Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2024. évi költségvetésről

Hatályos: 2024. 02. 17

Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.17.
a 2024. évi költségvetésről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. §-ában rögzített, valamint az Áht. végrehajtására kiadott 368/2011. (XII.31.) Korm. rendeletben (Ávr.) foglaltakra tekintettel elkészítettük és mellékelten előterjesztjük Mohács Város Önkormányzata 2024. évi költségvetésének tervezetét.
2023. július 13-án kihirdetésre került a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény. A jogszabályokban leírtak alapján jellemzően ismertek az önkormányzatok működésének idei keretszámai, pénzügyi feltételei. Ezek figyelembe-vételével városunk 2024. évi büdzséjét az ország költségvetése, a makrogazdasági prognózisok, az előző évi teljesülési adatok, az önkormányzat korábbi döntései, és a jelenleg rendelkezésünkre álló információk ismeretében állítottuk össze.
Makrogazdasági prognózisok
A költségvetésünkre is hatással bíró külső gazdasági környezet rendkívül változékony. A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett információk alapján a 2023. évi infláció 17,6% (egy évvel korábban: 14,15%) volt, míg a 2024-es előrejelzés a kormányzati tájékoztatás szerint 5,2% körül várható.
Hagyományosan az előző évi teljesülési adatokat és az inflációs előrejelzéseket figyelembe véve szokta kialakítani az önkormányzat a következő évi adó- és egyéb díjtételeinek módosítását, mely adatok hatást gyakorolnak egy sor egyéb előirányzatra is. Ezzel szembe menve a lakosság teherviselő képességét figyelembe véve – ugyanakkor szem előtt tartva kötelességünket az önkormányzat fenntartható és biztonságos gazdálkodásának megőrzése tekintetében – a novemberi képviselő-testületi ülésen jóváhagyott emelések differenciáltan 0-15 % mértékben lettek meghatározva.
Átszervezések
2023-ban az Önkormányzati feladat-ellátási rendszert érintő átalakulás az ügyeleti rendszer átszervezése volt.
A Polgármesteri Hivatal által koordinált Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás életében nem várható jelentős változás. Mohács városa számára lényeges, hogy a két szociális otthonunk és a Családsegítő Szolgálat fenntartása is ezen társulás keretei között történik már hosszú ideje. Így a bérek és közüzemi díjak emelkedésének hatásai e társuláson keresztül, közvetetten gyakorolnak hatást az Önkormányzat pénzügyi tervére. A Társulást alkotó önkormányzatok száma változatlanul 27.
Szorosan kapcsolódik az önkormányzati feladat-ellátáshoz a Mohács-Bár-Homorúd-Sátorhely-Székelyszabar Köznevelési Intézményfenntartó Társulás is, hiszen e szervezet tartja fenn a város óvodáit, bölcsődéjét és családi bölcsődéjét.
Minden évben ki kell emelni, hogy a társulásokkal (Többcélú, Köznevelési) kapcsolatos állami támogatásokat és a normatívákat a gesztor önkormányzatnak – jelen esetben Mohácsnak – kell leigényelnie, majd elszámolnia. Az önkormányzatnak az ilyen módon megkapott forrásokat kell átadnia a társulásoknak. Ennek következtében Mohács önkormányzatának költségvetésében jelentős összegben (MTKT 1.435 mFt, MTÓK 721 mFt) jelennek meg átfutó tételként más fenntartót illető normatívák is.
Állami finanszírozási rendszer
A központi költségvetés feladatalapú finanszírozási rendszeren keresztül juttat forrásokat a helyi önkormányzatoknak. E tekintetben jellemzően egyedi mutatószámok alapján kerülnek a támogatások meghatározásra. Ilyen mutató pl. az óvodapedagógusok elismert létszáma, a nyitva-tartás óraszáma, az időskorúak nappali ellátásának engedélyezett férőhelye, stb.
