Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020 (II.17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 02. 18- 2021. 04. 29

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020 (II.17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Mohács Város Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.)83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a közművelődési intézmények és közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendeletben foglalt rendelkezésekre is- az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok és hagyományok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját, mértékét, További célja, hogy meghatározza a közművelődés szakmai és finanszírozási alapelveit.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) Jelen rendelet területi hatálya Mohács Város Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) közigazgatási területére terjed ki.

(2) Jelen rendelet személyi hatálya kiterjed:

  • a) az Önkormányzat fenntartói jogkörébe tartozó közművelődési/közgyűjteményi tevékenységet folytató intézményekre,
  • b) a Kultv. 79.§-a alapján közművelődési megállapodást kötő szervezetre,
  • c) az a) és b) pontban meghatározott szervezetek közművelődési szolgáltatásait igénybe vevők körére.

3. Az önkormányzat közművelődési célkitűzései, a közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

3. § (1) A kultúrához való jog alapvető emberi joga minden állampolgárnak. Mohács város polgárainak és közösségeinek joga, hogy igénybe vegyék az önkormányzati fenntartású közművelődési/közgyűjteményi intézmények szolgáltatásait, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő ellátásokat.

(2) Az önkormányzat közművelődési céljának tekinti:

a.) a város kulturális értékeinek ismertté tételét ezen belül a

- helyi tudás,

- helyi érzelem,

- helyi információ fejlesztését;

b.) a lakosság műveltségének, esztétikai szemléletének fejlesztését;

c.) a lakosság kreativitásának, amatőr művészeti alkotókedvnek, tehetségeinek gondozását;

d.) a kultúrák közötti kapcsolatok fenntartásának elősegítését.

(3) Az önkormányzat kiemelt célja a hagyományok ápolása érdekében a helyi értékek feltárása, ápolása; a nemzetiségi hagyományok és értékek megőrzésének biztosítása, ezért az önkormányzat a településen élő kisebbségek kultúrájának megismerésére és gyarapítására kiemelt figyelmet fordít.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző vállalkozások közreműködését.

(5) Az önkormányzat és intézményei biztosítják, hogy a város polgárai a közművelődési lehetőségekről megfelelő tájékoztatást kapjanak.

(6) Az önkormányzat a közművelődési tevekénységet a kultúra más területeivel való egységként támogatja és képviseli, értve ez alatt a tudományos, művészeti tevékenységet, a helytörténeti törekvéseket, valamint a közgyűjteményeket is.

4. Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1) Az önkormányzat a Kultv. 76. § (3)-(4) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat látja el.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott feladatokon felül további feladatának tekinti:

a.) a város hagyományainak, természeti, művészeti értékeinek, jeles személyiségeinek, speciális és kiemelkedő közösségeinek, új kezdeményezéseinek bemutatása, értékelése, közmegbecsülésének növelése, a lokálpatriotizmus erősítése, különös tekintettel a nemzetiségi lakosságra is;

b.) a város kiemelkedő személyiségei emlékének ápolását, értékteremtő kulturális tevékenységük széles körű megismertetését;

c.) az egyetemes és a magyar, valamint a kisebbségi kultúra (értve ez alatt a cigány, horvát, német és szerb kisebbség kultúráját, hagyományait) értékeinek közvetítése, ezen belül:

- a művészetek befogadásának segítése,

- szabadidős szokások formálása,

- kulturális hagyományok ápolása, újak teremtése;

- a helyi, térségi és regionális kulturális-turizmus lehetőségeinek felkutatása, ösztönzése.

d.) az esztétikai tudatosság, a szép iránti igény felkeltése, fejlesztése, ezen belül:

- műértő közönség kinevelésének segítése;

- kiemelkedő tehetségek felkutatása, bemutatása, támogatása;

- közreműködés helyi alkotók, alkotóközösségek közismertté tételében, szakmai fejlődésük támogatásában.

