Szántód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függetlenül nyújtható önkormányzati támogatásokról

Hatályos: 2024. 06. 04- 2024. 06. 04

Szántód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függetlenül nyújtható önkormányzati támogatásokról

2024.06.04.

Szántód Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §-a (1) bekezdésének 8.a pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Szántód Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a településen bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Szántódon élő személyek részére az e rendeletben meghatározott támogatásokat biztosítja.

(2) A Képviselő-testület minden évben a költségvetés tervezésekor dönt az e rendeletben meghatározott támogatások fedezetéről.

(3) E rendelet alkalmazásában életvitelszerűen Szántódon élő személynek minősül, aki a mindennapi életének szervezéséhez a szántódi lakóhelyét használja.

2. § (1) A Képviselő-testület óvoda- és iskolakezdési támogatásban részesíti azt a gyermeket, aki a tárgyévben kezdi meg az óvodai nevelési évet, vagy az általános iskolai tanulmányait.

(2) A Képviselő-testület a tárgyévre vonatkozó óvoda- és iskolakezdési támogatás összegéről és a kifizetés határidejéről tárgyév május 31-ét követően hivatalból hozza meg döntését.

(3) A támogatást egy gyermek után csak egy alkalommal és csak az egyik szülő, vagy törvényes képviselő jogosult igénybe venni. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak a jogosultsági feltételek, de a szülők nem közös háztartásban nevelik a gyermeket, úgy az a szülő, vagy törvényes képviselő jogosult a támogatást igénybe venni, akinél a gyermek elhelyezésre került.

(4) Az óvoda- és iskolakezdési támogatás átvételének lehetőségéről, helyéről, időpontjáról, valamint a személyi- és lakcím igazolvány bemutatására vonatkozó kötelezettségről az önkormányzat honlapja útján, hirdetményt tesz közzé.

3. § (1) A Képviselő-testület személyenként azonos összegű karácsonyi támogatásban részesíti a legkésőbb a tárgyévben a 65 életévet elérő és a 65 életév feletti szántódi lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Szántódon élő személyeket.

(2) A Képviselő-testület a tárgyévre vonatkozó karácsonyi támogatás összegéről tárgyév október 1-ét követően hivatalból hozza meg döntését.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott döntést követően a jegyző az országos lakcím- és népességnyilvántartásból lekért adatok alapján összeállítja a jogosultak listáját, mely alapján a Képviselő-testület hivatalból vizsgálja a támogatásra való jogosultságot megalapozó feltételek fennállását.

(4) A támogatás átvételére, a személyi- és lakcím igazolvány bemutatása mellett, tárgyév december 23. napjáig van lehetőség. A határidő elmulasztása jogvesztő.

4. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.11.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Települési támogatás)

„g) középiskolai tanulók és felsőfokú hallgatók tanévkezdési támogatásra,”

(adható.)

5. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.11.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben az önkormányzat költségvetése lehetővé teszi a tanévkezdés megkezdésének érdekében a szántódi lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Szántódon tartózkodó nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató tanulók, és a felsőfokú tanulmányokat nappali tagozaton folytató hallgatók részére pénzbeli vagy természetbeni tanévkezdési támogatást nyújthat.”

6. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.11.) önkormányzati rendelet 24. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az étkeztetés igénybevételére vonatkozó kérelmekben - átruházott hatáskörben - a polgármester dönt.”

7. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.11.) önkormányzati rendelet 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Térítési díjkedvezmény vagy díjmentesség legfeljebb hat hónap időtartamra adható, melyről - átruházott hatáskörben - a polgármester dönt.”

8. § Hatályát veszti a helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.11.) önkormányzati rendelet

b) 16. §-a.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.