Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019. (XI.29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 01- 2021. 09. 01

Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019. (XI.29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Zákányfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 26. §-ban, a 32. § (3) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

2. §

A Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. §

(1) E rendelet 8. §-ában és a 8/A §-ában szabályozott szociális hatósági feladat- és hatásköröket a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott hatáskör gyakorlója dönt az ellátásra való jogosultság elbírálásáról, az ellátás megállapításáról, módosításáról, megszüntetéséről. Elrendelheti a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátás visszafizetését. A megtérítés összegének, illetve pénzegyenértékének és a kamat összegének elengedésére, csökkentésére, részletekben történő megfizetésére vonatkozóan az Szt. 17. § (5) bekezdésében meghatározottak az irányadók.

(3) A polgármester (1) bekezdésben meghatározott hatáskörben hozott döntése elleni fellebbezést a Képviselő - testület bírálja el.

(4) A Képviselő – testület (4) bekezdésben meghatározott döntése ellen jogszabálysértésre hivatkozva a Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál lehet keresettel élni.”

3. § (1) A Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önhibáján kívül létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatás állapítható meg.

(2) A rendkívüli települési támogatás adható

  • a) létfenntartási hozzájárulásként,
  • b) temetési hozzájárulásként,
  • c) eseti gyógyszer - és gyógyászati segédeszköz hozzájárulásként,
  • d) szilárd tüzelőanyag hozzájárulásként,
  • e) élelmiszer hozzájárulásként,
  • f) beiskolázási hozzájárulásként.

(3) A (2) bekezdés a) és c)-e) pontjában foglaltak alapján nyújtott rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem

  • g) egyszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a nyugdíjminimum 310%-át,
  • h) kétszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a nyugdíjminimum 290%-át,
  • i) három-, vagy többszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a nyugdíjminimum

230%-át.

A (2) bekezdés b) pontjában foglaltak alapján nyújtott rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem

  • j) egyszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a nyugdíjminimum 600 %-át,
  • k) kétszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a nyugdíjminimum 500 %-át,
  • l) három-, vagy többszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a nyugdíjminimum 400%-át.”

(2) A Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az egy alkalommal kifizetésre kerülő rendkívüli települési támogatás összege

  • a) a (2) bekezdés a) pontja szerint nyújtott hozzájárulás nem lehet több az igazolt többletköltség összegénél, de 20.000.- Ft-ot nem haladhatja meg.
  • b) a (2) bekezdés b) pontja szerint nyújtott hozzájárulás az igazolt temetési költség 20 %-a, de a nyugdíjminimum 150 %-át nem haladhatja meg,
  • c) a (2) bekezdés c) pontja szerint nyújtott hozzájárulás nem lehet több az igazolt többletköltség összegénél, de 20.000.- Ft-ot nem haladhatja meg.
  • d) a (2) bekezdés d) pontja szerint nyújtott hozzájárulás nem lehet több az igazolt tűzifa költség összegénél, de a nyugdíjminimum 200 %-át nem haladhatja meg.”

(3) A Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Különös méltánylást érdemlő esetekben a Hivatal vagy a Polgármester kezdeményezésére, a rendkívüli települési támogatás jogosultsági feltételeinek figyelmen kívül hagyása mellett, a támogatás (7) bekezdésben foglalt összegétől el lehet térni. A javasolt támogatás összege legfeljebb 500.000,- Ft lehet.

8.1. Beiskolázási hozzájárulás

8/A. §

(1) A tanévkezdés megkönnyítése érdekében a rendkívüli települési támogatás beiskolázási hozzájárulás formájában is nyújtható az általános iskolában, gimnáziumban, szakközépiskolában, szakiskolában nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermek és fiatal felnőtt részére a 23. életévének betöltéséig, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimum 500 %-át nem haladja meg.

(2)A beiskolázási hozzájárulás évente egy alkalommal nyújtható. A hozzájárulás összege gyermekenként vagy fiatal felnőttként 15.000.- Ft.

(3)A beiskolázási hozzájárulás iránti kérelem benyújtási határideje tárgyév augusztus 1-e és szeptember 30-a közötti időszak. A határidő jogvesztő.

