Zákányfalu Község Képviselő-testületének 14/2018 (XII.5..) önkormányzati rendelete

a felsőoktatási intézményekben tanuló zákányfalusi fiataloknak adható szociális ösztöndíj szabályairól

Hatályos: 2018. 12. 05- 2021. 10. 29

Zákányfalu Község Képviselő-testületének 14/2018 (XII.5..) önkormányzati rendelete

a felsőoktatási intézményekben tanuló zákányfalusi fiataloknak adható szociális ösztöndíj szabályairól1

2018.12.05.

Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő – testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő térítésekről szóló 51/2007. (III.26.) Kormányrendeletben (a továbbiakban: Kormányrendelet) foglaltak alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

E rendelet célja, hogy Zákányfalu Község Önkormányzata a nappali felsőoktatásban tanuló zákányfalusi fiatalok számára a továbbtanulással összefüggő költségek enyhítésére meghatározza a helyi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által biztosított szociális ösztöndíj formáit, az igénybevétel feltételeit és módozatait, valamint a jogosultsági és eljárási szabályokat.

2. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű magyar állampolgárokra terjed ki.

(2) Az "A" ill. a „B” típusú pályázatokra jogosultak körét, a jelentkezés módját, az elbírálás rendjét, ill. a pályázatban való részvétel részletes szabályait az adott évben érvényes, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (továbbiakban Támogatáskezelő) által meghirdetett pályázati kiírás tartalmazza.

3. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Szociális rászorultság: az a szociális és egészségügyi életkörülmény, melyben a pályázó és az életvitelszerűen vele együtt lakó családtagjainak egy főre jutó nettó átlagjövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 350%-át.

b) Jövedelem: a többszörösen módosított szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak szerint.

c) Önhiba: az a felróható magatartás (hiányosság, mulasztás vagy körülmény), melynek következtében a pályázó hallgatói jogviszonya megszakad, így különösen, ha

ca) a pályázó tanulmányi kötelezettségeinek nem tesz eleget, óráit nem látogatja,

cb) vizsgakötelezettségeinek nem tesz eleget,

cc) fegyelmi vagy más vétség miatt eltanácsolják, illetve kizárják.

4. Hatásköri szabályok

3. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ösztöndíjjal kapcsolatos feladat - és hatáskört a Képviselő - testület gyakorolja.

(2) A Képviselő - testület az ösztöndíjak fedezetét évente az ágazati költségvetésben külön rovaton állapítja meg, dönt a támogatás megállapításáról, illetve megszüntetéséről, a rendeletben szabályozottak szerint ellenőrzi a jogosultság fennállását.

5. Eljárási szabályok

4. § (1) Az ösztöndíj pályázati kiírást Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő – testülete az Emberi Erőforrások Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által Általános Szerződési Feltételekben évente meghatározott időpontig közzéteszi.

(2) A pályázat beadáshoz a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerében (a továbbiakban EPER-Bursa rendszer) pályázói regisztráció szükséges a mindenkori kiírásban szereplő elektronikus címen. A személyes és pályázati adatok feltöltését követően a pályázati űrlapot kinyomtatva és aláírva az önkormányzatnál kell benyújtania a pályázónak.

(3) A pályázat benyújtási határideje az Emberi Erőforrások Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeiben évente meghatározott időpont.

5. § (1) Az "A" típusú pályázat esetén a benyújtandó pályázat kötelező melléklete a felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti hallgatói jogviszony igazolás, igazolás a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről, valamint a szociális rászorultság igazolására a rendeletben és a pályázati adatlapon meghatározott dokumentumok.

(2) A "B" típusú pályázat esetén a benyújtandó pályázat kötelező melléklete az igazolás a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről, valamint a szociális rászorultság igazolására a rendeletben és a pályázati adatlapon meghatározott dokumentumok.

(3) a) A pályázó szociális rászorultsága igazolására mind az „A”, mind a „B” típusú pályázat esetén a következő dokumentumok nyújthatók be kötelező mellékletként a Kormányrendelet 21. § (1) bekezdésében foglalt állapot igazolására csatolandó dokumentumokon kívül:

