Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2009. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervről

Hatályos: 2020. 08. 31- 2020. 11. 29

Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2009. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervről

2009.12.01.

Mohács Város Önkormányzata az 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján az építés helyi rendjének biztosítása érdekében - az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel, a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatosan, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket magába foglalóan - az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja meg:

l. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Mohács város közigazgatási területére terjed ki.

(2)1 A rendelet hatálya alá tartozó területen telket alakítani, építményt, építményrészt, épületet tervezni, kivitelezni, építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, használni vagy elmozdítani, rendeltetését megváltoztatni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű előírások megtartása mellett csak és kizárólag a külön jogszabályok, e rendelet és mellékletei együttes alkalmazásával szabad.

Kötelező és irányadó szabályozási elemek

2. §2 (1) E rendelet előírásai és a szabályozási terv (a továbbiakban: SZT) szabályozási elemei kötelező érvényűek. Az ezektől való eltérés csak e rendelet módosításával történhet.

(2)3 Az (1) bekezdésben meghatározott előírás nem vonatkozik a SZT következő elemeire:

a) irányadó telekhatár

b) megszüntető jel

c) Busójárás útvonala

(3)4

(4) A tervezett szabályozási vonal új telekalakítás, és/vagy új épület építése esetén érvényesítendő a következők figyelembevételével:

a)5 Ahol a tervezett szabályozási vonal meglévő telket keresztez, a telket érintő telekalakítás, illetve építés a szabályozási vonallal jelölt telekalakítás végrehajtását követően történhet.

b)6 Ahol a tervezett szabályozási vonal meglévő épületet keresztez:

ba) A meglévő épületen a szükséges karbantartási munkák elvégezhetők, az épület felújítható.

bb) Bővítés esetén (kivéve a tetőtér beépítést és a szint ráépítést) a bővítés irányának meghatározásakor a tervezett szabályozási vonalat kell figyelembe venni.

bc) Új épület építése esetén a tervezett szabályozási vonalon, valamint az építési helyen túlnyúló, az elbontásra tervezett építményből a kivitelezés idejére visszamaradt építményeket, építményrészeket legkésőbb a használatbavételig el kell bontani.

(5) Bontásból eredő új építéseknél a kötelező erejű utcai építési vonal a lebontott épület utcai homlokvonalával azonos, ha a szabályozási terv, vagy a vonatkozó övezeti előírás másképp nem rendelkezik.

Szabályozási elemek értelmezése

3. § (1)

(2) Az építési hely értelmezése oldalhatáron álló beépítési mód esetén

a) Észak-déli, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely a telek északi oldalhatárára tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként.

b) Kelet-nyugati, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely a történetileg kialakult állapothoz igazodjon, ennek hiányában a telek keleti oldalhatárára tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként.

(3)7

(4)8

(5) Az építési övezeti előírásokban szereplő utcai épület és udvari épület fogalom értelmezése:

a) Utcai épület az építési telek előkerttel meghatározott utcafrontján álló, vagy oda tervezett, az adott területfelhasználási egységben az építési övezeti előírások szerinti fő funkciójú épület.

b) Udvari épület az utcai épület mögött, esetenként mellette álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat fő funkcióját kiegészítő, kiszolgáló funkciójú (gazdasági épület, garázs) épület.

(6) Az építési övezeti előírásokban szereplő áttört kerítés fogalom értelmezése

a) Olyan kerítés, amelynél a tömör felületek aránya a kerítés teljes felületének 50%-át nem haladja meg, és az egybefüggő tömör felületek külön-külön nem érik el a kerítés teljes hosszának 30%-át, valamint a kerítés lábazatának magassága nem haladja meg az 50 cm-t.

(7)9 Az építési övezeti vagy övezeti előírást új építés esetén kell érvényesíteni. Abban az esetben, ha az építési övezeti vagy övezeti előírásnak nem megfelelő állapot e rendelet hatálybalépését megelőzően keletkezett, a következők szerint kell eljárni:

a) az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő telekterület esetén az építési telek vagy telek az adott építési övezetre vagy övezetre vonatkozó egyéb előírás betarthatósága esetén beépíthető

b) az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő utcai telekszélesség esetén az építési telek vagy telek az adott építési övezetre vagy övezetre vonatkozó egyéb előírás és a tűzrendészeti előírások betarthatósága esetén beépíthető

c) az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő beépítési módtól eltérő beépítési módú építmény megtartható, építménymagassága az övezeti előírások betartásával növelhető, de egyéb bővítése, bontást követő átépítése, az adott ingatlan területén új épület építése csak az adott építési övezeti vagy övezeti előírások szerinti beépítési móddal történhet.

d) az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legnagyobb értéket meghaladó beépítettség átalakítás esetén megtartható, de nem bővíthető. Bontásból eredő új építés esetén az adott építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő értéket kell figyelembe venni.

e) az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő, vagy legnagyobb értéket meghaladó építménymagasságú építmény átalakítás esetén megtartható, de bővítése, bontást követő átépítése, az adott ingatlan területén új épület építése csak az adott építési övezeti vagy övezeti előírások szerinti építménymagassággal történhet.

(8)10 Építménymagasság az építmény valamennyi, a telek beépítettsége meghatározásánál figyelembe veendő építmény kontúrvonalára állított függőleges felületre vetített homlokzati vetületi-felület összegének (F) valamennyi, e vetületi-felület vízszintesen mért hosszának összegével (L) való osztásából (F/L) eredő érték.

Az építménymagasság megállapítása során:
a) az egyes homlokzati vetületi-felületeket az adott felületi síknak és a legfelső teljes építményszint záró szerkezetének felső síkjának metszésvonala vagy érintővonala és a síknak a rendezett tereppel való metszésvonala közötti magassággal kell megállapítani, legfeljebb 6,0 m magasságú két oromfal kivételével, amelyek nem az építmény hosszoldalán állnak,
b) az egyes homlokzatfelületekhez hozzá kell számítani – a kémény, a tetőszerelvények, a 0,5 m2-t meg nem haladó felületű padlásvilágító ablak és az 1,0 m2-t meg nem haladó felületű reklámhordozók kivételével – mindazoknak az építményrészeknek (attikafal, torony, kupola, tető, tetőrész vagy egyéb építményrész) a felületét, amelyek az a) pont szerinti metszésvonalra vagy érintővonalra az építmény irányában emelkedő 45 fok alatt vont – az előzővel párhuzamos – síkkal történő vetítéssel meghatározott magasságával,
c) a négy oldalról körülhatárolt légakna, légudvar, belső udvar homlokzat felületeit, valamint a loggiák belső oldalfelületeit és azok vízszintesen mért hosszait figyelmen kívül kell hagyni,
d) az egy telken álló több épület magasságát külön-külön kell figyelembe venni.
Az épület egy homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L érték alapján kell megállapítani.
11

4. §12 (1) 13 A rendelet hatálya alá tartozó területen a 45 foknál meredekebb dőlésű, vagy 2 m-nél magasabb természetes, vagy mesterségesen kiképzett (part)fal 10 m-es környezete jogszabállyal kijelölt veszélyes környezetnek minősül. Az építészeti-műszaki dokumentáció részét képező geotechnikai jelentésnek tartalmaznia kell az építmény kialakításához szükséges geotechnikai állapotot a geotechnikai kategóriának és a kijelölés alapjául szolgáló különleges körülményeknek (csúszás- és omlásveszély) a figyelembevételével.

(1)14 Vegyes (lakó- és ellátási) funkciójú épületben lévő ellátási létesítmények tervezése során

a) a kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató (a későbbiekben ellátási) rendeltetésű helyiségek gyalogos megközelítése az egyéb rendeltetési egységek forgalmától függetlenül, illetve annak zavarása nélkül biztosítandó,

b) az áruszállítás és raktározás, valamint a göngyöleg és a hulladékok ideiglenes tárolása, továbbá az ezekkel kapcsolatos teherforgalom és rakodás a gyalogos közlekedést nem akadályozhatja

c) a kereskedelmi és vendéglátó rendeltetéssel összefüggő járulékos területek (pl. kerthelyiség), illetve időszakos árusításra és/vagy árubemutatásra szolgáló akcióterület kialakítása megfelelő körülmények között biztosítandó, vagy leválasztandó,

d) a működés időbeni elkülönítését is figyelembe véve, az eltérő rendeltetésű egységek (ezen belül is kiemelten a lakások) biztonságos, rendeltetés-szerű, zavaró hatás-mentes és önálló használatának lehetőségét biztosítani kell,

e) az ellátási rendeltetésű helyiségek akadálymentes megközelítését biztosítani kell,

f) biztosítani kell, hogy az ellátási rendeltetésű helyiségek környezeti hatásai (elsősorban zaj, rezgés, szag) az egyéb rendeltetési egységeket és a közterületet ne zavarják.

Építési engedélyezés általános szabályai

5. § (1) 15

(2)16

(3) A település területén az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához szükséges járműtárolót, parkolóhelyet, rendszeres teherszállítás esetén rakodóhelyet a város parkolási rendeletében rögzítetteken túlmenően az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabály (a továbbiakban OTÉK) előírásai szerint kell kialakítani az alábbi kivétellel:

a)17 Lakóterületen lakásonként, annak minden megkezdett 100 m2 hasznos alapterülete után (amelybe a garázs területe nem számít bele) 1 gépjármű tárolóhelyet kell biztosítani.

b)18 Településközpont vegyes területen lakófunkció esetén lakásonként, annak minden megkezdett 100 m2 hasznos alapterülete után (amelybe a garázs területe nem számít bele) 1 gépjármű tárolóhelyet kell biztosítani.

c) Gksz-4” jelű építési övezetben amennyiben az OTÉK szerinti parkolószám saját telken belül nem biztosítható, a hiányzó parkolómennyiség az építési övezeten belüli, azonos tulajdonban lévő másik építési telken elhelyezhető.

(4) Az építési engedélykérelmekhez a külön jogszabályban rögzített tartalmi követelményeken túlmenően a következő műszaki munkarészeket kell csatolni:

a)19 20

b) A tájképet jelentősen megváltoztató (150 m2 beépített alapterületet, vagy 6,50 m lejtő felőli homlokzatmagasságot meghaladó) építmények terveihez külön jogszabályban meghatározott látványtervet is kell készíteni.

(5)21 Technológiai jellegű építmény építménymagassága technológiai és műszaki indoklás alapján az adott építési övezetre vonatkozó legnagyobb építménymagasságot

a) kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület „Gksz-1-2” jelű építési övezeteiben legfeljebb 10 m-rel

b) ipari gazdasági területen legfeljebb 15 m-rel

c) mezőgazdasági üzemi terület „Kmü” jelű építési övezetében legfeljebb 15 m-rel

d) általános mezőgazdasági területen legfeljebb 15 m-rel

meghaladhatja.

Önkormányzati főépítészi véleményezés

6. §22

I. Fejezet

EGYES ÉPÜLETEKKEL, ÉPÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK

Udvari épületek létesítésére, kialakítására vonatkozó általános előírások

7. §23

Vegyes (lakó- és ellátási) funkciójú épületben tervezett ellátási létesítményekkel kapcsolatos sajátos rendelkezések

8. §24

Egyes berendezések, szerelvények létesítésére vonatkozó előírások

9. §25

II. Fejezet

TELEPÜLÉSSZERKEZET, TERÜLET-FELHASZNÁLÁS

A belterületi határvonal

10. § (1) A város területén belterületbe a szabályozási terven tervezett belterületi határvonallal lehatárolt területek vonhatók. A természeti adottságok miatt (a városi oldalt az átlagosnál jobb minőségű termőföldek övezik) a Dunától nyugatra fekvő településrész máscélú hasznosítása helyhez kötött igénybevételnek minősül.

(2) Az új belterületi határvonal a ténylegesen belterületbe vonandó területek felsorolását tartalmazó képviselő-testületi döntéssel megerősítve, a szükséges földhivatali eljárás lefolytatását követően alakul ki.

(3) A belterületbe vonást a belterületi építési lehetőségek kimerülése után, a tényleges építési igényekkel alátámasztott ütemezéssel, szakaszosan kell végrehajtani.

A beépítésre szánt és nem szánt területek

11. § (1)26

(2)27 A település igazgatási területének beépítésre szánt területei a következők:

a) lakóterület

aa)kisvárosias lakóterület,
ab)kertvárosias lakóterület,
ac)falusias lakóterület,
b) vegyes terület
ba)településközpont vegyes terület,
c) gazdasági terület
ca)kereskedelmi, szolgáltató terület,
cb)ipari terület,
d) különleges terület
da)temetkezési célra,
db)sportolási célra,
dc)kereskedelmi, szolgáltató célra,
dd)rekreációs célra,
de)hulladékgazdálkodási célra,
df)egyes közlekedési létesítmények elhelyezése céljára,
dg)mezőgazdasági üzemek elhelyezése céljára.
(3) A település igazgatási területének beépítésre nem szánt területei a következők:
a) közlekedési és közműterület,
b) zöldterület,
c) erdőterület,
d) mezőgazdasági terület,
e) vízgazdálkodási terület,
f) természetközeli terület,
g) 28

Közterületek kialakítása és használata

12. § (1) A közterületek kialakítását és használatát a város külön önkormányzati rendeletben szabályozza.

(2) A közterületen elhelyezhető építményekkel szembeni elvárások a következők:

a) Árusítópavilon legfeljebb 15,0 m2 alapterülettel, sorolhatóan, legfeljebb 3,5 m-es építménymagassággal létesíthető.29

b) A közúti közlekedéssel kapcsolatos várakozóhelyek a település teljes területén egységes kialakításúak legyenek, az építmények legfeljebb 15 m2 alapterülettel létesíthetők. Egyedi tervezésű építmény legfeljebb 3,5 m-es építménymagassággal 30 létesíthető.

c) Zöldterületen épület a jelen rendelet 16. § előírásai szerint helyezhető el.

d) Kerthelyiség legfeljebb 3,5 m-es építménymagassággal 31 létesíthető.

e) 32 Vt-p jelű sajátos építési övezet közterületi részén vásárcsarnok építhető.

III. Fejezet

ÉPÍTÉSI ÖVEZETEKRE, ÖVEZETEKRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

Általános előírások

13. § (1) A megengedett igénybevételi, kibocsátási, szennyezettségi határértékeket a vonatkozó magasabb rendű jogszabályok előírásai szerint kell meghatározni.

(2) A terepszint alatti építmények

a) Beépítésre szánt területen terepszint alatti építmény bárhol létesíthető, ahol nem gátolják műszaki megoldásokkal ki nem küszöbölhető építéshidrológiai, mérnökgeológiai, vagy egyéb geotechnikai adottságok, illetve ahol nem veszélyeztet más építményeket és nyomvonalas létesítményeket.

b) Pince csak épített szerkezettel alakítható ki.

c) Terepszint alatti építmény csak az építési helyen belül emelkedhet ki a terepszintből.

d) Terepszint alatti építmény földalatti részei sem nyúlhatnak a szomszédos ingatlanok alá.

(3) Talaj- és belvízveszélyes, valamint fakadóvizes területen a földszinti padlóvonalat legalább 60 cm-rel a megközelítő út koronaéle fölé kell emelni.

(4) Talaj- és belvízveszélyes valamint fakadóvizes területen pinceszint, vagy alagsor építése esetén a várható magas talajvízszint hatásainak kiküszöbölésére megfelelő műszaki megoldásokat kell alkalmazni.

(5) A felhasználás kizárólagossága

a) A város egyes sajátos rendeltetésű építési övezeteiben csak meghatározott rendeltetésű építmények helyezhetők el.

b)33 Sajátos rendeltetésű építési övezetek:

ba) ”-okt” jelű építési övezet – oktatási és művelődési rendeltetésű építmények elhelyezésére

bb) ”-eü” jelű építési övezet – egészségügyi rendeltetésű építmények elhelyezésére

bc) ”-sz” jelű építési övezet – szociális rendeltetésű építmények elhelyezésére

bd) ”-p” jelű építési övezet – piactér és építményei elhelyezésére

be) ”-vh” jelű építési övezet – városháza elhelyezésére

bf) ”-t” jelű építési övezet - egyházi építmények (templomok) elhelyezésére

bg) ”-e” jelű építési övezet – jellemzően ellátási (kereskedelem, vendéglátás, szolgáltatás) rendeltetésű építmények elhelyezésére

bh) ”-g” jelű építési övezet – az adott területegységhez tartozó garázstömbök elhelyezésére

bi) ”-sgy” jelű építési övezet – a Selyemgyár területe

bj) ”-z” jelű övezet – területfelhasználási egységen belüli parkosított felületek kialakítására

bk) ”-kö” jelű övezet – területfelhasználási egységen belüli közlekedési célú területek kialakítására.”

c) A ba-f) alpontokban felsorolt építési övezetekben a sajátos rendeltetéshez kapcsolható kereskedelmi és szolgáltató funkció is elhelyezhető.

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

LAKÓTERÜLETEK

Kisvárosias lakóterület - Lk

14. § (1)34

(2) A kisvárosias lakóterületen az OTÉK vonatkozó előírásai szerinti építmények és melléképítmények helyezhetők el.

(3)35 A közművesítettség mértéke legalább

a) közüzemi energiaszolgáltatás (villamos energia és távhő, vagy vezetékes gáz, ahol a vezetékes gáz nem biztosítható, tartályos gáz)

b) közüzemi ivóvíz szolgáltatás

c) közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás (azokon a területeken, ahol azt külön jogszabály lehetővé teszi, a szennyvízcsatorna kiépítéséig szakszerű közműpótló alkalmazandó)

d) közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés

Az a)-d) pontok szerinti közművek együttes megléte külön jogszabályban rögzített határidőre biztosítandó.

(4)36 Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 9. melléklet tartalmazza.

(5)37 Építmények kialakítására vonatkozó előírások

38
a) Közterület felőli kerítés
aa) Lk-K1-3”, „Lk-Á” és „Lk-okt1” építési övezetekben épített jellegű, tömör, 1,7-2,0 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával.
ab) Lk-K4” építési övezetben nem építhető
ac) Lk-okt2” és „Lk-sz” építési övezetekben épített jellegű, legfeljebb 2,0 m magas kerítés építendő.
ad) Lk-e” építési övezetben a gazdasági udvarok köré legfeljebb 2,0 m magas tömör, vagy növényzettel befuttatott áttört kerítés építendő.
b) 39
c) Gépjárművek elhelyezése az 5. § (6) bekezdés figyelembevételével történjen.

Kertvárosias lakóterület - Lke

15. § (1)40

(2) A kertvárosias lakóterületen az OTÉK vonatkozó előírásai szerinti építmények és melléképítmények helyezhetők el. Az ettől eltérő szabályokat az építési övezeti előírások tartalmazzák.

(3)41 A közművesítettség mértéke legalább

a) közüzemi villamos energiaszolgáltatás

b) közüzemi ivóvíz szolgáltatás

c) közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás (azokon a területeken, ahol azt külön jogszabály lehetővé teszi, a szennyvízcsatorna kiépítéséig szakszerű közműpótló alkalmazandó)

d) közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés

Az a)-d) pontok szerinti közművek együttes megléte külön jogszabályban rögzített határidőre biztosítandó.

(4)42 Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 10. melléklet tartalmazza.

(5)43 Építmények kialakítására vonatkozó előírások

44
a) Közterület felőli kerítés
Épített jellegű, 1,5-1,8 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával.
b) Gépjárművek elhelyezése az 5. § (6) bekezdés figyelembevételével történjen.

Falusias lakóterület - Lf

16. § (1)45

(2) A falusias lakóterületen az OTÉK vonatkozó előírásai szerinti építmények és melléképítmények helyezhetők el.