e.) kooperációs, társulási szándékok ösztönzése, ezen belül:

- a különböző kulturális értékek és érdekek egyenrangúságának biztosítása;

- felelős közéleti szereplés kulturális fórumainak kidolgozása;

- civil közösségek gondozása;

- településvédő-, szépítő-, természet-, értékvédő közéleti egyesülete összefogásának támogatása;

- helyi együttműködéshez, civil szervezetek tevékenységéhez színtér és infrastruktúra biztosítása.

f.) a gyermek és ifjúsági korosztály művelődésének, művészeti életének (képességeik, készségeik fejlesztésének) és közösséggé formálódásának támogatását, szabadidejének és szünidejének hasznos eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtésében való közreműködést;

g.) a kimagasló értéket képviselő programok és rendezvények, valamint a mohácsi fesztiválok, kiállítások támogatását, a testvérvárosok kulturális intézményeivel, egyesületeivel való együttműködés ápolását.

5. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait részben saját fenntartású közművelődési és közgyűjteményi intézmények fenntartása, részben közművelődési megállapodás útján látja el.

(2) Az önkormányzat a városi hagyományokat is figyelembe véve az alábbi közművelődési-, közgyűjteményi intézményeket működteti:

a.) önként vállalt feladatként: Kanizsai Dorottya Múzeum (7700 Mohács, Kisfaludy u.9.)

b.) kötelező feladatként:

- Mohácsi Jenő Városi Könyvtár (7700 Mohács, Eötvös u.2.)

- Művelődési Ház (7714 Mohács, Horváth S.u.31.-33.)

- Művelődési Ház (7715 Mohács-Sárhát, Tulbanov u.18.)

(3) A közművelődési-, közgyűjteményi intézmények, közösségi színterek, valamint a kiemelt városi közművelődési és kulturális rendezvények felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.

(4) A kiemelt városi nagyrendezvényeken kívül a városban a nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, alapítványok és nevelési/oktatási intézmények szervezésében számos kulturális rendezvény és program valósul meg.

(5) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátás érdekében együttműködik:

a.) Mohács város közigazgatási területén működő nevelési és oktatási intézményekkel;

b.) Mohács városban működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel;

c.) a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulással, és a Társulást alkotó településekkel;

d.) kulturális tevékenységet is végző gazdasági szervezetekkel illetve civil szervezetekkel;

e.) Mohács városban működő történelmi egyházakkal;

f.) Mohács városban működő nemzetiségi önkormányzatokkal.

(6) Az önkormányzati fenntartású intézmények által el nem látott feladatok teljesítése érdekében, az Önkormányzat közművelődési megállapodáson alapuló szerződéses kapcsolatot létesíthet. A közművelődési megállapodás megkötéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

6. A közművelődési feladatellátás finanszírozásának alapelvei

6. § (1) A közművelődési feladat finanszírozását a közművelődési intézménynek a Képviselő-testület által jóváhagyott költségvetése szolgálja.

(2) Az önkormányzat a fenntartásában működő közművelődési intézmények – az alábbi felsorolásban rögzített – működésével kapcsolatos költségeinek fedezetét az állami és önkormányzati forrásokból az önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja:

a.) az intézmények üzemeltetésének, az épületek működőképessége megőrzésének, műszaki és technikai feltételei korszerűsítésének költségeit, a mindenkori költségvetésben biztosítható kereteken belül;

b.) az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a központi és ágazati jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti illetmények fedezetét, a mindenkori költségvetési kereteken belül;

c.) az egyes kulturális rendezvények szervezéséhez szükséges szakmai költségeknek a mindenkori költségvetésben meghatározott részét.

(3) A közművelődési feladatok ellátásának egyéb forrásai a központi és a minisztériumi költségvetési támogatások, valamint az egyéb pályázati (uniós, hazai) pénzeszközök. További forrás a szolgáltatásokért fizetendő díj, valamint természetes és jogi személyek, valamint egyéb szervezetektől átvett támogatás.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét és címzettjeit az éves költségvetési rendeleteiben határozza meg.

