Zákányfalu Község Képviselő-testületének 1/2016 (II.18.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 02. 10

Zákányfalu Község Képviselő-testületének 1/2016 (II.18.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

2017.02.10.

Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Zákányfalu Község Képviselő-testületére (a továbbiakban: Képviselő-testület), annak bizottságaira, és Zákányfalu Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által fenntartott költségvetési szervekre (intézményekre), valamint az Önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságra (gazdasági társaságra) terjed ki, valamint a támogatások tekintetében mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik támogatásban részesülnek.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg

2. § (1) A Képviselő-testület a 2016. évi költségvetési mérleg főösszegének bevételi oldalát, illetve a tárgyévi költségvetési bevételek összegét 104.320 e Ft-ban állapítja meg e Rendelet 1.- 3. melléklete szerint.

(2) A Képviselő-testület a 2016. évi költségvetési mérleg főösszegének kiadási oldalát, illetve a tárgyévi költségvetési kiadások összegét 104.320 e Ft-ban állapítja meg e Rendelet 4. – 6. melléklete szerint.

Költségvetési bevételek

3. § A működési bevételek összege 101 579e Ft, a felhalmozási bevételek összege 2 741 e Ft.

Költségvetési kiadások

4. § Az Önkormányzat 2016. évi működési, fenntartási kiemelt kiadási előirányzatait a Képviselőtestület a következők szerint határozza meg:

Jogcím

Összeg (ezer Ft-ban)

Személyi juttatások

44 458

M.adói jár. szoc.hozzájár.adó

7 904

Dologi kiadások

34 012

Ellátottak pénzbeli juttatásai

5.294

Működési célú kiadások (egyéb)

6 674

Működési célú kiadások

6 653

Felhalmozási kiadások

2 741

Tartalék

850

Államháztartáson b. megelő. visz. fiz.

1 028

Összesen

104 320

5. § (1) 1)Az önkormányzat kiemelt felhalmozási kiadásainak összege összesen 2 741E Ft.

Jogcím

Összeg (ezer Ft-ban)

Ingatlan beszerzés

431

Egyéb tárgyi eszköz beszerzés

1 730

Részesedések

80

Felújítás (nyílászáró csere)

500

Összesen

2 741

(2) A Képviselő-testület a beruházások és a felújítások előirányzatait feladatonként, címenként a 10. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

Átadott pénzeszközök

6. § Az önkormányzat 2016. évi átadott pénzeszközeinek összege: 6.653 e Ft, melynek részletes összetételét a 13. melléklet mutatja be.

Általános és céltartalékok

7. § Az önkormányzat 2016. évi egyéb általános tartaléka: 850e Ft.

8. § A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel az 1. és a 6. melléklet tartalmazza.

9. § (1) A Képviselő-testület több éves kihatással járó feladatot nem határozott meg.

(2) A Képviselő-testület döntése alapján 2016. évben:

a)nincsen olyan fejlesztési cél, amelyek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé,
b)nem kerül sor európai uniós támogatással megvalósuló programokra, illetve projektekre.

Költségvetési létszámkeret

10. § (1) Az önkormányzat összesített létszámkerete 25 fő.

(1) A Képviselő-testület a létszámkeretet közalkalmazott, munka törvénykönyve alá tartozó és közfoglalkoztatott jogcímenként a 7. melléklet szerint állapítja meg, ahol szerepelteti továbbá a Képviselő-testület létszámadatait is.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a 2016. évi közfoglalkoztatási pályázat benyújtására. A pályázat eredményének függvényében a létszámadatokban bekövetkezett változás a soron következő költségvetési rendeletmódosítás keretében kerül átvezetésre.

11. § Az önkormányzatnak fennálló hitelállománya 2016. évben 0,- Ft. A stabilitási tervet a képviselő-testület a 12. – 13. melléklet szerint fogadja el.

12. § Az egyéb szociális pénzbeli ellátások támogatása összege 5.294 e Ft, melyet a Képviselő-testület a 8. melléklet szerint hagy jóvá.

13. § Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő-testület, mint irányítószerv által nyújtott támogatás összege 1.662 e Ft, melyet a 16. melléklet részletesen taglal.

14. § A támogatásértékű működési kiadásokat a Képviselő-testület a 9. melléklet alapján hagyja jóvá.

15. § A finanszírozási bevételek és kiadások előirányzatát a Képviselő-testület az 1. és a 6. melléklet alapján fogadja el.

A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

16. § (1) A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a Polgármester felelős. A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratunkban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a B11. Önkormányzatok működési támogatásai rovaton megtervezett költségi bevételi előirányzat és a B21. Felhalmozási célú önkormányzati támogatás rovaton megtervezett költségi bevételi előirányzat módosítására a K512. Tartalékok rovaton megtervezett költségvetési kiadási előirányzattal szemben.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az (2) bekezdésben megjelölt kivétellel a B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről, a B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, a B6. Működési célú átvett pénzeszközök és a B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatain megtervezett költségvetési bevételi előirányzatok módosítására a bevételhez kapcsolódó célnak megfelelő költségvetési kiadási előirányzatok egyidejű módosításával.

