Zákányfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 15/2013.(XI.29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01
a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 15/2013.(XI.29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban :Jat.) 18. §-a előírja, hogy a jogszabály (önkormányzati rendelet) tervezetéhez a jogszabály előkészítője indoklást köteles csatolni.
1. §
A Jat. 21-22. §-ai értelmében az önkormányzati rendeletek esetében a jegyzőnek gondoskodnia kell a rendeletek hatályosulásának folyamatos vizsgálatáról, szükség esetén utólagos hatásvizsgálatot kell folytatni. Tartalmilag kiüresedett, indokolatlanul párhuzamos szabályozást tartalmazó szabályokat módosítani, vagy szükség szerint hatályon kívül helyezni kell.
2. §
A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendeletünk állattartással kapcsolatos magatartások szabályozása, több magasabb rendű jogszabály által szabályozott rendelkezést tartalmaz.
3. §
Az közösségi együttélés alapvető szóló rendeletünk szabályozási jogkörei nem terjedhetnek ki például a gazdasági haszonállatok tartására, az állattartás céljára szolgáló ingatlanok, épületek, ágazati jogszabályban már megtalálható fogalom-meghatározások, újra szabályozására, védő távolságok meghatározására, állati ürülék kezelésére vonatkozó rendelkezésekre, elhullott állat esetén alkalmazandó szabályokra, állatbetegségekkel kapcsolatos előírások meghatározására.
4. §
Rendeletünket felülvizsgáltam, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi. XXVIII. törvény, a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát-szennyezéssel szembeni védelemről szóló 27/2006. (II.07.) Korm. rendelet, az állategészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997.(V.28.) FM rendelet és a méhészetről szóló 15/1969. (XI.06.) MÉM rendelet, különösen, a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 6. § (6) bekezdésének tükrében.
5. §
Megállapítottam, hogy a jogbiztonság miatt szükséges a rendelet megalkotása, a magasabb rendű jogszabályokkal biztosított összhang megteremtése érdekében.