Ötvöskónyi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 21

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Általános indokolás

Magyarország Kormánya a fent hivatkozott rendeletében veszélyhelyzetet hirdetett az ország területére. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvénye módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében, veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést érinti.

A rendelet megalkotásának indoka, hogy az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdése szabályozza a helyi önkormányzatok költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet megalkotását.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Tartalmazza a 2020. évi költségvetés főösszegét, a költségvetési bevételeket és kiadásokat, megbontva a működési és felhalmozási bevételekre és kiadásokra, a kiemelt előirányzatok összegét, a költségvetési egyenleg összegét, valamint a maradvány összegét.

A 2. §-hoz

Az önkormányzat bevételeit és kiadásait részletezi, figyelembe véve az Ötvöskónyi Szivárvány Óvoda bevételeit és kiadásait.

A 3. §-hoz

A több éves kihatással járó feladatokat határozza meg.

A 4. §-hoz

Az önkormányzat és költségvetési szervei 2020. évi maradványának összegét tartalmazza.

Az 5. §-hoz

Az önkormányzat adósságállományát határozza meg.

A 6. §-hoz

Az önkormányzat 2020. december 31-i állapot szerinti vagyonának mérlegadatok szerinti összegét tartalmazza.

A 7. §-hoz

A képviselő-testület által, a lakosságnak juttatott támogatások, szociális, rászorultsági jellegű ellátások összegét határozza meg.

A 8. §-hoz

A költségvetési szervek felé a rendelet elfogadásáról, a megállapított maradvány összegéről szóló kiértesítés előírását, valamint a rendelet hatályát állapítja meg.