(1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra 5.000 E Ft összegig.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a Képviselő-testületet a következő költségvetési rendeletmódosításkor tájékoztatja.

(3) A Képviselő-testület a Polgármester Mötv. 68. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazása vonatkozásában az értékhatárt 5 000 e Ft-ban állapítja meg.

(4) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül az intézmény vezetője a felelős.

(5) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

17. § (1) A költségvetési szerveknél létszámnövekedést csak a képviselő-testület engedélyezhet.

(1) A költségvetési szervek vonatkozásában a megüresedett álláshelyek betöltésére csak jegyzői ellenjegyzés mellett kerülhet sor, a köztisztviselők esetében a munkáltatói jogok gyakorlója a jegyző, a polgármester egyetértési jogot gyakorol. A jegyző felett a munkáltató jogokat a polgármester gyakorolja. Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a költségvetési szerv vezetőjét, hogy az eredeti vagy a módosított előirányzatán felül teljesített költségvetési bevételét felhasználja 500.000 Ft összegig a költségvetési bevételi és a költségvetési kiadási előirányzatok módosítását követően.

(3) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva az intézmény részére engedélyezett létszám (álláshely) keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(4) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzat nem léphető túl.

(1) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

(2) A költségvetési szervnél keletkezett bérmaradványból jutalom kifizetésére – kivéve a többletbevételből történő kifizetést – csak abban az esetben kerülhet sor, ha valamennyi jogszabály szerinti fizetési kötelezettségét teljesíti.

(8) A Képviselő-testület hozzájárul, hogy a költségvetési szervek saját költségvetésük terhére az e rendeletben nem szereplő beruházási és felújítási feladataikat elvégezhessék. Az 1.000 ezer Ft értékhatárt meghaladó feladatokat a költségvetési szerv vezetője 30 nappal a munkálatok megkezdése előtt köteles a jegyzőnek bejelenteni. Ezen feladatok megvalósítása azonban sem a tárgyévben, sem a későbbi években sem fejlesztési, felújítási, sem működési többlettámogatási igénnyel nem járhat.

18. § (1) A költségvetési szervek feladatainak változását a Képviselő-testület engedélyezi az alapító okirat egyidejű módosításával.

(2) A költségvetési szerveknél szakmai programok indításához, feladatmutatót érintő fejlesztéshez –amennyiben az alapító okiratban szerepel- a Képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges. A döntést megelőzően vizsgálni kell annak rövid és hosszabb távú költségvetési hatását.

(3) Amennyiben a (2) bekezdésben jelentkező feladatváltozást az intézményvezető előirányzatain belül biztosítani tudja, illetve további évekre a feladatváltozás bizonyíthatóan nem jár kiadási többlettel, akkor is köteles azt előzetesen a polgármesternek bejelenteni, aki a fenntartó nevében azt engedélyezi.

(4) A normatív állami hozzájárulásokat megalapozó feladatmutatók évközi változásáról a költségvetési szerv vezetője köteles az igénylésért felelős Közös Önkormányzati Hivatal gazdasági vezetője részére adatot szolgáltatni.

(5) A költségvetési szervek vezetői felelősek a feladatmutatókhoz kötött állami normatív hozzájárulások igénylését megalapozó mutatószámok (létszám, stb.) valóságtartalmáért, a normatív elszámolásokhoz szükséges dokumentumok helyességért, valamint kötelesek a normatív támogatás alapját képező nyilvántartásokat naprakészen vezetni.

19. § A Képviselő-testület a társadalmi önszerveződő közösségek, sportegyesületek, alapítványok, egyházi közösségek részére 400 E Ft pénzbeli támogatást nyújt a 13. melléklet alapján.

20. § (1) A 19. § szerinti támogatások folyósítására azt követően kerülhet sor, hogy a támogatott szervezetekkel az Önkormányzat nevében a polgármester „Támogatási Szerződés”-t köt a támogatási összeg rendeltetésszerű felhasználásáról, valamint annak elszámolásáról a pályázati kiírásban, és a Képviselő-testület határozatában foglaltak szerint.

(2) A Támogatási Szerződés megkötésének feltétele, hogy a támogatott szervezet írásban nyilatkozik arról, hogy köztartozás nem terheli, illetve gazdálkodó és egyéb szervezetek felé fennálló tartozása nincs, valamint, hogy megfelel a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben foglalt feltételeknek.

(3) A támogatott jogosult részben, vagy egészben lemondani a támogatásról, amennyiben az általa vállalt feladat objektív okból nem vagy csak részben valósítható meg.