A központi költségvetést áttekintve kiderül, hogy a településeknek juttatott fajlagos normatívák és feladatfinanszírozási mutatók alapvetően változatlanok. A városunknak juttatott szolidaritási hozzájárulással csökkentett összes támogatás 2.634 mFt, mely összeg 669 millió forinttal több, mint 2023-ban, azaz 34%-kal növekedett. Ki kell emelni, hogy a normatívák igénylésekor, mint már említésre került, közvetlen jelentősége nincs a lakosságszám adatunknak, de áttételesen, a város által beszedett helyi iparűzési adóból számolt ún. adóerőképességre befolyással bír. 2024-ben 18.202 fő lakos vehető figyelembe (tavaly 18.359 fő, amely 157 fővel kevesebb az egy évvel korábbinál).
A Mohács közigazgatási területén működő vállalkozásoknak köszönhetően helyi iparűzési adó bevételünk emelkedik. Az emelkedő adóbevétel a csökkenő lakosságszámmal párosulva egyre magasabb egy főre jutó adóerő-képességet eredményez. Ennek vizsgálatából kiderül, hogy míg 2021-re 37.073 Ft, 2022-re 42.208 Ft, 2023-ban 52.886 Ft, 2024-ben pedig 55.608 Ft adóerő-képességet kell figyelembe vennünk. Azaz a mutató idén 5%-os (tavaly 25%) növekedést mutat.
A közel negyven jogcímen érkező bevételeket az önkormányzat adóerő-képességének figyelembe-vételével számított levonás terheli. 2024-ben a normatíva elvonás 339.872 eFt lesz, szemben a tavalyi 302.422 eFt-tal. Tehát ez a tétel idén 37 millió forinttal többet von le a támogatásainkból.
Összegezve: a normatíváink látványos ütemben emelkednek, és az emelkedésből kisebb arányban vonnak el, mint tavaly. Az eredményként juttatott normatíva növekmény jelentős, 668 millió forint.
2. Mohács adóerőképességének alakulása
Az állami támogatások összegének értékelésekor, elemzésekor mindig fontos kiemelni, hogy ezen források tágabb értelemben illetik az Önkormányzatot. Egyrészt ebből finanszírozódik az önkormányzati feladat-ellátás, az intézményeink (Könyvtár, Múzeum, Konyha, Hivatal), de ebből a forrásból juttatunk az MTKT fenntartásában lévő intézményeinknek ugyanúgy, mint a MTÓK társulásban fenntartott óvodáinknak, bölcsődénknek.
Főbb költségvetési tételeink és azok alakulása, tervezésének menete
Bevételek
1. Saját bevételek
A költségvetési szervek saját bevételeit, a teljesítőképesség, az ágazati jogszabályok és a 2023. évi teljesülési adatok figyelembe-vételével terveztük meg. Saját bevételeink tervezett mértéke 789 mFt (12 % emelkedés). Önmagában ezen adat elemzése félrevezető lehet, mert bevételként jelentkezik az Önkormányzat által beszerzett energia egyéb szervezeteknek, városi cégeknek történő tovább-értékesítési ellenértéke is.
1. Helyi adók
Az Önkormányzat bevételeinek jelentős részét képező helyi adók tavalyi teljesüléséről az adóbeszámoló keretében adtunk részletes tájékoztatást. Az önkormányzat idei pénzügyi tervébe az előzőek figyelembe-vételével számított adatokat építettük be 1.767 mFt adóbevétel előirányzásával, a jelen gazdasági helyzetet figyelembe véve óvatos tervezéssel, a 2023 évi szintet 17,8% mértékben meghaladva.
1. Állami támogatások
Pénzügyi tervünk egyik meghatározó eleme a kötelező feladataink ellátásához rendelt központi források mértéke. Ez a 2024. évi pénzügyi tervben 2.633.711 (2023: 1.966 mFt, 2022: 1.915 mFt, 2021: 1.788 mFt). A tavaly juttatott állami forrásokhoz képest a növekmény a fent leírtak eredményeként 668 mFt.
Alapvetően a fentebb felsorolt források (1+2+3), az átvett pénzeszközökkel kiegészülve biztosítják a város működéséhez szükséges fedezetet. Ezt év közben kiegészíthetik az elnyert pályázatok összegei és a feladatmutatók alapján generált normatíva pótigények. A bevételek forrásonkénti megoszlásáról (állami támogatás, helyi adók, saját bevételek) a költségvetés 3-4-5. számú mérlegmellékletei nyújtanak részletes felvilágosítást.
Kiadások
1. Bérek
Mint ismeretes, 2023. december 1-jétől a garantált bérminimum és a minimálbér összege 10, 15%-kal emelkedett.
Ez, a tavalyi 20% mértékű emelést követően még inkább szükségessé teszi a korábbi években létrehozott differenciált bérkompenzációs rendszer fenntartását. Vannak olyan területek pl; köznevelés, vagy a szociális ellátó rendszer, ahol a munkatársak bérét, juttatásait az ágazati törvények az elmúlt években jelentősen megemelték. Ugyanakkor az adott területeken és másutt is maradtak a bérrendezésből „kimaradt”, tapasztalt, sok éve az adott intézményekben dolgozó munkatársak. Az ő besorolási bérük a garantált bérek szintjére redukálódott. Ezen helyzetet törekszik orvosolni a város által fenntartott rendszer, mely jelen előterjesztés szerint a 2024. költségvetési év tekintetében 18%-nyi bértömeg növekményt biztosít az intézmények részére.
A 2024. évi költségvetésben a tavalyival megegyező mértékben számoltunk a cafeteria rendszer működtetésével, azaz dolgozónként bruttó 200.000 Ft juttatás került megtervezésre.
Minden évben fontos megemlíteni, hogy béremelés nélkül is változnak a pénzügyi terv egyes bérelemei, hiszen a korábban meghozott nyugdíjazási döntések járulékos fedezetét, a minimál- és garantált béreket és a soros előlépők növekményét biztosítani szükséges. A bérelőirányzatok tervezése a korábbi évekhez hasonlóan az alapadatokból indult ki (zéró bázissal készült), így biztosítható, hogy az előirányzat-tervezet a lehető legjobban megközelítse a valós igényeket.
A konkrét számokból az látszik, hogy az Önkormányzat bérterhei járulékok nélkül 2024-ben 1.275 millió forint nagyságrendűek. Ez mindösszesen 132 millió forinttal magasabb, mint a tavalyi előirányzat. Fontos megjegyezni, hogy a szociális és köznevelési ágazatban dolgozóknak központi intézkedés nyomán adott emelés az önkormányzati költségvetésben nem bérként, hanem átadott pénzeszközként jelentkezik.
Célunk, hogy az intézményrendszer folyamatos feladatváltozásait szoros létszámgazdálkodással lekövessük. Ennek keretében fenntartjuk a létszámstopot, valamint a Képviselő-testület által már határozatban rögzített utasítást, mely a megüresedett álláshelyek betöltését fenntartói engedélyhez köti.
2. Járulékok
Az elmúlt években több lépcsőben sor került a béreket terhelő munkaadói járulékok mértékének csökkentésére. 2024-ben az előző évivel egyezően 13% mértékű költséggel kell kalkulálnunk. A járulékok együttes tömege összességében 29 millió forinttal haladja meg a tavalyi értéket, hiszen Mohács Önkormányzata vonatkozásában 2024-ben 166 millió forint kiadás fog jelentkezni ezen a címen.
3. Dologi előirányzatok
A működési kiadások másik jelentős területét a dologi előirányzatok képezik, melyeket a tervezés során 2024-ben is közüzemi és szakmai sorokra bontottunk. A dologi kiadások meghatározó részét kitevő közüzemi (áram, gáz, víz, távfűtés, stb.) díjak tervezése kapcsán egy éve az íródott le, hogy ezek tervezése „újkori önkormányzati létünk óta a legnehezebb volt”. A pontos és megalapozott 2024. évi terv elkészítése pedig a „lehetetlen” kategóriába tartozik.
