Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2016 (XI.25.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeletről

Hatályos: 2016. 11. 25- 2021. 02. 12

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2016 (XI.25.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeletről

2016.11.25.

Mohács Város Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 4. pontjában foglalt feladatkörében eljárva – figyelemmel a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (2) és (6) bekezdésére, a 4. § (2) bekezdésére, valamint a 22. § (1) bekezdésére, a következőket rendeli el:

I. A közterület-felügyelet jogállása, és szervezete

1. § (1) Mohács Város Képviselő-testülete - illetékességi területén - a közterületek rendjének és tisztaságának védelme érdekében közterület-felügyeletet (továbbiakban: felügyelet) hoz létre és működtet.

(2) A közterület-felügyelet a Mohácsi Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Osztályának belső szervezeti egységeként működik. A közterület-felügyelő köztisztviselő.

(3) A közterület-felügyelet jogállását és feladatainak jegyzékét a Mohácsi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.

(4) A közterület-felügyelet irányítását, működésük szervezését a polgármester a Városfejlesztési Osztály vezetője útján látja el.

(5) A felügyelet – a Képviselő-testület által meghatározottak szerint alaptevékenységén kívül - más feladattal is megbízható.

II. A felügyelet működési területe

2. § A felügyelet működési területe Mohács város közigazgatási területére terjed ki.

III. A felügyelet általános feladatai és együttműködési kötelezettsége

3. § (1) A felügyelet általános feladata:

a) a közterület jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése;

b) a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabályok által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása;

c) közreműködés a közterület, az épített és természeti környezet védelmében;

d) közreműködés a közrend és közbiztonság védelmében;

e) közreműködés a képviselő-testület és bizottságai üléseinek zavartalan lebonyolításában

f) közreműködés az önkormányzati vagyon védelmében;

g) közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében;

h) közreműködés állat- egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásban.

(2) A felügyelet feladatai végrehajtásáról közterület-felügyelő (továbbiakban: felügyelő) útján gondoskodik.

(3) A feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy. A 3. § (1) bekezdés a)-h) pontban meghatározott feladatkörében eljáró felügyelő jogosult és köteles ellenőrizni, eljárást kezdeményezni vagy – kivételes esetben – a közterült-felügyeletről szóló törvényben meghatározott intézkedést megtenni.

4. § A felügyelet feladatai ellátása során együttműködik a rendőrséggel, a polgári védelemmel, a vám- és pénzügyőrséggel, a katasztrófavédelmi kirendeltséggel, az egyéb állami ellenőrző és önkormányzati szervekkel, társadalmi szervezettel, így különösen a polgárőrség helyi szervezetével, valamint a feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervezettel.

5. § A felügyelő feladatait az önkormányzat illetékességi területén közterületen járőrszolgálat, vagy őrszolgálat keretében teljesíti. Szolgálata teljesítésekor ruhájára kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt. Közvetlenül fenyegető magatartás elhárítása érdekében önvédelmi eszközként könnygázszóró palackot alkalmazhat.

IV. A felügyelet részletes feladatai

6. § (1) A felügyelet ellátja a törvényekben, illetve más jogszabályokban, továbbá e rendeletben a közterület-felügyelet számára előírt feladatokat.

(2) A felügyelet feladatkörébe tartozik különösen:

- a közterületek használat helyi szabályozásáról szóló többször módosított 19/1995.(VI.19.)ör. számú önkormányzati rendeletben,

- a köztisztaságról, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának rendjéről szóló 7/2014.(VI.2.)ör. számú rendeletben;

- az ebtartásról szóló 16/1999.(XII.17.)ör. számú önkormányzati rendeletben,

- Mohács Város Képviselő-testülete által a 167/2014.(XII.19.)Kh. számú határozattal jóváhagyott, a Mohácsi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában foglalt rendelkezések végrehajtásának ellenőrzése, betartásuk érdekében a hatáskörébe utalt intézkedések megtétele;

V. Felügyelői intézkedések

7. § (1) A felügyelő köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak a tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé.

(2) A felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával.

(3) Több lehetséges intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel, károkozással jár.

