Zákányfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és temetkezésről szóló 19/2014 (XII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 27

Zákányfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.27.
a temetőkről és temetkezésről szóló 19/2014 (XII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény. 18. § (1) bekezdése szerint „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.”.
A Jat. felhívott rendelkezésére tekintettel a jogszabály tervezet szabályozási indokai az alábbiak.
Indokolás
A jogszabályok - köztük az önkormányzati rendeletek - tartalmi és technikai deregulációja kiemelt jogpolitikai célkitűzés.
Időről-időre szükségessé válik a hatályos önkormányzati rendeletek felülvizsgálata és annak megállapítása, hogy adott rendelet hatályának fenntartása továbbra is indokolt-e a társadalmi, a szociális, valamint a gazdasági érdekek figyelembevételével. A felülvizsgálat további indokaként jelölhető meg a magasabb szintű jogszabályi környezet változása és a jogbiztonság követelményének való megfelelés
Felül kell vizsgálni az önkormányzati rendeleteket abból a szempontból is, hogy az alapjogszabály végrehajtása bekövetkezett-e, mert ez esetben a módosító rendelet hatályban tartása felesleges. Vizsgálni kell azt is, hogy a hatályon kívül helyezett alaprendeleteket módosító rendeleteknek nem maradt-e el a hatályon kívül helyezése, a hatályon kívül helyezésről szóló rendeletek hatályon kívül helyezésre kerültek-e, tekintettel arra, hogy alkalmazhatatlan jogszabályok hatályban tartása a jogszabályok átláthatóságát nehezíti, a jogalkalmazást bonyolultabbá teszi.
A Jat. 22. § fent hivatkozott (1) bekezdése szerint pedig a jogforrások közül ki kell vezetni mindazon önkormányzati rendeleteket is, melyek az elavultak, szükségtelenné váltak, vagy tartalmilag kiüresedtek, ill. egyébként alkalmazhatatlanok.