(3)46 A közművesítettség mértéke legalább

a) közüzemi villamos energiaszolgáltatás

b) közüzemi ivóvíz szolgáltatás

c) közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás (azokon a területeken, ahol azt külön jogszabály lehetővé teszi, a szennyvízcsatorna kiépítéséig szakszerű közműpótló alkalmazandó)

d) közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés

Az a)-d) pontok szerinti közművek együttes megléte külön jogszabályban rögzített határidőre biztosítandó.

(4)47 Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 11. melléklet tartalmazza.

(5)48 Építmények kialakítására vonatkozó előírások

49
a) Közterület felőli kerítés
Épített jellegű, 1,5-1,8 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával.
b) Gépjárművek elhelyezése az 5. § (6) bekezdés figyelembevételével történjen.

VEGYES TERÜLET

Településközpont vegyes terület - Vt

17. § (1)50

(2)51 Településközpont vegyes területen elhelyezhető épületek és építmények

a) Vt-1-5 jelű építési övezetekben az OTÉK vonatkozó előírásai szerinti épületek és építmények, valamint az ezekhez köthető funkciójú melléképítmények helyezhetők el.

b) Vt-okt, Vt-eü, Vt-sz, Vt-p, Vt-vh, Vt-t, Vt-sgy jelű építési övezetekben a sajátos funkcióhoz köthető építmények és melléképítmények helyezhetők el.

c) Vt-6-7 jelű építési övezetekben

ca) elhelyezhető építési telkenként 1 db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület, Igazgatási épület, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató épület, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, valamint az ezekhez köthető funkciójú melléképítmények

cb) kivételesen elhelyezhető nem zavaró hatású, egyéb gazdasági tevékenység céljára szolgáló épület, termelő kertészeti építmény, valamint az ezekhez köthető funkciójú melléképítmények

cc) nem helyezhető el egyéb közösségi szórakoztató épület, parkolóház, üzemanyagtöltő, sportépítmény.

d) Vt-8 jelű építési övezetben

da) elhelyezhető igazgatási épület, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, csak nappali funkcióval egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, valamint az ezekhez köthető funkciójú melléképítmények

db) kivételesen elhelyezhető nem zavaró hatású, egyéb gazdasági tevékenység céljára szolgáló épület, termelő kertészeti építmény, valamint az ezekhez köthető funkciójú melléképítmények

dc) nem helyezhető el lakóépület, szálláshely-szolgáltató épület, éjszakai funkcióval rendelkező egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, egyéb közösségi szórakoztató épület, parkolóház, üzemanyagtöltő, sportépítmény.

(3)52 A közművesítettség mértéke legalább

a) Vt-1-5, Vt-okt, Vt-eü, Vt-sz, Vt-p, Vt-vh, Vt-t, Vt-sgy jelű építési övezetekben

aa) közüzemi energiaszolgáltatás (villamos energia és távhő, vagy vezetékes gáz, ahol a vezetékes gáz nem biztosítható, tartályos gáz)

ab) közüzemi ivóvíz szolgáltatás

ac) közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás (azokon a területeken, ahol azt külön jogszabály lehetővé teszi, a szennyvízcsatorna kiépítéséig szakszerű közműpótló alkalmazandó)

ad) közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés

Az aa)-ad) pontok szerinti közművek együttes megléte külön jogszabályban rögzített határidőre biztosítandó.

b) Vt-6-8 jelű építési övezetekben

ba) közüzemi villamos energiaszolgáltatás

bb) közüzemi ivóvíz szolgáltatás

bc) közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás (azokon a területeken, ahol azt külön jogszabály lehetővé teszi, a szennyvízcsatorna kiépítéséig szakszerű közműpótló alkalmazandó)

bd) közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés

A ba)-bd) pontok szerinti közművek együttes megléte külön jogszabályban rögzített határidőre biztosítandó.

(4)53 Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 12. melléklet tartalmazza.

(5) Építmények kialakítására vonatkozó előírások

5455
a) 56 Közterület felőli kerítés
aa) Vt-1-5, Vt-8, Vt-okt, Vt-eü, Vt-sz, Vt-p, Vt-vh, Vt-t, Vt-sgy jelű építési övezetekben épített jellegű, az utcasoron kialakult állapothoz igazodóan tömör, vagy áttört 1,5-1,8 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával.
ab) Vt-6-7 jelű építési övezetekben épített jellegű, az utcasoron kialakult állapothoz igazodóan tömör, vagy áttört 1,5-1,8 m magas kerítés építendő a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával, vagy 1,5- 1,8 m magas élősövény telepítendő.
b) Gépjárművek elhelyezése az 5. § (6) bekezdés figyelembevételével történjen.

GAZDASÁGI TERÜLETEK

Kereskedelmi, szolgáltató terület - Gksz

18. § (1)57

(2) A területen elhelyezhető építmények

a) A Gksz-1 és Gksz-2 jelű építési övezetekben a városi oldalon a Pécsi út – vasút vonalától északra fekvő területek kivételével az OTÉK 19. § szerinti építmények helyezhetők el.

b) A Gksz-1 és Gksz-2 jelű építési övezetekben a városi oldalon a Pécsi út – vasút vonalától északra fekvő területeken, valamint a Gksz-3 építési övezetben az OTÉK 19. § (2) 1., 3., 4., 5. pontja szerinti építmények helyezhetők el, a (3) bekezdés 1. pontban felsoroltak még kivételesen sem helyezhetők el. A Gksz-2 építési övezet Dunával határos ingatlanjain a szükséges hatósági engedélyek birtokában kikötő létesíthető.

c) A Gksz-4 jelű építési övezetben az OTÉK 19. § szerinti építmények helyezhetők el.

(3)58 A közművesítettség mértéke legalább

a) közüzemi villamos energiaszolgáltatás

b) közüzemi ivóvíz szolgáltatás

c) közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás (azokon a területeken, ahol azt külön jogszabály lehetővé teszi, a szennyvízcsatorna kiépítéséig szakszerű közműpótló alkalmazandó)

d) közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés

Az a)-d) pontok szerinti közművek együttes megléte külön jogszabályban rögzített határidőre biztosítandó.

(4)59 Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 13. melléklet tartalmazza.

(5)60

Ipari terület - Gip

19. § (1)61

(2) A területen az OTÉK 20. § (4) bekezdés szerinti építmények helyezhetők el. Az OTÉK 20. § (5) bekezdés szerinti építmények a területen még kivételesen sem helyezhetők el.

(3)62 A közművesítettség mértéke legalább

a) közüzemi villamos energiaszolgáltatás

b) közüzemi ivóvíz szolgáltatás

c) közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás (azokon a területeken, ahol azt külön jogszabály lehetővé teszi, a szennyvízcsatorna kiépítéséig szakszerű közműpótló alkalmazandó)

d) közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés

Az a)-d) pontok szerinti közművek együttes megléte külön jogszabályban rögzített határidőre biztosítandó.

(4)63 Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 14. melléklet tartalmazza.

(5)64

ÜDÜLŐTERÜLET

Hétvégi házas terület - Üh

20. § (1) A hétvégi házas területen legfeljebb két üdülőegységes üdülőépületek, a (3) bekezdés szerinti paraméterek teljesülése esetén a kialakult állapotra való tekintettel legfeljebb egylakásos lakóépületek helyezhetők el.

(2)65 A közművesítettség mértéke legalább

a) közüzemi villamos energiaszolgáltatás

b) közüzemi ivóvíz szolgáltatás

c) közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás (azokon a területeken, ahol azt külön jogszabály lehetővé teszi, a szennyvízcsatorna kiépítéséig szakszerű közműpótló alkalmazandó)

d) közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés

Az a)-d) pontok szerinti közművek együttes megléte külön jogszabályban rögzített határidőre biztosítandó.

(3) Lakóépület elhelyezésének feltételei

a) legalább 600 m2 telekterület

b) legalább 16 m utcai telekszélesség

c) közüzemi ivóvíz és villamosenergia szolgáltatás megléte

d) szilárd burkolatú úton történő megközelíthetőség

(4)66 Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 15. melléklet tartalmazza.

(5) Építmények kialakítására vonatkozó előírások

67
a) Közterület felőli kerítés
1,2-1,5 m magas élősövény, vagy a közterület felől növénnyel takart áttört kerítés

KÜLÖNLEGES TERÜLETEK - K

21. § (1)68

(2) A területen az építési övezetek céljának és használatának megfelelő rendeltetésű építmények helyezhetők el.

(3)69 Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 16. melléklet tartalmazza.

A BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

Közlekedési és közműterület

22. § (1)70

(2) A közúti közlekedési területek („Köu-„)

a)71 A közúti hálózat elemeinek felsorolását a 17. melléklet tartalmazza.

b)72

7374

(3) A kötöttpályás közlekedési területek („Kök-„)

a)75 A város kötöttpályás közlekedési hálózatának elemei

aa) Villány – Mohács B2 besorolású vasúti mellékvonal

ab) Iparvágányok a gazdasági területen

b)76

(4) A vízi közlekedési területek („Köv-„)

a) A város vízi közlekedési területei – kikötők

b) A területen a vízi közlekedési funkcióhoz köthető építmények helyezhetők el a külön jogszabályban előírtak figyelembevételével.

(5) Közmű létesítmények elhelyezésére vonatkozó előírások

a) 77

b)78

c)79

d)80 A magas talajvízállásos, feltöltéses területen közműhálózatokat, létesítményeket építeni csak geotechnikai jelentés alapján szabad.

e)81

f)82

(6)83 Nem vonalas jellegű közmű- (pl. szennyvíz-átemelő, vízmű kút, gázfogadó állomás, transzformátorállomás stb.), vagy közlekedési létesítmény (pl. autóbusz megálló) az illetékes államigazgatási szervek beleegyező véleménye esetén, a külön jogszabályokban rögzített védőtávolságok betartása mellett bárhol elhelyezhető, azok számára a technológiai előírásoknak megfelelő, az adott építési övezeti, illetve övezeti előírásokban rögzített minimális telekterületnél kisebb telek kialakítható.

Zöldterület - Z

23. § (1) A település zöldterületei az állandóan növényzettel fedett közterületek (közparkok).

(2)84

(3)85 A egyes övezetekben a (2) bekezdésben felsoroltakon túlmenően betartandó előírások:

a) a „Z-1” jelű övezetbe az összvárosi szintű, településközponti közparkok területe tartozik (Széchenyi tér, Bensheim tér – Hősök parkja, Szepessy park, Kóló tér, Szt. Rókus kápolna körüli park).

aa) Az övezetben sétaút, pihenőhely, játszóhely, passzív pihenést szolgáló kerti berendezések, vendéglátást szolgáló kerti pavilon építmények, köztéri berendezések, szobrok, emlékművek helyezhetők el.

ab) Az övezetben sportpálya nem alakítható ki.

ac) A Szepessy-park rekonstrukciója során a szomszédos műemlékek látványának védelmére fokozott figyelmet kell fordítani.

ad) A Hősök parkja rekonstrukciója során a Hősi emlékmű rálátás-védelmére fokozott figyelmet kell fordítani.

b) a „Z-2” jelű övezetbe a városrész szintű, lakó- és üdülőterületi közparkok területe tartozik.

ba) Az övezetben az OTÉK 27. § szerinti építmények, valamint egyházi építmények helyezhetők el.

bb) Épület elhelyezésének feltételei: legalább 1500 m2 telekterület, 2%, de legfeljebb 300 m2 beépített alapterület legfeljebb 2 épületben elhelyezve, legfeljebb 4,00 m építménymagasság, 5 m-es elő, 10-10 m-es oldal- és hátsókert. Az oldal- és hátsókert mérete beépítésre nem szánt területbe sorolt övezettel szomszédos telekhatár mentén 3 m-ig csökkenthető.

c) a „Z-3” jelű övezetbe a vasútvonalat és a Bég-patakot kísérő és azokat a szomszédos lakóterületektől elválasztó, intenzíven fásított közparkok területe tartozik.

ca) Az övezetben a pihenést és a testedzést szolgáló építmények helyezhetők el.

cb) Az övezetben épület nem építhető.

(4)86

(5)87

Erdőterület - E

24. §88 (1) A település erdőterületeinek lehatárolását a szabályozási terv tünteti fel.

(2) A településen található erdőterületek az erdő rendeltetése szerint gazdasági rendeltetésű – „Eg”, védelmi rendeltetésű – „Ev” és egészségügyi, szociális turisztikai (parkerdő) rendeltetésű – „Ee” jelű erdők.

(3) Építmények elhelyezése gazdasági rendeltetésű erdőterületen

A területen bármilyen építmény csak az erdő rendeltetésének megfelelő funkcióval, az OTÉK szerinti területen és beépítettséggel helyezhető el a következő előírások szerint:
a) Gazdasági épület elhelyezése esetén az ingatlan gépjárművel történő megközelítése köz-, vagy magánútról, a fő funkcióhoz kötődő lakó-, vagy egyéb szállásjellegű épület elhelyezése esetén ezen túlmenően a vízellátás közművezetékről, vagy az engedélyezett vízminőséget biztosító helyi ellátással, valamint a villamosenergia ellátás a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen.
b) A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére egyedi közműpótló létesítmény (zárt tározó, vagy szennyvíztisztító berendezés) alakítandó ki.
c) A beépítési mód szabadonálló, az épületeket legalább 5 m-es elő-, OTÉK szerinti oldal- és 10 m-es hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.
d) 89
e) Gazdasági épület kialakításának feltételei:
ea) 90
eb) legnagyobb építménymagasság 7,0 m
f) A fő funkcióhoz kötődő lakó-, vagy egyéb szállásjellegű épület kialakításának feltételei:
fa) legnagyobb építménymagasság 5,0 m
fb) 91
Tájképvédelmi területen található erdőben csak az erdő- és vadgazdálkodást szolgáló épületek helyezhetők el a természeti értékek sérelme nélkül.
(4) Védelmi rendeltetésű erdőterületen épület nem helyezhető el.
(5) Építmények elhelyezése egészségügyi, szociális, turisztikai rendeltetésű erdőterületen
A területen bármilyen építmény csak az erdő rendeltetésének megfelelő funkcióval, az OTÉK szerinti területen és beépítettséggel helyezhető el a (3) bekezdés a)-f) pontjai szerint.
(6) 92
(7) Állandó vízfolyás parti sávjának külső szélétől számított 50 m-en belül elhelyezkedő gazdasági rendeltetésű erdőben a megállapított erdőterv alapján folytatott gazdálkodással a folyamatos erdőborítást biztosítani kell.

Mezőgazdasági terület

25. § (1) A mezőgazdasági terület a település mezőgazdasági termelés céljára szolgáló része, ahol az OTÉK 29. § (1) bekezdés szerinti építmények helyezhetők el

(2)93

(3) Telekösszevonás, telekhatár-rendezés során a korábbi telekhatárokon kialakult cserjés, fás mezsgyék (mint természetközeli állapotú biotop sávok) megtartandók.

(4) A telekalakítás, területhasználat és művelés során a meglévő vízelvezető rendszerek szakszerű fenntartására ügyelni kell.

Kertes mezőgazdasági terület - Mk

26. § (1) Az „Mk” jelű övezet elsősorban a hagyományos szőlő- és kertműveléssel kapcsolatos gazdasági épületek (présházak, pincék) elhelyezésére szolgál.

a) Az övezetben kialakítható új földrészletek területe legalább 720 m2, szélessége legalább 12 m legyen.

b)94 Az övezet vízbázis védőövezetén kívüli részén az OTÉK 29. § figyelembevételével gazdasági épület, megfelelő művelési ág és telekterület esetén lakóépület építhető a következő előírások szerint:

ba) Gazdasági épület elhelyezése esetén az ingatlan gépjárművel történő megközelítése köz-, vagy magánútról a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen. Lakóépület elhelyezése esetén a megközelítés szilárd burkolatú köz-, vagy magánútról, továbbá a telek villamos energia és ivóvíz (vezetékes, vagy egyedi vízellátó rendszerrel történő) ellátása a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen.

bb) A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére szakszerű közműpótló (pl. zárt szennyvíztároló) alkalmazandó. Egyedi szennyvíztisztító kisberendezés kialakítása a követelmények teljesíthetősége esetén vízjogi engedély alapján történhet.

bc) Az épületeket szabadonálló beépítési móddal, az illeszkedés szabályai szerinti, ennek hiányában a megközelítést biztosító út tengelyétől számított 10 m-es előkert, OTÉK szerinti oldalkert, és 10 m-es hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

bd)95

be) Gazdasági épület 96 legfeljebb 4,50 m építménymagasságú lehet. Lejtős terepen a lejtő felőli homlokzat magassága a 5,50 m-t nem haladhatja meg.

bf) Lakóépület legfeljebb 4,50 m építménymagasságú lehet. Lejtős terepen a lejtő felőli homlokzat magassága az 5,50 m-t nem haladhatja meg.97

c)98 Vízbázis védőövezetében építési munka a külön jogszabályban rögzített előírások figyelembevételével történhet.

