Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011 (I.24.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárásról

Hatályos: 2023. 02. 17

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2011 (I.24.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárásról

2023.02.17.

1Mohács Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjára, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Mohács város közigazgatási területén történő házasságkötésekre, továbbá bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésére (a továbbiakban együtt: házasságkötés) terjed ki. 2Az anyakönyvvezető közreműködését igénylő házassági fogadalom megerősítésére, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó fogadalom megerősítésére e rendelet rendelkezéseit alkalmazni kell.

A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés

2. § A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés ingyenes.

A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés

3. § (1) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés díjköteles, és kérelemre engedélyezhető.

(2) A házasság megkötésének és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének törvényben előírt módját és az eseményhez méltó körülményeit akkor is biztosítani kell, ha az hivatali helyiségen kívül történik.

(3) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt. Meg kell tagadni a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését, amennyiben az anyakönyvvezető 3őrizetében lévő anyakönyvi iratoknak a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének helyszínére való szállítása és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállítása, 4az anyakönyvi iratok helyszínen való biztonságos kezelésének feltételei, továbbá az eseményhez méltó körülmények nem biztosítottak.

(4) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.

(5) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a megjelölt helyszínen szemlét tarthat, melynek eredményéről tájékoztatja a jegyzőt.

(6) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért fizetendő díjat és az anyakönyvvezető díjazását e rendelet melléklete állapítja meg.

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés

4. § (1) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés díjköteles, és kérelemre engedélyezhető.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.

(3) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.

(4)5 A közeli halállal fenyegető állapotot kivéve vasárnap, ünnepnapokon és munkaszüneti napon történő házasságkötés nem engedélyezhető.

(5) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért fizetendő díjat és az anyakönyvvezető díjazását e rendelet melléklete állapítja meg.

Együttes kérelem

5. § A hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés tárgyában előterjesztett kérelem (együttes kérelem) esetén a díj külön-külön fizetendő.

Mentesség

6. § A mellékletben meghatározott díjak megfizetése alól kizárólag valamelyik fél közeli halálával fenyegető egészségi állapota miatt, a jegyző előzetes engedélye alapján adható mentesség.

6Veszélyhelyzetre vonatkozó külön rendelkezések

6/A. § Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARSCoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, e rendeletet következő eltérésekkel kell alkalmazni:

1. A hatodik életévet be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a házasságkötésnél – a veszélyhelyzet ideje alatt - orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

2. A házasságkötésen résztvevők között lehetőség szerint az 1,5 méteres

3. A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020.(XI.10.) Korm. rendelet 6. § (5) bekezdése alapján a házasságkötésnél kizárólag a) a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető, b) a házasulók, c) a házasulók tanúi, d) a házasulók szülei, nagyszülei, e) a házasulók testvérei és f) a házasulók gyermekei lehetnek jelen.

4. A házasulóknak - a házasságkötés előtt - nyilatkozniuk kell a házasságkötésen jelen lévő személyek számáról.

5. Anyakönyvi esemény - a veszélyhelyzet ideje alatt - csak indokolt esetben tartható hivatali helyiségen kívül.

Az anyakönyvvezető díjazása

7. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén az anyakönyvvezetőt díjazás illeti meg. A díj mértékét e rendelet melléklete állapítja meg. Az anyakönyvvezetőt ruházati költségtérítés is megilleti. A költségtérítés éves mértékét e rendelet állapítja meg.

Értelmező rendelkezések

8. § Jelen rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiségnek minősül: a Mohácsi Polgármesteri Hivatal (Széchenyi tér 1.) Díszterme és Kistanácskozó terme, továbbá ha ez a helyiség az önkormányzat részéről felmerülő okból nem vehető igénybe a jegyző által kijelölt helyiség

b) hivatali munkaidőben történő házasságkötés az, amely hétfőtől csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 8-12 óra közötti időszakban kezdődik és fejeződik be.

c)7 Ünnepnap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvétvasárnap, húsvéthétfő, május 1., pünkösdvasárnap, pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

Záró rendelkezések

9. § (1) 8

(2) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1. melléklet a 3/2011. (I. 24.) önkormányzati rendelethez9 10 11 a 3/2011. (I. 24.) önkormányzati rendelethez9

1. A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének a díja: 48.000,-Ft

2. A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének a díja: 24.000,-Ft

3. Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén megillető díj eseményenként (nettó): 10.000,- Ft

4. Az anyakönyvvezetőt évente megillető ruházati költségtérítés (bruttó): 100.000,- Ft

1

Módosította a 33/2020.(XII.17.) Pm-i r.

2

Kiegészítette a 14/2015.(IV.28.) ör.

3

Módosította a 3/2021.(II.12.) Pm-i r.

4

Módosította a 3/2021.(II.12.) Pm-i r.

5

Módosította a 3/2021.(II.12.) Pm-i r.

6

Kiegészítette a 33/2020.(XII.17.) Pm-i r.

7

Módosította a 3/2021.II.12.) Pm-i r.

8

Hatályon kívül helyezte a 33/2020.(XII.17.) Pm-i r.

9

Az 1. melléklet a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 23. §-ával megállapított szöveg.