Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020 (II.17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 23

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020 (II.17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.23.

Mohács Város Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.)83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a közművelődési intézmények és közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendeletben foglalt rendelkezésekre is- az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. §1 (1)2 E rendelet célja, hogy a helyben jelentkező művelődési-, kulturális- és társadalmi igények figyelembevételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza Mohács Város Önkormányzatának közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátási formáját és mértékét.

(2)3 A közművelődési feladatellátás kiemelt céljai:

a) Mohács város közművelődési, kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése, a helyi értékek védelme, a városi polgári élet és életmód fejlesztése, a lokálpatriotizmus erősítése;

b) Az egyetemes (testvérvárosi kapcsolatok), nemzeti és kisebbségi kultúra értékeinek megismerése, gazdagítása;

c) A civil közösségek, szervezetek közművelődéssel kapcsolatos tevékenységének támogatása és az együttműködésük ösztönzése;

d) A tudományos, illetve a művészeti tevékenység, a helytörténeti munka, valamint a közgyűjtemények támogatása;

e) A közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása;

f) A jelenleg működő a Mohácsi Horvát Önkormányzat, a Mohácsi Német Önkormányzat, a Mohácsi Roma Önkormányzat, valamint a Mohácsi Szerb Önkormányzat kulturális rendezvényeinek, öntevékeny köreinek támogatása, a befogadás és megismerés elősegítése.

2. A rendelet hatálya

2. §4 A rendelet hatálya Mohács Város közigazgatási területén lakcímmel rendelkező természetes személyekre, a Mohács Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által fenntartott, valamint együttműködési megállapodással működtetett közművelődési intézményekre és színterekre, továbbá a közművelődésben közművelődési megállapodással résztvevő civil közösségekre, nevelési-oktatási intézményekre terjed ki, utóbbiak esetében a velük kötött megállapodás terjedelméig.

3.5

3. § (1)6

(2)7

(3)8

(4)9

(5)10

(6)11

4. Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. §12 (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való, egyenlő esélyű hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat megszervezi a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 76. § (3)-(4) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül az alábbiakat:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számra helyszín biztosítása (Kult.tv. 76. § (3) bekezdés a.) pontja):

- a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja;

- a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

- fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése (Kult.tv. 76. § (3) bekezdés b.). pontja):

ba) a helyi közművelődési tevékenység tovább-fejlesztése érdekében segíti, ösztönzi az iskola-rendszeren kívüli öntevékeny, önképző tanfolyamok indítását,

bb) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi, más kisebbségi kultúra értékeinek megismerését a megértés, a befogadás elősegítését, az ünnepek kultúrájának gondozását,

bc) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását,

bd) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését,

be) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a minél jobb feltételek biztosítását,

bf) egyéb művelődést segítő lehetőségek felkutatását, biztosítását.

bg) szervezi és támogatja a közösségi kulturális hagyományok és értékek ápolását, a művelődésre, társas életre szerveződő közösségek tevékenységét, a lakosság életmódja javítását szolgáló kulturális célok magvalósítását.

bh) támogatja a művészeti intézmények, továbbá a lakosság művészeti kezdeményezéseit, önszerveződéseit. Közreműködik a művészeti alkotómunka feltételeinek javításában, a művészeti értékek létrehozásában, megőrzésében;

bi) a városban kialakult művelődési hagyományokra, a településfejlesztési koncepcióra, valamint az intézmények, civil szervezetek és a polgárok tevékenységére alapozva - a közművelődés sajátos eszközrendszerével segíti:

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása (Kult.tv. 76. § (3) bekezdés d. pontja):

ca) közreműködik a város szellemi vonzerejének növelésében, a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének elősegítésében;

cb) közreműködik a város kulturális értékeinek, hagyományainak feltárásában, megismertetésében, ápolásában, kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységében,

cc) együttműködik a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklésében, az esélyegyenlőség teremtésében,

cd) figyelemmel kíséri és támogatja a gyermekek- és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életét,

ce) közreműködik a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárásában, megismertetésében, a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában,

cf) közreműködik az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák megismertetésében, gyarapításában, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésében és fenntartásában;

cg) közreműködik az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatásában,

ch) segíti a szabadidő kulturált és művelődési célú eltöltését.

(3) Az Önkormányzat a közművelődés által biztosított eszközrendszerével segíti:

a) a település szellemi, művészeti, környezeti értékeinek és hagyományainak feltárását, megismertetését és közzétételét;

b) az alap- és középfokú oktatási intézmények tanórán kívüli kulturális tevékenységét;

c) a városban működő ismeretszerző, alkotó és művelődő civil közösségek, alkotóművészek és csoportok, színpadképes együttesek tevékenységét;

d) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, a közösségi élet érdekérvényesítésének megteremtését;

e) az ünnepek kultúrájának gondozását.

5. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. §13 (1) Az önkormányzat a közművelődési tevékenységek folyamatos megvalósíthatósága érdekében közművelődési feladatait közművelődési megállapodás útján látja el.

(2) A közművelődési intézmények, közösségi színterek, rendezvények megvalósítására szolgáló helyszíneket, valamint a kiemelt városi közművelődési és kulturális rendezvények felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásáról a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási NKft.-vel, valamint a WestEnd Színház Művészeti Közhasznú NKft.-vel kötött közművelődési megállapodás útján gondoskodik.

(4) A közművelődési feladatokat a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási NKft., valamint a WestEnd Színház Művészeti Közhasznú NKft az alapító okiratában foglaltak szerint, a közművelődési megállapodás, valamint az éves munkaterv és szolgáltatási terv alapján végzi, a közművelődési megállapodásban a működtetésre átadott intézmény vagy közösségi színtér működtetésével.

(5) A Közösségi Színterek közművelődési feladatainak ellátásához az Önkormányzat biztosítja a szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(6) Az alapszolgáltatások biztosításához, ellátásához a tulajdonos, a használó vagy a fenntartó hozzájárulásával igénybe vehetők a felsorolt ingatlanokon túl további ingatlanok is.

(7) A kiemelt városi nagyrendezvényeken kívül a városban a nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, alapítványok és nevelési/oktatási intézmények szervezésében számos kulturális rendezvény és program valósul meg.

(8) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátás érdekében együttműködik:

a) Mohács város közigazgatási területén működő nevelési és oktatási intézményekkel;

b) Mohács városban működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel;

c) a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulással, és a Társulást alkotó településekkel;

d) kulturális tevékenységet is végző gazdasági szervezetekkel illetve civil szervezetekkel;

e) Mohács városban működő történelmi egyházakkal;

f) Mohács városban működő nemzetiségi önkormányzatokkal,

g) a településen élő, művészeti, hagyományőrző tevékenységet végző személyekkel és

h) a közművelődési feladatokat ellátó országos regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel,

i) a Baranya Megyei Önkormányzattal,

j) Települési Értéktár Bizottsággal.

(9) Az önkormányzati fenntartású intézmények által el nem látott feladatok teljesítése érdekében, az Önkormányzat közművelődési megállapodáson alapuló szerződéses kapcsolatot létesíthet. A közművelődési megállapodás megkötéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

5/A.14 Közművelődési megállapodás

5/A. § (1) A közművelődési alapszolgáltatások ellátására, valamint a közművelődési intézmény és közösségi színterek működtetésére az Önkormányzat határozott időtartamú közművelődési megállapodást köthet.

(2) Közművelődési megállapodás olyan szervezettel köthető, amely:

- rendszeres közművelődési tevékenységet folytat;

- legalább egy tagja vagy alkalmazottja közművelődési szakirányú végzettséggel rendelkezik,

- bíróság jogerős bejegyző végzéssel nyilvántartásba vette és

- nincs köztartozása.

(3) A közművelődési feladatokat ellátó szervezet a közművelődési feladatok ellátását a közművelődési megállapodás, az éves munkaterv és szolgáltatási terv alapján végzi az önkormányzat által átadott ingatlanvagyon működtetésével.

6. A közművelődési feladatellátás finanszírozásának alapelvei

6. §15 (1) A közművelődési feladatok ellátásnak forrásai:

a) önkormányzati saját forrás, fenntartói támogatás;

b) központi költségvetési támogatás;

c) minisztériumi pályázati pénzeszközök;

d) szolgáltatásokért fizetett díjak;

e) természetes és jogi személyek, illetve egyéb szervezetek pénzügyi támogatása;

f) egyéb pályázati úton elnyert támogatások.

(2) A közművelődési feladat finanszírozását a Képviselő-testület által jóváhagyott éves költségvetési rendelet tartalmazza.

(3) A közművelődési feladatok ellátásának egyéb forrásai a központi és a minisztériumi költségvetési támogatások, valamint az egyéb pályázati (uniós, hazai) pénzeszközök. További forrás a szolgáltatásokért fizetendő díj, valamint természetes és jogi személyek, valamint egyéb szervezetektől átvett támogatás.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét és címzettjeit az éves költségvetési rendeleteiben határozza meg.

