Zákányfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Zákányfalu Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 14

Zákányfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.14.
Zákányfalu Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet megalkotójának indoka, hogy az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében és a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a 2024. évi költségvetési a rendeletét.
Részletes indokolás
1. §
A költségvetési rendelet hatályáról rendelkezik.
2. §
Tartalmazza a 2024. évi költségvetés főösszegét, a költségvetési bevételeket és kiadásokat, megbontva működési és felhalmozási bevételekre és kiadásokra, a kiemelt előirányzatok összegét, a költségvetési egyenleg összegét, a finanszírozási bevételek és kiadások összegét.
Tartalmazza továbbá a mellékletek számát, megnevezését.
3-7. §
A költségvetés végrehajtásának általános szabályait, a takarékos, szigorú gazdálkodás követelményeit, a bevételi és kiadási előirányzatokon belüli gazdálkodás, az előirányzatokon felüli bevételek felhasználásának szabályait, az átadott pénzeszközök utalását és elszámolását, valamint a likviditási tervnek megfelelő finanszírozási rendszer működtetésével összefüggő szabályozást tartalmazza.
A költségvetésben tervezett általános tartalékról és az egyéb keretekről és céltartalékokról szóló döntési lehetőségeket, és a felhasználásukkal kapcsolatos rendelkezéseket fogalmazza meg. Tartalmazza az átruházott hatáskörökre vonatkozó rendelkezéseket, továbbá a Mötv. 68. § (4) bekezdése szerinti összeghatár megállapítását. Tartalmazza a költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó részletes szabályokat, az előirányzatokon belüli gazdálkodás felelősségi szabályait, a saját hatáskörben végrehajtható előirányzat-módosítások részletes szabályait. A rendelet-tervezet meghatározza a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselőkre vonatkozóan tárgyévi illetményalap összegét.
8. §
Egyéb rendelkezéseket tartalmazza.
9. §
A költségvetési rendelet hatálybalépésére vonatkozó szabályozást tartalmazza