Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról

2023.12.01.

Mohács Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, illetve a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RÉSZ

A rendelet célja

1. § E rendelet célja a fás szárú növények rongálásának, értékcsökkenésének és pusztításának megakadályozása, a zöldterületi és zöldfelületi területeken a növényállomány indokolatlan megszűnésének, károsodásának megelőzése, elhárítása, és a bekövetkezett károsodás csökkentése, valamint az indokoltan megszűnő zöldterület, zöldfelület növény állományának pótlásáról való gondoskodás.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Mohács Város teljes közigazgatási területére.

(2) A rendelet személyi hatálya természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelettel szabályozott esetekre;

b) az erdőről és az erdő védelméről, valamint a természet védelméről szóló törvények hatálya alá tartozó fás szárú növényekre.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) Közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark), továbbá az építmények közhasználatra átadott része.

(2) Ingatlan tulajdonosa: az a személy vagy szervezet, aki az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szerepel.

(3) Ingatlan használója: az a személy, vagy szervezet, akinek a tulajdonos bármilyen formában az ingatlant használatra átadta, illetve rendelkezésére bocsátotta.

(4) Fás szárú növény: a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) sz. kormányrendeletben meghatározott fák és cserjék.

(5) Gyümölcsfa: emberi fogyasztásra vagy egyéb hasznosításra kerülő gyümölcséért termesztett és gondozott fa, kivéve: dió, szelídgesztenye, mandula, török mogyoró és a díszfának nemesített gyümölcsfák.

(6) Törzsátmérő: a fatörzs földfelszíntől számított 1 m magasságban mért átmérője centiméterben számolva (bokorfa vagy többtörzses fa tekintetében az össztörzsátmérő számít).

(7) Fapótlás: a kivágásra kerülő fa pótlására megállapított számú fa, vagy fák telepítése, illetve ezek pénzbeli megváltása.

(8) A fapótlás pénzbeli megváltás összege: az egységár és a szükséges fapótlás darabszámának szorzata.

(9) Előnevelt díszfa: minimum 6 centiméter törzsátmérőjű kétszer iskolázott, sorfa minőségű faiskolai anyag.

(10) Pótlási kötelezettség teljesítése: a hatósági határozatban elrendelt mennyiségű és minőségű facsemete a megadott határidőig az előírásoknak megfelelően elültetésre került, a csemete az ültetés utáni 3. évben is kihajt. Amennyiben nem, úgy a pótlási kötelezettség nem teljesült, a fapótlást újra el kell végezni, vagy pénzben megváltani.

(11) Vegetációs időszak: a rügyfakadás és a lombhullás közötti időszak.

(12) Csonkítás, jelentős mértékű metszés és rongálás: a fa bármely részének – lombkorona, törzs, gyökérzet – olyan mértékű visszavágása, metszése vagy rongálása, amely a fa további növekedését visszafordíthatatlanul megakadályozza, növekedési erélyét jelentősen csökkenti vagy ellehetetleníti a fajra jellemző habitus kialakulását, illetve a fa pusztulásához vezet.

(13) Gallyazás: Az ingatlan határán áthajló, benyúló ágak, gallyak levágása a telekhatár vonalában, illetve járda űrszelvény gallyazása. A gyalogos járdán való közlekedés biztosítása, az űrszelvénybe belógó ágak, gallyak levágása 2,5 m magasságig a járda szélességében, a járdaszegély vonaláig.

(14) Inváziós fajú fás szárú növény: a jelen rendelet 3. mellékletében meghatározott fás szárú növények.

KÜLÖNÖS RÉSZ

A zöldterületek és zöldfelületek fenntartása, megóvása

4. § (1) Mohács város közigazgatási határán belül gondoskodni kell a zöldterületeken és zöldfelületeken található fás szárú növényállomány megőrzéséről és növeléséről, ennek érdekében a tulajdonos köteles a tulajdonában lévő zöldterületeket és zöldfelületeket:

a) a mindenkori szakmai szempontoknak megfelelően karbantartani vagy karbantartatni,

b) a kórokozóktól, a kártevőktől és szakszerűtlen kezelésektől megóvni, továbbá

c) fejleszteni, megfelelően fenntartani és felújítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti karbantartásnak minősül különösen a fás szárú növény

a) fajtatulajdonságainak és növekedési jellemzőinek megfelelő metszése, ifjítása,

b) öntözési lehetőségének biztosítása, továbbá

c) eltávolítása kiszáradás esetén.

