Ötvöskónyi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2021. (VI. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális bérlakásokról

Hatályos: 2021. 06. 09

a szociális bérlakásokról

Általános indokolás

Az EFOP-2.4.1-16-2017-00099 azonosító számú, „Összefogás a romákért, telep program Ötvöskónyiban” elnevezésű projekt keretében 2 új lakóház került megépítésre, és 5 lakóház került felújításra. A pályázati kiírás értelmében legalább 32 főnek kell beköltöznie magasabb komfortfokozatú lakóházakba. Mivel a projekt eredményeképpen felépült és felújított lakóházak önkormányzati tulajdonban vannak, ezért szükségessé vált a szociális bérlakásokról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

A rendelet hatályát és a hatásköri rendelkezéseket rögzíti, kiemelve a Képviselő-testület és a Polgármester feladatait a bérleti jogviszonnyal összefüggésben.

A 3. §-hoz és a 4. §-hoz

Rögzíti a Segesdi Közös Önkormányzati Hivatal közreműködői feladatait, valamint a személyes adatok védelmével összefüggő jogszabályi rendelkezéseket.

Az 5–10. §-hoz

Részletesen meghatározza a szociális bérlakás használati jogának elnyerésére irányuló pályázati eljárás szabályait, a pályázati felhívás tartalmát, a döntési jogkör címzettjét.

A 11. §-hoz

Rögzítésre kerülnek a jogosultsági feltételek, tehát, hogy milyen feltételeknek kell fennállnia ahhoz, hogy valaki érvényes pályázatot nyújtson be a szociális bérlakás használata iránt.

A 12–15. §-hoz

Részletesen meghatározásra kerülnek a szerződéskötéssel kapcsolatos rendelkezések és mellékletre utalással rögzítésre kerül a bérleti díj összege.

A 16–20. §-hoz

A rendelet részletesen szabályozza a bérlő jogait és kötelezettségeit a Lakástörvény rendelkezéseit figyelembe véve.

A 21–23. §-hoz

A bérbeadó jogai és kötelezettségei kerülnek meghatározásra, szintén a Lakástörvény rendelkezéseit figyelembe véve.

A 24. §-hoz

A szociális helyzet alapján bérbe adható lakások lakbérének mértékét határozza meg, valamint a közüzemi mérőkkel kapcsolatosan fogalmaz meg kötelező rendelkezéseket.

A 25. §-hoz

A rendelet szabályozza a befogadás szabályait is, valamint a befogadásról való döntés címzettjét rögzíti ez a rendelkezés.

A 26. §-hoz

A lakásbérleti jogviszony megszűnésének és megszüntetésének szabályait határozza meg.

A 27. §-hoz

A hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.