Amennyiben a védőövezetre vonatkozó előírások az építést lehetővé teszik, az a b) pontban rögzítettek szerint történhet a következő kivétellel:
A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására zárt szennyvíztároló létesítendő.
d) Terepszint alatti építmények közterület, vagy idegen telek alá nem nyúlhatnak, azokat, és a meglévő építményeket hatásterületükkel nem érinthetik.
(2) 99 Az „Mk-T” jelű tanyás övezet a szigeti oldalon történetileg kialakult, sűrű beépítésű, vegyes (hagyományos kisparcellás mezőgazdasági és lakó) funkciók elhelyezésére szolgál.
a) Telekalakítás feltételei
Az övezetben kialakítható új földrészletek területe legalább 720 m2, szélessége legalább 14 m legyen.
b) Beépítés feltételei
ba) A 720 m2-t el nem érő területű telken építmény nem helyezhető el.
bb) A 720 m2 – 1500 m2 telekterületű, és legalább 14 m széles telken kizárólag mezőgazdasági rendeltetésű építmény helyezhető el szabadonálló beépítési móddal, legfeljebb 3%-os beépítettséggel, az illeszkedés szabályai szerinti, ennek hiányában a megközelítést biztosító út tengelyétől számított 10 m-es előkert, OTÉK szerinti oldalkert, és 10 m-es hátsókert szabadon hagyásával. A megengedett legnagyobb építménymagasság 4,50 m.
bc) Az 1501 m2 – 3000 m2 területű, és legalább 20 m széles telken mezőgazdasági rendeltetésű építmények és 1 db, legfeljebb 150 m2 beépített alapterületű lakóépület helyezhető el szabadonálló beépítési móddal, legfeljebb 3%-os beépítettséggel, az illeszkedés szabályai szerinti, ennek hiányában a megközelítést biztosító út tengelyétől számított 10 m-es előkert, OTÉK szerinti oldalkert, és 10 m-es hátsókert szabadon hagyásával. A megengedett legnagyobb építménymagasság 5,50 m.
bd) A 3000 m2-t meghaladó területű, és legalább 20 m széles telken mezőgazdasági rendeltetésű építmények és 1 db lakóépület helyezhető el szabadonálló beépítési móddal, legfeljebb 3%-os beépítettséggel, az illeszkedés szabályai szerinti, ennek hiányában a megközelítést biztosító út tengelyétől számított 10 m-es előkert, OTÉK szerinti oldalkert, és 10 m-es hátsókert szabadon hagyásával. A megengedett legnagyobb építménymagasság gazdasági épület esetén 8,50 m, lakóépület esetén 5,50 m.
be) A ba)-bd) alpontok szerinti megengedett legnagyobb beépítettségtől való eltérés lehetősége
A telek területétől függetlenül azokban az esetekben, ha a telek beépítettsége e rendelet hatálybalépésekor a 3%-ot meghaladta, azon lakóépület állt, legalább közüzemi villamos energia- és ivóvíz szolgáltatással ellátott volt, továbbá nem érintett hidrogeológiai belső, külső és „A” védőterületet, a megengedett legnagyobb beépítettség az e rendelet hatálybalépésekor érvényben lévő beépített alapterület, amely bontást követő új építés esetén is érvényesíthető. Amennyiben ezen beépítettség nem éri el a 25%-ot, a komfortfokozat emelését célzó helyiség (lakószoba, fürdő, WC) építése esetén a kialakult beépítettség 25 m2 hasznos alapterülettel növelhető.
c) Megközelítés, közművesítettség
ca) Gazdasági épület elhelyezése esetén az ingatlan megközelítése köz-, vagy magánútról a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen.
cb) Lakóépület elhelyezése esetén a telek megközelítése gépjármű közlekedésre alkalmas köz-, vagy magánútról, továbbá a telek villamos energia és ivóvíz (vezetékes, vagy egyedi vízellátó rendszerrel történő) ellátása a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen.
cc) A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére szakszerű közműpótló (pl. zárt szennyvíztároló) alkalmazandó.
d) 100
e) Vízbázis védőövezetében építési munka a külön jogszabályban rögzített előírások figyelembevételével történhet.
Amennyiben a védőövezetre vonatkozó előírások az építést lehetővé teszik, az a b) pontban rögzítettek szerint történhet a következő kivétellel:
A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására zárt szennyvíztároló létesítendő.
(3) 101 Az „Mk-Sz” jelű övezet – Szőlőhegyi pincés terület, általános övezet
Alapvetően mezőgazdasági hasznosítású terület, ahol a szőlőműveléshez, a szőlőfeldolgozáshoz és a borászathoz kapcsolható gazdasági és idegenforgalmi rendeltetésű építmények, továbbá a c) pontban részletezett paraméterek teljesülése esetén lakóépületek helyezhetők el.
a) Közművesítési, telekalakítási és építési előírások
aa) Vízbázis védőövezetével nem érintett területen a keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére szakszerű közműpótló (pl. zárt szennyvíztároló) alkalmazandó.
Vízbázis védőövezetével érintett területen a keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására zárt szennyvíztároló létesítendő.
ab) Telkenként 1db, a borút-programhoz kapcsolható elsődleges rendeltetés, legalább 720 m2 telekterület és legalább 16 m utcai telekszélesség esetén 2 db épület építhető.
ac) A legkisebb telekterület 720 m2.
ad) A legkisebb utcai telekszélesség 12 m
ae) A beépítési mód kialakultan vegyes (zártsorú, szabadonálló), ami a történetileg kialakult telekstruktúra védelmében a továbbiakban is őrzendő a következők szerint:
zártsorú beépítési módúnak tekintendő minden 12 m-nél keskenyebb telek, szabadonálló beépítési módúnak tekintendő minden 12 m-es, vagy annál szélesebb telek
af) A megengedett legnagyobb beépítettség 3%, ezen belül épületenként legfeljebb 200 m2 beépített alapterület
ag) A megengedett legnagyobb építménymagasság zártsorú beépítési módú telek esetén 3,50 m (ezen belül a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 4,50 m lehet), szabadonálló beépítési módú telek esetén 5,00 m (ezen belül a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 6,50 m lehet)
ah) Az előkert a kialakult utcaképhez igazodjon. A kilátás-rálátás védelme érdekében azokban az esetekben, ha a szabályozási terven jelölt szintvonal kialakult vagy kialakuló telket oly módon metsz, hogy a telek metszésvonal feletti része az egyéb övezeti előírások betartásával beépíthető, az épületek a jelölt szintvonal fölötti sávban építendők.
ai) Az oldalkert zártsorú beépítési módú építési telek esetén
A szomszédos épületek bármekkora távolságra megközelíthetik egymást, ha a szomszédos épületek az utcával párhuzamos gerincűek, és az épület legalább egyik végfala macskalépcsős záródású tűzfal.
Ha a szomszédos épületek közül az egyik az utcára merőleges gerincű, fenti megkötéseket az utcával párhuzamos gerincű épület mindkét végfalán alkalmazni kell.
aj) Az oldalkert szabadonálló beépítési módú építési telek esetén OTÉK szerint
ak) A hátsókert a kialakult állapothoz igazodjon.
b) Lakóépület építésének, vagy más rendeltetésű épület lakóépületté minősítésének feltételei:
ba) legalább 3000 m2 telekterület
bb) legalább 14 m utcai telekszélesség és 16 m telekszélesség a lakóépület vonalában
bc) a megközelítés szilárd burkolatú közútról, vagy közforgalom elől el nem zárt magánútról, továbbá a telek villamos energia és vezetékes ivóvíz ellátása a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen.
bd) egyebekben az a) pont szerinti előírások érvényesek
c) Építmények kialakítására vonatkozó előírások
102
ca) Közterület felőli kerítés
Legfeljebb 1,5 m magas élősövény az ültetési előírások (ld. 6. függelék) figyelembevételével
103
(4) Az „Mk-Rt” jelű övezet – rendezvénytér a Bükkös-szurdok lábánál
Az övezetben épület nem építhető, a területen az időszakos rendezvények lebonyolításához szükséges parkolók alakíthatók ki, a rendezvények idejére rendezvénysátor, ideiglenes árusítóhelyek helyezhetők el.
(5) 104 Az „Mk-SzL” jelű övezet – A Szőlőhegy elsődlegesen kialakult lakófunkciót tartalmazó területe
a) Közművesítési, telekalakítási és építési előírások
aa) Telekalakítás és építés (beépítési mód, építménymagasság, előkert, oldalkert, hátsókert) a kialakult állapothoz igazodjon.
ab) A megengedett legnagyobb beépítettség az e rendelet hatálybalépésekor érvényben lévő beépített alapterület, amely bontást követő új építés esetén is érvényesíthető. Amennyiben ezen beépítettség nem éri el a 25%-ot, a komfortfokozat emelését célzó helyiség (lakószoba, fürdő, WC) építése esetén a kialakult beépítettség 25 m2 hasznos alapterülettel növelhető.
ac) A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére szakszerű közműpótló (pl. zárt szennyvíztároló) alkalmazandó.
b) Építmények kialakítására vonatkozó előírások
105
ba) Közterület felőli kerítés
Épített jellegű, legfeljebb 1,80 m magas kerítés építendő, vagy legfeljebb 1,80 m magas élősövény telepítendő az ültetési előírások (ld. 6. függelék) figyelembevételével.
bb) 106
(6) Az „Mk-Sz1” jelű övezet – Szőlőhegyi pincés terület, pincesorok övezete
Alapvetően mezőgazdasági hasznosítású terület, ahol a szőlőfeldolgozáshoz és a borászathoz kapcsolható gazdasági és idegenforgalmi rendeltetésű építmények helyezhetők el. Az övezetben lakóépület nem építhető, más rendeltetésű épület lakóépületté nem minősíthető.
a) Közművesítési, telekalakítási és építési előírások
aa) Telekalakítás és építés (beépítési mód, építménymagasság, előkert, oldalkert, hátsókert) a történetileg kialakult állapothoz igazodjon.
ab) A megengedett legnagyobb beépítettség az e rendelet hatálybalépésekor érvényben lévő beépített alapterület, amely bontást követő új építés esetén is érvényesíthető.
ac) Épületszám telkenként legfeljebb 1 db
ad) A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére szakszerű közműpótló (pl. zárt szennyvíztároló) alkalmazandó.
b) 107
c) Építmények kialakítására vonatkozó előírások
108
ca) Kerítés nem építhető.
109
(7) Az „Mk-Sz2” jelű övezet – Szőlőhegyi pincés terület, speciális övezet
Alapvetően mezőgazdasági hasznosítású terület, ahol a szőlőműveléshez, a szőlőfeldolgozáshoz és a borászathoz kapcsolható gazdasági és idegenforgalmi rendeltetésű építmények, továbbá a c) pontban részletezett paraméterek teljesülése esetén lakóépületek helyezhetők el.
a) Közművesítési, telekalakítási és építési előírások
aa) A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére szakszerű közműpótló (pl. zárt szennyvíztároló) alkalmazandó.
ab) Telkenként 1db, a borút-programhoz kapcsolható elsődleges rendeltetés esetén, ezen túlmenően legalább 720 m2 telekterület és legalább 16 m utcai telekszélesség esetén 2 db, legalább 1500 m2 telekterület és legalább 25 m utcai telekszélesség esetén 3 db épület építhető.
ac) A legkisebb telekterület 720 m2.
ad) A legkisebb utcai telekszélesség 12 m
ae) A beépítési mód kialakultan vegyes (zártsorú, szabadonálló), ami a történetileg kialakult telekstruktúra védelmében a továbbiakban is őrzendő a következők szerint:
zártsorú beépítési módúnak tekintendő minden 12 m-nél keskenyebb telek, szabadonálló beépítési módúnak tekintendő minden 12 m-es, vagy annál szélesebb telek
af) A megengedett legnagyobb beépítettség 15%, ezen belül épületenként legfeljebb 200 m2 beépített alapterület
ag) A megengedett legnagyobb építménymagasság zártsorú beépítési módú telek esetén 3,50 m (ezen belül a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 4,50 m lehet), szabadonálló beépítési módú telek esetén 5,00 m (ezen belül a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 6,50 m lehet)
ah) Az előkert a kialakult utcaképhez igazodjon. A kilátás-rálátás védelme érdekében azokban az esetekben, ha a szabályozási terven jelölt szintvonal kialakult vagy kialakuló telket oly módon metsz, hogy a telek metszésvonal feletti része az egyéb övezeti előírások betartásával beépíthető, az épületek a jelölt szintvonal fölötti sávban építendők.
ai) Az oldalkert zártsorú beépítési módú építési telek esetén
A szomszédos épületek bármekkora távolságra megközelíthetik egymást, ha a szomszédos épületek az utcával párhuzamos gerincűek, és az épület legalább egyik végfala macskalépcsős záródású tűzfal.
Ha a szomszédos épületek közül az egyik az utcára merőleges gerincű, fenti megkötéseket az utcával párhuzamos gerincű épület mindkét végfalán alkalmazni kell.
aj) Az oldalkert szabadonálló beépítési módú építési telek esetén OTÉK szerint
ak) A hátsókert a kialakult állapothoz igazodjon.
b) Lakóépület építésének, vagy más rendeltetésű épület lakóépületté minősítésének feltételei:
ba) legalább 3000 m2 telekterület
bb) legalább 14 m utcai telekszélesség és 16 m telekszélesség a lakóépület vonalában
bc) a megközelítés szilárd burkolatú közútról, vagy közforgalom elől el nem zárt magánútról, továbbá a telek villamos energia és vezetékes ivóvíz ellátása a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen.
bd) egyebekben az a) pont szerinti előírások érvényesek
c) 110
(8) Az „Mk-Sz3” jelű övezet – Szőlőhegyi pincés terület, speciális övezet
Alapvetően mezőgazdasági hasznosítású terület, ahol a szőlőműveléshez, a szőlőfeldolgozáshoz és a borászathoz kapcsolható gazdasági és idegenforgalmi rendeltetésű építmények, továbbá a c) pontban részletezett paraméterek teljesülése esetén lakóépületek helyezhetők el.
a) Közművesítési, telekalakítási és építési előírások
aa) A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére szakszerű közműpótló (pl. zárt szennyvíztároló) alkalmazandó.
ab) Telkenként 1db, a borút-programhoz kapcsolható elsődleges rendeltetés esetén, ezen túlmenően legalább 720 m2 telekterület és legalább 16 m utcai telekszélesség esetén 2 db, legalább 1500 m2 telekterület és legalább 25 m utcai telekszélesség esetén 3 db épület építhető.
ac) A legkisebb telekterület 720 m2.
ad) A legkisebb utcai telekszélesség 12 m
ae) A beépítési mód kialakultan vegyes (zártsorú, szabadonálló), ami a történetileg kialakult telekstruktúra védelmében a továbbiakban is őrzendő a következők szerint:
zártsorú beépítési módúnak tekintendő minden 12 m-nél keskenyebb telek, szabadonálló beépítési módúnak tekintendő minden 12 m-es, vagy annál szélesebb telek
af) A megengedett legnagyobb beépítettség 10%, ezen belül épületenként legfeljebb 200 m2 beépített alapterület
ag) A megengedett legnagyobb építménymagasság zártsorú beépítési módú telek esetén 3,50 m (ezen belül a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 4,50 m lehet), szabadonálló beépítési módú telek esetén 5,00 m (ezen belül a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 6,50 m lehet)
ah) Az előkert a kialakult utcaképhez igazodjon. A kilátás-rálátás védelme érdekében azokban az esetekben, ha a szabályozási terven jelölt szintvonal kialakult vagy kialakuló telket oly módon metsz, hogy a telek metszésvonal feletti része az egyéb övezeti előírások betartásával beépíthető, az épületek a jelölt szintvonal fölötti sávban építendők.
ai) Az oldalkert zártsorú beépítési módú építési telek esetén
A szomszédos épületek bármekkora távolságra megközelíthetik egymást, ha a szomszédos épületek az utcával párhuzamos gerincűek, és az épület legalább egyik végfala macskalépcsős záródású tűzfal.
Ha a szomszédos épületek közül az egyik az utcára merőleges gerincű, fenti megkötéseket az utcával párhuzamos gerincű épület mindkét végfalán alkalmazni kell.
aj) Az oldalkert szabadonálló beépítési módú építési telek esetén OTÉK szerint
ak) A hátsókert a kialakult állapothoz igazodjon.
b) Lakóépület építésének, vagy más rendeltetésű épület lakóépületté minősítésének feltételei:
ba) legalább 3000 m2 telekterület
bb) legalább 14 m utcai telekszélesség és 16 m telekszélesség a lakóépület vonalában
bc) a megközelítés szilárd burkolatú közútról, vagy közforgalom elől el nem zárt magánútról, továbbá a telek villamos energia és vezetékes ivóvíz ellátása a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen.
bd) egyebekben az a) pont szerinti előírások érvényesek
c) 111

Általános mezőgazdasági terület - Má

27. § (1) Az „Má” jelű általános övezet

a) Az övezetben kialakítható új földrészletek területe legalább 1500 m2, szélessége legalább 18 m legyen.

b)112 Az övezet vízbázis védőövezetén kívüli részén az OTÉK 29. § figyelembevételével gazdasági épület, megfelelő művelési ág és telekterület esetén lakóépület építhető a következő előírások szerint:

ba) Gazdasági épület elhelyezése esetén az ingatlan gépjárművel történő megközelítése köz-, vagy magánútról a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen. Lakóépület elhelyezése esetén a megközelítés szilárd burkolatú köz-, vagy magánútról, továbbá a telek villamos energia és ivóvíz (vezetékes, vagy egyedi vízellátó rendszerrel történő) ellátása a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen.

bb) A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére zárt tározó alakítandó ki.

bc) Az épületeket szabadonálló beépítési móddal, az illeszkedés szabályai szerinti, ennek hiányában a megközelítést biztosító út tengelyétől számított 10 m-es előkert, OTÉK szerinti oldalkert, és 10 m-es hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

bd)113

be) Gazdasági épület 114 legfeljebb 8,5 m építménymagasságú lehet az 5. § (6) c) pontja szerinti kivétellel.

bf) Lakóépület legfeljebb 5,0 m építménymagasságú lehet.115

c)116 Vízbázis védőövezetében építési munka a külön jogszabályban rögzített előírások figyelembevételével történhet.

Amennyiben a védőövezetre vonatkozó előírások az építést lehetővé teszik, az a b) pontban rögzítettek szerint történhet a következő kivétellel:
A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására zárt szennyvíztároló létesítendő.
(2) 117 Az „Má-T” jelű övezet - a szigeti oldal és a várostól délre fekvő szántóföldek hagyományosan tanyás beépítésű területei
a) Telekalakítás feltételei
Az övezetben kialakítható új földrészletek területe legalább 1500 m2, szélessége legalább 18 m legyen.
b) Beépítés feltételei
ba) Az 1500 m2-t el nem érő területű telken építmény nem helyezhető el.
bb) Az 1501 m2 – 3000 m2 területű, és legalább 30 m szélességű telken kizárólag mezőgazdasági rendeltetésű építmények helyezhetők el szabadonálló beépítési móddal, legfeljebb 3%-os beépítettséggel, az illeszkedés szabályai szerinti, ennek hiányában a megközelítést biztosító út tengelyétől számított 10 m-es előkert, OTÉK szerinti oldalkert, és 10 m-es hátsókert szabadon hagyásával. A megengedett legnagyobb építménymagasság 5,50 m.
bc) A 3000 m2-t meghaladó területű, és legalább 30 m szélességű telken mezőgazdasági rendeltetésű építmények és 1 db lakóépület helyezhető el szabadonálló beépítési móddal, legfeljebb 3%-os beépítettséggel, az illeszkedés szabályai szerinti, ennek hiányában a megközelítést biztosító út tengelyétől számított 10 m-es előkert, OTÉK szerinti oldalkert, és 10 m-es hátsókert szabadon hagyásával. A megengedett legnagyobb építménymagasság gazdasági épület esetén 7,50 m, lakóépület esetén 5,50 m.
bd) A ba)-bc) alpontok szerinti megengedett legnagyobb beépítettségtől való eltérés lehetősége
A telek területétől függetlenül azokban az esetekben, ha a telek beépítettsége e rendelet hatálybalépésekor a 3%-ot meghaladta, azon lakóépület állt, legalább közüzemi villamos energia- és ivóvíz szolgáltatással ellátott volt, továbbá nem érintett hidrogeológiai belső, külső és „A” védőterületet, a megengedett legnagyobb beépítettség az e rendelet hatálybalépésekor érvényben lévő beépített alapterület, amely bontást követő új építés esetén is érvényesíthető. Amennyiben ezen beépítettség nem éri el a 25%-ot, a komfortfokozat emelését célzó helyiség (lakószoba, fürdő, WC) építése esetén a kialakult beépítettség 25 m2 hasznos alapterülettel növelhető.
c) Megközelítés, közművesítettség
ca) Gazdasági épület elhelyezése esetén az ingatlan megközelítése köz-, vagy magánútról a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen.
cb) Lakóépület elhelyezése esetén a telek megközelítése gépjármű közlekedésre alkalmas köz-, vagy magánútról, továbbá a telek villamos energia és ivóvíz (vezetékes, vagy egyedi vízellátó rendszerrel történő) ellátása a külön jogszabályban rögzített határidőre biztosított legyen.
cc) A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére szakszerű közműpótló (pl. zárt szennyvíztároló) alkalmazandó.
d) 118 119
e) Vízbázis védőövezetében építési munka a külön jogszabályban rögzített előírások figyelembevételével történhet.
Amennyiben a védőövezetre vonatkozó előírások az építést lehetővé teszik, az a b) pontban rögzítettek szerint végezhető a következő kivétellel:
A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására zárt szennyvíztároló létesítendő.
(3) Az „Má-V” jelű tájképvédelmi övezet – a tájkaraktert meghatározó beépítetlen területek számára
a) Az övezetben kialakítható új földrészletek területe legalább 1500 m2, szélessége legalább 18 m legyen.
b) Az övezetben építmény nem helyezhető el.
(4) Birtokközpont, vagy a birtokközponthoz tartozó kiegészítő központ kialakításának feltételei:
a) Birtokközpont, illetve a hozzá tartozó kiegészítő központ az OTÉK 29. § (5)-(8) bekezdése, valamint jelen rendelet 27. § (1) bekezdés b) pont előírásai szerint alakítható ki.
b) 120

Vízgazdálkodási terület - V

28. § (1) A „V” jelű terület a vízgazdálkodással kapcsolatos létesítmények elhelyezésére szolgál (vízfolyások, árkok, vízmű területek).

(2) A „V-1” jelű övezetbe az állandó vízfolyások, jelentősebb árkok területe tartozik. Az övezetben csak a vízügyi jogszabályokban megengedett vízkárelhárítási létesítmények helyezhetők el.