Fák kivágásával és pótlásával kapcsolatos szabályok nem közterületi ingatlanok esetében

5. § (1) Bármely fát kivágni csak a vegetációs időszakon kívül lehet. A vegetációs időben történő fakivágás engedély nélküli kivágásnak minősül. A legalább 20 cm törzsátmérőjű fa jelentős mértékű csonkítására is a kivágás szabályait kell alkalmazni, e rendelet ettől eltérhet.

(2) A 20 cm törzsátmérőt meghaladó fa kivágásához engedélyt kell kérni. Nem kell engedélyt kérni e rendelet alapján definiált gyümölcsfára, pikkelylevelű, oszlopos örökzöldekre (tuja, hamisciprus, boróka, leyland ciprus fajok), illetve akácfa kivételével az inváziós fajú fára. Fát kivágni csak a jegyző engedélye alapján lehet.

(3) A kivágásra vonatkozó kérelmet az 1. mellékletben meghatározott nyomtatványon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal iktatójába.

Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) a kérelmező nevét és lakcímét (székhelyét);

b) a kivágás indokát;

c) az érintett ingatlan címét, helyrajzi számát, telekméretet, beépítettség méretét;

d) a kivágással érintett ingatlanról készült helyszínrajzot, melyen be kell jelölni a kivágandó és a kivágás után megmaradó fa (fák) helyét;

e) kivágandó fa (fák) darabszámát, faját, annak 1 m magasságban mért törzsátmérőjét;

f) és a kivágás után megmaradó fa (fák) darabszámát

(4) A kivágásra okot adó körülmény(ek) igazolására szakvélemény, építési-bontási engedély, fényképek csatolása is előírható.

(5) A fa kivágásáról, vagy annak elutasításáról a jegyző hozza meg a döntést. A fakivágási engedély a határozat kiállításának napjától 1 évig érvényes.

(6) A kivágott fát 18 hónapon belül pótolni kell. Fapótlásként nem telepíthetőek pikkelylevelű, oszlopos örökzöldek (tuja, hamisciprus, boróka, leyland ciprus fajok), és inváziós fajú fás szárú növények. A jelentős mértékben csonkított fát akkor kell pótolni, ha 18 hónapon belül elpusztul vagy további növekedése nem indul meg vagy növekedési erélye jelentősen lecsökken, vagy a fajra jellemző habitus kialakulása ellehetetlenül.

(7) A fapótlás megtörténtét írásban be kell jelenteni a Polgármesteri Hivatalban.

(8) Amennyiben a nem közterület megnevezésű ingatlanon álló fa kivágása nem élet-, illetve vagyonvédelem miatt szükséges, a pótlási kötelezettség a kivágott fa darabszámával egyezik meg. Ebben az esetben egy kivágandó fa pótlása:

a) 1 db minimum 6 cm törzsátmérőjű előnevelt fa ültetésével, vagy annak pénzbeli megváltásával, vagy

b) 2 db gyümölcsfa ültetésével is teljesíthető.

(9) Az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető fa kivágását, amennyiben a veszély elhárítására más lehetőség nincs – a tulajdonos, vagy használó köteles haladéktalanul elvégezni. A kivágás tényét az 6. § (1) bekezdésben meghatározott fák esetében 3 napon belül írásban be kell jelenteni a Polgármesteri Hivatalban. A bejelentésben hitelt érdemlően igazolni kell a kivágás indokoltságát kertészeti szakvéleménnyel, vagy fényképfelvételekkel.

(10) Ha a fa kivágását előidéző élet- vagy vagyonvédelmi ok a kérelmezőnek nem felróható, természeti ok miatt, vagy ha a kivágás a fa kiszáradása miatt szükséges, a pótlási kötelezettség a kivágott fa darabszámával egyezik meg. Ebben az esetben egy kivágandó fa pótlása:

a) 1 db minimum 6 cm törzsátmérőjű előnevelt fa ültetésével, vagy annak pénzbeli megváltásával, vagy

b) 2 db gyümölcsfa ültetésével is teljesíthető.

