Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021 (I.11.) önkormányzati rendeletének indokolása

az intézményi gyermekétkeztetés térítési díjairól és az annak alapjául szolgáló nyersanyagnormáról

Hatályos: 2021. 01. 11
az intézményi gyermekétkeztetés térítési díjairól és az annak alapjául szolgáló nyersanyagnormáról
Általános indokolás
A rendelet tárgya nem tartozik a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes jogszabályok módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott azon esetek közé, melyeknél a katasztrófavédelmi törvény a polgármester feladat és hatáskörét korlátozná.
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 29/A. §-ában foglaltak értelmében természetbeni ellátásként a gyermek életkorának megfelelő gyermekétkeztetést kell biztosítani az arra jogosult kérelmére. A Gyvt. 146. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés értelmében az intézményi gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.
A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege. A gyermekétkeztetés személyi térítési díját az intézményvezető a napi összeg általános forgalmi adóval növelt összegének és az igénybe vett étkezések számának, valamint a Gyvt. 21/B. §-ában megjelölt normatív kedvezmények (ingyenes és kedvezményes étkezés) figyelembevételével állapítja meg.
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 85. § (1) bekezdés értelmében az étkeztetés nem mentes az ÁFA alól. Az étkeztetés esetén az általános forgalmi adó mértékét (az adóalap 27%-a) a 2007. évi CXXVII. törvény 82. § (1) bekezdése állapítja meg. Az intézményi és a személyi térítési díjat az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól szóló 2008. évi III. törvénynek megfelelő módon kerekítve kell megállapítani.
A fentiek alapján alkotta meg Mohács Város Önkormányzata az élelmezési nyersanyagnormákról szóló 45/2000. (XII.31.) Ör. számú rendeletet, valamint a Gyvt.-ben meghatározott – fentebb ismertetett normatív kedvezményeken felül további kedvezményeket állapított meg a gyermekvédelem rendszerétől szóló 14/2000. (IV.28.) ör. számú rendelete 10/A. §-ába foglalt rendelkezések elfogadásával.
A táplálkozással összefüggő betegségek (lisztérzékenység, laktóz-intolerancia, egyéb táplálékallergia) sajnos egyre több gyermeket érintenek. A speciális étkezési igényű személyek étkeztetéséről való gondoskodás az önkormányzat számára jogszabályi kötelezettség (a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet),
2020. december 31. napjáig a Pándy Kálmán Otthonból került beszerzésre a különleges étkezési igényű gyermekek részére a szükséges ebéd, tekintettel arra, hogy az önkormányzat főzőkonyháján (Közétkeztetési Ellátó Szervezet- KESZ) sem a személyi (főállású dietetikus, diétás szakács stb.), sem a tárgyi feltételek nem álltak rendelkezésre a speciális igényű ételek előállításához. Ezen felül nehézséget jelentett, hogy a Pándy Kálmán Otthon diétás étkezésének díjszabását nem volt lehetősége az önkormányzatnak befolyásolni. A jogszabály egész napos étkeztetésről való gondoskodást ír elő (a Pándy Kálmán Otthon konyhája nem tudta vállalni a kisétkezéseket, vagyis az önkormányzat 2020. december 31.-ig ebben a tekintetben nem felelt meg ennek a jogszabályi kötelemnek).
2020. január 4.-től valamennyi típusú diétás étkezést Mohács Város Önkormányzata korszerűsített és felújított Tomori utcai intézménye tudja biztosítani, amit az intézmény szakképzett személyzettel és jól felszerelt, külön erre a célra kialakított helyiségben valósít meg. y. Tekintettel azonban arra, hogy eddig diétás étkezés vonatkozásában térítési díj megállapítását – a Pándy Kálmán Otthontól vásárolt ebéd kivételével - nem tartalmazta az önkormányzat rendelete, azt az intézmény Pénzügyi Osztály által felülvizsgált kalkulációja alapján javasolt és indokolt rendeletben megállapítani.
Tekintettel arra, hogy az önkormányzat tárgyban megalkotott rendelete meghaladott, egyszerűbbnek látszik a régi rendelet módosítása helyett egy új rendelet megalkotása, amely – a térítési díjak mértékének meghatározása vonatkozásában – figyelembe veszi egyfelől a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020.(XII.18.) Korm. rendelet azon rendelkezését, miszerint a helyi önkormányzat által nyújtott szolgáltatásért megállapított díj mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon díjnak a Korm. rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos és alkalmazandó mértéke; azaz, a jelen előterjesztés mellékleteként bemutatott rendelet tervezet az eddig alkalmazott térítési díjak emelésére nem tartalmaz javaslatot. Másfelől ugyanakkor– új elemekként - a mellékletben foglaltak szerint javasolt megállapítani a diétás gyermekétkeztetés intézményi térítési díjait, illetve az annak alapjául szolgáló nyersanyagköltséget.
Mindezek alapján a rendelettel történő polgármesteri döntés az Mötv. 9. §-ában meghatározott jóhiszemű és megfelelő joggyakorlás elvével összhangban áll, a veszélyhelyzethez mérten is szükséges és arányos, nem haladja meg a veszélyhelyzetre való indokolt reagálóképesség feltételét biztosító mértéket. A döntés a gyermekélelmezés térítési díjai vonatkozásában magasabb szintű jogszabályoknak való megfelelést illetve a jogszerű működést szolgálja.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelkezés a rendelet személyi hatályát, valamint a megalkotásának alapjául szolgáló jogszabályi felhatalmazást tartalmazza.
A 2. §-hoz
A gyermekétkeztetés intézményi/ illetve személyi térítési díjának megállapítására vonatkozó eljárásrendet tartalmazza.
A 3. §-hoz
A Gyvt. szerinti normatív, illetve Mohács Város Önkormányzata rendelkezése szerinti méltányossági kedvezmények körét, a megállapításának alapjául szolgáló eljárást, a jogosultság megállapításának alapjául szolgáló bizonyítékok körét, valamint a kedvezmények elszámolására vonatkozó eljárásrendet szabályozza.
A 4. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről, és azzal egyidejűleg a korábbi önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.