(5) A közművelődési intézményeket és az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezeteket az önkormányzat – beszámolási kötelezettség mellett – a vállalt közművelődési feladatokkal arányos pénzügyi támogatásban részesítheti.

(6) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében benyújtott pályázatok önrészének részbeni vagy teljes átvállalásával is segítheti a közművelődési tevékenységek ellátását, valamint törekszik a részére nyitva álló pályázati lehetőségek kihasználására.

(7) A közművelődési tevékenységet folytató szervezeteket az Önkormányzat – az erre a célra rendelkezésre álló költségvetési előirányzatból (Civil keret) – támogatja. A támogatást pályázat útján lehet elnyerni.

7. A közművelődési feladatellátás irányítása, ellenőrzése

7. § (1) Az önkormányzat által fenntartott közművelődési/közgyűjteményi intézmények tevékenységükről évente egy alkalommal írásban beszámolnak a képviselő-testület részére.

(2) A Kultv. és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb hatásköröket Mohács Város Képviselő-testülete az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában foglaltak szerint gyakorolja.

(3) Az önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok alapján látja el.

8. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2020. április 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Mohácsi Önkormányzatnak a közművelődésről szóló 13/2002. (VII.1.) ör. számú rendelete.

1. melléklet 1. melléklet

A közművelődési-, közgyűjteményi intézmények, közösségi színterek, valamint a kiemelt városi közművelődési és kulturális rendezvények

1. Közművelődési-, közgyűjteményi intézmények

a.) önként vállalt feladatként: Kanizsai Dorottya Múzeum (7700 Mohács, Kisfaludy u.9.)

A költségvetési szerv közfeladata: A Kultv. 37/A. §, 42. §, 46. §-a alapján gondoskodik a kulturális javak meghatározott anyagának folyamatos gyűjtéséről, nyilvántartásáról, megőrzéséről és restaurálásáról, tudományos feldolgozásáról és publikálásáról, valamint kiállításokon és más módon történő bemutatásáról, közművelődési és közgyűjteményi feladatok ellátásáról.

A múzeum szakmai besorolását tekintve területi múzeumi szervezet. Gyűjtőterülete kiterjed a Kultv. 46. § (2) bekezdése alapján Mohács városára, a Mohácsi járás közigazgatási területére, valamint Magyarország délszláv nemzetiségűek által lakott területeire.

A költségvetési szerv alaptevékenysége: Feladata a működési engedélyben meghatározott gyűjtőkörébe tartozó kulturális javak gyűjteménygondozása, ennek keretében azok gyarapítása, nyilvántartása, állományvédelme, tudományos feldolgozása és publikálása, valamint hozzáférhetővé tétele, digitalizálása. Ennek keretében:

Biztosítja a nyilvántartásában lévő kulturális javakhoz való hozzáférést az alábbiak szerint:

- a kulturális javak egységes szaktudományos szempontok szerint, tudományos szaktevékenység keretében kialakított, nyilvántartott és dokumentált együttesét őrzi, gondozza, állandó és időszaki kiállításon bemutatja;

- biztosítja a kulturális javakhoz kapcsolódó kutatási tevékenység lehetőségét;

- segíti az oktatásban részt vevők információellátását, a tudományos kutatás és az adatbázisokból történő információkérés lehetőségét;

- tudományos szakkönyvtárat kezel és működtet, lehetőséget nyújt a könyvtár állományának helybeni használatára;

- helyismereti információkat és dokumentumokat gyűjt, számba veszi, felkutatja, állományba beszerzi, feltárja és hozzáférhetővé teszi azokat a könyvtári dokumentumokat, amelyek bemutatják Mohács múltját, jelenét;