(3) A „V-2” jelű övezetbe az árvízvédelmi töltések területe tartozik. Az övezetben a külön jogszabályban rögzített előírások tartandók be.

(4) A „V-3” jelű övezetbe a település területén található vízmű területek tartoznak. A területen az elsődleges funkciót kiszolgáló létesítmények építményei (pl. szivattyúház, stb.) helyezhetők el a következő előírások betartásával:

a) oldalhatáron álló beépítési mód

b)121 legfeljebb 3% beépítettség

c) legfeljebb 4,0 m építménymagasság

d)122

e) legalább 0 m-es elő-, és hátsókert, OTÉK szerinti oldalkert

(5) A „V-4” jelű övezetbe a település területén található tavak területe tartozik.

A tavak kialakítása vízjogi engedély-köteles tevékenység. A területen vízkárelhárítási, valamint az elsődleges funkciót kiszolgáló létesítmények építményei helyezhetők el a következő előírások betartásával:
a) szabadonálló beépítési mód
b) 123 tavanként legfeljebb 1 épület építhető, 3%, de legfeljebb 100 m2 beépített alapterülettel
c) 124 épület legfeljebb 4,0 m építménymagassággal
125
d) 10 m-es elő-, oldal- és hátsókert
126
e) terepszint alatti építmény nem építhető
(6) 127 A „V-Ü” jelű övezetekbe a kialakultan a vízgazdálkodási területen fekvő üdülőterületek tartoznak (Porond), ahol 1 üdülőegységes üdülőépületek és az azokat kiszolgáló kereskedelmi és vendéglátó létesítmények helyezhetők el a következő előírások betartásával:
a) A „V-Üh” jelű övezet – a hétvégi házas területek
aa)legkisebb telekterület 120 m2
ab)beépítési mód szabadonálló
ac)legnagyobb beépítettség 20%
ad)Az épületek földszinti padlószintjét a mértékadó árvízszint fölé kell emelni (lábakra állítás). A megengedett legnagyobb építménymagasság a mértékadó árvízszinthez mért legfeljebb 4,00 m lehet.
ae)legkisebb előkert 0 m
af)legkisebb oldalkert OTÉK szerint
ag)legkisebb hátsókert 0 m
ah)legkisebb zöldfelület 60%
b) A „V-Ük” jelű övezet – a hétvégi házas területek kiszolgáló létesítményei számára
ba)legkisebb telekterület 400 m2
bb)beépítési mód oldalhatáron álló
bc)legnagyobb beépítettség 20%
bd)Az épületek földszinti padlószintjét a mértékadó árvízszint fölé kell emelni (lábakra állítás). A megengedett legnagyobb építménymagasság a mértékadó árvízszinthez mért legfeljebb 4,00 m lehet.
be)legkisebb előkert 0 m
bf)legkisebb oldalkert OTÉK szerint
bg)legkisebb hátsókert 3 m
bh)legkisebb zöldfelület 60%
c) A telkek a következő közművesítettség megléte esetén építhetők be:
ca) villamos energia
cb) vezetékes ivóvíz
cc) zárt szennyvízgyűjtő, amely az árvíz prognózis figyelembevételével ürítendő.
(7) A „V-Ev” jelű övezetbe a vízgazdálkodási területen belüli ártéri erdők tartoznak. Az övezet a Duna-Dráva Nemzeti Park területéhez tartozik, az erdők védelmi rendeltetésűek.
a) Az övezetben építményt a természetvédelmi kezelési terv elkészültéig a természetvédelmi és az erdővédelmi törvényben előírtak szerint, a kezelési terv elfogadását követően az abban kijelölt területeken és előírtak szerint lehet elhelyezni.
b) 128
(8) A „V-Ee” jelű övezetbe a vízgazdálkodási területen belüli turisztikai hasznosítású erdők tartoznak. Az övezet a Duna-Dráva Nemzeti Park területéhez tartozik.
a) 129
(9) A „V-M” jelű övezetbe a vízgazdálkodási területen belüli mezőgazdasági területek tartoznak. Az övezet a Duna-Dráva Nemzeti Park területéhez tartozik. Az övezetben a természetvédelmi kezelési terv elkészültéig a természetvédelmi törvényben előírtak szerint, a kezelési terv elfogadását követően az abban előírtak szerint kell eljárni a hullámterek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról szóló jogszabály előírásainak figyelembevételével.
(10) A „V-Kö” jelű övezetbe a Porond üdülőterület úthálózata tartozik. Az utak kialakítása a külön jogszabályban és szabványokban rögzített előírások szerint történhet.

Természetközeli terület - Tk

29. § (1) Természetközeli területek a település mocsár és nádas művelési ágú földrészletei.

(2)130

(3)131 Természetközeli területen a vonatkozó külön jogszabályok szerint kell eljárni.

Különleges beépítésre nem szánt terület - Kk

30. § (1) A „Kk-me” jelű különleges beépítésre nem szánt terület megújuló energiaforrások (szélerőmű park) építményeinek elhelyezésére szolgál.

(2) A területen építmény az OTÉK 30/B. § (2) és (3) bekezdésének, valamint a vonatkozó külön jogszabályok figyelembevételével helyezhető el.

IV. Fejezet

EGYÉB RENDELKEZÉSEK

Kulturális örökségvédelem

31. § (1) Műemlékek védelmére vonatkozó előírások

a)132 Az e rendelet hatálya alá tartozó területen az országos műemléki védelem alatt álló építmények és azok műemléki környezetébe tartozó ingatlanok felsorolását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

b) A melléklet szerint védett épületeket és azok műemléki környezetét a szabályozási terv tünteti fel.

c)133

d)134 A műemlékek és műemléki környezetük esetében a kulturális örökség védelméről szóló jogszabályok szerint kell eljárni.

(2) Országos műemléki védelemre előterjesztett építményekre vonatkozó előírások

a)135 Az e rendelet hatálya alá tartozó területen az országos műemléki védelemre előterjesztett építmények felsorolását e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

b) Az országos védelemre előterjesztett épületeket országos védettségűvé nyilvánításukig helyi védettségűnek kell tekinteni. Ezen épületek esetében az átmeneti (helyi védettségű) időszakban a vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltak, az országos védelem elérése után az (1) bekezdés szerint kell eljárni.

(3) Helyi építészeti értékek védelmére vonatkozó előírások:

a)136 A külön önkormányzati rendelettel helyi védetté nyilvánított értékeket e rendelet 1. függeléke tartalmazza és tünteti fel.

b) A helyi védelemmel kapcsolatos feladatok körét és eljárási rendjét a helyi védelemről szóló önkormányzati rendelet szabályozza.

(4)137 Régészeti lelőhelyek védelmére vonatkozó előírások

a)138 Az e rendelet hatálya alá tartozó területen nyilvántartott régészeti lelőhelyek és régészeti érdekű területek listáját e rendelet 3. melléklete tartalmazza, az érintett területeket a szabályozási terv határolja le.

b) Régészeti érintettség esetén a kulturális örökség védelméről szóló törvény, és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek szerint kell eljárni.

(5)139

Az élővilág, a táj és a természet védelme

32. § (1)140

(2)141 Az e rendelet hatálya alá tartozó területen található országos védettséget élvező természeti értékek listáját e rendelet 4. melléklete tartalmazza és a szabályozási terv tünteti fel.

a) Védett természeti területen (Duna-Dráva Nemzeti Park) a kezelési terv jóváhagyásáig mindennemű beavatkozás a természetvédelmi törvényben rögzítettek szerint történhet. A kezelési terv jóváhagyása után a területen az abban előírtak szerint kell eljárni.

b) A NATURA 2000 hálózathoz tartozó területeken az Élőhelyvédelmi és Madárvédelmi Irányelvet alapul véve a NATURA 2000 hálózatra vonatkozó általános területi előírásokat kell betartani.

c) Az országos ökológiai hálózathoz tartozó területen (magterület, ökológiai folyosó) az Országos Területrendezési Tervben, valamint a természetvédelmi törvényben előírtak szerint kell eljárni.

142

A környezet védelme

(a vonatkozó jogszabályok felsorolását a HÉSZ 8. függeléke tartalmazza)

33. §143 (1) Általános követelmények

a)A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változtatás(-ok), valamint a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység csak a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások és határértékek betartása alapján történhet, a szakhatóságok előírása szerint.
b)Az újonnan kijelölt építési övezetek területei beépítésének előfeltétele a közművesítés, különös tekintettel a szennyvízcsatorna- és csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítésére, illetve a meglévő övezetek területein a közművek megvalósításáig szakszerű közműpótló (pl. zárt gyűjtő) betervezése és kivitelezése kötelező. Egyedi szennyvíztisztító kisberendezés kialakítása a követelmények teljesíthetősége esetén az ÉME engedéllyel és a CE megfelelőségi jelöléssel rendelkező szennyvízkezelő berendezés létesítésének és használatbavételének kivételével vízjogi engedély alapján történhet.
c)A csapadékvíz elvezetéséről vagy a szennyezetlen vizek elszikkasztásáról minden telek tulajdonosának, használójának gondoskodnia kell. A vízfolyásba csak az első fokon eljáró környezetvédelmi és vízügyi hatóság hozzájárulásával és feltételeinek betartásával szabad csapadékvizet bevezetni.
d)A „nagyvízi medrek, a parti sávok, vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével” kapcsolatos eljárásokról szóló vízügyi követelményeket be kell tartani, valamint az előírásoknak megfelelő védősáv fennmaradását biztosítani kell.
e)Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.
f)A telkek területének az övezeti előírásokban meghatározott részét zöldfelületként kell kialakítani.
(2) Környezetterhelési határértékek
a)Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a kibocsátási és a környezetterhelési követelményeket, határértékeket (levegő, élővíz, közcsatorna, földtani közeg, zajterhelés).
(3) Speciális eljárási szabályok
a)A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárások során állapítja meg a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság az elérhető legjobb technikán alapuló intézkedéseket.
b)Erdőterületeket érintő beruházások során az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.
c)Beruházások megvalósítása során a termőföldről és a termőföld védelméről szóló jogszabályokban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.
d)A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizi létesítmények védelméről szóló jogszabályoknak megfelelően kell a vízügyi hatóság előírásai szerint az engedélyezéseket lefolytatni.
144Tűz elleni védelem

34. § (1) Az épületek közötti tűztávolság megfelelőségének szabályozását, a tűzoltóság beavatkozását biztosító követelményeket, és az oltóvíz nyerési lehetőségek biztosításával kapcsolatos követelményeket külön jogszabályok rögzítik.

(2) Az építmények építészeti-műszaki tervezése során a tűzvédelmi műszaki kialakítást jogszabályban meghatározott esetben és tartalommal, megfelelő jogosultsággal rendelkező természetes személy által készített tűzvédelmi műszaki leírásba, tűzvédelmi dokumentációba kell foglalni.”

Ásványvagyon gazdálkodási követelmények

35. §

Ásványi nyersanyag kitermelésével járó tevékenység (bányászat, tereprendezés, egyes építési tevékenységek, vízrendezés) a külön jogszabályban előírtak szerint végezhető.

Egyes sajátos jogintézményekre vonatkozó előírások

35. § (1)145

(2) Jelen rendelettel egyidejűleg az önkormányzat az alábbi sajátos jogintézményekkel él:

a)146 Tilalmak

Az önkormányzat építési tilalmat rendel el a 6. mellékletben felsorolt és a szabályozási tervben lehatárolt ingatlanok területére, az ott meghatározott időtartamra ezen ingatlanokat érintő településrendezési feladatok megvalósítása érdekében.
b) Kisajátítás
Az önkormányzat közérdekből kisajátítási eljárást kezdeményez a 3. függelékben felsorolt ingatlanok területére, ezen ingatlanokat érintő településrendezési feladatok megvalósítása érdekében.
c) Elővásárlási jog
Az önkormányzat közérdekből elővásárlási jogot jegyeztet be a 7. mellékletben felsorolt, és a szabályozási terven lehatárolt ingatlanok területére, ezen ingatlanokat érintő településrendezési feladatok megvalósítása érdekében.
d) Kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzés
Az építésügyi hatóság a 4. függelékben felsorolt ingatlanok szabályozási terven jelölt területsávját tervezett kiszolgáló és lakóutak létesítése, szélesítése céljából az önkormányzat javára lejegyzi.
A települési önkormányzat az érintett területeken, a közérdek megvalósítása érdekében a lejegyzés eszközét - az építési törvény vonatkozó előírásai szerint – a szabályozási terven jelölt szükséges legkisebb mértékben és csak akkor alkalmazza, ha a közérdekű cél megvalósítására más lehetőség nincs.
147e)Településrendezési kötelezések
ea)Beépítési kötelezettség
Az önkormányzat külön képviselő-testületi határozatban a tervszerű telekgazdálkodás, a beépítés helyes sorrendje és a településkép előnyösebb kialakítása érdekében a 5. függelékben felsorolt ingatlanok területére, az ott leírt időtartamon belüli beépítési kötelezettséget állapít meg.
eb)Beültetési kötelezettség
Az önkormányzat külön képviselő-testületi határozatban a közérdekű környezetalakítás céljából a 5. függelékben felsorolt ingatlanok területére az övezeti előírásokban meghatározott módon és telekrészen a külön jogszabályban rögzített határidőre elvégzendő beültetési kötelezettséget ír elő.
148
f) Településképi véleményezési eljárás
A polgármester településképi véleményezési eljárást folytat le építmény építésére, bővítésére, településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárásokhoz külön rendeletben felsorolt esetekben és módon.
g) Településképi bejelentési eljárás
A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le egyes építési engedélyhez nem kötött tevékenységek, egyes reklámok elhelyezése és egyes építmények rendeltetésének megváltoztatása tekintetében külön rendeletben felsorolt esetekben és módon.
V. Fejezet

Záró rendelkezések

36. § (1) Ez a rendelet 2009. december 1 napján lép hatályba, egyidejűleg a többször módosított 14/1999.(IV.23.) ör. hatályát veszti. (2) Jelen rendelet előírásait a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

1. melléklet

ORSZÁGOS VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

Azonosító

Cím

Név

Védelem

Bírság-kategória

Helyrajzi szám

EOV Y koordináta

EOV X koordináta

1

21584

Temetőkápolna
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

2

21583

Rk. kálvária
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

3

21582

Rk. emlékkápolna
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

4

21590

Gör. kel. szerb templom
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

5

21589

R. k. templom
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki környezet

6

21588

v. Ferences-zárda
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

7

21593

Hősök emlékműve
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

8

21592

Volt püspöki kastély
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

9

21591

Püspöki templom
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

10

21597

Rk. temetői ravatalozó
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

11

21587

v. Ferences-templom
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

12

21586

Lakóház
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

13

21585

Ref. templom
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

14

21596

Vizimalom
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

15

21595

Szőlőhegyi kápolna
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

16

21594

rk. Csatatéri fogadalmi
emléktemplom
ex-lege
műemléki környezete

Műemléki
környezet

17

19150

Selyemgyár épületei
műemléki környezete

Műemléki
környezet

71952

622658

18

17280

Tüdőpavilon épületének
műemléki környezete

Műemléki
környezet

19

19148

Igazgatósági épület

Műemlék

I.

622657

71996

20

19149

Gubóraktár

Műemlék

I.

622680

71933

21

19147

Gyárépület (főépület)

Műemlék

I.

622721

71954

22

1535

Szepessy tér 3.

Püspöki templom

Műemlék

I.

580/2

621628

72305

23

1536

Szepessy tér 6.

Volt püspöki kastély

Műemlék

I.

562

621640

72426

24

1529

Kálvin u.

Ref. templom

Műemlék

III.

2433

622773

71642

25

1533

Szent Mihály tér (volt Kisfaludy tér)

R. k. templom

Műemlék

III.

1545

622538

72138

26

1530

Kisfaludy u. 2.

Lakóház

Műemlék

III.

1518

622525

72191

27

1531

Kossuth u.

v. Ferences-templom

Műemlék

II.

679/7

621631

72765

28

1532

Kossuth u. 66.

v. Ferences-zárda

Műemlék

II.

679/7

621631

72746

29

1539

Szőlőhegy

Szőlőhegyi kápolna

Műemlék

III.

8449/3

620234

76181

30

1525

Temető

Rk. emlékkápolna

Műemlék

III.

153/2

621280

71499

31

1534

Szentháromság u. (voltTolbuhin u.)

Gör. kel. szerb templom

Műemlék

II.

1349

622356

72305

32

1526

Rk. kálvária

Műemlék

III.

153/2

621277

71503

33

1540

Szőlőhegy 60.

Vizimalom

Műemlék

III.

0259/6

621325

77439

34

1528

Budapesti országút

Temetőkápolna

Műemlék

III.

733

621733

73280

35

1538

Széchenyi tér

Rk. Csatatéri
fogadalmi
emléktemplom

Műemlék

III.

2278/2

622258

71759

36

1537

Hősök tere

Hősök emlékműve

Műemlék

II.

1575/9

621865

71736

37

1527

Temető

Rk. temetői ravatalozó

Műemlék

III.

153/1

621195

71379

38

11806

Szepessy tér 7.

Tüdőpavilon épülete

Műemlék

I.

592

621675

72587

39

18836

Szent János
utca 3.

Selyemgyár épületei

Műemlék

I.

2391

2. melléklet

MŰEMLÉKI VEDETTSÉGRE ELŐTERJESZTETT ÉPÍTMÉNYEK

1. Szt. Rókus kápolna hrsz.: 225/5

2. Nepomuki Szent János szobor hrsz.: 1544

3. Szent Flórián szobor hrsz.: 385/1

3. melléklet

NYILVÁNTARTOTT RÉGÉSZETI LELŐHELYEK

Lelőhely-szám

Név

Védelem

Bírság
kategória

Helyrajzi szám

EOV Y koordináta

EOV X koordináta

1

1

Mohács

szakmai

163, 164, 1951/26, 167, 059, 058/4, 058/3, 058/5

621396

70747

2

2

Kertészet

szakmai

138/19, 138/18, 138/25, 138/24, 138/27, 140, 138/6, 138/7, 138/5, 132/7, 138/17, 138/16, 138/9, 138/10, 138/8, 132/5, 138/26, 132/6, 138/21, 138/11, 138/23, 138/20, 138/4, 138/15, 138/32, 138/14

621269

71711

3

3

Cselepatak
torkolata

szakmai

0280/8, 3765/3, 3764, 3773, 3774, 3772, 3775

621966

76178

4

4

Sárkics-tanya

szakmai

089/3, 091/7, 3291/84, 3291/93, 3297/3, 3291/92, 3291/94, 3291/95, 3291/98, 3291/97, 3291/96, 3297/2, 3278/1, 3298/1

619963

71641

5

5

Hajlokpart

szakmai

041/4, 038/1, 058/6, 058/3, 058/9, 039, 058/8, 056, 055

621432

70422

6

6

Belvárosi
Iskola

szakmai

1560/6, 1566/6, 1565, 1566/4, 1566/5, 2388/7, 2388/6, 2388/8, 2390/2

622586

72012

7

7

Paprika malom

szakmai

8719, 9902, 8717/1, 9905, 9904, 8717/2, 8718, 9901, 9909, 9907, 9906, 8715, 9903, 9908, 0171, 0210, 0191, 9789, 9788, 0177/1, 0180, 0182/1, 0181, 0177/2, 0179, 0182/2, 0194/1, 0194/2, 0194/3, 0193, 8716, 8714

619292

75075

8

8

Farostlemezgyár-
Víztároló

szakmai

8055/5, 8063, 7963/2, 7941/1, 8064/2, 8064/1, 7936, 7938/2, 7940, 7939, 7935, 7934/2, 7934/1, 8065/12, 8065/3, 8065/2, 8064/4, 8065/15, 8064/3

620543

76268

9

9

Görög-hegy-
Kőbánya

szakmai

0208/1, 0204, 9313/4, 0209, 0218, 0203/1, 9313/5, 0222, 9314

618358

76858

10

10

Téglagyár

kiemelten
védett

I.