(4) Amennyiben a pénzeszközátvevő az átvett támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, azt nem a pályázatban megjelölt programra, feladatra használta fel, vagy a támogatások igényléséhez valótlan adatokat szolgáltatott, a támogatást az önkormányzat fizetési számlájára köteles egy összegben visszafizetni.

(5) A támogatott szervek legkésőbb a támogatás évét követő év január 15-éig kötelesek a támogatást megítélő részére írásbeli beszámolót készíteni, csatolva a felhasználást igazoló bizonylatok hitelesített másolatát. Amennyiben az elszámolási kötelezettségnek nem tesznek eleget, a továbbiakban önkormányzati támogatásban nem részesülhetnek.

A gazdálkodásra vonatkozó egyéb szabályok

21. § A Napközi Otthonos Konyha részére jóváhagyott önkormányzati támogatás tartalmazza a vonatkozó jogszabályokban meghatározott a közoktatási intézmények kötelezően ellátandó szakmai feladatainak, valamint az oktatási intézmények ingatlanjainak működtetésének költségeit.

22. § (1) Az önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a Képviselő-testület előzetes engedélye szükséges. Az olyan pályázatok benyújtására, melyek saját forrást nem igényelnek, vagy a szükséges sajátforrás rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

(2) Az önkormányzati pályázatokról, és azok önrészének mértékéről a Képviselő-testület határozattal dönt.

23. § A Képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben szereplő felújítások, és beruházások lebonyolításával a Hivatalt bízza meg.

24. § (1) A Hivatal közszolgálati alkalmazottai tekintetében – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-ában foglaltak alapján a 2016. évi költségvetési törvényben meghatározottaknak megfelelően az illetményalap 2016. évben 38.650,- Ft, a felsőfokú iskolai végzettségű és a középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítése az alapilletménye 20 %-os mértéke. A Képviselő-testület a köztisztviselők béren kívüli (cafeteria) juttatását bruttó (közterhekkel együtt) 200.000,- Ft/fő/év összegben határozza meg.

25. § (1) Amennyiben a tulajdon védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, a Hivatal az eszközökről és az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, akkor a költségvetési évről, december 31-i fordulónappal készített könyvviteli mérlegben kimutatott eszközöket és forrásokat – ideértve az aktív és passzív pénzügyi elszámolásokat is – alátámasztó leltározást legalább három évenként végrehajtani. A következő leltározást 2016. évben december 31-i fordulónappal el kell végezni.

(2) Kötelező a megszűnés napjával azonos fordulónappal a leltározást végrehajtani, amennyiben az intézmény átszervezés vagy jogutód nélküli megszűnés következtében megszűnik.

26. § (1) A polgármester a vonatkozó jogszabályok szerint köteles az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről a Képviselő-testületnek beszámolni.

(2) A Képviselő-testület a költségvetési szervek maradványát felülvizsgálja és a zárszámadási rendelettel egy időben hagyja jóvá. A Képviselő-testület a költségvetési szervei beszámolójának felülvizsgálata eredményétől függően a költségvetési szerv maradványát módosíthatja.

(3) Az önkormányzat Képviselő-testülete gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető maradvány felhasználását korlátozhatja.

Követelések

27. § (1) A lejárt követelés, térítési díj hátralékok behajtásáról az Önkormányzat esetében a polgármester, a költségvetési szervek esetében az intézményvezető köteles intézkedni.

(2) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Önkormányzat esetében a Polgármester, a költségvetési szervek esetében az intézményvezető az alábbi esetekben saját hatáskörben engedélyezheti a meg nem térült követelések törlését:

a)a felszámolási eljárás alá vont szervezettel szemben fennálló meg nem térült követelés,
b)egyéb, végrehajtás során behajthatatlanná vált, valamint bírósági döntéssel alátámasztott behajthatatlan követelés,
c)a kisösszegű lejárt követeléseik közül azon követeléseik esetében, melyeknek érvényesítésével kapcsolatos költségei igazoltan meghaladják a követelés összegeit, vagy a követelés összege nem éri el a 10.000 Ft-ot, amennyiben az önkéntes teljesítésre történő felszólítás eredménytelenül zárult.
(3) Követelés lemondásáról az (1) és a (2) bekezdésben foglaltak kivételével kizárólag a Képviselő-testület dönthet.

Átmeneti rendelkezések

28. § (1) Az Áht. 25. §-ára hivatkozva a képviselő-testület tudomásul veszi, hogy a polgármester jogosult volt az önkormányzatot megillető bevételek beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére, 2016. január 1. - jelen költségvetési rendelet hatálybalépéséig terjedő időszakra.

(2) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások a költségvetési rendeletbe beépültek.

Vegyes és záró rendelkezések

29. § Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2016. január 1. napjától kell alkalmazni. Ezen önkormányzati rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.