Zákányfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 11- 2023. 08. 11

Zákányfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.11.

Zákányfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 26. §-ban, a 32. § (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendelet a 7. §-ában, 8. §-ában, 8/A §-ában és a 9. §-ában szabályozott szociális hatósági feladat- és hatásköröket a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Képviselő – testület (4) bekezdésben meghatározott döntése ellen jogszabálysértésre hivatkozva a Pécsi Törvényszéknél lehet keresettel élni.”

2. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására irányuló kérelmeket a Zákányi Közös Önkormányzati Hivatalnál és Zákányi Közös Önkormányzati Hivatal Zákányfalui Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni személyesen, ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton.”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 4. § (9) és (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(9) A Polgármester az ellátás megállapítása során, továbbá már megállapított ellátás jogszerűségével kapcsolatos bejelentés vagy hivatalos tudomásszerzés alapján – különösen az ápolási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése során – környezettanulmány elkészítésére felkérheti a Zákányi Közös Önkormányzati Hivatalt vagy a Csurgó Járási Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálatot.

(10) A megállapított rendszeres pénzbeli ellátásokat utólag, minden hónap 10. napjáig, az eseti pénzbeli ellátásokat a megállapító határozat végrehajthatóvá válását követően kell folyósítani a jogosult kérelmének megfelelően postai vagy banki utalással, vagy házipénztárból. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban kell rendelkezni.”

3. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az ápolási hozzájárulás megállapítható a jegyes kivételével a nagykorú hozzátartozónak (továbbiakban ápoló), aki 18. életévét betöltött tartósan beteg, gondozásra szoruló személy (továbbiakban ápolt) állandó otthoni ápolását, gondozását végzi, ha]

„a) az ápoló családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 6. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az ápolási hozzájárulás havi összege legfeljebb a szociális vetítési alap 100%-a, de nem haladhatja meg az Szt. 45. § (7) bekezdésében foglalt összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres települési támogatás havi összegének a különbözetét.”

4. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében közgyógyellátásra nem jogosult személy részére rendszeres gyógyszer hozzájárulás állapítható meg, ha

a) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400%-át,

b) egyedül élő, egyedülálló és havi nettó jövedelme nem haladja meg szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 500 %-át,

és a rendszeresen szedendő gyógyszereinek havonta felmerülő költsége a 4.000,- Ft-ot eléri.”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A rendszeres gyógyszer hozzájárulás havi összege az igazolt gyógyszerköltség összege, azonban legfeljebb)

„a) az (1) bekezdés a) pontja alapján szociális vetítési alap 400 %-át meg nem haladó egy főre jutó jövedelem esetén 8.000,- Ft,
b) az (1) bekezdés b) pontja alapján szociális vetítési alap 500 %-át meg nem haladó, egy főre jutó jövedelem esetén 10.000,- Ft,”

[de nem haladhatja meg az Szt. 45. § (7) bekezdésében foglalt összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres települési támogatás havi összegének a különbözetét.]

5. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) Az önhibáján kívül létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatás állapítható meg.

(2) A rendkívüli települési támogatás adható

a) létfenntartási hozzájárulásként,

b) temetési hozzájárulásként,

c) eseti gyógyszer - és gyógyászati segédeszköz hozzájárulásként,

d) szilárd tüzelőanyag hozzájárulásként,

e) élelmiszer hozzájárulásként,

f) beiskolázási hozzájárulásként.

(3) A (2) bekezdés a) és c)-e) pontjában foglaltak alapján nyújtott rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem

a) egyszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 500%-át,

b) kétszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 450%-át,

c) három-, vagy többszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 400 %-át.

(4) A (2) bekezdés b) pontjában foglaltak alapján nyújtott rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem

a) egyszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 1000 %-át,

b) kétszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 900 %-át,

c) három-, vagy többszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 800%-át.

(5) A (2) bekezdés e) pontja alapján nyújtott rendkívüli települési támogatásra jogosult az az egyedül élő személy, akinek étkezése nem biztosított, valamint az alapvető élelmiszer szükségletét fedezni nem tudja, és jövedelme a szociális vetítési alap összegét nem haladja meg.

(6) A (2) bekezdés e) pontja alapján nyújtott, egy alkalommal kifizetésre kerülő rendkívüli települési támogatás összege nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 20 %-át.

(7) Az egy naptári éven belül megállapított

a) rendkívüli települési támogatás együttes mértéke háztartásonként- a (2) bekezdés d) és f) pontjának kivételével – nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 400 %-át,

b) a (2) bekezdés d) pontja szerinti hozzájárulás éves mértéke háztartásonként nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 200%-át,

c) a (2) bekezdés e) pontja szerinti hozzájárulás éves mértéke nem haladhatja meg az a) pontba foglalt összeg 60 %-át,

d) A (2) bekezdés a) – c) és e) pontjában, illetve (2) bekezdés d) pontja alapján nyújtható támogatás egymástól függetlenül megállapítható.