(4) A felügyelő köteles a hozzáfordulóknak a tőle elvárható segítséget, illetve felvilágosítást megadni.

8. § A felügyelő feljelentés megtétele vagy egyéb jogszerű intézkedés céljából az érintettet személyazonosságának megállapítása érdekében igazoltathatja. Az igazoltatás csak a személyazonosság megállapításához szükséges ideig tarthat. A személyazonosság megállapításáig az érintett feltartóztatható. A felügyelő köteles az igazoltatás okának közlésére.

9. § Szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt az illetékes szabálysértési hatósághoz az eljárás azonnali lefolytatása érdekében a felügyelő előállíthatja. Előállítás esetén az érintett személlyel közölni kell az előállítás indokát.

10. § E rendelet 8. és 9. §-ában megfogalmazottaknak ellenszegülő érintettet a felügyelő a legközelebbi rendőri szervhez előállíthatja. Ellenszegülés esetén az előállításhoz a rendőrség segítségét kell kérni. A rendőrség megérkezéséig a felügyelő az érintett személyt feltartóztathatja.

11. § A felügyelő az önkormányzat tulajdonában álló területet (épületet, építményt, stb.) a Képviselő-testület döntése alapján lezárja, megakadályozza, hogy oda illetéktelen személy belépjen és az illetéktelenül ott tartózkodókat eltávolítja.

12. § A felügyelőnek az észlelt – feladatkörébe tartozó – szabálysértésről az eljárás alá vont ismert személy adatainak feltüntetésével feljelentést kell tennie.

13. § (1) A felügyelő azon dolog visszatartására intézkedhet, amelynek elkobzását a szabálysértést meghatározó jogszabályok lehetővé vagy kötelezővé teszik.

(2) A visszatartott dologról a felügyelőnek átvételi elismervényt kell kiállítania, melynek tartalmaznia kell a felügyelet hivatalos megnevezését, címét, az eljáró felügyelő nevét, a felügyelői jelvény egyedi azonosító számát, a dolog visszatartásával érintett személy adatait, a visszatartott dolog megnevezését, darabszámát, egyéb jellemzőit, a visszatartás okát, az intézkedés időpontját, a felügyelő és az érintett személy aláírását.

(3) Az átvételi elismervény egy példányát át kell adni annak a személynek, akitől a dolgot a felügyelő visszatartja, egy példányát mellékelni kell a feljelentéshez.

14. § (1) A felügyelő az intézkedéssel érintett személyről az eljárás szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról kép- és hangfelvételt készíthet, amely kizárólag az adott eljárásban – jogszabály előírásai szerint – használható fel.

(2) Ha a kép- és hangfelvételen rögzített cselekmény miatt nem indul eljárás, a kép- és hangfelvételt legkésőbb a felvétel készítésétől számított hat hónap elteltével meg kell semmisíteni.

VI. A feladat végrehajtásának eszközei

15. § (1) A felügyelő jogszerű intézkedésével szembeni ellenállás megtörése érdekében testi erőt, könnygázszóró palackot alkalmazhat. A felügyelő - ha az eset körülményei lehetővé teszik - előzetesen köteles felhívni az érintett figyelmét a kényszerítő eszköz alkalmazására.

(2) Amennyiben a testi erő, a könnygázszóró palack alkalmazása következtében a jogszerű intézkedéssel szembeszegülő személy megsérül, a felügyelő – a tőle elvárható módon – köteles gondoskodni a sérült személy elsősegélyben részesítéséről, szükség esetén annak orvosi ellátásáról.

(3) Tilos kényszerítő eszközt alkalmazni mozgásában korlátozott érintettel, illetőleg láthatólag súlyos betegségben szenvedővel, terhes nővel és 14 éven aluli gyermekkel szemben.

(4) A testi erő, könnygázszóró palack alkalmazását az intézkedést követően, haladéktalanul - legkésőbb az alkalmazást követő munkanapon - jelenteni kell a jegyző útján a felügyelet működése helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak. A testi erő, a könnygázszóró palack alkalmazásának jogszerűségét a felügyelet működési helye szerint illetékes rendőrkapitányság vizsgálja ki.

16. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.