aa) amennyiben a pályázó árva/gyámolt, az ezt igazoló okirat,
ab) a bizonyított jövőbeli rászorultságot igazoló egyéb okirat vagy dokumentum,
ac) ha a pályázó nem részesül kollégiumi ellátásban, az erről szóló nyilatkozat vagy dokumentum,
ad) amennyiben a pályázó önfenntartó, a pályázó vagy a pályázóval egy háztartásban élő eltartó erről szóló közjegyző előtt tett nyilatkozata,
ae) az egyik szülő munkanélküli, az erről szóló határozat,
af) a Kormányrendelet 21. § (1) bekezdésében foglalt állapot igazolására benyújtandó, valamint az aa)-ae) alpontokban felsorolt dokumentumok hiányában a szociális rászorultságot a rendelet 2. § (1) bekezdése alapján az egy főre jutó havi nettó jövedelemről szóló igazolás is bizonyítja.
b) A szociális rászorultság igazolására egyszerre több dokumentum is benyújtható. Az 5. §(3) a) pontjában foglalt benyújtott dokumentumok alapján a pályázók az 1. mellékletében foglalt táblázat szerint további pontokban részesülnek, mely pontok a támogatási összeg megállapítása során hozzáadódnak a jövedelem számításánál kapott pontokhoz.
c) A pályázat elbírálása során az adott évi keretösszegből először az előző évekből támogatást kapott „B” típusú pályázókra megállapított összeg kerül levonásra, a fennmaradó összeg pedig az adott évben elbírált pályázók között kerül felosztásra, figyelembe véve a 7. § (7) bekezdésében foglalt minimális összeget (1000 Ft).
Az egy főre eső jövedelem megállapítását követően a pályázók között a fennmaradó összeg felosztása során differencia tehető a szociális helyzetre tekintettel. A differenciált felosztás során tekintettel kell lenni a rendelkezésre álló összegre.
d) A végleges összeget az Képviselő- testület hagyja jóvá.

6. § A jövedelem számításához felhasználható dokumentumok:

a) magánszemély esetén, ha a jövedelem havonta rendszeresen mérhető, a pályázati kiírás megjelenését megelőző 3 hónap nettó átlagos jövedelméről szóló munkáltatói igazolás,

b) vállalkozó esetén az illetékes NAV igazolás a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó-alapjáról,

c) a társadalombiztosítás és családtámogatás keretében folyósított ellátások esetében (pl. nyugdíj, családi pótlék, Gyes, Gyed) a pályázat benyújtásának hónapjában, vagy az azt megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvénye,

d) munkanélküli ellátások esetén a Somogy Megyei Kormányhivatal Csurgói Járási Hivatal Foglakoztatási Osztálya igazolása, vagy a jövedelemszámításnál figyelembe vett időszakra vonatkozó igazoló szelvények,

e) egyéb esetben a pályázó büntetőjogi felelősség mellett írásban tett nyilatkozata két tanú aláírásával ellátva (pl. őstermelő).

7. § (1) Az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik.

(2) Támogatásban kizárólag azok a felsőoktatási intézményben tanulmányokat megkezdeni kívánó/folytató hallgatók részesülnek, akik megfelelnek a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek

(3) A pályázatokat a Képviselő- testület bírálja el minden évben az adott pályázati időszakra vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben meghatározott időpontig és döntéséről a Képviselő- testületet tájékoztatja.

(4) Az elbírálás során a Képviselő - testület az EPER-Bursa rendszerben nem rögzített, nem a rendszerből kinyomtatott pályázati űrlapon, határidőn túl benyújtott vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja, kizárását írásban indokolja, minden határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázatot érdemben elbírál, döntését írásban indokolja. Ösztöndíjban nem részesülhet az a hallgató, aki nem az önkormányzat illetékességi területén rendelkezik lakóhellyel.

(5) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer törvényi hátterét a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III.26.) Korm. rendeletszabályozza.

(6) A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet. Az Önkormányzat a döntést követően az Emberi Erőforrások Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételei szerint jár el.

(7) a) A települési önkormányzatok által nyújtott támogatás:

Az önkormányzatok által évente kiírt Bursa Hungarica pályázat helyben kerül elbírálásra, így a döntéshozás azon a szinten történik, ahol a legtöbb ismeret birtokában képesek a rászorultságot elbírálni. A települési önkormányzati támogatás havi összegét pályázónként állapítja meg az önkormányzat, ennek összege minimum 1.000 Ft/fő/hó.
b) A megyei önkormányzatok által nyújtott támogatás:
A megyei önkormányzat tetszőleges összeggel kiegészítheti a települési önkormányzat által megítélt ösztöndíj összegét. A települési és a megyei támogatás együtt: önkormányzati ösztöndíjrész.
c) Intézményi támogatás:
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felsőoktatásban már tanuló vagy a továbbiakban tanulni kívánó, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok támogatásához oly módon járulhat hozzá, hogy az önkormányzati ösztöndíjrészt az önkormányzati támogatással megegyező mértékben – a Kormányrendelet 18. § (5) bekezdése szerint a tárca hivatalos lapjában közzétett értékhatárig – kiegészíti. (intézményi ösztöndíjrész).
A felsőoktatási intézmény köteles megvizsgálni a kifizetés megkezdése előtt a pályázó jogosultságát az ösztöndíj igénybevételére.
Az ösztöndíjat az a felsőoktatási intézmény jogosult folyósítani a hallgatónak, amelytől a hallgató – az állami költségvetés terhére – támogatást kap.