(4)A kérelemhez csatolni kell

  • a) az adott tanulmányi évre vonatkozó iskolalátogatási igazolást a jogviszony fennállásáról,
  • b) fiatal felnőtt saját jogcímen benyújtott kérelméhez a szülők jövedelemigazolásait,

(5)A hozzájárulás felhasználását a támogatást megállapító felhívására igazolni kell. Ennek elmulasztása esetén beiskolázási hozzájárulás a következő évben nem állapítható meg.”

4. § A Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

5. § Hatályát veszti a Zákányfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése.

6. § Ez a rendelet 2021. szeptember 1-jén lép hatályba, és 2021. szeptember 2-án hatályát veszti.

1. melléklet

3. melléklet

KÉRELEM

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

A kérelmező neve:

……………………………………………………………………………………

születési neve: ……………………………..…………….

anyja neve…………..……………………………………

szül. hely, : …………………….………………………..

szül idő………………………………………………….

családi állapota: ………………………………………...

TAJ száma………….………………..………………….

Telefonszám: …………………………………………………….

Lakóhely …………………………………...város ……………..…………………… utca ………… szám …………lépcsőház …………….. emelet ………….. ..ajtó

Tartózkodási helye: ………………….………város ……………………..………… utca ……….. szám …………lépcsőház …………….. emelet ………….. ajtó

A személyi adatait a kérelme beadásakor a személyi okmányaival igazolnia kell !

Nyilatkozom, hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen / tartózkodási helyemen élek.

(a megfelelő rész aláhúzandó, ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó és tartózkodási hellyel is rendelkezik),

A kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezővel közös háztartásban élő (egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező) személyek adatai:

NÉV

Szül. hely, szül idő

TAJ szám

Havi jövedelem

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Nyilatkozom, hogy a települési támogatást

a) létfenntartási hozzájárulásként

b) temetési hozzájárulásként

c) eseti gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz hozzájárulásként

d) szilárd tüzelőanyag hozzájárulásként

e) élelmiszer hozzájárulásként

f) beiskolázási hozzájárulásként

kérem megállapítani. (a megfelelő aláhúzandó)

A.) Kijelentem, hogy

- gyermeke(i)met egyedülállóként nevelem,

- gyermekem tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos,

- a kiskorú gyermek, gyermekek családbafogadó gyámul rendelt hozzátartozója vagyok.

(a megfelelő aláhúzandó)

Rendszeres havi kiadások:

Költségek megnevezése:

Ft/hó

Közös költség

Vezetékes gázdíj

Villanyáram díj

Víz- és csatornahasználati díj

Szemétszállítás díja

Lakbér

Lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztés

Albérleti díj

PB gázpalack

Telefon/mobil előfizetés díja

TV- internet előfizetés

A kérelem indoka:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

A megállapított támogatás utalását postai úton vagy

a……………………pénzintézetnél vezetett…………………………………………………………

fizetési számlaszámra kérem. (a pontos számlaszámot igazolni kell)

Dátum:………………………………………..

……………………………………

aláírás

Munkáltatók jövedelemigazolásai:

Igazolom, hogy …………………………………………. (név) …….. (év) …………..…….. (havi) nettó keresete:…………………………… Ft, azaz ……………………………………………forint, napi ………… órás foglalkoztatásban, amelyet …………………… jogcímen ………………...Ft, azaz …..…………………………... forint összegű levonás terhel.

Dátum: ………………………………

Ph. _________________________

munkáltató

Igazolom, hogy …………………………………………. (név) …….. (év) …………..…….. (havi) nettó keresete:…………………………… Ft, azaz ……………………………………………forint, napi ………… órás foglalkoztatásban, amelyet …………………… jogcímen ………………...Ft, azaz …..…………………………... forint összegű levonás terhel.

Dátum: ………………………………

Ph. _________________________

munkáltató

Alulírott, igénylő nyilatkozom, hogy …….. (év)……………. (hónapban)…………………….… Ft.

tartásdíjat kaptam a bíróság ……………………………………..…. számú ítélete alapján,

Tartásdíjat nem kapok ……………… – óta mert ……………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………

Tartásdíj megállapítására / behajtására irányuló intézkedéseket megtettem

nem tettem megmert:……………………………………………………………………………………..