(11) Az indokolatlan, vagy be nem jelentett fakivágás engedély nélküli fakivágásnak minősül.

(12) Ha a tulajdonos, vagy használó az (9) bekezdésben meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget, akkor erre a jegyző kötelezheti, közigazgatási bírságot szabhat ki, továbbá az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető fa kivágását a kötelezett veszélyére és költségére végrehajtja. A külön jogszabály alapján alkalmazható közigazgatási bírság mértékének megállapításánál mérlegelni kell az így kivágott fa, fák, biológia, településképi értékét és az engedély nélkül, vagy attól eltérő magatartás vétkességének súlyát.

(13) Amennyiben a kivágás, jelentős mértékű csonkítás engedély nélkül történt, úgy a jegyző a (6) és (8) bekezdésben meghatározottak szerint kötelezi a tulajdonost a fa pótlására A 100%-os pótlási kötelezettség: a kivágott fatörzs vagy fatörzsek átmérője cm-ben, osztva 6-tal. Ha az eredmény nem egész szám, akkor a kerekítés szabályait kell alkalmazni.

(14) Amennyiben az engedély nélkül kivágott fák darabszáma vagy törzsátmérője utólag teljes mértékben nem állapítható meg, akkor a rendelkezésre álló adatokból a vélelmezhető vagy kikövetkeztethető számú fákat egyenként 30 cm törzsátmérővel kell figyelembe venni a fapótlási eljárásban.

(15) A legalább 20 cm törzsátmérőjű fa jelentős mértékű csonkítása engedély nélküli fakivágásnak minősül.

(16) Amennyiben a fakivágással érintett helyrajzi számon történő pótlásra nincs, vagy csak részben van lehetőség, vagy az engedéllyel rendelkező ezt kéri, a pótlási kötelezettség részben vagy egészben pénzben váltható meg. A pénzbeli megváltást az engedélyező határozat kézbesítésétől számított harminc napon belül kell befizetni az Önkormányzat számlájára. A pénzbeli megváltás összegét e rendelet 2. melléklete határozza meg.

(17) A jegyző pótlás nélkül engedélyezi a fa kivágását, ha az ingatlanon 60 m2-enként egy fa marad. Ebben az esetben az ingatlan területébe a teljes terület (az épületek alapterülete is) beszámítandó.

(18) Ha a fa a pótlásától számított harmadik vegetációs időszak kezdetén - vagy az azt megelőző években - nem hajt ki, a pótlás eredménytelennek tekintendő.

(19) Eredménytelen pótlás esetén a fakivágásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ideértve az újabb pótlási kötelezést is.

Fák kivágásával és pótlásával kapcsolatos szabályok közterületi ingatlanok esetében

6. § (1) Minden közterületen lévő fás szárú növény kivágásához a jegyző engedélye szükséges. A fa kivágására vonatkozó kérelmet a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.

(2) A jegyző a kérelemről a városi főkertész javaslata alapján dönt.

(3) Fát kivágni csak a jegyző által kiadott engedéllyel lehet, az alábbi indokok alapján:

a) kapubeálló nyitása, amely máshová nem helyezhető

b) egyéb építési engedéllyel bíró építési munka (pl. közmű fektetés, kerítésalap építés, elektromos hálózat építése), mely a közterületi fa megtartásával nem megoldható.

(4) A fakivágási engedély a határozat kiállításának napjától 1 évig érvényes.

(5) A közterületen lévő fa kivágása esetén a kivágott fa pótlásáról a kivágott fa törzsátmérőjének 100%-os mértékében, elsősorban a kivágott fával azonos helyrajzi számú ingatlanon kell gondoskodni. A 100%-os pótlási kötelezettség: a kivágott fatörzs vagy fatörzsek átmérője cm-ben, osztva 6-tal. Ha az eredmény nem egész szám, akkor a kerekítés szabályait kell alkalmazni.