- könyv és egyéb nyomtatott termékek kiadását végzi;

- kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához;

- tudományos és közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat rendez;

- együttműködik a nevelési-oktatási intézményekkel és múzeumpedagógiai programjaival segíti az iskolai és iskolán kívüli nevelés céljainak elérését;

- elvégzi a kulturális javak múzeumpedagógiai célú feldolgozását, folyamatosan megújuló múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai programkínálatot biztosít;

- az intézmény turisztikai vonzerejének felhasználásával, a látogatóknak nyújtandó szolgáltatásokkal helyi és országos szinten elősegíti a gazdaság élénkítését.

- PR- és marketing-tevékenységgel kapcsolatos kiadványok és ajándéktárgyak készítését, és terjesztését végzi;

- rendelkezésre bocsátja az intézmény helyiségeit közművelődési célú és egyéb közösségi programokra, rendezvényekre.

b.) kötelező feladatként: Mohácsi Jenő Városi Könyvtár (7700 Mohács, Eötvös u.2.)

A költségvetési szerv közfeladata: A Kultv. 55. § (1), (1a) és a 65. § (2) bekezdése alapján nyilvános könyvtári ellátást biztosít.

A költségvetési szerv alaptevékenysége:

A nyilvános könyvtár alapfeladatai közt ellátja:

- A fenntartó által kiadott alapító okiratban és szervezeti és működési szabályzatban meghatározott fő céljait küldetésnyilatkozatban közzé teszi,

- A könyvtár használói részére biztosítja a művelődéshez, tanuláshoz, továbbtanuláshoz, a szakmai, a közéleti és társadalmi tájékozódáshoz, az igényes szórakozáshoz, valamint a szabadidő hasznos és kellemes eltöltéséhez szükséges könyvtári dokumentumokat. A könyvtárhasználókat segíti a digitális írástudat, az információs műveltség elsajátításában, az egész életen át tartó tanulás folyamatában,

- Gyűjteményét folyamatosan fejleszti, feltárja, megőrzi, gondozza és rendelkezésre bocsátja,

- Tájékoztat a könyvtár és a nyilvános könyvtári rendszer dokumentumairól és szolgáltatásairól. Lehetőséget nyújt a könyvtár állományának helybeni és otthoni használatára- eredeti formában vagy másolatban- a könyvtári szabályzatnak megfelelően,

- Biztosítja más könyvtárak állományának és szolgáltatásainak elérését,

- Részt vesz a könyvtárak közötti dokumentum-és információcserében,

- Biztosítja az elektronikus könyvtári dokumentumok elérhetőségét,

- Segíti az oktatásban, képzésben részt vevők információellátását, a tudományos kutatás és az adatbázisokból történő információkérés lehetőségét. Részt vesz a tanulóifjúság könyv- és könyvtárhasználati ismereteinek gyarapításában,

- Kulturális, közösségi és egyéb könyvtári programokat szervez,

- Tudás-, információ- és kultúraközvetítő tevékenységével hozzájárul az életminőség javításához, az ország versenyképességének növeléséhez,

- Szolgáltatásait a könyvtári minőségirányítás szempontjait figyelembe véve szervezi,

- Az általa üzemeltetett, kiskorúak által is használható, internet hozzáféréssel rendelkező számítógépek használatát a kiskorúak védelmét lehetővé tevő, könnyen telepíthető és használható, magyar nyelvű szoftverrel ellátva biztosítja a kiskorúak lelki, testi és értelmi fejlődésének védelme érdekében,

- Gyűjteményét és szolgáltatásait a helyi igényeknek megfelelően alakítja, valamint figyelembe veszi a használói igényeket, foglalkozási, képzettségi, korosztályi és anyanyelvi összetételét, érdeklődési körét,