Dátum:……………………………

…….……………………….

aláírás

Jövedelemnyilatkozat:

Alulírott ……………………………………… nyilatkozom, hogy munkaviszonyból származó jövedelemmel, egyéb rendszeres jövedelemmel nem rendelkezem ………………….. – óta.

Munkaügyi Szervvel együttműködök: igen nem

Rendszeres pénzellátással (táppénz, GYED, GYES, GYET, öregségi nyugdíj, rehabilitációs járadék, öregségi járadék, özvegyi járadék, özvegyi nyugdíj, baleseti táppénz, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, időskorúak járadéka, stb )

- nem rendelkezem, --- - rendelkezem, éspedig………………………… Ft.

Tudomásul veszem, hogy a települési önkormányzat a jövedelemnyilatkozatomban foglaltakat vitathatja, és jövedelmemet – az Szt. 10. §.(6) bekezdése alapján – fenntartási költségeim alapján vélelmezheti.

Dátum:…………………………..

…….……………………….

aláírás

a megfelelő aláhúzandó

NYILATKOZAT

Alulírott..................................................................,születési neve: ......................................…….

szül. hely: ................................................................, szül. idő: ................................................….

anyja neve: ................................................................

Őrtilos, ........................................................................................... szám alatti lakos kijelentem, hogy nyugellátásomat letiltás nem terheli.

Dátum: .. …………………………

…………………………………

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott..................................................................,születési neve: .....................................……...

szül. hely: ................................................................, szül. idő: ................................................…..

anyja neve: ................................................................

Őrtilos, ........................................................................................... szám alatti lakos kijelentem, hogy nyugellátásomat:

-tartásdíj:………………….Ft összegű,

-egyéb:……………………..Ft összegű letiltás terhel.

Dátum: .. …………………………

…………………………………

aláírás

IGAZOLÁS E S E T I GYÓGYSZER- ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ HOZZÁJÁRULÁSHOZ

(A háziorvos, vagy szakorvos állítja ki!)

Igazolom, hogy (név) …………………………………………… szül. hely: ……………………….

szül. idő: ………………………………………………… anyja neve: …….……………………….

TAJ száma: ……………………… Őrtilos, ……………………..…………… szám alatti lakos az alábbi gyógyszereket szedi / gyógyászati segédeszközt használja.

(a megfelelő aláhúzandó)

A feltüntetett gyógyszerek árát gyógyszertár igazolja, a gyógyszerköltséget igazoló pénztári bizonylatot a kérelemhez mellékelni kell.

Krónikus betegséggel összefüggésben szedett vény nélkül kapható gyógyszerek, akut betegséggel összefüggésben szedett vényköteles gyógyszerek, és ezen betegségekkel kapcsolatosan szedett gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, táplálék-kiegészítők, vitaminok, gyógyászati segédeszközök.

Gyógyszer
(gyógyszer neve/havi adag)
(háziorvos, szakorvos tölti ki)

Ft
(gyógyszertár tölti ki)

Gyógyszer
(gyógyszer neve/havi adag)
(háziorvos, szakorvos tölti ki)

Ft
(gyógyszertár tölti ki)

Dátum:…………………………………

……………………………………

Ph házi/szakorvos

Fent nevezett által használt gyógyászati segédeszköz megnevezése:………………………………...

Dátum:…………………………………

……………………………………

Ph szakorvos

A gyógyászati segédeszköz valamint tartozékainak költsége: ……………………………………Ft

(A termék árát a segédeszközt forgalmazó üzlet igazolja. Fogászati beavatkozás esetén a szakorvos.)

