvöskónyi, ……..év………..hó……….nap





aláírás

3/a. melléklet az 5/2020. (VI. 9.) önkormányzati rendelethez


MEGÁLLAPODÁS


amely létrejött egyrészről Ötvöskónyi Község Önkormányzata (képviseletében: Szabad Józsefné polgármester - továbbiakban: önkormányzat -, másrészről név/cégnév: ................................................................... .lakcím/székhely:......................................................... továbbiakban kérelmező(k) - között Ötvöskónyi Község Önkormányzatának az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózathoz történő utólagos csatlakozás engedélyezési feltételeiről szóló 5/2020. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése  alapján, az alábbi feltételekkel:


  1. Az önkormányzat kamatmentes részletfizetési kedvezményt biztosít a kérelmező(k) tulajdonában (használatában) lévő ……………….. ............ hrsz-ú ingatlan szennyvízcsatorna-hálózatra történő utólagos csatlakozásához szükséges közmű csatlakozási hozzájárulás összegének megfizetésére.


2.) A kérelmező(k) az 1.) pont szerinti közmű csatlakozási díjat az alábbiak szerint kötelesek megfizetni:

a.)     az utólagos csatlakozási hozzájárulás teljes összegéből, amely 214.000,- Ft a jelen megállapodás aláírásával egyidejűleg 53.500- Ft-ot egyösszegben, fizet(nek) be a Ötvöskónyi Község Önkormányzata OTP Bank Zrt-nél vezetett 11743033-15570396-10090002 számú költségvetési elszámolási számlájára,

b.)     a fennmaradó 160.500,- Ft-ot 3 részletben, félévi 53.500,- Ft-os részletekben, az első befizetést követő három, hat, kilenc naptári hónap leteltéig fizeti meg.


3.) Amennyiben a kérelmező(k) a 2.) pont szerinti határidőben a fizetési kötelezettség(ük)nek nem tesz(nek) eleget írásbeli felszólítást követően sem, úgy ezen összeg az önkormányzattól kapott bármely juttatásukból levonható. Amennyiben ez nem lehetséges úgy a 2.) pont szerinti kedvezményt elveszíti(k), és a hátralékos összeg egyösszegben válik esedékessé. Ez esetben a 2.) pont b.) alpontja szerinti összegre a jelen megállapodás keltétől számított, a Ptk. 6:48. § szerinti kamatot is meg kell fizetni(ük).


Megállapodó felek jelen megállapodást elolvasás és megértés után, mint akaratukkal megegyezőt alulírott tanúk jelenlétében írták alá.


Ötvöskónyi, 20.... ............................ hó ........ napján.


                                                                                   Önkormányzat képviseletében:


………………………….                                            ………………………………

            kérelmező(k)                                                              polgármester


Előttünk, mint tanúk előtt:                                                                             


Név:................................................                             Név:      


Lakcím:...........................................                             Lakcím:              


3/b. melléklet az 5/2020. (VI. 9.) önkormányzati rendelethez


MEGÁLLAPODÁS

amely létrejött egyrészről Ötvöskónyi Község Önkormányzata (képviseletében: Szabad Józsefné polgármester - továbbiakban: önkormányzat -, másrészről név/cégnév: ................................................................... .lakcím/székhely:......................................................... továbbiakban kérelmező(k) - között …….Község Önkormányzatának az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózathoz történő utólagos csatlakozás engedélyezési feltételeiről szóló 5/2020. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése  alapján, az alábbi feltételekkel:


  1. Az önkormányzat kamatmentes részletfizetési kedvezményt biztosít a kérelmező(k) tulajdonában (használatában) lévő ……………….. ............ hrsz-ú ingatlan szennyvízcsatorna-hálózatra történő utólagos csatlakozásához szükséges közmű csatlakozási hozzájárulás összegének megfizetésére.


2.) A kérelmező(k) az 1.) pont szerinti közmű csatlakozási díjat az alábbiak szerint kötelesek megfizetni:

a.)   az utólagos csatlakozási hozzájárulás teljes összegéből, amely 214.000,- Ft a jelen megállapodás aláírásával egyidejűleg 4.000- Ft-ot egyösszegben, fizet(nek) be az Ötvöskónyi Község Önkormányzata OTP Bank Zrt-nél vezetett 11743033-15570396-10090002 számú költségvetési elszámolási számlájára,

b.)   a fennmaradó 210.000,- Ft-ot 35 havi részletben, havi 6.000 Ft befizetésével, minden hónap 15.-ig fizeti meg.


Rákötési engedély 60.000 Ft utólagos érdekeltségi hozzájárulás megfizetése után adható ki.


3.) Amennyiben a kérelmező(k) a 2.) pont szerinti határidőben a fizetési kötelezettség(ük)nek nem tesz(nek) eleget írásbeli felszólítást követően sem, úgy ezen összeg az Önkormányzattól kapott bármely ellátásukból levonható. A mennyiben ez nem lehetséges úgy a 2.) pont szerinti kedvezményt elveszíti(k), és a hátralékos összeg egyösszegben válik esedékessé. Ez esetben a 2.) pont b.) alpontja szerinti összegre a jelen megállapodás keltétől számított, a Ptk. 6:48. § szerinti kamatot is meg kell fizetni(ük).


Megállapodó felek jelen megállapodást elolvasás és megértés után, mint akaratukkal megegyezőt alulírott tanúk jelenlétében írták alá.


Ötvöskónyi, 20.... ............................ hó ........ napján.


                                                                                   Önkormányzat képviseletében:


………………………….                                            ………………………………

            kérelmező(k)                                                              polgármester


Előttünk, mint tanúk előtt:                                                                             


Név:................................................                             Név:      


Lakcím:                       Lakcím: