Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 03

Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.03.
a 2022. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
Mohács Város Képviselő-testülete az 1/2022.(II.16.) ör. számú rendelettel alkotta meg Mohács Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetését. A költségvetés bevételi főösszege 12.261.788 eFt, kiadási főösszege 12.261.788 eFt volt. Pénzügyi tervünket a júniusi testületi ülésre benyújtott I. költségvetés módosítás során – jellemzően a pénzmaradványokkal és az állami támogatásokkal –, majd a szeptemberi ülésen a II., majd novemberben a III. és 2022. áprilisában a IV. pótköltségvetés során aktualizáltuk.
A bevételi és kiadási oldalak közötti egyensúlyt 2.137.885 eFt finanszírozási művelet előirányzásával – melyből 0 eFt volt a hitel előirányzata – biztosítottuk. A költségvetésben kalkulált hitelfelvétel nem volt. Az évet hitelállomány nélkül zártuk.
Az eredményes vagyongazdálkodási tevékenységnek, és a fejlesztési források átcsoportosításának köszönhetően fejlesztési célú hitelfelvételre sem került sor. A működési feladatok finanszírozására 3.313.829 eFt, a fejlesztésekre 1.928.814 eFt értékben lett igénybe véve a pénzmaradvány, mely összegek az adott feladatokkal terhelten kerültek átvezetésre a 2021. évi maradványból.
Az év közbeni költségvetés módosításokat több tényező indokolta, így
a pénzmaradványok felosztása,
a központosított támogatások beépítése,
a saját források változása,
az alapszerűen megtervezett pénzeszközök feladatra bontása,
elnyert és elutasított pályázatok előirányzatának aktualizálása,
új fejlesztési célok jelentkezése,
év közbeni feladat átszervezések,
energiaárak emelkedése miatti átcsoportosítások.
Az önkormányzati feladatellátás általános értékelése
Az önkormányzati törvény által megszabott kötelező helyi feladatokat Mohács Város Önkormányzata 2022-ben saját forrásainak jelentős átcsoportosítása révén tudta ellátni. A város területén az alapellátás minden feladata megfelelően működött, a kiegyensúlyozott működéshez szükséges intézményi igények kielégítésre kerültek.
A korábban törvényi rendelkezések alapján végrehajtott átszervezések okán Mohács önkormányzata közvetlen fenntartásában immár nincs közoktatási, vagy köznevelési intézmény. A társulási formában ellátott feladatokkal kapcsolatban jelentkező állami források a városon keresztül kerülnek leigénylésre, kiegészítésre és átadásra. Így kerül finanszírozásra a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás és a Mohács-Bár-Homorúd-Sátorhely-Székelyszabar Köznevelési Intézményfenntartó Társulás is.
A 2022. évről is elmondható, hogy az intézmények működési költségeire nem nyújtott fedezetet az állami finanszírozás és az intézményi saját bevétel. A működés hiányzó eszközeit önkormányzati finanszírozással pótoltuk, illetve az intézmények fejlesztése a központi pályázati lehetőségeken túlmenően önkormányzati forrásokat is igényelt. A város fenntartásában lévő költségvetési szervek működtetése során komoly feladatot jelent az intézmények személyi jellegű-, illetve dologi kiadásainak biztosítása.
Az év során feladat-ellátásunk minden területén szembesülnünk kellet a drasztikusan megemelkedett energiaárakkal. A hosszú távú és kiegyensúlyozott üzemeltethetőség érdekében minden létező eszközzel a feladat megoldására törekedtünk.
Ennek keretében azonnali költségcsökkentő intézkedések lettek meghozva mind magánál az Önkormányzatnál, mind annak intézményeinél, mind a Városgazdálkodás által működtetett létesítményekben. A város üzemeltetés minden területén sokat tettek kollégáink a közszolgáltatások színvonalának megőrzéséért, a város lakói pedig együttműködve és megértően fogadták a takarékossági intézkedések esetleges kellemetlenségeit.
Komoly energiákat fordítottunk plusz források megszerzésére. Ennek keretében sikerült 418 millió forint energiaár-támogatást elnyernünk a város kötelező feladataira és további 6,3 mFt-ot kifejezetten az uszoda energiaár támogatására a Honvédelmi Minisztériumtól.