Dátum:…………………………………

……………………………………

Ph forgalmazó cég / szakorvos

A kérelemhez mellékelni kell:

A KÉRELMEZŐ ÉS A VELE KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN ÉLŐ SZEMÉLYEK RÉSZÉRŐL A KÉRELEM BENYÚJTÁSTÁT MEGELŐZŐ HÓNAP NETTÓ JÖVEDELMÉRŐL SZÓLÓ IGAZOLÁSOKAT:

- munkaviszonnyal rendelkező, illetve GYED-ben részesülő esetében: a munkáltató által kiadott hivatalos igazolást a kérelem beadását megelőző hónap nettó jövedelméről, vagy a munkáltató által kiadott bérjegyzéket;

- Munkaügyi Központ által, vagy Járási Hivatal által folyósított ellátás esetén: a megállapító határozat fénymásolatát, és a folyósított ellátás nettó összegéről szóló igazolást;

- vállalkozó esetén: a kérelem beadását megelőző 12 havi nettó jövedelemről – tételesen, havi bontásban a könyvelő által kiadott igazolást (vállalkozói tevékenység kezdő időpontjának feltüntetésével) és NAV igazolását az előző gazdasági évre vonatkozólag; ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartalma alapján kell kiszámítani;

- őstermelő esetén: az őstermelői igazolvány/betétlap fénymásolata, valamint a kérelem beadását megelőző 12 havi nettó átlagjövedelméről szóló igazolást;

- nem havi rendszerességgel szerzett jövedelmet, beleértve az ösztöndíjat is, az érintetteknek a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban kapott jövedelem egy havi átlagára vonatkozó nyilatkozatával kell igazolniuk;

- GYES, GYET, CSP folyósítása esetén előző 1 havi szelvények vagy előző havi folyósított ellátásról MÁK által kiadott hatósági bizonyítvány fénymásolata, valamint árvaellátás, nyugellátás folyósítása esetén az előző 1 havi szelvényeken kívül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által küldött ezévi összesítő fénymásolata (amennyiben özvegyi nyugdíjra/árvaellátásra nem jogosult, az elutasító/megszüntető határozat fénymásolata);

- amennyiben jövedelemmel nem rendelkezik, 3 hónapnál nem régebbi közüzemi számlák, TV-, Internet, mobil előfizetés számláinak csatolása;

- válóperes végzés, gyermekelhelyezésről szóló bírói egyezség fénymásolatát, a megállapított/fizetendő gyermektartásdíj összegéről megelőző havi szelvényt vagy igazolást (amennyiben válófélben vannak, a házasság felbontására irányuló kereset fénymásolatát);

- állam által megelőlegezett gyermektartásdíj megállapításáról szóló határozat;

- tartós jövedelemcsökkenés esetén: a munkaviszony, a rendszeres pénzellátás megszüntetéséről szóló dokumentum fénymásolata, vállalkozói vagy őstermelői tevékenység megszűnése esetén az engedély/igazolvány visszavonásáról; társas vállalkozás esetén cégjegyzékből való törlésről készült dokumentum fénymásolata;

- tankötelezett korhatárt már betöltött gyermek(ek) esetén: a tanuló, hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolást – tagozat jelölésével; jövedelemnyilatkozatot

- a gyámkirendelő és/vagy a gondnokság alá helyezésről szóló határozat fénymásolatát;

- tartósan beteg állapot fennállása esetén: a magasabb összegű családi pótlék, a rokkantsági járadék, a saját jogú rokkantsági nyugdíj folyósítását igazoló irat;

- autista, testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos állapot fennállása esetén: a magasabb összegű családi pótlék, a vakok személyi járadéka, a fogyatékossági támogatás folyósítását igazoló irat;

- amennyiben nem magyar állampolgár, a Magyarországon való tartózkodás jogcímét igazoló irat fénymásolatát;

- három hónapnál nem régebbi rendszeres havi kiadások befizetett számláinak bemutatása

- létfenntartási hozzájárulás esetében a rendkívüli élethelyzetet okozó többletkiadásokat hitelt érdemlően bizonyító dokumentumokat.

- temetési költségre történő hivatkozás esetén az eltemettető nevére kiállított temetéssel kapcsolatos számlákat, és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát be kell mutatni.

- szilárd tüzelőanyag hozzájárulás esetében csatolni kell a tűzelőanyag megvásárlását igazoló számlát, bizonylatot.”