- közhasznú információs szolgáltatást nyújt,

- Helyismereti információkat és dokumentumokat gyűjt. Számba veszi, felkutatja, állományba beszerzi, feltárja és hozzáférhetővé teszi azokat a könyvtári dokumentumokat, amelyek bemutatják Mohács múltját, jelenét,

- Szabadpolcos állományrésszel rendelkezik,

- Kapcsolatot tart, együttműködik a város iskoláival, óvodáival, bölcsődéjével,

- Összehangolja tevékenységét más közművelődési intézményekkel,

- Feladata a város nemzetiségi lakossága anyanyelvi irodalommal való ellátásának segítése,

- Gyűjtőköre az alaptevékenység megvalósítását kell, hogy segítse: nyomtatott könyv, folyóirat, hírlap és egyéb időszaki kiadvány, hangzó dokumentumok: hanglemez, kazetta, CD, CD-ROM, hangos könyv, videokazetta, helytörténeti iratok,

- Az intézmény a rendelkezésére álló helyiségeket, egy naptári évnél nem hosszabb időtartamra bérletbe adhatja, a bérletbe adásra akkor van lehetőség, ha az nem akadályozza, az alapfeladatok maradéktalan ellátását,

- Biztosítja a kulturális javakhoz kapcsolódó kutatási tevékenység lehetőségét,

- Kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához,

- Kiállításokat szervez,

- Helyt ad alkotó művelődési közösségeknek, rendszeres művelődő közösségeknek, művészeti kiállításokat, ismeretterjesztő rendezvényeket, műsorokat (színházi, irodalmi, komoly-, könnyű-, népzenei, egyéb), iskolai oktatást segítő programokat, egyéb művelődési és szórakozási alkalmakat (játszóház, népünnepélyek, bemutatók, rendezvények, évfordulók stb.) szervez,

- Kapcsolatot tart civil szervezetekkel, kisebbségi önkormányzatokkal,

- Hátrányos helyzetűeket, perifériára került olvasókat segíti a tájékozódásban, az információ átadásban,

- Fogyatékkal élők számára megfelelő szolgáltatásokat biztosít (liftek, látás és hallássegítő készülékek).

2. közösségi színterek

a.) Duna Irodaház (7700 Mohács, Szabadság u.4-6.)

b.) Kossuth Teátrum (7700 Mohács, Deák tér 1.)

c.) Busóudvar (7700 Mohács, Eötvös u.17.-19.)

d.) Művelődési Ház (7714 Mohács, Horváth S.u.31-33.)

e.) Művelődési Ház (7715 Mohács-Sárhát, Tulbanov u.18.)

f.) Szőlőhegyi Rendezvénytér (7700 Mohács, 8598 hrsz.)

g.) Lábasház (7717 Kölked-külterület, Béda 0193/2 hrsz.)

h.) Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola (7700 Mohács, Vörösmarty u.3.) szabadtéri színpad

3. a kiemelt városi közművelődési és kulturális rendezvények

Nagyrendezvények:

- Busójárás,

- Schneider Lajos Népdaléneklési verseny

- Tambura Fesztivál

- Nepomuki Szent János Ünnepség,

- Trianon ünnepség

- Mohácsi Nemzetközi Néptánc-fesztivál,

- Augusztus 20-i városi díszünnepség,

- az 1526-os Mohácsi csata évfordulójához kötődő augusztus 29-i megemlékezések,

- Szüreti-, és borfesztivál,

- Adventi vásár

Kisrendezvények:

- Újévi program

- Vince napi programok,

- évfordulós megemlékezések,

- konferenciák,

- kiállítások,

Civil szervezetek és nemzetiségi önkormányzatok rendezvényei:

- Aratónap (Mohácsi Polgárok Olvasóköre)

- Dunai mosás (Pranje na Dunavu- Horvát Nemzetiségi Önkormányzat)

- Dunamenti Halfesztivál (Mohácsi Német Önkormányzat

- Sokac Babfőző Fesztivál (Horvát Nemzetiségi Önkormányzat)