Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőre történő áthárításáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.01.
az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőre történő áthárításáról
Általános indokolás
A rendeletalkotás célja, hogy rendezze az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok bérlői és használói által igénybe vett víz- és csatornaközmű-szolgáltatás díjának viselését és azt a ténylegesen felhasználóra terhelje, ezáltal mentesítse annak viselése alól az önkormányzat költségvetését.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát az Önkormányzat tulajdonában álló valamennyi lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségre kiterjeszti. Kivételként fogalmazza meg a tervezet a főszabály alól azokat a bérleményeket, amelyekben önálló vízmérő vagy mellékvízmérő van felszerelve, így a bérleményben a vízfogyasztás közvetlenül mérhető és a bérlő a közüzemi szolgáltatóval közvetlenül megkötötte a közszolgáltatásra vonatkozó szerződést.
A 2. §-hoz
Azon ingatlanokra vonatkozóan, melyek 100%-os önkormányzati tulajdonban állnak, részletesen meghatározza a víz- és csatornadíj elszámolására, elosztására vonatkozó szabályokat. Meghatározza a bázisévet, melynek tényadata alapján történik az elszámolás. Mivel a naptári év utolsó hónapjára vonatkozó közüzemi számlát az Önkormányzat csak a következő tárgyév elején (január-február hónapban) kapja meg, a díjmegosztás leghamarabb április hónaptól jelenhet meg a lakbér és bérleti díj számlákon. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bázisévben január 1-jétől december 31-ig történt fogyasztás díját a bérlő havi átalány formájában a következő év áprilisától 1 naptári éven át fizeti majd.
A bázisévben mért fogyasztásból a javaslat levonni írja elő azokat a tételeket, melyek keletkezése a bérlőnek nem felróható (csőtörésből adódó többletfogyasztás, stb.).
Az önkormányzati tulajdonú lakóépületeknél a társasházaknál szokásos területalapú díjmegállapítás bevezetését javasoljuk. A díj ilyen formában történő megosztása átlátható, a bérbeadáskor is kalkulálható, hiszen a bérlemény alapterülete nem változó adat. Az évközbeni bérlőcsere nem okoz zavart a számlázásban.
A 3. §-hoz
A díjmegtérítés módját önkormányzati tulajdonú lakóépületek és társasházak esetében külön kell szabályozni. Társasházak esetében a társasház vízmérőjén mért fogyasztás megfizetésére a társasház maga köteles, ő közvetlenül áll szerződésben a közüzemi szolgáltatóval, a költség a társasháznál jelentkezik, nem az önkormányzatnál.
A mellékvízmérővel nem felszerelt társasházi bérlakások esetében a továbbszámlázandó tétel az adott társasház közgyűlése által meghatározott vízórás és nem vízórás közös költség összege közötti különbözet, melyet a társasházak szintén négyzetméter alapon határoznak meg.
A 4. §-hoz
A nem lakás céljára szolgáló helyiség bérlője által fizetendő víz- és csatornadíj mértéke került szabályozásra.
Az 5. §-hoz
Meghatározza a bérlők által fizetendő víz- és csatornadíj számlázási rendjét. A díjat a bérlőkkel szemben az Önkormányzat a mindenkori lakbér és bérleti díj számlában érvényesíti, melyben külön tételként kerül feltüntetésre.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
Elsődleges cél annak rögzítése, hogy valamennyi önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan önálló vízmérővel, illetve mellékvízmérővel legyen felszerelt, így a fogyasztás esetleges mérséklése, racionalizálása, valamint a fogasztáshoz kapcsolódó teljes költség viselése az adott bérlőt terhelje. Amennyiben a bérlemény önálló mellékvízmérővel van felszerelve a közszolgáltatási szerződést az érintett bérlővel kötheti meg a szolgáltató, így értelemszerűen az önkormányzati adminisztráció jelentős mértékben csökken, illetve az Önkormányzat költségvetését is ez a megoldás kíméli a legmeghatározóbb mértékben.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz és rendelkezik a rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a jelenleg hatályos, a közműves vízellátásról, valamint az önkormányzati bérlakások bérlőinek víz- és csatornadíj fizetési kötelezettségeiről szóló 19/1996. (VI.24.) ör. hatályon kívül helyezéséről.