Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/1994 (IX.21.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2017. 10. 01

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/1994 (IX.21.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

2017.10.01.

1Mohács Város Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. §-ának (2) bekezdésében és 42. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Mohács Város Önkormányzatának tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (továbbiakban: helyiségek).

Értelmező rendelkezés

2. § (1) E rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Ptk-ban és az 1993. évi LXXVIII. törvényben foglalt értelmező rendelkezések és meghatározások az irányadók, az alábbi kiegészítésekkel.

(2) Vételi jog jogosultjai: az önkormányzati tulajdonban álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlői.

Központi berendezés: e rendelet alkalmazása során központi berendezésnek minősül mindaz a berendezés, amelyet a lakás törvény vagy az Országos Építésügyi Szabályzat értelmező rendelkezése szerint központi berendezésnek minősül, kivéve, ha ez a berendezés teljes egészében az épület egyedüli bérlőjének kizárólagos használatában van.

Kezelői és bérbeadói feladatok ellátása

3. §2 A vagyonrendeletben megjelölt helyiségek kezelői és bérbeadói feladatait az MVR Kft. látja el.

A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére vonatkozó rendelkezések

4. §3

5. § (1)4 Helyiséget - a kötelező elhelyezési feladat kivételével - pályázati eljárás lefolytatása útján lehet bérbeadni.

(2)5 A bérbeadó az üres vagy megüresedett önkormányzati tulajdonban lévő helyiségekre határozott vagy határozatlan idejű bérleti szerződést köthet.

(3) A határozott időre szóló bérleti szerződés legfeljebb 5 év időtartamra szólhat.

A pályázati eljárás

6. § (1)6 A pályázati eljárás lefolytatása során a benyújtott pályázatokat az alábbi - sorrend szerinti - szempontok alapján kell elbírálni:

a) a pályázó üzleti megbízhatósága,

b) a bérleti díjra tett ajánlat,

c) helyi vállalkozó-e a pályázó,

d) a mindenkori piaci igényekhez igazodó, tevékenység illetve szolgáltatás vállalása,

e) a vállalkozó referenciái.

(2) A pályázatot az nyeri el, aki az (1) bekezdésben meghatározott szempontok szerint az összességében legelőnyösebb ajánlatot teszi.

7. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségre azonos vagy hasonló tevékenységet folytató igénylők közül írásbeli kérelmük alapján bérlőtársi szerződés is köthető.

(2) Ha valamelyik bérlőtárs jogviszonya megszűnik, a visszamaradt bérlőtárs az egész helyiség bérlőjévé válik.

(3) Ha a visszamaradt bérlő a (2) bekezdésben foglalt jogával élni nem kíván, a helyiséget kisebb helyiségre cserélheti, vagy a bérbeadótól kisebb cserehelyiséget igényelhet, ha a cserélő fél a helyiségre fennálló bérleti szerződés feltételeit magára nézve kötelezőnek ismeri el.

A bérbeadó és a bérlő jogai és kötelezettségei

8. § (1) A bérbeadó nem köteles a bérlőnek a helyiséget úgy bérbeadni, hogy az abban folytatni kívánt tevékenység gyakorlásához szükséges módon legyen az kialakítva, felszerelve, illetőleg berendezve.

(2) A bérlő köteles gondoskodni a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, védőtető, ernyős szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról, továbbá a bérlő tevékenysége érdekében szükséges felújításokról, pótlásokról, illetőleg ezek cseréjéről.

(3) A bérlő köteles gondoskodni továbbá az épület olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, illetve tart üzemben, az épület ,továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztításáról, ha az a bérlő tevékenysége miatt vált szükségessé, továbbá a bérlő tevékenységével kapcsolatban keletkezett nem háztartási szemét szállításáról.

A helyiség bérleti jogának átruházása és elcserélése

9. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő helyiség csak másik önkormányzati tulajdonú helyiségre cserélhető az eredeti bérleti szerződésben foglalt feltételek mellett.

(2) A bérbeadó a helyiség bérleti jogának átruházásához vagy elcseréléséhez hozzájárul:

a) ha az új bérlő által gyakorolt tevékenységnek a jogszabály által előírt feltételei biztosíthatók, és e tevékenység a helyiség rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti,

b) továbbá vállalja, hogy a szerződés megkötésével egyidejűleg a helyiség féléves bérleti díjának megfelelő összegű pénzbeni térítést fizet az önkormányzatnak.

(3)7

89A nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítése

10. §10 (1) A bérbeadás útján célszerűen, illetve gazdaságosan nem hasznosítható helyiségek értékesítéséről a Képviselő-testület dönt.

(2) Nem lakás célú helyiség értékesítése esetén a bérlőt elővásárlási jog illeti meg, melyet a harmadik személy által tett vételi ajánlat vele történt közlését követő tizenöt napon belül jogosult gyakorolni.

(3) A nem lakás céljára szolgáló helyiség vételárának megállapításához értékbecslést kell készíteni.

(4) A forgalmi érték meghatározásánál figyelembe kell venni különösen a helyiség településen belüli fekvését, nagyságát, műszaki állapotát, felszereltségét, berendezettségét, és a tényleges használat módját.

(5) A helyiség forgalmi értékét csökkenteni kell a bérlőnek a helyiségre fordított, meg nem térített, bérbeszámítással, vagy bérleti díj csökkentéssel el nem ismert értéknövelő beruházásai értékével. Az értéknövelő beruházás tényét és értékét az MVR Kft. igazolja.

(6) A vételár kiegyenlítése egy összegben történik.

10/A. § Ha a helyiség bérlője elővásárlási jogával nem él az ajánlattételtől számított 30. napig, a helyiséget licit útján lehet értékesíteni a legmagasabb vételi ajánlatot tevőnek. a Kikiáltási ár a forgalmi érték.

Záró rendelkezések

11. § (1)11 E rendelet kihirdetésével lép hatályba, rendelkezéseit 1994. október 1-jétől kell alkalmazni. A folyamatban lévő, adásvételi szerződéssel le nem zárt ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az 5/1994. (III.31.) ör.

1

Módosította a 14/2004.(VI.1.) ör.

2

Módosította a 14/2004.(VI.1.) ör.

3

Hatályon kívül helyezte a 14/2004.(VI.1.) ör.

4

Módosította a 35/1999.(XI.26.) ör.

5

Módosította a 4/2011.(I.24.) ör.

6

Módosította a 35/1999.(XI.26.) ör.

7

Hatályon kívül helyezte a 4/2011.(I.24.) ör.

8

Hatályon kívül helyezte a 14/2004.(VI.1.) ör.

9

Beiktatta a 16/2005.(VII.4.) ör.

10

Módosította a 26/2017.(IX.29.) ör.

11

Jelölését módosította a 16/2005.(VII.4.) ör.