3741/55, 3741/56, 3741/64, 3741/65, 3741/66, 3741/67, 3741/68

621185

74985

11

11

Vízmű

szakmai

0280/8, 3864/7, 3861, 3862, 3863, 3864/4, 3860, 3859, 3864/5, 3864/2, 3864/3

622189

76379

12

12

Alsómező-dűlő

szakmai

075/34, 075/35, 075/36, 075/37, 075/38, 075/39, 075/40

13

13

Csele-patak

szakmai

3945, 3940, 3944, 3791, 3765/3, 3764, 3946, 3765/1, 3943, 3941, 3788, 3789, 3790, 3787, 3786

621823

76314

14

14

Előhegy

szakmai

8671/2, 8661, 8656, 8665/1, 8660, 8679/1, 8678/2, 8678/1, 8676/2, 8674, 8677, 8671/8, 8671/9, 8818, 8671/7, 8672, 8671/3, 8662, 8670, 8772/2, 8673, 8653/1, 8652/1, 8665/2, 8667, 8668, 8655, 8658, 8657, 8664, 8659, 8663, 8666, 8671/10, 8772/1, 8773, 8770, 8771, 8675

619473

75481

15

15

Farostlemezgyár

szakmai

3747/39

620867

75547

16

16

Kálvin-köz

szakmai

2479, 2483, 2482, 2662/1, 2491, 2489, 2486, 2487, 2488, 2485, 2492, 2662/9, 2490/2, 2484, 2662/10, 2426/1, 2490/1, 2425, 2426/2, 2427, 2428, 2429, 2430, 2431/3

622650

71589

17

18

Mudlitz-tanya

szakmai

041/4, 048/7, 047, 045

621742

69550

18

19

Lugio-2 őrtorony

szakmai

083, 060, 081/1, 063/2, 079/3, 054/1, 061/2, 050, 082/3, 051/2

621087

69911

19

20

11. lelőhely

szakmai

083, 060

621188

70539

20

21

Vízműnél

szakmai

3975, 3980, 3986/12, 3986/9, 3974, 3986/11, 3971, 3986/10, 3970, 3986/2, 3966, 3968, 3969, 3967

621529

76160

21

22

15. lelőhely

szakmai

7695/2, 7702/2, 3977, 3978, 0258, 7371, 7372/1, 7370, 3992/5, 7690, 7694, 7688/2, 7689/1, 7689/2, 3938/2

621589

76347

22

23

Cselepatak
É-ipartján

szakmai

7293/15, 7293/13, 7293/14, 3938/2, 3944

621789

76400

23

24

Jenyei-völgy

szakmai

9562, 9567, 9579/1, 9568, 9570, 9569, 9571, 9572, 9573, 9574, 9575, 9577, 9593, 9594, 0191, 0196/8, 0196/7, 9590, 9578/1, 9566/2, 9584, 9576/3, 9581, 9589, 9582/1, 9580, 9591/2

619005

75448

24

25

Bég-patak

szakmai

3291/7, 3291/9, 3286/40, 091/5, 3286/41, 3291/10, 3291/100, 3291/11, 3291/35, 3292, 3291/101, 3291/13, 3291/14, 3291/16, 3291/15, 3291/8, 3291/20, 3291/22, 3291/23, 3291/6, 3291/21, 3291/5, 3291/4, 3291/3, 3278/1, 3286/42

620337

71565

25

27

A volt Új Barázda Tsz
sertés-
hízlaldájától
D-re

szakmai

041/4, 048/7, 046/5, 037/1, 047, 046/4, 046/2, 044, 045

621698

69427

26

28

Jenyei-dűlő

szakmai

9313/4, 0224/3, 0209, 0219, 0218, 9306, 9308/1, 9313/7, 9313/3, 9313/5, 9313/2, 9311, 9312/1, 9308/2, 9309, 9310, 9312/2, 0222, 9314, 9313/6

618263

76966

27

29

Farostlemezgyár II.

szakmai

3747/39

621195

75598

28

30

Lajmér-dűlő

szakmai

071, 072, 068

617538

68473

29

31

Varga-tanya

szakmai

084/5, 084/6, 086/4, 083, 060, 087, 058/3, 059, 163

621240

70712

30

32

Heréb-malom

szakmai

0258, 0269/1, 0259/6, 0259/4, 0259/5, 0259/3

621310

77546

31

33

Jenyei-hegy

szakmai

9095/2, 9097, 9094

619060

76496

32

34

Kőbánya-
Jeney út

szakmai

0198/4, 0204, 0208/3, 0208/2, 0206, 9424, 9402/2, 9410, 9415, 9418, 9419, 9420, 9414, 9405, 9406, 9409, 0200/2, 0200/3, 0199, 0200/1, 9401/1, 0200/4, 0201, 9401/2

618621

76551

33

35

Előhegy

szakmai

8914, 8907, 8905, 8881, 8797, 8796, 8798/3, 8906, 8908, 8910/2, 8911, 8909, 8888, 8613, 8847/4, 8850, 8851, 8582, 8889/2, 8849/4, 8873/1, 8840, 8842, 8843, 8849/3, 8904, 8903, 8798/4, 8735, 8710, 8798/1, 8793/1, 8792, 8791, 8795, 8794/2, 8788, 8787, 8790, 8789, 8786, 8785, 8784, 8783, 8794/1, 8733, 8734, 8732, 8731, 8730, 8750, 8749, 8747/2, 8748, 8782, 8665/2, 8667, 8668, 8655, 8658, 8657, 8664, 8659, 8663, 8666, 8671/10, 8772/1, 8773, 8769, 8770, 8771, 8779/2, 8747/1, 8745, 8746, 8774/2, 8768, 8765, 8774/1, 8778, 8817, 8816, 8757, 8760, 8756, 8754, 8755, 8764, 8761, 8762, 8685, 8767, 8763, 8766, 8811/2, 8810/1, 8814, 8811/1, 8813, 8811/3, 8815, 8812, 8808, 8806, 8793/2, 8807, 8684, 8679/2, 8680, 8678/3, 8675, 8676/1, 8671/6, 8640, 8639, 8646, 8614, 8627, 8631, 8649, 8650, 8645/2, 8642, 8652/2, 8654, 8653/2, 8629/2, 8629/1, 8632/1, 8630, 8641, 8628/4, 8628/3, 8644, 8636/7, 8634, 8633, 8636/4, 8636/6, 8635, 8632/2, 8636/5, 8628/1, 8615, 8616, 8611, 8610, 8609, 8617, 8618, 8601, 8607, 8606, 8608, 8619, 8605, 8604, 8603, 8621, 8620, 8622, 8597/3, 8597/1, 8596/2, 8597/2, 8597/4, 8599, 8600, 8602, 8626, 8625, 8624, 8623, 8671/5, 8671/4, 8669, 8780, 8781, 8779/1, 8777, 8775, 8752, 8751, 8729, 8724, 8725, 8728, 8727, 8726, 8742, 8690, 8694, 8693, 8689, 8709/1, 8708, 8709/2, 8707, 8706, 8753, 8612, 8848, 8583, 8585, 8584, 8581, 8835, 8838, 8837/1, 8837/2, 8836, 8847/2, 8820, 8844, 8849/1, 8839, 8829, 8828, 8651, 8671/2, 8661, 8656, 8665/1, 8660, 8679/1, 8678/2, 8678/1, 8676/2, 8674, 8677, 8683, 8682, 8681, 8671/8, 8671/9, 8818, 8821, 8671/7, 8672, 8671/3, 8662, 8670, 8772/2, 8673, 8743, 8744, 8705, 8687/2, 8758, 8691, 8687/1, 8686, 8692, 8697, 8704, 8703, 8696, 8698, 8695, 8699, 8700, 8701, 8702, 8847/5, 8847/3, 8653/1, 8827, 8652/1, 8826/1, 8825/2, 8648, 8647, 8643, 8638, 8637, 8636/3, 8645/1, 8824/2, 8824/1, 8823/2, 8822/2, 8822/1, 8826/3, 8825/1, 8823/1, 8833, 8831, 8826/4, 8809/4, 8832, 8809/1, 8809/3, 8834/1, 8810/2, 8830, 8834/2, 8799, 8804, 8805, 8802, 8803/1, 8800, 8801, 8803/2, 8896, 8893/1, 8894, 8893/2, 8895, 8898, 8897, 8899, 8902/1, 8892, 8890, 8891, 8841, 8852, 8853

619440

75610

34

36

Görög-hegy

szakmai

014, 013/13, 0191, 9726, 9725, 9709, 9710, 9719, 9727, 9693, 9694, 9728, 9720, 9724, 9723, 9722, 9721, 9701/2, 9702, 9697, 9698, 9699, 9700, 9692, 9558/3, 9695, 9696, 9690, 9691, 9703, 9704, 9705, 9707, 9708, 9706, 9729, 9688, 9689, 9733, 9732, 9734, 9731, 9730, 9559, 9791, 9550, 9551, 9552, 9557, 9558/1, 9562, 9566/1, 9564, 9563, 9554, 9556, 9561, 9565, 9549, 9547/1, 9548, 9567, 9560, 9588, 9592, 9578/3, 9579/1, 9568, 9570, 9569, 9571, 9572, 9573, 9574, 9575, 9576/1, 9578/4, 9579/2, 9675/7, 9591/1, 9577, 9582/2, 9638/1, 9638/2, 9639, 9676/2, 9672, 9640/2, 9673/3, 9673/1, 9637, 9676/3, 9675/11, 9676/1, 9640/1, 9641, 9674/4, 9674/5, 9635, 9675/9, 9636, 9676/4, 9676/5, 9642, 9633, 9674/3, 9631, 9632, 9675/8, 9593, 9594, 9597, 9600, 9643, 9644, 9647, 9650, 9677/1, 9678/7, 9671, 9678/8, 9678/4, 9678/6, 9678/5, 9652, 9651/1, 9701/1, 9669, 9670/2, 9670/1, 9667/1, 9667/2, 9668, 9665, 9666, 9654, 9686, 9687, 9685, 9663, 9658, 9664/1, 9664/2, 9684, 9683, 9661, 9660, 9662, 9659, 9677/2, 9680, 9681, 9682, 9678/2, 9679, 9655, 9657, 9656, 9765, 9651/3, 9649, 9648, 9653, 9761, 9762, 9770/1, 9771, 9646, 9767, 9766, 9624/2, 9623/2, 9629/2, 9630, 9634, 9626, 9627, 9645, 9768, 9769, 9625, 9628, 9773, 9776, 9775, 9777, 9778, 9770/2, 9772, 9774, 9651/2, 9604, 9590, 9606, 9629/1, 9605, 9623/1, 9614, 9601, 9602, 9603, 9607, 9608, 9610, 9609, 9612, 9611/2, 9611/1, 9613/1, 9613/2, 9622/1, 9624/1, 9578/1, 9566/2, 9555, 9598/2, 9584, 9576/3, 9576/2, 9581, 9589, 9582/1, 9580, 9595, 9591/2, 9596, 9598/1, 9599, 9532, 9533, 9542, 9543, 9544/1, 9534, 9536, 9539, 9537, 9538, 9540, 9546, 9541/1, 9544/2, 9545, 9547/2, 9541/2, 9530, 9531/2, 9531/1, 9529, 9526/2, 9527, 9526/1, 9528, 9618, 9779/2, 9615, 9622/2, 9619, 9620/1, 9621, 9620/2, 9553

618742

75166

35

37

Felső-mező

szakmai

0152, 0151/3, 0153/6

620189

74489

36

38

Felső-mező

szakmai

0152, 0151/2, 0153/3, 0154, 0151/1, 0155/1, 0155/2, 0160, 0157, 0191, 0184, 0170, 0183, 0173, 0175, 0177/1

619715

74743

37

39

Szabadföldek 1. (Felső- telek)

szakmai

0507/31, 0507/33, 0507/30, 0507/18, 0507/17, 0507/16, 0507/19, 0502, 0505, 0507/32

633295

76441

38

40

Szabadföldek 2. (Grábóci-
puszta)

szakmai

0515/9, 0514/2, 0515/8, 0515/10, 0515/3, 0146/27, 0146/26, 0146/25, 0146/29, 0146/28, 0520, 0517/1, 0511/2, 0513, 0514/1, 0515/2, 0516/12, 0518/1, 0518/2, 0518/3

634079

76335

4. melléklet

ORSZÁGOS VÉDETTSÉGŰ TERMÉSZETI ÉRTÉKEK

VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLET

02/a, 02/b, 02/c, 03/a, 03/b, 03/c, 04, 05, 06, 07/a, 07/b, 08/2a, 08/2b, 08/3, 08/4, 09, 0280/1, 280/2, 0281, 0282, 0283/1, 0283/2, 0284, 0285, 0286, 0287, 0288, 0290, 0291, 0292, 0293/a, 0293/b, 0293/c, 0293/d, 0294, 0295, 0296/a, 0296/b, 0297, 0298/a 0298/b, 0299, 0300, 0301, 0302, 0303, 0304/a, 0304/b, 0304/c, 0304/d, 0304/f, 0304/g, 0304/h, 0304/j, 0305/a, 0305/b, 0305/c, 0306, 0307, 0308, 0309, 0310, 0311/1a, 0311/1b, 0311/2a, 0311/2b, 0311/2c, 0311/2d, 0311/2f, 0311/3a, 0311/3b, 0311/3c, 0311/3d, 0312/a, 0312/b, 0313, 0314/a, 0314/b, 0314/c, 0315, 0316/a, 0316/b, 0316/c, 0316/d, 0316/f, 0316/g, 0316/h, 0317/1a, 0317/1b, 0317/1c, 0317/1d, 0317/2, 0318, 0319, 0320/a, 0320/b, 0320/c, 0321/1, 0321/2, 0321/3, 0321/4, 0321/5, 0322, 0323, 0324, 0325, 0326/2a, 0326/2b, 0327/a, 0327/b, 0328, 0329, 0330, 0331/2, 0331/3, 0331/6, 0331/7, 0331/8, 0331/9, 0331/10, 0331/11, 0331/12, 0332, 0333, 0334, 0338/a, 0338/b, 0338/c, 0338/d, 0339/1, 0340/a, 0340/b, 0340/c, 0340/d, 0340/f, 0340/g, 0340/h, 0611/1, 0611/11, 0611/12, 0611/3, 0611/4, 0611/8, 0611/9, 0611/10, 0715 hrsz.

NATURA 2000 HÁLÓZAT TERÜLETE

03/a, 03/b, 03/c, 04, 05, 06, 07/a, 07/b, 08/2a, 08/2b, 08/3, 08/4, 09, 0280/3, 0280/4, 0280/6, 0280/7, 0281, 0282, 0283/1, 0283/2, 0284, 0285, 0286, 0287, 0288, 0290, 0291, 0292, 0293/a, 0293/b, 0293/c, 0293/d, 0294, 0296/a, 0296/b, 0298/a, 0298/b, 0300, 0301, 0302, 0304/a, 0304/b, 0304/c, 0304/d, 0304/f, 0304/g, 0304/h, 0304/j, 0305/a, 0305/b, 0305/c, 0306, 0307, 0308, 0309, 0310, 0311/1a, 0311/1b, 0311/2a, 0311/2b, 0311/2c, 0311/2d, 0311/2f, 0311/3a, 0311/3b, 0311/3c, 0311/3d, 0312/a, 0312/b, 0313, 0314/a, 0314/b, 0314/c, 0315, 0316/a, 0316/b, 0316/c, 0316/d, 0316/f, 0316/g, 0316/h, 0317/1a, 0317/1b, 0317/1c, 0317/1d, 0317/2, 0318, 0319, 0320/a, 0320/b, 0320/c, 0321/1, 0321/2, 0321/3, 0321/4, 0321/5, 0323, 0324, 0325, 0326/2a, 0326/2b, 0327/a, 0327/b, 0328, 0329, 0331/2, 0331/3, 0331/6, 0331/7, 0331/8, 0331/9, 0331/10, 0331/11, 0331/12, 0333, 0334, 0336/3, 0336/4a, 0336/4b, 0336/4c, 0336/4d, 0336/4g, 0336/4h, 0338/a, 0338/b, 0338/c, 0338/d, 0509/15, 0611/11, 0613/1, 0614/2, 0615/1, 0615/2, 0617/2, 0617/3a, 0617/6, 0617/7, 0623/9, 0645/2, 0714/1 hrsz.

ÖKOLÓGIAI HÁLÓZATHOZ TARTOZÓ TERÜLETEK

Lehatárolás a szabályozási terven az OTRT alapján

5. melléklet

6. melléklet

ÉPÍTÉSI TILALOM

1. Határidő nélküli telekalakítási és építési tilalom van érvényben:

a) Millenniumi Lakópark kiterjesztése érdekében a 3303/5, 3303/6, 3305/1, 3305/2, 3307, 3308/1, 3308/2, 3309, 3310 hrsz. ingatlanok területén

b) A Déli lakópark kiterjesztése érdekében a 089/13, 089/14, 089/17 és 089/21 hrsz. ingatlanok területén

7. melléklet

ELŐVÁSÁRLÁSI JOG
Az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztet be a területet érintő településrendezési feladatok megvalósítása érdekében a szabályozási terven jelölt ingatlanokra.

Cím

Helyrajzi
szám

Cél

1

Eötvös utca

1182 és 1176/2

Tömbrehabilitáció

2

Piac

2328/2

Tömbrehabilitáció

3

Piac

2335/2 és 2336/1

Piac fejlesztése

4

Belváros

1086/2-3, 1087-89, 1083/1, 1084/1

Tömbrehabilitáció

5

Duna-parti sétány

3015/2

Közéleti célú hasznosíthatósága

6

Városi sportterület (MTE pálya)

556,557/1, 557/2, 558

Sportterület bővítése

7

736/16

Uszoda és a sportterület bővítése

8

3366/1/A, 3749/1, 3749/2

Telekgazdálkodási és városképi szempontból

9

1790, 1792

Bérlakésépítés

10

Szőlőhegy tervezett területe

Tervezett lakóterület

11

Ipari Park

3707/1, 3728/1, 3729/1

Logisztikai centrum létrehozása

12

Ipari Park

0137/3-5, 18/2, 0139/2, 0139/3, 0139/4, 0139/5, 0139/6, 0139/7, 0139/8, 0139/9, 0139/12, 0139/13, 0139/14

Ipari park tervezett bővítése

13

0419/2, 5, 11, 13, 11456, 11335, 11333, 3683/2
3/2, 4, 14/1, 14/4, 14/6, 14/7, 15, 734, 4085/1

Duna híd és annak megközelítő útja

14

Táncsics u. 32.






Névtelen utca a Bég-patak és a temető között



Szélső utca

1028,
2275/2 (Kárász bolt)

3736/1, 3736/2, 3736/3, 3736/4, 3736/5 és 3740


165/2, 166, 173, 169, 172, 176, 179, 180

3741/45, 3741/28, 3741/29, 3741/30

149/8


579/2


2335/2, 2336/1, 2334/3, 2334/4

Telekgazdálkodási és városképi szempont

Dunai folyami kikötő megépítése


Dögtemető fenmmaradásáig

Szeméttelep fennmaradásáig

Kossuth utcáig történő kivezetéséig

Gólya Utcai Szoc. Otthon bővítése

Piac fejlesztése, bővítése

15

4066/2, 1575/42, 8064/2, 8064/3, 2390/4, 3741/22, 3741/44, 3748/5, 3741/48, 3747/5, 0173, 0177/1, 0184, 066, 068, 069, 070, 073, 0335/1, 0330, 0328, 0332, 0326/1, 099/1, 047/3, 0395/2, 0409/2, 3864/7, 3937, 3986/2, 0371/2, 0371/1, 0345, 11547, 11548/1, 11548/2, 11548/3, 11549/2, 11550/1, 11550/2, 11550/3, 11518/1, 11502/1, 8554, 0353, 0354, 0355, 0172/6, 0176, 0179, 0181, 8527, 3791, 3951, 3976, 3985, 7879,

Állami vállalkozói vagyonba tartozó vagyontárgyak térítésmentes tulajdonszerzése

16

10073, 10077/1, 10077/2, 10082, 10083, 10087, 10098, 10099, 10100, 10115/2, 10123/1, 10123/2, 10123/3, 10126, 10127, 10128, 10129, 10262,3303/5, 3303/6, 3307, 3308/1, 3308/2, 3345/5

városrendezés

17

089/14, 089/16, 089/17, 089/21, 089/22, 0125/7, 0125/8, 0127/7, 3733, 3741/3, 3741/12, 3741/13, 3741/18, 3741/20, 3741/23, 3741/24, 3741/25, 3741/47, 3741/52, 3741/53, 3741/55, 3741/56,

városrendezés

18

Szentháromság u. 17.

