Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2022. 12. 21- 2022. 12. 21

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

2022.12.21.

Ötvöskónyi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím adományozása

1. § (1) Ötvöskónyi Község Önkormányzatának Képviselő-testület ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet alapít.

(2) ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címmel ismerhetők el azoknak az érdemei, akik Ötvöskónyi község fejlődését, hírnevének öregbítését előmozdították, vagy a hazai, nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, műszaki, tudományos, művészeti életben vagy a sportban kiemelkedő tevékenységet, teljesítményt nyújtotta és ezzel a község polgárai körében közmegbecsülésre tettek szert.

2. § (1) ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet élő, és olyan személy kaphat, akinek a cím odaítélése valamely okból a megadományozott személy életében nem volt lehetséges (posztumusz), állampolgárságra való tekintet nélkül.

(2) A posztumusz kitüntető címet a kitüntetett özvegyének, ennek hiányában leszármazottainak, leszármazók hiányában felmenőinek, felmenők hiányában legközelebbi oldalági rokonának kell átadni, valamennyi fenti személy hiányában a Magyar Nemzeti Levéltár Kaposvári Fióklevéltárában kell elhelyezni. Több azonos sorban átvételre jogosult esetén az átadási ünnepségre valamennyi személyt meg kell hívni.

(3) ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA címet évente legfeljebb 1 fő kaphat, egy cikluson belül 3 díszpolgári cím adományozható.

(4) ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím adományozására a polgármester, a községi önkormányzati képviselő, a községben működő egyesületek vezetői és egyházak megbízottjai, a községben működő intézmények vezetői, valamint az Ötvöskónyiban lakóhellyel rendelkező ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA címmel már megadományozott személyek tehetnek javaslatot.

(5) A javaslatnak tartalmaznia kell az ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA címre méltónak tartott személy nevét, lakcímét, tevékenységének, életművének általános ismertetését, továbbá az elismerni kívánt tevékenység méltatását. A javaslatot az 1. mellékletben meghatározott tartalommal kell benyújtani.

(6) A javaslatot minden év június 30. napjáig kell eljuttatni a polgármesternek. A kitüntető cím odaítéléséről a polgármester előterjesztése alapján a júliusi ülésén határoz a képviselő-testület. Rendkívüli, előre nem látható indokolt esetben az időpontoktól el lehet térni, de az odaítélés módjától nem. A képviselő-testület a díj odaítéléséről minősített többséggel dönt.

3. § A kitüntető díjat a képviselő-testület minden év augusztus 20-i ünnepéhez kötődően adományozza. Rendkívüli indokolt esetben az ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím egyéb időpontban és alkalommal is átadható, de mindig megtartva annak méltóságát és ünnepélyes keretit. A díjat a polgármester adja át.

4. § (1) ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címmel a képviselő-testület a (2) bekezdés szerinti kitüntető plakettet valamint monogrammal és évszámmal gravírozott aranygyűrűt adományoz.

(2) Az adományozott kitüntetés plakett, mely művészi kivitelű, legfeljebb 90 mm átmérőjű, átlag 5 mm vastagságú, bronzból készült kör alakú plakett. Az első oldalán Ötvöskónyi község címere van, a másik oldalán a díj megnevezése nyomtatott nagybetűkkel a körív mentén, illetve a plakett közepén a kitüntetett neve és a kitüntetés éve.

2. ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉGÉRT Díj adományozása

5. § (1) Ötvöskónyi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉGÉRT Díjat alapít.

(2) ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉGÉRT Díj azoknak a magyar állampolgárságú természetes személyeknek, közösségeknek, szervezeteknek, adományozható, akik Ötvöskónyi község fejlesztésében, gazdasági, társadalmi, kulturális, tudományos életében, a művészetek terén, az irodalomban, az egészségügy, oktatás, nevelés, közművelődés, vagy sport terén, hosszabb időszakon át eredményes és maradandó tevékenységet végeztek.

6. § (1) ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉGÉRT kitüntető díjat évente legfeljebb 2 fő kaphat, egy cikluson belül 5 díj adható.

(2) Az ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉGÉRT Díj adományozására személyre szóló javaslatot tehetnek a 2. § (4) bekezdésében felsoroltak. A díj adományozásának rendje e rendelet 2. § (4) – (5) bekezdésében foglalt előírások szerint történik.

(3) A kitüntető díjat a képviselő-testület valamely községi ünnepséghez kötődően adományozza, melyet a polgármester ad át. Posztumusz kitüntetés esetén a díj átadására a 2. § (2) bekezdésében foglalt előírásokat is alkalmazni kell.