(6) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében benyújtott pályázatok önrészének részbeni vagy teljes átvállalásával is segítheti a közművelődési tevékenységek ellátását, valamint törekszik a részére nyitva álló pályázati lehetőségek kihasználására.

(7) A közművelődési tevékenységet folytató szervezeteket az Önkormányzat – az erre a célra rendelkezésre álló költségvetési előirányzatból (Civil keret) – támogatja. A támogatást pályázat útján lehet elnyerni.

7. A közművelődési feladatellátás irányítása, ellenőrzése

7. § (1)16 Az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezetek tevékenységükről évente egy alkalommal írásban beszámolnak a képviselő-testület részére.

(2) A Kultv. és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb hatásköröket Mohács Város Képviselő-testülete az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában foglaltak szerint gyakorolja.

(3) Az önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok alapján látja el.

7/A.17 Közművelődési Kerekasztal

7/A. § Az Önkormányzat szorgalmazza a városban Közművelődési Kerekasztal létrehozását, mely által támogatni kívánja a helyi lakosság kulturális érdekeinek képviseletét.

8. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2020. április 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Mohácsi Önkormányzatnak a közművelődésről szóló 13/2002. (VII.1.) ör. számú rendelete.

1. melléklet

A közművelődési-, közgyűjteményi intézmények, közösségi színterek, valamint a kiemelt városi közművelődési és kulturális rendezvények

1.18 Közművelődési intézmény

- Kossuth Teátrum Művelődési Ház (7700 Mohács, Deák tér 1.) a WestEnd Színház NKft. működtetésében, a vele kötött közművelődési megállapodás alapján

2.19 Közösségi színterek

a. Közösségi Színtér (7714 Mohács, Horváth S.u.31-33.)

b. Közösségi Színtér (7715 Mohács-Sárhát, Tulbanov u.18.)

c. Busóudvar Közösségi Színtér (7700 Mohács, Eötvös u.17.-19.) - az MVR NKft. működtetésében a vele kötött közművelődési megállapodás alapján

d. a. Selyemgyár Kulturális Negyed Közösségi Színtér (7700 Mohács, Szent János utca 5.) - az MVR NKft. működtetésében a vele kötött közművelődési megállapodás alapján

3.20 Rendezvények megvalósítására vonatkozó helyszínek

a.) Duna Irodaház (7700 Mohács, Szabadság u.4-6.)

b.) Szőlőhegyi Rendezvénytér (7700 Mohács, 8598 hrsz.)

c.) Lábasház (7717 Kölked-külterület, Béda 0193/2 hrsz.)

d.) Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola (7700 Mohács, Vörösmarty u.3.) szabadtéri színpad a WestEnd Színház NKft. működtetésében, a vele kötött közművelődési megállapodás alapján

4.21 A kiemelt városi közművelődési és kulturális helyszínek

Nagyrendezvények:

- Busójárás,

- Schneider Lajos Népdaléneklési verseny

- Tambura Fesztivál

- Nepomuki Szent János Ünnepség,

- Trianon ünnepség

- Mohácsi Nemzetközi Néptánc-fesztivál,

- Augusztus 20-i városi díszünnepség,

- az 1526-os Mohácsi csata évfordulójához kötődő augusztus 29-i megemlékezések,

- Szüreti-, és borfesztivál,

- Adventi vásár

Kisrendezvények:

- Újévi program

- Vince napi programok,

- évfordulós megemlékezések,

- konferenciák,

- kiállítások,

Civil szervezetek és nemzetiségi önkormányzatok rendezvényei:

- Aratónap (Mohácsi Polgárok Olvasóköre)

- Dunai mosás (Pranje na Dunavu- Horvát Nemzetiségi Önkormányzat)

- Dunamenti Halfesztivál (Mohácsi Német Önkormányzat

- Sokac Babfőző Fesztivál (Horvát Nemzetiségi Önkormányzat)

1

Az 1. §-át a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Az 1. § (1) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

Az 1. § (2) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A 2. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. alcím címét a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 3. § (1) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 3. § (2) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 3. § (3) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 3. § (4) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 3. § (5) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 3. § (6) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 4. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 5. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

14

Az 5/A. alcímet (5/A. §) a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

15

A 6. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

16

A 7. § (1) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

17

A 7/A. alcímet (7/A. §) a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be.

18

Az 1. melléklet 1. pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

19

Az 1. melléklet 2. pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

20

Az 1. melléklet 3. pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

21

Az 1. melléklet 4. pontját a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 9. §-a iktatta be.