1339/2

Városrendezés utcaszélesítés

19

Rókus u. 26.

Rókus u. 30.

1613

1611

Városrendezés: óvoda-bővítés
Városrendezés: óvoda-bővítés

20

Mohácsi J. u.

89/3

Városrendezés: oktatási intézményfejlesztés

21

Eötvös u. 4.

Szent János u. 3.

1200

2391

Városrendezés: városrehabilitáció

22

4718, 4719, 4720, 4749, 4750, 4751, 4752, 4753, 4754, 4755, 4756, 4766, 4767, 4768, 4769, 4770, 4772, 4774, 4775, 4817, 4818, 4819, 4820, 4821, 4822, 4823, 4831, 4834, 4835, 4890, 4893, 4894, 4895, 4896, 4897, 4898, 4899, 4900, 4901, 4902, 4905, 4906, 4907, 4908, 4910, 4911, 4912, 4913, 4914, 4915, 4917, 4918, 4927, 4928, 4929, 4931, 4932, 4933, 4934, 4935, 4936, 4937, 4938, 4939, 4940, 4941, 4942, 4943, 4944, 4952, 4953, 4954, 4955, 4956, 4957, 4989, 3286/50

Városrendezés: köz- és lakóterület fejlesztés

23

Eszéki országút

058/4, 058/5

városrendezés

8. melléklet149

SZABÁLYOZÁSI TERV

(V-1, V-2/1-5, V-2-M15 rajzszámú tervlapok és ezek módosításai)

9. melléklet

TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLETEN

9.1 Az „Lk-K” jelű építési övezetek – kialakult, jellegükben megtartandó utcák
9.1.1 Az „Lk-K1” jelű építési övezet
(Diófa, József Attila, Tavasz, Budai Nagy Antal utcák, Bajcsy Zsilinszky E. utca az Ady Endre utcától É-ra, Ady Endre utca a Bajcsy Zs. utcától K-re, Rózsa, Síp, Vadász, Gólya, Bartók Béla, Korsós utcák, Bakács, Táncsics Mihály, Perényi, Vörösmarty utcák a Kazinczy utcáig,
Tompa Mihály utca a Temető utcától D-re, Béke, Kodály Zoltán, Dankó Pista, Március 15, Hunyadi, Kálvin, Batthyány, Bocskai, Molnár, Halász, Zrínyi utcák, Szabadság tér, Rákóczi utca a Munkás utcáig, Drágffy János utca K-i szakasz a Jókai utcáig
Kertész utca
Káposztáskert és Vásárhelyi utcák csoportos beépítése, Millenniumi lakópark középső része, Szt. Flórián utca)

1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

a kialakult telekstruktúrához igazodjon

4.beépítési mód

kialakult (oldalhatáron álló, ikres, zártsorú-csoportos)

5.legnagyobb beépítettség

60%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,50 m / 4,50 m
(ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez igazodjon)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

7.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

9.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

10.legkisebb zöldfelület

20%

9.1.2 Az „Lk-K2” jelű építési övezet
(Szt. Flórián, Árok, Fűzfa, Liliom, Budai Nagy Antal, Virág utcák, Temető utca É-i oldal)

1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

a kialakult telekstruktúrához igazodjon

4.beépítési mód

kialakult (szabadon álló, zártsorú-csoportos)

5.legnagyobb beépítettség

60%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 5,00 m / 6,50 m
(ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez igazodjon)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

7.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

9.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

10.legkisebb zöldfelület

20%

9.1.3 Az „Lk-K2A” jelű építési övezet
(Szt. Flórián utca – Liszt Ferenc utca sarok)

1.lakóépületek száma

építési telkenként 1 db, legfeljebb 8 lakásos lakóépület építhető

2.legkisebb telekterület

a kialakult telekstruktúrához igazodjon

3.beépítési mód

szabadon álló

4.legnagyobb beépítettség

60%

5.legnagyobb építménymagasság

7,50 m

6.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

7.legkisebb oldalkert

6 m

8.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

9.legkisebb zöldfelület

20%

9.1.4 Az „Lk-K3” jelű építési övezet
(Kossuth Lajos utca a Dózsa György utcától az Ady Endre utcáig)

1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

900 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

18 m

4.beépítési mód

zártsorú
Utcai épületek esetében a Kossuth Lajos utca nyugati oldalán kötelező az építési telkek zártsorú beépítése.

5.legnagyobb beépítettség

50%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 6,00 m / 6,50 m
(ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez igazodjon)
udvari épület esetében 2,00 m / 6,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket oldalsó, vagy hátsó telekhatáron álló épület szomszédos telekre néző homlokzatának magassága külön számítva sem haladhatja meg)

7.legkisebb előkert

0 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (3) bekezdést is

9.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

10.legkisebb zöldfelület

30%

9.1.5 Az „Lk-K4” jelű építési övezet
(A telepszerű-többszintes beépítésű területek)

1.legkisebb telekterület

1000 m2

2.beépítési mód

szabadonálló

3.legnagyobb beépítettség

60%
(a beépítettség számításakor 100%-nak a szabályozási terven lehatárolt építési övezet területe tekintendő, függetlenül az ezen belüli telekhatároktól)

4.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,00 m / 12,50 m

5.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

8.legkisebb zöldfelület

20%
(a zöldfelületi mutató számításakor 100%-nak a szabályozási terven lehatárolt építési övezet területe tekintendő, függetlenül az ezen belüli telekhatároktól)

9.1.6 Az „Lk-K5” jelű építési övezet
(Horváth Kázmér utca – Liszt Ferenc utca között)

1.elhelyezhető épületek száma

építési telkenként legfeljebb 3 épület építhető

2.legkisebb telekterület

3000 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

30 m

4.beépítési mód

szabadonálló

5.legnagyobb beépítettség

40%

6.legnagyobb építménymagasság

10,50 m

7.legkisebb előkert

5 m

8.legkisebb oldalkert

gazdasági területtel szomszédos telekhatár mentén 8 m, egyéb telekhatárok mentén OTÉK szerint

9.legkisebb hátsókert

6 m

10.legkisebb zöldfelület

30%

9.1.7 Az „Lk-Ks” jelű építési övezet
(kialakult, sajátos beépítésű utcák - a sokac-közök területe)

1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 1 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

350 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

14 m

5.beépítési mód

oldalhatáron álló

6.legnagyobb beépítettség

60%

7.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,00 m / 4,00 m
(ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez igazodjon)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,00 m

8.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

11.legkisebb zöldfelület

20%

9.2 Az „Lk-Á” jelű építési övezetek – kialakult, jellegükben átalakuló utcák
9.2.1 Az „Lk-Á1” jelű építési övezet
(Városház, Színház, Szt. István, II. Lajos, Tomori, Szentháromság utcák, Széchenyi tér déli oldal, Tompa Mihály utca É-i szakasza)

1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

350 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

12 m

4.beépítési mód

zártsorú

5.legnagyobb beépítettség

60%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 6,00 m / 7,00 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket oldalsó, vagy hátsó telekhatáron álló épület szomszédos telekre néző homlokzatának magassága külön számítva sem haladhatja meg)

7.legkisebb előkert

0 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

9.legkisebb hátsókert

0 m

10.legkisebb zöldfelület

20%

9.2.2 Az „Lk-Á2” jelű építési övezet
(Ady Endre, Bajcsy Zsilinszky utcák, Rózsa utca K-i oldal, Kazinczy utca, Bakács, Táncsics, Perényi utcák a Kazinczy utcától délre, Kisfaludy, Gőzhajó, Baross, Rókus utcák, Kossuth Lajos utca a Dózsa György utcától délre)

1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

350 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

12 m

4.beépítési mód

zártsorú

5.legnagyobb beépítettség

60%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 4,00 m / 5,00 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket oldalsó, vagy hátsó telekhatáron álló épület szomszédos telekre néző homlokzatának magassága külön számítva sem haladhatja meg)

7.legkisebb előkert

0 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

9.legkisebb hátsókert

0 m

10.legkisebb zöldfelület

20%

9.2.3 Az „Lk-Á3” jelű építési övezet
(Felső Dunasor, Felszabadulás utca, Szentháromság utca a Bérkocsi utcától északra)

1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

400 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

12 m

4.beépítési mód

zártsorú

5.legnagyobb beépítettség

60%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 5,00 m / 6,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket oldalsó, vagy hátsó telekhatáron álló épület szomszédos telekre néző homlokzatának magassága külön számítva sem haladhatja meg)

7.legkisebb előkert

0 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

9.legkisebb hátsókert

0 m

10.legkisebb zöldfelület

20%

9.2.4 Az „Lk-Á4” jelű építési övezet
(Fürdő utcától délre)

1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

900 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

20 m

4.beépítési mód

zártsorú

5.legnagyobb beépítettség

60%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 9,00 m / 10,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 6,50 m

7.legkisebb előkert

3 m

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

9.legkisebb hátsókert

5 m

10.legkisebb zöldfelület

20%

9.2.5 Az „Lk-Áá” jelű építési övezet két szomszédos, jelentősen eltérő építménymagasságú építési övezet közti fokozatos átmenet biztosítására

1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

900 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

16 m

4.beépítési mód

zártsorú

5.legnagyobb beépítettség

60%

6.legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében a fokozatos átmenet biztosítására az illeszkedés szabályai szerint határozandó meg
udvari épület esetében 4,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket oldalsó, vagy hátsó telekhatáron álló épület szomszédos telekre néző homlokzatának magassága külön számítva sem haladhatja meg)

7.legkisebb előkert

az utcasoron kialakult állapothoz igazodjon

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

9.legkisebb hátsókert

0 m

10.legkisebb zöldfelület

20%

1509.2.6 Az „Lk-Á5” jelű építési övezet

1.legkisebb telekterület

kialakult

2.beépítési mód

szabadon álló

3.legnagyobb beépítettség

kialakult

4.legnagyobb építménymagasság

12,0 m, ezen belül a déli homlokzat magassága legfeljebb 12,50 m, az északi homlokzat magassága legfeljebb 8,0 m legyen

5.legkisebb előkert

0 m

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

0 m

8.legkisebb zöldfelület

kialakult

9.3 Kisvárosias lakóterület sajátos építési övezetei
9.3.1 ”Lk-okt1” jelű építési övezet – oktatási rendeltetésű építmények sűrű beépítésű területen (Rókus utcai óvoda)

1.legkisebb telekterület

800 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

20 m

3.beépítési mód

zártsorú

4.legnagyobb beépítettség

60%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,00 m / 5,00 m

6.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

8.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

9.legkisebb zöldfelület

20%

9.3.2 „Lk-okt2” jelű építési övezet – oktatási rendeltetésű építmények laza beépítésű területen (Park utcai általános iskola és óvoda, Brodarics téri általános iskola és óvoda)

1.legkisebb telekterület

3000 m2

2.beépítési mód

szabadonálló

3.legnagyobb beépítettség

40%

4.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

az óvodák esetében 3,00 m / 5,00 m,
az általános iskolák esetében 3,00 m / 10,50 m

5.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

8.legkisebb zöldfelület

30%

9.3.3 „Lk-sz” jelű építési övezet – szociális rendeltetésű építmények (Pándy otthon)

1.legkisebb telekterület

3000 m2

2.beépítési mód

szabadonálló

3.legnagyobb beépítettség

40%
(a beépítettség számításakor az egy intézményhez tartozó építési telkek területe összevonható)

4.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,00 m / 10,50 m

5.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

8.legkisebb zöldfelület

min. 40%
(a zöldfelületi mutató számításakor az egy intézményhez tartozó építési telkek területe összevonható)

9.3.4 „Lk-t” jelű építési övezet - egyházi építmények (templomok és a hozzájuk tartozó kiszolgáló funkciók)

1.legkisebb telekterület

kialakult

2.beépítési mód

oldalhatáron álló

3.legnagyobb beépítettség

60%

4.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

kialakult

5.legkisebb előkert

kialakult

6.legkisebb oldalkert

kialakult

7.legkisebb hátsókert

kialakult

8.legkisebb zöldfelület

20%

9.3.5 „Lk-e1” jelű építési övezet – ellátási (kereskedelem, vendéglátás, szolgáltatás) rendeltetésű építmények elhelyezésére

1.legkisebb telekterület

1500 m2

2.beépítési mód

szabadonálló

3.legnagyobb beépítettség

60%

4.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

4,00 m / 6,50 m

5.legkisebb előkert

5 m

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

10 m

8.legkisebb zöldfelület

20%

9.3.6 „Lk-e2” jelű építési övezet – kis telekigényű ellátási (kereskedelem, vendéglátás, szolgáltatás) rendeltetésű építmények elhelyezésére (Liszt Ferenc utca K-i oldal)

1.legkisebb telekterület

300 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

15 m

3.beépítési mód

zártsorú

4.legnagyobb beépítettség

60%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

4,00 m / 4,50 m

6.legkisebb előkert

5 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

6 m

9.legkisebb zöldfelület

20%

9.3.7 „Lk-g” jelű építési övezet – az adott területegységhez tartozó garázstömbök elhelyezésére

1.legkisebb telekterület

60 m2

2.beépítési mód

zártsorú

3.legnagyobb beépítettség

60%
(a beépítettség számításakor 100%-nak a szabályozási terven lehatárolt építési övezet területe tekintendő, függetlenül az ezen belüli telekhatároktól)

4.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,00 m / 3,50 m

5.legkisebb előkert

a kialakult állapothoz igazodjon, ennek hiányában 0 m

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon, ennek hiányában 0 m

8.legkisebb zöldfelület

20%
(a zöldfelületi mutató számításakor 100%-nak a szabályozási terven lehatárolt építési övezet területe tekintendő, függetlenül az ezen belüli telekhatároktól)

9.3.8 „Lk-z” jelű övezet – az adott területegységhez tartozó közcélú zöldfelületek elhelyezésére

a) Az övezetben sétaút, pihenőhely, játszóhely, aktív és passzív pihenést szolgáló kerti berendezések helyezhetők el.

b) Az övezetben árusítópavilon kivételével épület nem helyezhető el. Az árusítópavilon kialakítása a 12. § (2) a) pontja figyelembevételével történjen.

9.3.9 „Lk-kö” jelű övezet – az adott területegységhez tartozó közlekedési célú területek elhelyezésére
Az övezetben gépjármű, kerékpáros és gyalogos közlekedésre alkalmas utak építhetők az ágazati jogszabályokban előírtak figyelembevételével.”

10. melléklet

TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK KERTVÁROSIAS LAKÓTERÜLETEN
10.1 Az „Lke-K” jelű építési övezetek – kialakult, jellegükben megtartandó utcák
10.1.1 Az „Lke-K1” jelű építési övezet
(kialakult kertvárosias lakóutcák a Mohácsi Jenő utca – Pécsi köz – Liget utca vonalától nyugatra, és a Dobozi Mihály utca – Drágffy János utca – Árpád utca vonalától délre)

1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

a kialakult telekstruktúrához igazodjon

4.legkisebb utcai telekszélesség

16 m

5.beépítési mód

kialakult (oldalhatáron álló, szabadonálló, ikres)

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,50 m / 4,50 m
(ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez igazodjon)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

8.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

11.legkisebb zöldfelület

50%

10.1.2 Az „Lke-K2” jelű építési övezet
(Kinizsi utca K-i oldal)

1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

1200 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

25 m

4.beépítési mód

szabadonálló

5.legnagyobb beépítettség

30%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 5,50 m / 6,50 m
(ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez igazodjon)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

7.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

9.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

10.legkisebb zöldfelület

50%

10.1.3 Az „Lke-K3” jelű építési övezet
(A Szőlőhegy kialakult lakóutcái)

1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

720 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

14 m

5.beépítési mód

oldalhatáron álló

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,50 m / 4,50 m
(ezen belül a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 5,50 m lehet)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

8.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

11.legkisebb zöldfelület

50%

10.2 Az „Lke-” jelű építési övezetek – új beépítésű utcák
10.2.1 Az „Lke-1” jelű építési övezet
(Liszt Ferenc utca Ny-i oldala, Déli lakópark)

1.lakásszám

építési telkenként legfeljebb 4 db, egy épületben elhelyezve

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki,
az elfogadás időpontjáig lakóterületként kialakított terület telekstruktúrája megtartandó

3.legkisebb/legnagyobb telekterület

720 m2 / 1200 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

18 m

5.beépítési mód

oldalhatáron álló

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,50 m / 5,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

8.legkisebb előkert

5 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is
saroktelkek esetében a hosszabbik telekhatár felől 3 m

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

10 m

11.legkisebb zöldfelület

50%
(a Déli lakópark területén a 400 m2 feletti ingatlanrészt kert művelési ágba kell sorolni, ahol biztosítani kell a termőföldként való hasznosítást)

10.2.2 Az „Lke-2” jelű építési övezet
(Liszt Ferenc utca Ny-i oldala, Déli lakópark)

1.lakásszám

építési telkenként legfeljebb 2 db, egy épületben elhelyezve

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki,
az elfogadás időpontjáig lakóterületként kialakított terület telekstruktúrája megtartandó

3.legkisebb/legnagyobb telekterület

720 m2 / 1200 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

18 m

5.beépítési mód

oldalhatáron álló

6.legnagyobb beépítettség

30%, de legfeljebb 300 m2

7.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,20 m / 5,00 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,00 m

8.legkisebb előkert

5 m,
saroktelkek esetében a hosszabbik telekhatár felől 3 m

9.legkisebb oldalkert

6 m

10.legkisebb hátsókert

10 m

11.legkisebb zöldfelület

50%
(a Déli lakópark területén a 400 m2 feletti ingatlanrészt kert művelési ágba kell sorolni, ahol biztosítani kell a termőföldként való hasznosítást)

10.2.3 Az „Lke-3” jelű építési övezet
(Déli lakópark)

1.lakásszám

építési telkenként legfeljebb 2 db, egy épületben elhelyezve

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki,
az elfogadás időpontjáig lakóterületként kialakított terület telekstruktúrája megtartandó

3.legkisebb/legnagyobb telekterület

720 m2 / 1200 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

14,5 m

5.beépítési mód

szabadonálló
(Ahol az övezeti határon lévő építési telek mellett a szomszédos övezet építési telkének oldalkertje van, az épületek az övezeti határt jelentő telekhatárra, oldalhatáron állóan is elhelyezhetők.)

