Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 03. 12

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.12.
a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az általános rendelkezések között a rendelet célja került szabályozásra.
A 2. §-hoz
A rendelettervezet a közterületek elnevezésére vonatkozó szabályokat fogalmazza meg. Az első részben azok a követelményeket kaptak helyet, amelyeket a központi szabályozás nem tartalmaz.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
Az eljárási szabályok értelmében a közterület-elnevezési eljárás csak hivatalból indulhat. A tervezet szerint a Pénzügyi és Szociális Bizottság feladata a közterület-elnevezési eljárás előkészítése, és a képviselő-testület dönt az utcanevekről. A közterületi táblák beszerzése és kihelyezése is önkormányzati feladat marad.
Az 5–7. §-hoz
A rendelettervezet közterületi típusonként (utca, tér sor stb.) illetve az ingatlanok jellege (saroktelek, tömbtelek) alapján is szabályokat fogalmaz meg a számozással kapcsolatban, ugyanakkor a számozás konkrét módjára is (arab számok, betűjelek, alátörés stb.) kitér. Rögzítésre kerül az is, hogy a jelenlegi házszámázás megváltoztatására csak rendezetlen állapot megszüntetése érdekében kerülhet sor.
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
A házszám-megállapítási eljárás is bejelentés alapján hivatalból indulhat. A döntési hatáskört azonban a rendelettervezet a jegyzőhöz telepíti, aki hatósági eljárás keretében határozatban dönt e kérdésben.
A házszámtáblák beszerzése az ingatlantulajdonos feladata és költsége. Az ingatlantulajdonos a házszámtáblák kihelyezéséről is köteles gondoskodni.
A 10. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A 11. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.