(4) Az ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉGÉRT kitüntető címmel a képviselő-testület díszoklevelet és a (6) bekezdés szerinti pénzjutalmat adományoz.

(5) A díszoklevél tartalmazza:

a) a díj adományozásának rövid indoklását,

b) a kitüntetett nevét, foglalkozását,

c) a képviselő-testület határozatának számát,

d) a kiállítás keltét,

e) a polgármester aláírását, az önkormányzat pecsétjének lenyomatát.

(6) A kitüntetéssel járó bruttó pénzjutalom összege az adott évben érvényes minimálbér másfélszerese.

3. KIEMELKEDŐ KÖZÖSSÉGI MUNKÁÉRT Díj adományozása

7. § (1) Ötvöskónyi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete KIEMELKEDŐ KÖZÖSSÉGI MUNKÁÉRT Díjat alapít.

(2) KIEMELKEDŐ KÖZÖSSÉGI MUNKÁÉRT Díj a község azon polgárainak, polgárok csoportjainak és szervezeteknek adható, akik Ötvöskónyi község fejlődéséért, egyesületekben, társadalmi szervezetekben kiemelkedő munkát végeznek, vagy végeztek.

8. § (1) KIEMELKEDŐ KÖZÖSSÉGI MUNKÁÉRT Díjban évente legfeljebb 3 fő, ciklusonként 6 fő részesíthető.

(2) A KIEMELKEDŐ KÖZÖSSÉGI MUNKÁÉRT Díj adományozásának rendjére a 2. § (4)–(5) bekezdésben foglalt előírásokat kell alkalmazni.

(3) A kitüntető díjat a képviselő-testület valamely községi ünnepséghez kötődően adományozza, melyet a polgármester ad át. Posztumusz kitüntetés esetén a díj átadására a 2. § (2) bekezdésében foglalt előírásokat is alkalmazni kell.

(4) A KIEMELKEDŐ KÖZÖSSÉGI MUNKÁÉRT kitüntető címmel a képviselő-testület a 6. § (5) bekezdés szerinti tartalommal kiállított díszoklevelet és az (5) bekezdés szerinti pénzjutalmat adományoz.

(5) A kitüntetéssel járó bruttó pénzjutalom összege az adott évben érvényes minimálbér.

4. Általános rendelkezések

9. § (1) A pénzjutalmak és az adományozással járó egyéb költségek fedezetét a képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében biztosítja.

(2) A kitüntető díjakkal járó jutalom az általános szabályok szerint adóköteles.

(3) Kiváltság vagy egyéb kedvezmény a kitüntető díjak adományozásával nem jár.

10. § (1) A kitüntető díjak adományozásával járó előkészítő, szervező, ügyviteli feladatokat a Segesdi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(2) A kitüntetettekről a jegyző nyilvántartást vezet.

5. A kitüntető díjak visszavonása

11. § (1) E rendeletben szabályozott kitüntető díjakat – a pénzjutalom kivételével – a képviselő-testület visszavonja attól a kitüntetettől, akit a bíróság a közügyek gyakorlásáról jogerősen eltiltott.

(2) E rendeletben szabályozott kitüntető címeket és díjakat a képviselő-testület visszavonhatja, ha arra a kitüntetett érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntető címre, díjra különösen az, aki magatartásával sérti a jó erkölcsöt, vagy vele szemben hivatalvesztést mondtak ki.

(3) A visszavonást ugyanazon szervek és személyek kezdeményezhetik, akik az adományozásra javaslatot tehetnek, továbbá a kitüntetett munkáltatója.

(4) A kitüntető díjak visszavonását 5 éven belül lehet megejteni.

(5) A visszavonásról a javaslat alapján a képviselő-testület minősített többséggel dönt, egyben gondoskodik a kitüntető díj megvonásáról.

6. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2022. december 21-én lép hatályba.

13. § Hatályát veszti a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló 20/2014.(IX.5.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 16/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelethez

Kitüntetési javaslat

1. Elismerés megnevezése: ……………………………………………………………………..

2. Javasolt személy neve: ……………………………………………………………………….

3. Munkahelye: …………………………………………………………………………………

4. Beosztása, tudományos fokozata: …………………………………………………………..

5. Lakcíme: …………………………………………………………………………………….

6. Az elismerésre javasolt személy szakmai tevékenységének, életművének általános ismertetése, az elismerési javaslat indokolása, az elismerni kívánt tevékenység méltatása:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

7. Aláírás (elismerés kezdeményezője) ………………………………………