6.legnagyobb beépítettség

30%, de legfeljebb 300 m2

7.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,20 m / 5,00 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,00 m

8.legkisebb előkert

5 m

9.legkisebb oldalkert

3 m, oldalhatáron álló épület esetén 5 m

10.legkisebb hátsókert

10 m

11.legkisebb zöldfelület

50%
(a Déli lakópark területén a 400 m2 feletti ingatlanrészt kert művelési ágba kell sorolni, ahol biztosítani kell a termőföldként való hasznosítást)

10.2.4 Az „Lke-4” jelű építési övezet
(Sirály utcától délre kialakuló utcák)

1.lakásszám

építési telkenként legfeljebb 2 db, egy épületben elhelyezve

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

800 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

16 m

5.beépítési mód

oldalhatáron álló

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,50 m / 4,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

8.legkisebb előkert

5 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is
saroktelkek esetében a hosszabbik telekhatár felől 3 m

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

6 m

11.legkisebb zöldfelület

50%

10.2.5 Az „Lke-5” jelű építési övezet
(A Szőlőhegy új beépítésű utcái)

1.lakásszám

építési telkenként legfeljebb 2 db, egy épületben elhelyezve

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

800 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

18 m

5.beépítési mód

oldalhatáron álló

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 4,00 m / 4,50 m
(a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 5,50 m)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

8.legkisebb előkert

5 m, az utcai építési vonal az utcai telekhatártól számított legfeljebb 8 m-re lehet
saroktelkek esetében a hosszabbik telekhatár felől 3 m

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

10 m

11.legkisebb zöldfelület

50%

10.3 Kertvárosias lakóterület sajátos építési övezetei
10.3.1 „Lke-e” jelű építési övezet – nagyobb telekigényű ellátási (kereskedelem, vendéglátás, szolgáltatás) rendeltetésű építmények elhelyezésére (Liszt Ferenc utca D-i kapu)

1.legkisebb telekterület

900 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

20 m

3.beépítési mód

szabadon álló

4.legnagyobb beépítettség

30%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,50 m / 5,50 m

6.legkisebb előkert

5 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

6 m

9.legkisebb zöldfelület

50%

10.3.2 „Lke-kö” jelű övezet – az adott területegységhez tartozó közlekedési célú területek elhelyezésére
Az övezetben gépjármű, kerékpáros és gyalogos közlekedésre alkalmas utak építhetők az ágazati jogszabályokban előírtak figyelembevételével.

11. melléklet

TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK FALUSIAS LAKÓTERÜLETEN

11.1 Az „Lf-K” jelű építési övezet

1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

720 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

16 m

5.beépítési mód

oldalhatáron álló

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,50 m / 4,50 m
(ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez igazodjon)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

8.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon, ennek hiányában kiszolgáló út felől 5 m
(ez egyben a kötelező utcai építési vonal is)
gyűjtőút felől 10 m

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

OTÉK szerint

11.legkisebb zöldfelület

40%

11.2 Az „Lf-1” jelű építési övezet

1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

900 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

20 m

5.beépítési mód

szabadonálló

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 3,50 m / 4,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

8.legkisebb előkert

10 m

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

6 m

11.legkisebb zöldfelület

40%

11.3 Az „Lf-okt” jelű építési övezet

1.legkisebb telekterület

1500 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

30 m

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

30%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

2,50 m / 5,50 m, tornacsarnok esetében 10,50 m

6.legkisebb előkert

5 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

6 m

9.legkisebb zöldfelület

40%

12. melléklet

TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK TELEPÜLÉSKÖZPONT VEGYES TERÜLETEN
12.1 A „Vt-1” jelű építési övezet
(Szentháromság utca déli szakasz, kompkikötő környéke)

1.legkisebb telekterület

400 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

12 m

3.beépítési mód

zártsorú

4.legnagyobb beépítettség

80%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 5,50 m / 6,50 m, a Püspöktemplom műemléki környezetében 4,50 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 5,50 m

6.legkisebb előkert

0 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

8.legkisebb hátsókert

0 m

9.legkisebb zöldfelület

10%

12.2 A „Vt-K1” jelű építési övezet
(Kossuth Lajos utca – Ady Endre utca – Szepessy tér tömb)

1.legkisebb telekterület

400 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

12 m

3.beépítési mód

kialakult (zártsorú, szabadonálló)

4.legnagyobb beépítettség

80%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 5,00 m / 6,00 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 5,50 m

6.legkisebb előkert

szabályozási terv szerint, az ott nem jelölt esetekben az utcasoron kialakult állapothoz igazodjon

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

0 m

9.legkisebb zöldfelület

10%

12.3 A „Vt-2” jelű építési övezet
(Dózsa György utca a Bakács utcáig, Eötvös utca D-i oldal, Szent János utca K-i oldal)

1.legkisebb telekterület

550 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

16 m

3.beépítési mód

zártsorú

4.legnagyobb beépítettség

80%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 7,00 m / 8,00 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 7,00 m

6.legkisebb előkert

szabályozási terv szerint, ennek hiányában 0 m, ami egyben a kötelező utcai építési vonal is

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

8.legkisebb hátsókert

0 m

9.legkisebb zöldfelület

10%

12.4 A „Vt-3” jelű építési övezet
(Dózsa György utca a Bakács utcától K-re, Szabadság utca a Táncsics utca és a Vörösmarty utca között, Szentháromság utca – Szabadság utca sarok)

1.legkisebb telekterület

550 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

20 m

3.beépítési mód

zártsorú

4.legnagyobb beépítettség

80%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 10,00 m / 11,00 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 7,00 m

6.legkisebb előkert

0 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

8.legkisebb hátsókert

0 m

9.legkisebb zöldfelület

10%

12.5 A „Vt-4” jelű építési övezet
(a sétálóutca)

1.legkisebb telekterület

550 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

16 m

3.beépítési mód

zártsorú

4.legnagyobb beépítettség

80%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 8,00 m / 9,00 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)
udvari épület esetében 2,00 m / 7,00 m

6.legkisebb előkert

0 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

8.legkisebb hátsókert

0 m

9.legkisebb zöldfelület

10%

12.6 A „Vt-5” jelű építési övezet – az Eötvös utca északi oldala

1.legkisebb telekterület

550 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

20 m

3.beépítési mód

zártsorú

4.legnagyobb beépítettség

80%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

egyedi szabályozás az önkormányzati főépítész szakvéleményének figyelembevételével a következők szerint:
1217/1-2, 1192 hrsz. 7,00 m / 8,00 m
1193-1196 hrsz. 6,00 m / 7,00 m
1197 hrsz. 7,00 m / 8,00 m
1198 hrsz. 9,00 m / 10,00 m
1199- 1200 hrsz. 7,00 m / 8,00 m
1201 hrsz. (könyvtár) 10,00 m / 11,00 m
1202-1203 hrsz. 7,00 m / 8,00 m
(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)

6.legkisebb előkert

0 m, ez egyben a kötelező utcai építési vonal is

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint
ld. 7. § (2) bekezdést is

8.legkisebb hátsókert

0 m

9.legkisebb zöldfelület

10%

12.7 Településközpont vegyes terület sajátos építési övezetei
12.7.1 „Vt-okt” jelű építési övezet – oktatási-művelődési rendeltetésű építmények
(Kisfaludy K. Gimnázium, Radnóti M. Szakközépiskola, Széchenyi I. Műv. Központ, Schneider L. Művészeti Iskola, Boldog Gizella Kat. Ált. Isk., Fogyatékosok Ált. iskolája, Eötvös utcai óvoda)

1.legkisebb telekterület

3000 m2

2.beépítési mód

zártsorú

3.legnagyobb beépítettség

50%

4.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,00 m / 8,00 m,
tornacsarnok esetében / 10,50 m

5.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

8.legkisebb zöldfelület

30%

12.7.2 „Vt-eü” jelű építési övezet – egészségügyi rendeltetésű építmények elhelyezésére

1.legkisebb telekterület

2000 m2

2.beépítési mód

zártsorú

3.legnagyobb beépítettség

50%

4.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

kialakult
(tetőtér beépítés, emelet ráépítés az önkormányzati főépítész és az örökségvédelmi hatóság előzetes szakvéleménye figyelembevételével engedélyezhető)

5.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

8.legkisebb zöldfelület

30%

12.7.3 „Vt-sz” jelű építési övezet – szociális rendeltetésű építmények elhelyezésére (Idősek otthona - Gólya utcai)

1.legkisebb telekterület

3000 m2

2.beépítési mód

zártsorú

3.legnagyobb beépítettség

60%

4.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 4,50 m / 5,50 m
udvari épület esetében 2,50 m / 7,00 m

5.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

7 m

8.legkisebb zöldfelület

20%

12.7.4 „Vt-p” jelű építési övezet – piactér és építményei elhelyezésére szolgáló, a nyitva tartás és az árufeltöltés időszakára korlátozott használatú közterület

1.legkisebb telekterület

100 m2

2.beépítési mód

zártsorú

3.legnagyobb beépítettség

80%

4.legnagyobb építménymagasság

a Városház és a Jókai utcák felől az utcai telekhatártól számított 12 m-es sávban 7,00 m
a belső területen
vásárcsarnok esetében 8,50 m
egyéb építmények esetében 5,00 m

5.legkisebb előkert

0 m

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

0 m

8.legkisebb zöldfelület

10%, a belső zöldfelületek kialakítása szaktervező bevonásával történhet

12.7.5 „Vt-vh” jelű építési övezet – városháza

legkisebb telekterület

kialakult, megtartandó

beépítési mód

zártsorú

legnagyobb beépítettség

80%

legkisebb/legnagyobb építménymagasság

kialakult, megtartandó

előkert

0 m

oldalkert

OTÉK szerint

hátsókert

0 m

zöldfelületi mutató

min. 10%

12.7.6 „Vt-t” jelű építési övezet - egyházi építmények (templomok)

1.legkisebb telekterület

kialakult

2.beépítési mód

kialakult

3.legnagyobb beépítettség

kialakult

4.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

kialakult, harangtorony építhető

5.legkisebb előkert

kialakult

6.legkisebb oldalkert

kialakult

7.legkisebb hátsókert

kialakult

8.legkisebb zöldfelület

kialakult

12.7.7 ”Vt-sgy” jelű építési övezet – Selyemgyár

1.sajátos rendeltetés

funkcióváltás közösségi rendeltetésű intézményi célra

2.legkisebb telekterület

a szabályozási terven jelölt telekalakítás hajtható végre

3.beépítési mód

zártsorú

4.legnagyobb beépítettség

80%

5.legnagyobb építménymagasság

8,00 m

6.legkisebb előkert

0 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

0 m

9.legkisebb zöldfelület

10%, a belső zöldfelületek kialakítása szaktervező bevonásával történhet

15112.7.8 „Vt-sz1” jelű építési övezet – szociális rendeltetésű építmények elhelyezésére

1.legkisebb telekterület

2000 m2

2.beépítési mód

zártsorú

3.legnagyobb beépítettség

60%

4.legnagyobb építménymagasság

10,0 m, ezen belül az utcai, valamint a Vt-t és Vt-1 építési övezetekkel szomszédos telekhatárokra néző homlokzat magassága legfeljebb 6,0 m lehet.

5.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

7 m

8.legkisebb zöldfelület

20%

15212.7.9 „Vt-sz2” jelű építési övezet – szociális rendeltetésű építmény (bölcsőde) elhelyezésére

1.legkisebb telekterület

3000 m2

2.beépítési mód

szabadon álló

3.legnagyobb beépítettség

50%

4.legnagyobb építménymagasság

7,50 m

5.legkisebb előkert

0 m

6.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

7.legkisebb hátsókert

10 m

8.legkisebb zöldfelület

30%

12.8 A „Vt-6” jelű építési övezet
(Bári út É-i oldal kialakult beépítésű utcái)

a) nyeles telek nem alakítható ki

b) legkisebb telekterület 720 m2

c) legkisebb utcai telekszélesség 14 m

d) beépítési mód oldalhatáron álló

e) legnagyobb beépítettség 40%

f) legnagyobb építménymagasság 4,50 m (ezen belül a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 5,50 m)

g) legkisebb előkert a kialakult utcaképhez igazodjon

h) legkisebb oldalkert OTÉK szerint

i) legkisebb hátsókert a kialakult állapothoz igazodjon

j) legkisebb zöldfelület 40%

12.9 A „Vt-7” jelű építési övezet
(Bári út É-i oldal új beépítésű utcái)

k) nyeles telek nem alakítható ki

l) legkisebb telekterület 800 m2

m) legkisebb utcai telekszélesség 18 m

n) beépítési mód oldalhatáron álló

o) legnagyobb beépítettség 30%

p) legnagyobb építménymagasság 4,50 m (ezen belül a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 5,50 m)

q) legkisebb előkert 5 m, az utcai építési vonal az utcai telekhatártól számított legfeljebb 8 m-re lehet, saroktelkek esetében a hosszabbik telekhatár felől 3 m

hh) legkisebb oldalkert OTÉK szerint

r) legkisebb hátsókert 10 m

s) legkisebb zöldfelület 50%

12.10 A „Vt-8” jelű építési övezet
(Bári út D-i oldal)

t) legkisebb telekterület 400 m2

u) legkisebb utcai telekszélesség 10 m

v) beépítési mód oldalhatáron álló

w) legnagyobb beépítettség 60%

x) legnagyobb építménymagasság 5,00 m

y) legkisebb előkert a kialakult utcaképhez igazodjon

z) legkisebb oldalkert OTÉK szerint

1) legkisebb hátsókert a kialakult utcaképhez igazodjon

2) legkisebb zöldfelület 20%.

12.11 „Vt-kö” jelű övezet – az adott területegységhez tartozó közlekedési célú területek elhelyezésére
Az övezetben gépjármű, kerékpáros és gyalogos közlekedésre alkalmas utak és parkolók építhetők az ágazati jogszabályokban előírtak figyelembevételével. Az övezetben a Busójárás helyszíneként rendezvénytér kialakítható. A zöldfelületek kialakítása kertépítész szaktervező bevonásával történhet.

13. melléklet

TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK KERESKEDELMI, SZOLGÁLTATÓ GAZDASÁGI TERÜLETEN
13.1 „Gksz-1” jelű építési övezet – a városi szövetbe ékelődött területek

1.legkisebb telekterület

900 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

30 m

3.beépítési mód

oldalhatáron álló

4.legnagyobb beépítettség

60%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

2,50 m / 7,50 m

6.legkisebb előkert

a kialakult állapothoz igazodjon

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon

9.legkisebb zöldfelület

20%

10.közterület felőli kerítés

épített jellegű, 1,8-2,0 m magas kerítés

13.2 „Gksz-2” jelű építési övezet

1.legkisebb telekterület

900 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

30 m

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

60%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

2,50 m / 7,50 m

6.legkisebb előkert

a kialakult állapothoz igazodjon, ennek hiányában 5 m

7.legkisebb oldalkert

a kialakult állapothoz igazodjon, ennek hiányában 6 m

8.legkisebb hátsókert

a kialakult állapothoz igazodjon, ennek hiányában 8 m, lakóterülettel szomszédos építési telken 15 m

9.legkisebb zöldfelület

20%

10.közterület felőli kerítés

épített jellegű, 1,8-2,0 m magas kerítés

13.3 „Gksz-3” jelű építési övezet – a Bári út É-i oldala

1.legkisebb telekterület

900 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

20 m

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

60%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

2,50 m / 5,00 m

6.legkisebb előkert

5 m

7.legkisebb oldalkert

4 m

8.legkisebb hátsókert

6 m

9.legkisebb zöldfelület

20%

10.közterület felőli kerítés

épített jellegű, 1,8-2,0 m magas kerítés

13.4 „Gksz-4” jelű építési övezet – a Pécsi út bevezető szakaszának D-i oldala

1.legkisebb telekterület

1500 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

30 m

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

50%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,50 m / 8,00 m

6.legkisebb előkert

10 m

7.legkisebb oldalkert

10 m

8.legkisebb hátsókert

10 m

9.legkisebb zöldfelület

20%

10.közterület felőli kerítés

épített jellegű, 1,8-2,0 m magas kerítés

13.5 „Gksz-u” jelű övezet a terület belső feltárását szolgáló, közforgalom számára megnyitott magánutak számára
Az utak kialakítása a külön jogszabályban és szabványokban rögzített előírások szerint történhet.

14. melléklet

TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK IPARI GAZDASÁGI TERÜLETEN
14.1 „Gip-E” jelű építési övezet – egyéb ipari terület

1.legkisebb telekterület

900 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

30 m

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

50%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

10,50 m

6.legkisebb előkert

a kialakult állapothoz igazodjon, ennek hiányában 5 m

7.legkisebb oldalkert

6 m

8.legkisebb hátsókert

6 m

9.legkisebb zöldfelület

25%

10.közterület felőli kerítés

épített jellegű, 1,8 –2,0 m magas kerítés

14.2 A „Gip-EK” jelű építési övezet – az Öntöde területe

a) legkisebb telekterület 2500 m2

b) legkisebb utcai telekszélesség 20 m

c) beépítési mód zártsorú

d) legnagyobb beépítettség 50%

e) legnagyobb építménymagasság utcai épület esetében 6,50 m (ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez igazodjon), udvari épület esetében 8,50 m

f) legkisebb előkert 0 m, a Kossuth Lajos utca felől a kötelező építési vonal az utcai telekhatár

g) legkisebb oldalkert OTÉK szerint

h) legkisebb hátsókert 0 m

i) zöldfelületi mutató min. 25%

j) közterület felőli kerítés épített jellegű, tömör, 1,7-2,4 m magas legyen.

15. melléklet

TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK HÉTVÉGI HÁZAS TERÜLETEN
15.1 Az „Üh-1” jelű építési övezet - Cselehegy

1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

650 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

20 m

4.beépítési mód

szabadonálló

5.legnagyobb beépítettség

20%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

2,50 m / 4,50 m
(ezen belül a lejtő felőli homlokzat magassága legfeljebb 5,50 m lehet)

7.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

9.legkisebb hátsókert

a kialakult utcaképhez igazodjon

10.legkisebb zöldfelület

60%

15.2 Az „Üh-2” jelű építési övezet – Cselevölgy, Dunapart

1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

550 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

16 m

4.beépítési mód

szabadonálló

5.legnagyobb beépítettség

20%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

2,50 m / 4,50 m

7.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

9.legkisebb hátsókert

a kialakult utcaképhez igazodjon

10.legkisebb zöldfelület

60%

16. melléklet

TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK KÜLÖNLEGES BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEN
16.1 A „Kte” jelű különleges területek temetkezési célra

1.közművesítettség

legalább részleges közművesítettség

2.legkisebb telekterület

8000 m2

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

20%

5.legnagyobb építménymagasság

4,50 m
sajátos funkciójú építmény – pl. harangtorony – esetén 15 m

6.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

20 m

9.legkisebb zöldfelület

min. 40%
a terület még fel nem használt részein az előfásítást, az utak, parcellák előzetes kialakítását kertépítészeti tervek alapján el kell végezni

10.utcai kerítés

épített jellegű, tömör, hagyományos anyagú és díszítésű, legfeljebb 2,0 m magas kerítés

16.2 A „Ksp” jelű különleges terület sportolási célra

1.közművesítettség

teljes közművesítettség

2.legkisebb telekterület

8000 m2

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

10%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,00 m / 7,50 m

6.legkisebb előkert

10 m

7.legkisebb oldalkert

10 m

8.legkisebb hátsókert

10 m

9.legkisebb zöldfelület

60%
Az oldalsó és hátsó telekhatárok mellé legalább 2 sor, őshonos, vagy honos fajokból álló takaró fásítás telepítendő és tartandó fenn.

16.3 A „Kke” jelű különleges terület nagykiterjedésű kereskedelmi, szolgáltató létesítmények elhelyezése céljára

1.közművesítettség

teljes közművesítettség

2.legkisebb telekterület

1500 m2

3.beépítési mód

oldalhatáron álló

4.legnagyobb beépítettség

40%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,50 m / 8,00 m

6.legkisebb előkert

10 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

10 m

9.legkisebb zöldfelület

40%
A belső zöldfelületek kialakítása tervezői jogosultsággal rendelkező kertépítész által készített szakterv alapján történjen. A belső zöldfelületek legalább 40%-át őshonos, vagy honos fafajokkal fásítani kell.