6. Az ösztöndíj igénybevételének és folyósításának szabályai

8. § "A" típusú pályázat esetén

a) Az ösztöndíj időtartama: 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév.

b) Az ösztöndíj kifizetése a Kormányrendelet 19. § (5)-(6) bekezdésében foglaltak alapján történik.

9. § "B" típusú pályázat esetén

a) Az ösztöndíj időtartama: 3x10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.

b) Az ösztöndíj folyósítás feltétele, hogy a támogatott pályázó hallgatói jogviszonya megfeleljen a pályázati kiírásnak. Amennyiben ez utóbbi nem teljesül, a támogatott az ösztöndíjra való jogosultságát elveszti.

c) Az ösztöndíj kifizetése a Kormányrendelet 19. § (5)-(6) bekezdésében foglaltak alapján történik.

d) A „B” típusú pályázók szociális rászorultságát a Képviselő - testület évente egyszer köteles és jogosult felülvizsgálni. A felsőoktatási intézménybe jelentkezők számára megítélt támogatást a települési önkormányzat megszüntető határozattal visszavonhatja, ha a vizsgálat során kiderül, hogy az ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn. A határozat csak a meghozatalát követő tanulmányi félévtől ható hatállyal hozható meg.

e) A jogosultságot az ösztöndíjban részesülő minden év februárjáig az ösztöndíj igényléséhez szükséges pályázat mellékleteiben szereplő igazolások, valamint az intézmény által kiállított hivatalos iskolalátogatási igazolással köteles igazolni.

7. Közös rendelkezések

10. § (1) A megítélt ösztöndíjak összegét az Önkormányzat félévenként előre, az Általános Szerződési Feltételekben megjelölt határidőre, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Bursa Hungarica számlájára átutalja. A Támogatáskezelő a beérkezett támogatási összeget a kifizetőhely (felsőoktatási intézmény) szerint újra csoportosítja, majd a jogosult hallgatók után továbbutalja a kifizető felsőoktatási intézményhez.

(2) Az ösztöndíjban részesülő hallgató köteles értesíteni a Támogatáskezelőt és a folyósító felsőoktatási intézményt a Kormányrendelet 19. § (10) bekezdésében foglaltakról. A bejelentést az EPER-Bursa rendszeren keresztül kell kezdeményezni.

11. § Az ösztöndíj folyósítása szünetel a Kormányrendelet 19. § (7) bekezdésében foglaltak feltételek fennállása esetén.

12. § Hiánypótlásra az önkormányzat egyszeri alkalommal biztosít lehetőséget. Amennyiben a pályázó a hiánypótlás kézhezvételétől számított 5 napon belül nem pótolja a kért dokumentumokat, a pályázatot az önkormányzat kizárja a döntésből.

1. melléklet

Pontozási Táblázat
A B

1.

Szempontok

Pontszám

2.

a fogyatékos hallgatónak a különleges eszközök beszerzésére és fenntartására, speciális utazási szükségleteire, valamint személyi segítő, illetve jelnyelvi tolmács igénybevételére fordított összeg igazolása

10 pont

3.

ha a pályázó, vagy a pályázóval egy háztartásban élő közeli hozzátartozója egészségügyi állapota miatt rendszeresen felmerülő egészségügyi kiadásait igazolta

10 pont

4.

pályázó árva/félárva/gyámolt

10 pont

5.

a pályázóval egy háztartásban élők eltartottak száma 3 vagy annál több

10 pont

6.

pályázó az ápolásra szoruló hozzátartozó gondozásával járó költségeket igazolta vagy bizonyítja a gondozás tényét

10 pont

7.

a képzési hely és a lakóhely közötti távolságot, az utazás időtartamát és költségét

10 pont

8.

pályázó a jövőbeli rászorultságot igazolja

10 pont

9.

pályázó igazolja nem a Tbj. szerinti közös háztartás költségeit

10 pont

10.

pályázó nem részesül kollégiumi ellátásban

10 pont

11.

pályázó önnfentartó

10 pont

12.

pályázó családjában az egyik/mindkét szülő munkanélküli

10 pont

1

Az önkormányzati rendeletet a Zákányfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2021. október 29. napjával.