Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017 (VI.30.) önkormányzati rendelete

a levegő tisztaság védelmének helyi szabályozásáról

Hatályos: 2017. 07. 01

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2017 (VI.30.) önkormányzati rendelete

a levegő tisztaság védelmének helyi szabályozásáról

2017.07.01.

Mohács Város Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja Mohács Város közigazgatási területén az emberi egészség és a környezet állapotának megóvása érdekében a környezetvédelmi intézkedések hatékonyságának növelése, az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére, valamint a háztartási tevékenységgel okozott levegő-szennyezésre vonatkozó helyi szabályok megállapítása, melyek a levegő tisztaságának a védelmét biztosítják.

(2) A rendelet területi hatálya – a helyi jelentőségű védett természeti területek kivételével – Mohács Város közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya Mohács Város közigazgatási területén a (4) bekezdés kivételével a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki azon külterületi ingatlantulajdonosra, ingatlanhasználóra, aki jogszabály alapján, hatóság engedélyével végez égetést.

Értelmező rendelkezések

2. § Jelen rendelet alkalmazásában:

1. Komposztálás: az elkülönítetten gyűjtött avar és kerti hulladék oxigén jelenlétében történő autotermikus és termofil biológiai lebontása, mikro-, és makro organizmusok segítségével;

2. Avar és kerti hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett egyéb szerves hulladék.

3. Ingatlantulajdonos: az a természetes, vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek az adott ingatlan tulajdonában, birtokában, kezelésében vagy használatában van.

4. Belterület: a közhiteles ingatlan-nyilvántartás szerint, belterületként nyilvántartott terület.

5. Külterület: Mohács Város közigazgatási területének belterületen kívüli része.

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének szabályai

3. § (1) Mohács Város közigazgatási területén az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése – a (4) – (8) bekezdésben foglaltak kivételével – tilos.

(2) A város területén az avar és kerti hulladék kezelését, hasznosítását elsősorban komposztálással kell elvégezni.

(3) Az ingatlantulajdonosok a (4) bekezdés szerinti engedélyezett időszakon kívül, a nem komposztált, illetve más módon nem hasznosított avar és kerti hulladék elhelyezéséről a Mohácsi Önkormányzatnak a köztisztaságról, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának rendjéről szóló 7/2014.(VI.2.)ör. számú rendeletben foglaltak szerint kötelesek gondoskodni.

(4) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése – a 4. §-ban foglalt korlátozásokkal – az ingatlannal közvetlenül határos ingatlanok tulajdonosainak előzetes értesítése mellett, az alábbi időszakokban

- munkanapokon 08:00 órától – 18:00 óráig,

- szombaton 08:00 órától – 14:00 óráig

– az (5) – (8) bekezdésekben foglaltak betartásával – megengedett.

(5) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kárt ne okozzon, az emberi egészséget, a közlekedés biztonságát ne veszélyeztesse.

(6) Az ingatlanon kizárólag az ott képződött avar és kerti hulladék égethető el. Az égetésre a környezeti terhelés csökkentése érdekében száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

(7) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet.

(8) Az avar és a kerti hulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye és hőtermelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(9) Nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.

(10) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani (pl. lapát, ásó, homok, vödör, oltóvíz), amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(11) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást vízzel, földrakással, kéziszerszámokkal stb. meg kell szüntetni.

Tiltó és korlátozó rendelkezések

4. § (1) Az avar és kerti hulladék égetése vasárnap és ünnepnapokon tilos. Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot vagy vegyi anyagot, a környezetre ártalmas, vagy az égés közben azzá váló anyagokat (pl.: műanyag, gumiabroncs, festék, éghető települési szilárd hulladék, stb.) . Az égési folyamat gyorsítása, elősegítése céljából égésgyorsító szer (robbanásveszélyes anyag, tűzveszélyes folyadék, gázolaj, tüzelőolaj, petróleum, növényi olaj stb.) használata tilos.

(2) Tilos a nyílttéri égetés a füst-köd riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt. A hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, az elrendelt korlátozás időtartama alatt az általános tűzgyújtási tilalom idejére vonatkozó szabályokat be kell tartani, amelyek a következők: tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban, és az ezek 200 méteres körzetén belül levő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gaz égetése is.

(3) Tilos az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése jogszabállyal műemlékké nyilvánított ingatlan területén, közterületen, egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények 100 méteres körzetében az intézmény nyitvatartási ideje alatt.

(4) Tilos a nyílttéri égetés a közművek védőtávolságán belül.

A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

5. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni. A tüzelőberendezéseket a használathoz igazodóan megfelelően karban kell tartani.

(2) A tüzelőanyag ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festékmaradékot, egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.

(3) Háztartásokban a kis mennyiségben keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése engedély nélkül végezhető.

(4) Szilárd halmazállapotú tüzelőanyagok csak száraz állapotban tüzelhetők.

6. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti a Mohácsi Önkormányzatnak a köztisztaságról, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának rendjéről szóló 7/2014.(VI.2.)ör. számú rendelete 13. §-ának (8) bekezdése.