Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2007 (XI.16.) önkormányzati rendelete

az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról

Hatályos: 2008. 01. 01

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2007 (XI.16.) önkormányzati rendelete

az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról

2008.01.01.

Mohács Város Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. §-ának (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 28. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Mohács város közigazgatási területén belül e rendelet 2. §-ának (1) bekezdése szerinti útépítési együttműködés keretében megépülő közút használatában érdekelt természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra terjed ki.

Lakossági és közületi kezdeményezésre megvalósuló útépítés

2. § (1) A közút használatában érdekelt természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, valamint a helyi önkormányzat az alapvetően helyi lakossági érdeket szolgáló közút építésére (földút szilárd burkolattal való ellátására) együttműködhetnek. Az együttműködés (a továbbiakban: útépítési együttműködés) formáját a résztvevők maguk határozzák meg.

(2) Ha az útépítési együttműködésben az érdekeltek több mint kétharmada részt vesz az abban részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt természetes és jogi személyt, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságot a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig az önkormányzat útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezheti.

(3) A hozzájárulás fizetésére vonatkozó kötelezettséget és annak mértékét Mohács Város Jegyzője az érintettekkel határozatban közli.

(4) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulást az érintett ingatlannak a kötelezettséget előíró határozat meghozatala időpontjában ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonosának, illetőleg a földhasználati jog jogosultjának kell megfizetnie. Közös tulajdon esetén az ingatlan tulajdonosait tulajdoni hányaduk arányában terheli a fizetési kötelezettség.

Az Étv. 28. §-ának (2) bekezdése alapján, önkormányzati beruházásban megvalósuló kiszolgáló utak építése

3. § (1) Ha a kiszolgáló utat a települési önkormányzat valósította meg, annak költségét részben, de legfeljebb a költségek 90 %-áig az ingatlanok tulajdonosaira átháríthatja. A hozzájárulás mértékét, és a megfizetés módját az önkormányzat minden évben a költségvetési rendeletében határozza meg.

(2) A hozzájárulás fizetésére vonatkozó kötelezettséget és annak mértékét Mohács Város Jegyzője az érintettekkel határozatban közli.

(3) E § alkalmazásában érintett az, akinek a tulajdonában lévő ingatlan az épített út ingatlanával határos, vagy ahhoz csatlakozik; illetve ha az ingatlan útcsatlakozása kiépíthető.

Záró rendelkezések

4. § (1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt, az annak végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV.21.)MT rendeletet, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt (Ket.) kell megfelelően alkalmazni

(2) E rendelet 2008. január 1.-jén lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépését követően kötött új együttműködési megállapodások esetében kell alkalmazni.