A közüzemi díjakra ható tényezők a teljesség igénye nélkül:
2023.10.01-től közbeszerzés alapján új (csökkenő) gázárak n. 1.260 Ft-ról 263 Ft/m3-re,
2024. 01.01-től közbeszerzés alapján új (csökkenő) áramárak n. 168 Ft-ról 57 Ft/kWh-ra
tavaly sok fogyasztási hely átalánydíjat fizetett, tudjuk, hogy jelentős megtakarítások keletkeztek, de az elszámolásra, visszautalásra még nem került sor,
az intézmények és feladat-ellátási helyek közül soknál valósult meg energetikai beruházás, melyek hatásainak az idei fogyasztásokban és díjakban jelentkeznie kell,
2023. októbere óta nem kaptunk gázszámlát. Azaz a tavalyi pénzügyi tervben maradvány képződik, de ha a szolgáltató „utoléri magát”, akkor idén 15 hónapnyi gázdíj is jelentkezhet.
A 2024. évi közüzemi díjelőirányzat a tavalyi adatok és a felsorolt tényezők figyelembe-vételével került meghatározásra.
A dologi kiadások közüzemi díjakon felüli ún. szakmai előirányzatainak mértékét a szükséges korrekciókat alkalmazva a 2023. éviből kiindulva, alapvetően inflációs automatizmus nélkül terveztük, az intézményi bevételi előirányzatokat is figyelembe véve.
A városunkban működő négy nemzetiségi önkormányzatnak juttatott települési hozzájárulás összegét nemzetiségi önkormányzatonként 1,2 millió forint összeggel terveztük be.
A működési dologi kiadások ÁFÁ-val együtt számolt értéke 1.487 mFt, azaz a tavalyi előirányzat 123%-a.
4. Szociális juttatások
2015-ben több segély és támogatás megítélésére vonatkozó hatáskör és annak kifizetése a Járási Kormányhivatalhoz került. A fennmaradó segélyformákat az önkormányzatnak települési támogatásként lehet megítélnie. A város által segélyezésre jóváhagyott keret forrása kizárólag önkormányzati finanszírozású, azokhoz állami támogatás nem társul. Értve ez alatt a szociális célú tűzifa juttatás fedezetét is, amely szintén évről évre az önkormányzat saját forrásaiból kerül elkülönítésre. Ezzel együtt alapvető célunk, hogy az évek óta megszokott segélyezési formákat továbbra is fenn tudjuk tartani. Ennek megfelelően városunk eredeti költségvetésben tervezett segélykerete, a tavalyi önkormányzati támogatás inflációval növelt mértéke, azaz 75 millió forint.
Szociális rendeletünkhöz igazodva a költségvetés összeállítása során alapvető törekvésünk volt, hogy városunk legrászorultabb polgárai ne szenvedjenek hátrányt, lehetőleg senki se legyen ellátatlan. 2024-ben is törekvésünk a közfoglalkoztatási rendszer üzemeltetése, s általa értékteremtő programokkal (járdaépítéstől a kertészetig) a munkát keresők átmeneti foglalkoztatása.
5. Átadott pénzeszközök
Önkormányzatunk közfeladat ellátási, illetve közszolgáltatási szerződés keretében láttat el egy sor az Mötv. által előírt feladatot. Ilyen a helyi közművelődés, a települési ifjúsági és sportfeladatok, a település üzemeltetési feladatok egy részének, helyi közösségi közlekedés és a szociális bérlakásüzemeltetés. Ezen ágazatok tekintetében a feladat-ellátók a várossal kötött szerződés alapján díjazásra, vagy nonprofit társaságok esetén a veszteség megtérítésére jogosultak. Ezen kompenzációk az önkormányzat költségvetésében az adott feladatoknál megtervezésre kerültek.
Általánosságban elmondható, hogy a munkabérek és egyéb dologi üzemeltetési költségek átlagosan 18%-os emelkedése növelően, míg az energiaárak és energiafelhasználás csökkenése pedig mérséklő módon hat a feladatok ellátásának költségére. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az energiaárak emelését 2023-ban tompította a városunknak megítélt 419 mFt-os kompenzációs támogatás és az uszoda működtetésére juttatott Honvédelmi Minisztériumi támogatás is. Ez utóbbinak remélhetően idén is lesz folytatása.