(8) Az egy alkalommal kifizetésre kerülő rendkívüli települési támogatás összege

a) a (2) bekezdés a) pontja szerint nyújtott hozzájárulás nem lehet több az igazolt többletköltség összegénél, de 20.000.- Ft-ot nem haladhatja meg.

b) a (2) bekezdés b) pontja szerint nyújtott hozzájárulás az igazolt temetési költség 20 %-a, de a szociális vetítési alap 200 %-át nem haladhatja meg,

c) a (2) bekezdés c) pontja szerint nyújtott hozzájárulás nem lehet több az igazolt többletköltség összegénél, de 20.000.- Ft-ot nem haladhatja meg.

d) a (2) bekezdés d) pontja szerint nyújtott hozzájárulás nem lehet több az igazolt tűzifa költség összegénél, de a szociális vetítési alap 200 %-át nem haladhatja meg.

(9) A (2) bekezdés d) pontja szerint adható rendkívüli települési támogatás abban az esetben nyújtható, ha az igénylő vagy a háztartásában élő hozzátartozó tárgyévben lakásfenntartási hozzájárulásban nem részesül.

(10) A rendkívüli települési támogatást a rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a rendkívüli élethelyzetet, többletkiadásokat hitelt érdemlően bizonyító dokumentumokat, a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását, nyilatkozatait.

(11) Különös méltánylást érdemlő esetekben a Hivatal vagy a Polgármester kezdeményezésére, a rendkívüli települési támogatás jogosultsági feltételeinek figyelmen kívül hagyása mellett, a támogatás (7) bekezdésben foglalt összegétől el lehet térni. A javasolt támogatás összege legfeljebb 500.000,- Ft lehet

(12) Beiskolázási hozzájárulás

a) A tanévkezdés megkönnyítése érdekében a rendkívüli települési támogatás beiskolázási hozzájárulás formájában is nyújtható az általános iskolában, gimnáziumban, szakközépiskolában, szakiskolában nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermek és fiatal felnőtt részére a 23. életévének betöltéséig, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap 600 %-át nem haladja meg.

b) A beiskolázási hozzájárulás évente egy alkalommal nyújtható. A hozzájárulás összege gyermekenként vagy fiatal felnőttként 20.000.- Ft.

c) A beiskolázási hozzájárulás iránti kérelem benyújtási határideje tárgyév augusztus 1-e és szeptember 30-a közötti időszak. A határidő jogvesztő.

d) A kérelemhez csatolni kell

da) az adott tanulmányi évre vonatkozó iskolalátogatási igazolást a jogviszony fennállásáról,

db) fiatal felnőtt saját jogcímen benyújtott kérelméhez a szülők jövedelemigazolásait,

e) A hozzájárulás felhasználását a támogatást megállapító felhívására igazolni kell. Ennek elmulasztása esetén beiskolázási hozzájárulás a következő évben nem állapítható meg.”

6. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdés a) pont aa)–ac) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Lakásfenntartási hozzájárulásra jogosult az a személy

akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem)

„aa) egyszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 500%-át,

ab) kétszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 450%-át,

ac) három-, vagy többszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 400%-át,”

(feltéve, hogy a háztartás igazolt havi lakásfenntartási költsége a háztartás havi összjövedelmének 25 %-át meghaladja, és a háztartás tagjainak vagyona nincs.)

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 9. § (6) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A lakásfenntartási hozzájárulás egy hónapra jutó összege az igazolt lakásfenntartási költség összege, azonban legfeljebb)

„a) a (3) bekezdés aa) pontja alapján a szociális vetítési alap 500%-át meg nem haladó, egy főre jutó jövedelem esetén 5.000,- Ft,
b) a (3) bekezdés ab) pontja alapján a szociális vetítési alap 450%-át meg nem haladó egy főre jutó jövedelem esetén 5.000,- Ft,
c) a (3) bekezdés ac) pontja alapján a szociális vetítési alap 400%-át meg nem haladó egy főre jutó jövedelem esetén 6.000,- Ft,”

[de nem haladhatja meg az Szt. 45. § (7) bekezdésében foglalt összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres települési támogatás havi összegének a különbözetét.]

7. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 10. § (4) bekezdés a) pont aa) és ab) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az Szt. 48. §. (3) bekezdésének b) pontjában szabályozott esetben - a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelező határozat kézhezvételét követő 15 napon belül benyújtott kérelem esetén - a polgármester méltányosságból engedélyezheti

a köztemetés költségének részletekben történő megfizetését, annak,]

„aa) aki egyedülálló, és havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 290 %-át, vagy

ab) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 220 %-át,”

(feltéve, hogy az eltemettetésre köteles személy, illetve családja nem rendelkezik vagyonnal,)

8. § Hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 11/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet

a) 1. §-a,

9. § Ez a rendelet 2023. augusztus 11-én lép hatályba.