Kidolgozásra került egy napelem-telepítési program, mely az ilyen rendszerekkel még nem rendelkező intézmények áramigényének előállítása révén – legalább részben – függetlenítene minket a drasztikus áremelkedésektől. A projekt megvalósítására a beszerzési eljárások lebonyolítását követően 2023-ban kerül sor.
Az intézményfinanszírozás egész évben kiegyensúlyozott volt. Likviditásunk folyamatos biztosítása érdekében 300 mFt-os folyószámla-hitelkeretet tartottunk fenn a számlavezetőnknél, mely az év során csak rövid ideig és minimális mértékben lett igénybe véve.
A Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás keretében láttuk el a bentlakásos szociális otthoni-, belső ellenőrzési-, a családsegítő és gyermekjóléti feladatokat, míg az óvodák, a városi bölcsőde és a családi bölcsőde a Köznevelési Társulás fenntartásában állnak.
Bevételi források, és azok teljesülése
Bevételeink fedezetet nyújtottak kiadási kötelezettségeink teljesítésére. Tárgyévi bevételeinket 11.607.008 eFt-ra, a módosított előirányzathoz viszonyítva mintegy 86%-ra, míg kiadási tervünket 56%-ra teljesítettük.
A módosított költségvetés 54 %-át tette ki a fejlesztések előirányzata, így a működés 46 %-ot képviselt. Ameddig a tárgyévi működési bevételek 98% mértékben realizálódtak, addig a fejlesztési bevételeknek 78%-a valósult meg. Ez utóbbi teljesülés nagyban függ az önkormányzatunknak átutalt pályázati támogatásoktól.
A helyi adók teljesítésének indexe az eredeti előíráshoz viszonyítva 128% volt, ami ezen a címen összegszerűen 2022-ben 1.763.877 (2021: 2 mrdFt, 2020: 1,3 mrdFt, 2019: 1.3 mrdFt, 2018: 1,2 mrdFt, 2017: 1,06 mrdFt) bevétel realizálását jelentette. A 2021. évi jelentős kiugrás a PEM Zrt. évek alatt felhalmozott adó és pótléktartozásának realizálásából adódott.
Az eredetileg tervezett 2022. évi normatív állami hozzájárulást 135 %-ban vettük igénybe. A 2022. évi normatív alapon juttatott állami forrásokkal való elszámolás keretében önkormányzatunk 1.486.396 Ft többlettámogatásra jogosult.
Összegezve megállapítható, hogy a működési célú bevételek a tervnek megfelelően alakultak, a fejlesztési bevételek a pályázatok és a beruházások által meghatározottan teljesültek.
Kiadások alakulása
Teljesített tárgyévi kiadásaink összege 11.446.961 eFt, mely a módosított tervhez képest a tavalyival egyezően 56% (2020: 54%, 2019: 43%). Az összes kiadásból a működési kiadások 42%-ot képviselnek, melyek teljesülési szintje a módosított tervhez képest 54%.
A fejlesztési kiadások a teljes városi költségvetésből 58%-ot tettek ki, s a módosított tervhez viszonyítva – 6,7 mrd Ft összegben – 58 %-ra teljesültek, ami a fejlesztési feladatok ciklikusságából, pályázatok által meghatározottságából fakad. Mohácson 2022-ben is jelentős beruházások lettek előkészítve. Az intézmény-felújítási programot teljes egészében terv szerint teljesítettük. A tervezett fejlesztési feladatainkat részben megvalósítottuk.
Fontos kiemelni, hogy szinte teljes egészében a fejlesztési költségvetés részét képezi a város fejlesztési tartalékát jelentő befektetési portfolió kezelése is. Azaz a megtakarításaink között szereplő betétek, értékpapírok (pl.: Magyar Államkötvények) vétele, lekötése a kiadási oldalon, míg ezek lejárata és eladása a bevételi oldalon megjelenik. 2022-ben megtakarításaink jelentős része 1 hét és 3 hónap közötti időszakra lekötött bankbetétben volt. Minden egyes lekötés kiadásként, minden lejárat bevételként jelenik meg. Ezen finanszírozási műveletek 34.653.656 eFt kiadással, és 34.875.803 eFt bevétellel szerepelnek a költségvetés teljesülésében. Ilyenformán a költségvetési főösszegünk bevétel tekintetében 51,7 mrd Ft, míg kiadási összegünk 46,1 mrd Ft. Ez az adat a tavalyival nem összevethető, illetve nem ad reális képet a költségvetési folyamatokról. Így inkább a finanszírozási műveletek nélküli tárgyévi tételeket érdemes elemzés tekintetében górcső alá venni.