(6) Amennyiben a fakivágással érintett helyrajzi számon történő pótlásra nincs, vagy csak részben van lehetőség, vagy az engedéllyel rendelkező ezt kéri, a pótlási kötelezettség részben vagy egészben pénzben váltható meg. A pénzbeli megváltást az engedélyező határozat kézbesítésétől számított harminc napon belül kell befizetni az Önkormányzat számlájára. A pénzbeli megváltás összegét e rendelet 2. melléklete határozza meg.

(7) Ha a fa a pótlásától számított harmadik vegetációs időszak kezdetén - vagy az azt megelőző években - nem hajt ki, a pótlás eredménytelennek tekintendő.

(8) Eredménytelen pótlás esetén a fakivágásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ideértve az újabb pótlási kötelezést is.

(9) A közterületen lévő fa jelentős mértékű csonkítása esetén a következő vegetációs időszak augusztus-szeptember hónapjában kell a városi főkertész javaslata alapján megállapítani a pótlás mértékét. Ennek megállapításánál összességében kell mérlegelni a jelentős mértékben csonkított fa beavatkozás alapján kialakult biológiai és településképi értékét, a fa öngyógyulása alapján elért és elérhető biológiai és településképi értékét. Amennyiben a fa nem pusztul el, akkor a fakivágás esetére előírt pótlási mértéknél arányosan alacsonyabb pótlási mértéket kell előírni.

Közterületen lévő fa engedély nélküli kivágása, és pótlása

7. § (1) Amennyiben az engedély nélkül közterületen kivágott fák darabszáma vagy törzsátmérője utólag teljes mértékben nem állapítható meg, akkor a rendelkezésre álló adatokból a vélelmezhető vagy kikövetkeztethető számú fákat egyenként 30 cm törzsátmérővel kell vélelmezni a fapótlási eljárásban.

(2) A kivágásra került fa visszapótlásra telepítendő fák számának meghatározásához engedély nélküli kivágás esetén a kivágott össztörzsátmérő 100%-át kell alapul venni. A 100%-os pótlási kötelezettség: kivágott fatörzs vagy fatörzsek átmérője cm-ben, osztva 6-tal. Ha az eredmény nem egész szám, akkor a kerekítés szabályait kell alkalmazni.

(3) A közterületen lévő fa jelentős mértékű csonkítása esetén a következő vegetációs időszak augusztus-szeptember hónapjában kell a városi főkertész javaslata alapján megállapítani a pótlás mértékét. Ennek megállapításánál összességében kell mérlegelni a jelentős mértékben csonkított fa beavatkozás alapján kialakult biológiai és településképi értékét, a fa öngyógyulása alapján elért és elérhető biológiai és településképi értékét. Amennyiben a fa nem pusztul el, akkor a fakivágás esetére előírt pótlási mértéknél arányosan alacsonyabb pótlási mértéket kell előírni.

(4) Amennyiben a fakivágással érintett helyrajzi számon történő pótlásra nincs, vagy csak részben van lehetőség, a pótlási kötelezettség részben vagy egészben pénzben kell megváltani és a közigazgatási határozat kézbesítésétől számított harminc napon belül kell befizetni a Mohács Város Önkormányzat számlájára. A pénzbeli megváltás összegét e rendelet 2. melléklete határozza meg.

(5) A kivágott fa csak a városi főkertész által javasolt fajtával, vagy fajtákkal és csak a meghatározott darabszámban pótolható, betartva a 10. § (3) pont szerinti, ültetésre vonatkozó előírásokat. Az engedély nélkül kivágott fa esetében a jegyző közigazgatási bírságot szab ki.

(6) Ha a fa a pótlásától számított harmadik vegetációs időszak kezdetén - vagy az azt megelőző években - nem hajt ki, a pótlás eredménytelennek tekintendő.

(7) Eredménytelen pótlás esetén a fakivágásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ideértve az újabb pótlási kötelezést is.

Fás szárú növények gallyazása

8. § (1) Az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles gondoskodni az ingatlanról a közterületre átnyúló, kilógó, illetve az ingatlan előtti közterületen lévő fáknak és más növényeknek a gyalogos közlekedést akadályozó ágainak levágásáról, illetve a 3. § (13) bekezdésben meghatározott gallyazási munkákat elvégezni.

