Zákányfalu Község Képviselő-testületének 10/2019 (X.22..) önkormányzati rendelete

Zákányfalu Község Önkormányzata Képviselő – testületének 10/2019 (X.22.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2019. (IV.04.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2019. 10. 22- 2019. 10. 22

Zákányfalu község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.§


Az Önkormányzat Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló 3/2019. (IV. 04.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 35. § helyébe a következő rendelkezés lép:


35. §


(1)   A rendelet kihirdetése az önkormányzat hirdetőtábláján történik a képviselő-testületi ülést követő 10 munkanapon belül. A kifüggesztés időtartama 30 nap. A hirdetmény tartalmazza a rendelet teljes szövegét.

(2)   A kihirdetés napja az erre vonatkozó hirdetmény kifüggesztésének időpontja.

(3)   A kihirdetésről szóló hirdetményt az irattárban is el kell helyezni a rendelettel együtt. A rendeletre fel kell jegyezni a közszemlére tétel és levétel napját.

(4)       Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezéseket a normatív határozat közzétételére is alkalmazni kell

2.§


Az Önkormányzat Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló 3/2019. (IV. 04.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 50. § helyébe a következő rendelkezés lép:



A polgármester


50. §


(1)   A polgármester illetményét, költségtérítését a képviselő-testület a jogszabály keretei között határozza meg.

(2)   A polgármester megbízatását főállásban látja el, aki felelős az önkormányzat egészének működéséért.

 (3)  A polgármester szabadságának időpontját önállóan határozza meg, helyettesítéséről gondoskodni köteles.


        (4) A polgármester az 5 napot meghaladó szabadságát köteles előre a képviselő testületnek bejelenteni.


        (5) A polgármester a szabadságát a tárgyévben köteles igénybe venni. Amennyiben a tárgyévi szabadság kivétele várhatóan akadályba ütközik, azt indokaival együtt a tárgyév november 30-ig köteles a képviselő testületnek bejelenteni.


 (6) Rendszeres ügyfélfogadást tart


        (7) A polgármester a képviselő testület utólagos tájékoztatása mellett - az Mötv. 42. §-ában meghatározott ügyek kivételével – dönthet a két ülés közötti időszakban felmerülő,

a) élet-, balesetveszély, valamint katasztrófahelyzet elhárítását szolgáló, azonnali beavatkozást, intézkedést igénylő, valamint

b) költségvetési rendelet módosítással és több éves költségvetési kihatással nem járó pályázatok benyújtásával kapcsolatos

képviselő testületi hatáskörbe tartozó önkormányzati ügyekben.


       (8) Amennyiben a képviselő testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester – az Mötv. 42. §-ában meghatározott ügyek kivételével – döntést hozhat. A polgármester a döntésről a képviselő testület a következő ülésen tájékoztatja.


(9)   A polgármester tisztségének megszűnése esetén, a tisztség megszűnését követően nyolc munkanapon belül írásba foglaltan átadja munkakörét az új polgármesternek, ennek hiányában az alpolgármesternek, az alpolgármesteri tisztség betöltetlensége, tartós akadályoztatása esetében a 13. §-ban meghatározott személynek.


(10) A 4. melléklet tartalmazza a polgármesterre átruházott hatásköröket.

3. §


E rendelet a kihirdetést napján 15óra 45 perckor lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.







                         Palotai Hajnalka                                          dr. Lakatos Katalin

                            polgármester                                                        jegyző






Kihirdetés napja: 2019. október 22. 15 óra 30 perc.


                                                                                             dr. Lakatos Katalin

                                                                                                        jegyző