Az Önkormányzat által a 2022. évben elszámolt értékcsökkenések összege 841.532 eFt. Az eszközök beszerzésére, felújítására fordított tényleges kiadások összege áfával 5.486.433 eFt.
Az önkormányzat tárgyi eszközeinek (ingatlanok, gépek berendezések és vagyonkezelésbe adott eszközök) használhatósági foka: 75,8% (2021: 76,71%), elhasználódási foka (te. halmozott, összes értékcsökkenése/te. összes bruttó értéke) 24,2%.
Betéti, értékpapír és hitelműveletek alakulása
A költségvetés jóváhagyásakor, és a módosítások során pénzmaradvány bevonásával és értékpapír értékesítés betervezésével tudtuk biztosítani a költségvetés egyensúlyát. Az év során a fejlesztési tartalék felhasználása nélkül is folyamatosan fenn tudtuk tartani likviditásunkat.
Szabad pénzeszközeinket államkötvényekben és bankbetétekben hozamoltattuk. Az év során pénzügyi műveletekből 286.505 eFt eredményt értünk el, ami messze meghaladja az előző évi mértéket. Kamatbevétel 2.758 eFt, deviza árfolyamnyereség 133.526 eFt, betéti kamat 125.415 eFt, míg értékpapírkamat 24.806 eFt mértékben keletkezett tavaly.
Fejlesztési tartalékunk 2021.12.31-én 1.948 mFt volt, amely 2022.12.31-én 2.803 mFt értékkel zárt.
Megtakarításainkat a számlavezető Raiffeisen Bank Zrt.-nél és a TakarékBank Zrt-nél nyilvántartott számláinkon hozamoltatjuk. A befektetési döntések meghozatalánál elsődleges szempont a tőkegarancia, a lehető legalacsonyabb kockázat mellett kapható minél magasabb hozamok elérése, valamint a fejlesztések által determinált likviditás fenntartása is kiemelt szereppel bír. Önkormányzatunk 2022-ben meglévő 457.931 eFt-nyi céges részesedései után osztalékbevételre nem tett szert. Mohács város önkormányzata nem rendelkezik önkormányzati kötvénykibocsátásból, vagy hitelfelvételből eredő kötelezettséggel.
A maradvány elszámolása
Az Önkormányzatnak 2022-ben 5.624.837 eFt maradványa keletkezett. Ezen összeg túlnyomó többségében az EU-s pályázatok kapcsán elnyert és önkormányzatunknak átutalt összegekből, kisebb arányban az intézmények év végi pénzmaradványából áll. Összességében, önkormányzati szinten a képződött maradványt a fennálló intézményi kötelezettségek és városunk fejlesztési programjának megvalósításához rendelt források teljes egészében lefedik, így szabad, újabb feladattal terhelhető maradvány nincs.
Önkormányzatunk 2005. január 1-től a Raiffeisen Bank Zrt-t bízta meg bankszámláinak vezetésével. A likviditás szempontjából kritikus időszakokat a folyószámlahitel eszközével kezelni tudtuk.
A vagyon alakulása
2022-ben is elsődleges volt az a korábban megfogalmazott elv, hogy a vagyonértékesítésből származó bevételeket kizárólag a vagyon gyarapítására lehet fordítani. Önkormányzatunk vagyonmérlegének főösszege az elmúlt évek során az alábbi képet mutatja.
A táblázat adatait elemezve látszik, hogy 12% mértékben 2022-ben is tovább gyarapodott városunk vagyona. A vagyonmérlegünkben lévő pénzállomány fokozatosan beruházások, megújuló ingatlanok, új építésű létesítmények és energiaracionalizálási programok formájában öltött testet.