(2) Ha a tulajdonos vagy a használó az ingatlana előtt, a közterületen álló fát az (1) pontban leírtaktól eltérően, a megengedettnél nagyobb mértékben gallyazza le, az csonkolásnak minősül és hatósági eljárás lefolytatását vonja maga után.

Fák, cserjék ültetésének szabályai

9. § Beépítésre szánt területen, beépítésre nem szánt területen, közút és vasút területén történő ültetéskor az Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 16/2020 (V.18.) önkormányzati rendeletének 15. § (3) bekezdése az irányadó.

A közterületi ingatlanon történő fák, cserjék ültetésének szabályai

10. § (1) Közterületen fás szárú növényt, vagy cserjét ültetni, elhelyezni csak a jegyző hozzájárulásával lehet. Az erre vonatkozó szándékot a Polgármesteri Hivatalban kell bejelenteni. Az ültetésre a városi főkertész tesz javaslatot.

(2) Közterületi ingatlanon nem telepíthetőek gyümölcsfák, pikkelylevelű oszlopos örökzöldek (tuja, hamisciprus, boróka, leyland ciprus fajok), és inváziós fajú fás szárú növények.

(3) A fák ültetésének előírásai:

a) az ültetőgödör mérete minimum 1 m3 legyen

b) az ültetőgödörben minimum 50%-os talajcserét kell végezni, a fagödörbe komposzttal kevert termőföldet kell ültetés előtt betölteni.

c) konténeres fa ültetése esetén a csomagolóanyagot el kell távolítani, földlabdás fa esetén a dróthálót a gyökérnyaknál el kell csípni, de a hálót és a szövetet is a földlabdán kell hagyni.

d) a fa mellé legalább 1 db karót kell kihelyezni, a fát kötözéssel a karóhoz kell rögzíteni úgy, hogy a növény ne sérüljön. A rögzítés a fa növekedését nem akadályozhatja

e) az elültetett fát minimum 40 l öntözővízzel szükséges beiszapolni

f) A díszfák és díszcserjék ültetésének szakmai ajánlásait a Magyar Szabványügyi Testület által kiadott MSZ 12172. sz. szabvány tartalmazza.

(4) A (2) pont szerint nem engedélyezett vagy hozzájárulás nélkül ültetett növény, cserje eltávolítását, a városi főkertész javaslatára, a jegyző elrendelheti.

(5) A közterületen lévő közlekedést akadályozó, vagy veszélyeztető fa, sövény és cserje ritkítását, kivágását a jegyző elrendelheti.

(6) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendeletet kell alkalmazni.

Hatósági ellenőrzés

11. § (1) Azon természetes személyeket, jogi személyeket és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteket, akik az e rendeletben foglaltakat nem tartják be, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott szankcióval sújthatók.

(2) E rendelet alapján lefolytatott eljárásoknál az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016 évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.

2. melléklet a 32/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelethez

A fapótlás pénzbeli megváltásának díja: 50.000.-Ft/fa

3. melléklet a 32/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelethez

Az intenzíven terjedő fa- és cserjefajok jegyzéke

Magyar név

Tudományos név

1

amerikai (vörös) kőris

Fraxinus pennsylvanica

2

arany ribiszke

Ribes aureum

3

bálványfa

Ailanthus altissima

4

ezüst juhar

Acer saccharinum

5

fehér akác

Robinia pseudoacacia

6

gyalogakác

Amorpha fruticosa

7

kései meggy

Padus serotina

8

keskenylevelű ezüstfa

Elaeagnus angustifolia

9

közönséges orgona

Syringa vulgaris

10

közönséges ördögcérna

Lycium barbarum

11

közönséges vadszőlő

Parthenocissus inserta

12

lepényfa

Gleditsia triacanthos

13

nyugati ostorfa

Celtis occidentalis

14

parti szőlő

Vitis riparia

15

torzsás ecetfa

Rhus typhina

16

zöld juhar

Acer negundo

17

császárfa

Paulownia tomentosa