10.utcai kerítés

épített jellegű, legfeljebb 2,0 m magas legyen

11.parkoló kialakítása

legfeljebb 4 gépkocsi-állásonként 1 db közepes termetű fa ültetendő

16.4 A „Kre” jelű különleges terület rekreációs célra

1.közművesítettség

teljes közművesítettség

2.legkisebb telekterület

4000 m2

3.beépítési mód

zártsorú

4.legnagyobb beépítettség

40%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

2,50 m / 8,50 m, sportcsarnok esetén 10,50 m

6.legkisebb előkert

0 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

0 m

9.legkisebb zöldfelület

40%
A szabályozási terven jelölt telekhatárok mellett az ott jelölt szélességű, háromszintű növényállomány telepítendő és tartandó fenn.

16.5 A „Khu” jelű különleges területek hulladékgazdálkodási célra

1.közművesítettség

részleges közművesítettség

2.legkisebb telekterület

5000 m2

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

10%

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,00 m / 7,50 m,
technológiai jellegű építmény esetén max. 30 m

5.legkisebb előkert

0 m
Az építmények portaépület, mérlegház és kerékpártároló kivételével a közterületi határvonalaktól legalább 10 m-re építendők

6.legkisebb oldalkert

10 m

7.legkisebb hátsókert

10 m

8.legkisebb zöldfelület

40%
A terület telekhatárai mentén a jelen rendelet 36. § -ban részletezett beültetési kötelezettség alapján, a városi főkertész szakvéleményének figyelembevételével legalább 10 m széles, három lombkorona-szintű, őshonos, vagy honos fafajokból álló védőfásítás telepítendő és tartandó fenn.

9.utcai kerítés

épített jellegű, tömör, vagy növényzettel befuttatott áttört, legalább 1,80 m magas kerítés építendő

16.6 A „Kap” jelű különleges terület egyes közlekedési létesítmények elhelyezése céljára – autóbusz pályaudvar

1.közművesítettség

teljes közművesítettség

2.legkisebb telekterület

kialakult

3.beépítési mód

kialakult

4.legnagyobb beépítettség

kialakult

5.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3,00 m / 7,50 m

6.legkisebb előkert

0 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

0 m

9.legkisebb zöldfelület

kialakult

16.7 A „Kmü” jelű különleges terület egyes mezőgazdasági üzemi létesítmények elhelyezése céljára

1.közművesítettség

legalább részleges közművesítettség

2.legkisebb telekterület

3000 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

30 m

4.beépítési mód

szabadonálló

5.legnagyobb beépítettség

40%

6.legkisebb/legnagyobb építménymagasság

2,50 m / 10,50 m,
technológiai jellegű építmény esetén max. 30 m

7.legkisebb előkert

0 m
Az építmények portaépület, mérlegház és kerékpártároló kivételével a közterületi határvonalaktól legalább 10 m-re építendők

8.legkisebb oldalkert

10 m

9.legkisebb hátsókert

10 m

10.legkisebb zöldfelület

40%

11.építési telken belüli zöldfelületek kialakítása

A 36. § szerinti beültetési kötelezettség szerint az építési telkek telekhatárai mellett három lombkorona-szintű (gyep + 40 db cserje / 150 m2 + 1 db nagy lombkoronájú fa / 150 m2) növényzet telepítendő és tartandó fenn.
Ugyancsak a 36. § szerinti beültetési kötelezettség vonatkozik az építési telkek belső növényesítésére, ami szaktervező által készített kertépítészeti terv alapján történhet. A belső zöldfelületek legalább 50%-át őshonos, vagy honos fafajokkal fásítani kell.
Fapótlásként a kivágott fa 1 m magasságban mért törzs-körméretének 3x-ával egyező összméretű fák ültethetők.
A telepítendő növényzet kiválasztása a városi főkertész szakvéleményének figyelembevételével történjen.

12.közterület felőli kerítés

épített jellegű, 1,8-2,0 m magas kerítés

16.8 A „Kmü-1” jelű különleges terület egyes, a szomszédos lakófunkciót nem zavaró mezőgazdasági üzemi létesítmények elhelyezése céljára

a) legkisebb telekterület 1500 m2

b) legkisebb utcai telekszélesség 20 m

c) beépítési mód szabadon álló

d) legnagyobb beépítettség 40%

e) legnagyobb építménymagasság 7,50 m

f) legkisebb előkert 5 m

g) legkisebb oldalkert 8 m

h) legkisebb hátsókert 10 m

i) zöldfelületi mutató min. 40%

j) közterület felőli kerítés épített jellegű, 1,8-2,5 m magas legyen

k)153 k)

17. melléklet

A KÖZÚTI HÁLÓZAT ELEMEI

A.

B.

C.

Út

Közlekedési terület jele

Közlekedési terület szélessége

1

57. sz. út új nyomvonala

57. sz. út jelenlegi nyomvonala

56. sz. főút jelenlegi nyomvonala

KÖu-1

40 m

50 m


26-40 m

2

5107. j. út jelenlegi nyomvonala

5117. j. út
Mohács-Kölked összekötő út

5606. j. út
Somberek-Pécsvárad ök. út

5607. j. út
Mohács-Pécsvárad ök. út

KÖu-2

meglévő
(16-18 m)

meglévő
(18-26 m)

meglévő
(14-20 m)

meglévő
(18-24 m)

3

51151. j. út
Felsőkandai bekötő út

51145. j. út
Dunafalvai bekötő út

KÖu-3

meglévő
(10-14 m)

meglévő
(12-18 m)

4

Nagynyárádra vezető út



Mezőgazdasági és zártkerti utak

Szélesítés esetén

KÖu-4

30 m
meglévő
(4-12 m)

min. 10,0 m

5

57. sz. út új nyomvonala

57. sz. út jelenlegi nyomvonala (Pécsi út)

5121. j. út (Eszéki út, Kossuth L. utca)

KÖu-5

30-40 m

meglévő
(16-20 m)

meglévő
(18-28 m)

6

Északnyugati iparterület gyűjtő útja

Nagynyárádi út

KÖu-6

22 m


22 m

7

5117. j. út (Jókai M. utca., Felszabadulás u.)

a komphoz vezető út (Szabadság u., Szent János utca)

5107. j. út belterületi szakasza
Dózsa Gy. utca

Rákóczi utca

Baross utca

Liszt F. utca

Bajcsy-Zsilinszky utca

Iparterületi gyűjtőút

KÖu-6

meglévő
(10-32 m)

meglévő
(18-25 m)


meglévő
(16 m)

meglévő
(18-28 m)
meglévő
(16-30 m)
meglévő
(10-16 m)
meglévő
(24-42 m)
meglévő
(12-18 m)
meglévő
(22-36 m)

8

Meglévő kiszolgáló utak

Tervezett kiszolgáló utak

KÖu-7

meglévő
(8-20) m
12-20 m

9

Kerékpárút

KÖu-8

min. 6,0 m

10

Gyalogút

KÖu-9

min. 4,0 m

11

Közterületi parkoló

KÖu-p

1. függelék

2. függelék

3. függelék

KISAJÁTÍTÁS
1. a piac rendezésének elősegítése érdekében a 2338/3 hrsz-ú ingatlan és a 2339/1 hrsz-ú ingatlanoknak a szabályozási terven jelölt telekrészei
2. a Duna-parti köz-, yacht- és téli kikötő létesítése céljából a 3716/1 hrsz-ú ingatlan
3. városrendezési célból a
- 10072, 10073, 10074, 10077/1, 10077/2, 10078, 10081, 10082, 10083, 10084, 10087, 10098, 10099, 10100, 10115/2, 10123/1, 10123/2, 10123/3, 10125, 10126, 10127, 10128, 10129, hrsz-ú ingatlan (Déli városrész)
- 3303/5, 3303/6, 3305/1, 3305/2, 3307, 3308/1, 3308/2, 3309, 3310 hrsz-ú ingatlan (Millenniumi Lakópark kiterjesztése)
- 089/9, 089/13, 089/14, 089/17, 089/21 (tervezett lakópark bővítéséhez)
-18/2, 0139/2, 0139/3, 0139/4, 0139/5 0139/6, 0139/7, 0139/8, 0139/9, 0139/12, 0139/13, hrsz-ú ingatlan (ipari park bővítéséhez)
- 1078/2, 1078/3, 1078/4, 1078/5, 1078/6, 1078/7, 1078/8, 1078/9, 1078/10, 1078/11, 1078/12, 1078/14, 1081/2, 1081/3, 1081/4, 1081/5, 1081/6, 1081/7, 1081/8, 1081/9, 1081/10, 1081/11, 1084/1, 1085, 1086/2, 1086/3, 1087, 1088, 1089, 1090 hrsz-ú ingatlan (belvárosi tömb-rehabilitáció)
4. A szabályozási terven KÖu-1-9 övezeti jellel jelölt utak kialakításához szükséges területek kisajátítandók.
5. a Duna-parti sétány közérdekű célú hasznosíthatósága (község- és városrendezés, közlekedés, építési tilalom alatt álló telek tulajdonjogának megszerzése) érdekében a 3015/2 hrsz-ú út.
6. Véderdő telepítése, védőfásítás és közérdekű erdőtelepítés céljából a 091/1 hrsz-ú ingatlan és a szabályozási terven védelmi rendeltetésű erdőterület övezetbe sorolt erdősávok területe kisajátítandó.
7. Városrendezési célból: 3366/1/A, 3707/1, 3733, 3741/3, 3741/12, 3741/13, 3741/18, 3741/20, 3741/23, 3741/24, 3741/25, 3741/47, 3741/52, 3741/53, 3741/55, 3741/56 hrsz-ú ingatlanok, 3732/1, 3737, 3738/4, 3738/5, 3739/1, 3739/2, 3739/3, 3739/4, 0153/3, 0153/4, 0153/5, 0153/6, 0153/7, 0153/8, 0153/9 hrsz-ú ingatlan (ipari park bővítéséhez).
8. Közlekedés céljából kisajátítandó az alábbi ingatlanok kerékpárút nyomvonalába eső része:
3986/12, 3986/9., 3986/10, 3986/11, 3975., 3943. 3937., 3936., 3935., 3934., 3933/15., 3933/5., 3932. 3931/2., 3931/1., 3930., 3929., 3928., 3927., 3926/1., 3925., 3924., 3923., 3922., 3921., 3920., 3919., 3918., 3917/2., 3917/1., 3916., 3915., 3914., 3913/2., 3913/1., 3901/4., 3901/3. 3901/2., 3901/1., 3902/2., 3902/1., 3905/12., 3905/6., 3905/13., 3905/10., 0153/9., 0153/10., 0143/3., 4085/1 hrsz.; a szabályozási tervlapokon szereplő egyéb kerékpárutak nyomvonalába eső ingatlanrészek (közösségi kerékpárút építése céljából).
9. A Gólya utcai Idősek otthona bővítése céljából az 579/2 hrsz-ú építési telek
10. Út- és vízrendezés céljából a 10522 hrsz.

4. függelék

KISZOLGÁLÓ ÚT CÉLJÁRA TÖRTÉNŐ LEJEGYZÉS
Dózsa György u. 339 hrsz. DNy-i sarka körforgalmú csomópont kiépítése érdekében
Dózsa György u. 262 hrsz. ÉNy-i sarka útszélesítés érdekében
154Mohács 0145/4; 0145/5; 0145/6; 0145/7; 0145/8; 0145/9; 0145/17 hrsz.-ú ingatlanokból a szabályozási tervlapon szereplő ipari feltáró út bővítése céljából”

5. függelék

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI KÖTELEZÉSEK
BEÉPÍTÉSI KÖTELEZETTSÉG
Az önkormányzat a telekvásárlástól számított 3 éven belüli beépítési kötelezettséget állapít meg az önkormányzat által értékesített építési telkekre, továbbá az 1480 hrsz. ingatlanra.
BEÜLTETÉSI KÖTELEZETTSÉG
A helyi építési szabályzat a közérdekű környezetalakítás céljából az alábbi ingatlanokon az övezeti előírásokban meghatározott módon és telekrészen a használatbavételi engedély megadásának feltételeként elvégzendő beültetési kötelezettséget ír elő:
Minden újonnan beépítésre kerülő gazdasági területen fekvő ingatlanon.
Birtokközpont, valamint a hozzá tartozó kiegészítő központ területén.

6. függelék

7. függelék

8. függelék

A HÉSZ KÖRNYEZETVÉDELMI FEJEZETÉHEZ KAPCSOLÓDÓ JOGSZABÁLYOK

(1) Általános követelmények

a) A környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII.25.) Kormányrendelet, vagy a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól szóló 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet határozza meg.
b) A felszín alatti vizek védelméről szóló, a többször módosított 219/2004. (VII.21.) Kormányrendelet, a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló 220/2004. (VII.21.) Kormányrendelet és a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területen levő települések besorolásáról szóló, a 7/2005. (III.1.) KvVM rendelettel módosított 27/2004. (XII.25.) KvVM rendelet szerint. Egyedi szennyvíztisztító létesítése esetén a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, valamint a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet szerint kell eljárni. A 72/1996.(V.22.) Kormányrendelet 3. § (12) alapján az ÉME engedéllyel és a CE megfelelőségi jelöléssel rendelkező szennyvízkezelő berendezés létesítése és használatbavétele kibocsátási engedély köteles.
c) A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, valamint a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet szerint kell eljárni.
d) A vízügyi követelményeket a nagyvízi medrek, parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásról szóló 83/2014.(III.14.) Kormányrendelet tartalmazza.
e) Az előírásokat jelenleg a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet 4. §-a szerint.
f) A víziközmű ellátást a víziközmű szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. Törvény alapján kell végezni.

(2) Környezetterhelési határértékekre vonatkozó jogszabályok

g) Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Kormányrendelet és a végrehajtására kiadásra kerülő jogszabályok szabályait kell alkalmazni. A levegőterheltségi szint határértékeit és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeit a 4/2011. (I.14.) VM rendelet tartalmazza. A levegőterheltségi szint és a helyhez kötött légszennyező források kibocsátásainak vizsgálatáról, ellenőrzéséről és értékelésének szabályairól a 6/2011. (I. 14.) VM rendelet rendelkezik. Az egyes tevékenységek illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról 26/2014. (III.25.) VM, a 140 kWth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről a 23/2001. (XI.13.) KöM rendelet rendelkezik.
h) Az élővízbe és a közcsatorna-hálózatba bocsátott szennyvíz vagy folyékony hulladék esetén a szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó határértékeket, küszöbértékeket a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló, módosított 220/2004. (VII.21.) Kormányrendelet és a vízszennyező anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekről és alkalmazásuk egyes szabályairól szóló 28/2004. (XII.25.) KvVM rendelet határozza meg.
i) A földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről szóló 6/2009. (IV.14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet követelményei.
j) Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, illetve üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladhatja meg az előírt zajterhelési határértéket a zajtól védendő területeken a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza, mely a kibocsátási határérték megállapításának az alapja.
k) Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, valamint új út létesítése, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés esetén az érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.
l) Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, valamint új út létesítése, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés esetén az érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.
m) Épületek zajtól védendő helyiségeiben az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől és az épületen belől vagy azzal szomszédos épületben folytatott tevékenységnél érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.

(3) Speciális eljárási szabályok

n) A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás szabályait a 314/2005. (XII.25.) Korm. rendelet határozza meg.
o) Erdőterületeket érintő beruházásokra az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVll. törvény és a végrehajtására kiadott 153/2009.(Xl.13.) FVM rendelet előírásai vonatkoznak.
p) Az előírásokat a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CCXII. törvény határozza meg. Figyelembe veendő továbbá a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól szóló 90/2008.(Vll.18.) FVM rendelet.
q) A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizi létesítmények esetében az engedélyezéseket a 123/1997. (VII.18.) Korm. rendelet szerint kell lefolytatni.
r) Mohács településen az állattartásra vonatkozóan a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésének megelőzése, csökkentése érdekében irányadó jelleggel érvényesíteni kell a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008.(IV.29.) FVM rendelet előírásait.”

9. függelék

TERVEZETT MINTA KERESZTSZELVÉNYEK
1

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

2

Módosította a 17/2013.(X.28.) ör.

3

Módosította a 17/2013.(X.28.) ör.

4

Hatályon kívül helyezte a 39/2011.(XII.16.) ör.

5

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

6

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

7

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

8

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(II.13.) ör.

9

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

10

Beiktatta a 26/2012.(X.29.) ör.

11

Az alcímet hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

12

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

13

Módosította a 17/2013.(X.28.) ör.

14

Módosította a 26/2012.(X.29.) ör.

15

Hatályon kívül helyezte a 39/2011.(XII.16.) ör.

16

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

17

Módosította a 6/2017.(II.17.) ör.

18

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

19

Módosította a 17/2013.(X.28.) ör.

20

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(II.13.) ör.

21

Beiktatta a 39/2011.(XII.16.) ör.

22

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

23

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

24

Hatályon kívül helyezte a 39/2011.(XII.16.) ör.

25

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

26

Hatályon kívül helyezte a 39/2011.(XII.16.) ör.

27

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

28

Hatályon kívül helyezte a 17/2013.(X.28.) ör.

29

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

30

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

31

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

32

Kiegészítette a 6/2017.(II.13.) ör.

33

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

34

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

35

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

36

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

37

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

38

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

39

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

40

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

41

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

42

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

43

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

44

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

45

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

46

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

47

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

48

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

49

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

50

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

51

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

52

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

53

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

54

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

55

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

56

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

57

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

58

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

59

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

60

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

61

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

62

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

63

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

64

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

65

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

66

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

67

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

68

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

69

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

70

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

71

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

72

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

73

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

74

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

75

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

76

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

77

Hatályon kívül helyezte a 39/2011.(XII.16.) ör.

78

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

79

Hatályon kívül helyezte a 17/2013.(X.28.) ör.

80

Módosította a 17/2013.(X.28.) ör.

81

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

82

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

83

Módosította a 26/2012.(X.29.) ör.

84

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

85

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

86

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

87

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

88

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

89

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

90

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

91

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

92

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

93

Hatályon kívül helyezte a 39/2011.(XII.16.) ör.

94

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

95

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

96

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

97

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

98

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

99

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

100

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

101

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

102

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

103

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

104

(5)-(8) bekezdéseit beiktatta a 39/2011.(XII.16.) ör.

105

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

106

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

107

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

108

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

109

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

110

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

111

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

112

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

113

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

114

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

115

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

116

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

117

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

118

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

119

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

120

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

121

Módosította a 26/2012.(X.29.) ör.

122

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

123

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

124

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

125

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

126

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

127

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

128

Hatályon kívül helyezte a 39/2011.(XII.16.) ör.

129

Hatályon kívül helyezte a 39/2011.(XII.16.) ör.

130

Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.29.) ör.

131

Módosította a 26/2012.(X.29.) ör.

132

Módosította a 26/2012.(X.29.) ör.

133

Hatályon kívül helyezte a 39/2011.(XII.16.) ör.

134

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

135

Módosította a 26/2012.(X.29.) ör.

136

Módosította a 26/2012.(X.29.) ör.

137

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

138

Módosította a 26/2012.(X.29.) ör.

139

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

140

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

141

Módosította a 26/2012.(X.29.) ör.

142

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

143

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

144

Módosította a 17/2013.(X.28.) ör.

145

Módosította a 39/2011.(XII.16.) ör.

146

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

147

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

148

(f) és (g) pontokat beiktatta a 17/2013.(X.28.) ör.

149

Módosította a 6/2017.(II.13.) ör.

150

Kiegészítette a 9/2019.(V.31.) ör.

151

Kiegészítette a 25/2017.(IX.29.) ör.

152

Kiegészítette a 9/2019.(V.31.) ör.

153

Hatályon kívül helyezte a 16/2020.(V.18.) pm-i r.

154

Kiegészítette a 20/2015.(III.31.) Kh.