Továbbra is célunk, hogy a város által fenntartott révátkelőhely működési hiányának finanszírozásához állami segítséget kérjünk és ezzel csökkentsük, vagy kiváltsuk a város saját hozzájárulását, akárcsak a közművelődés tekintetében a programok pályázati forrásból történő megrendezése tekintetében.
A költségvetés kapcsán évről-évre megemlítésre kerül, hogy az óvodáink és a bölcsőde a köznevelési társulásban, míg az Egyesített Szociális Intézmény, a Családsegítő Központ és a Sombereki Szociális Otthon az MTKT fenntartásában működik. Ezen intézmények normatívája és működési hiánya is a város költségvetéséből átadott forrásokkal kelül finanszírozásra.
Ez utóbbi társulási feladatellátási forma miatt a város költségvetési volumenének valós megítéléséhez a köznevelési társulásban, a két szociális intézményben és a családsegítő központban foglalkoztatott mintegy 235 + 99 fő és ezen intézmények költségvetési főösszege is hozzáadandó.
A Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás tagjaival kötött megállapodás alapján a társulásban fenntartott intézmények költségvetéséért a „tulajdonos” önkormányzatoknak kell helyt állnia. Ennek okán az MTKT fenntartásában működő intézményeink 2024 évre prognosztizált 130 mFt (2023: 154) forintos működési hiányát, akárcsak az óvodákat fenntartó MTÓK 74 mFt-os (2023: 214) finanszírozását átadott pénzeszközként kell biztosítanunk.
Önkormányzatunk az egyre nehezedő gazdálkodási környezet ellenére támogatni törekszik a város területén működő kulturális, örökségvédelmi, természetvédelmi és egyéb szervezetek munkáját. Az előterjesztett pénzügyi terv 12 mFt nagyságrendben idén is tartalmazza a civil szervezeti pályázat és eseti támogatások pénzügyi fedezetét. Örvendetes, hogy ezen szervezetek többsége egyéb pályázatokon is jelentős forrásokat nyer el, melyek révén jelentős feladatokat vállalnak magukra.
Felhalmozási célú eszközök
Önkormányzatunk 2024-ben is folytatja városfejlesztési programjának megvalósítását. Az előkészített, és a már beadott, esetleg meg is nyert pályázati programok finanszírozási ütemezése jelentős feladat. A már elnyert pályázati forrásokból vagy állami támogatásból megvalósítandó fejlesztések folyamatosan zajlanak. Ilyen például a kereskedelmi kikötő építése és a Mohács 500 projekt tervezési előkészítése is.
A fejlesztési tervet áttekintve látható, hogy komoly program megvalósítását tervezzük 2024-ben is (pl.: út és járdafelújítások, KRESZ park rehabilitációja, Brodarics óvoda fejlesztése). Mindezeket figyelembe véve a város 2024. évi pénzügyi tervének fejlesztési fejezete összességében 9 mrd Ft nagyságrendű.
Mohács városa 2024-ben is igyekszik ösztönözni a fiatalok letelepedését, lakáshoz jutását, lakhatási feltételeik javítását. Ennek keretében a Déli lakóparkban változatlanul jelentős kedvezményekkel értékesíti az összközműves építési telkeket, továbbá az építkezések elindításának ösztönzése érdekében fenntartja önkormányzati kamatmentes kölcsönzési rendszerét.
Ha együtt vizsgáljuk a város működési és fejlesztési költségvetését, akkor látható, hogy pénzügyi tervünk tárgyévi kiadási mérlegfőösszege a tavalyival majdnem megegyezően 16 milliárd forint.
2024-ben sem lehet önkormányzati költségvetést hiánnyal elfogadni. Mohács esetében úgy alakul a működési költségvetés, hogy annak közel 7 mrd Ft-os kiadásához a város működési bevételein túl szükség van a helyi adóbevételek jelentős részére - mintegy 1,4 mrd forintra -, és ezen felül 1,6 mrd Ft értékben a tavalyi maradvány igénybevételére. A fejlesztés 9 milliárdos kiadási terve pedig (természetesen minden projekt teljes egészében történő tárgyévi megvalósulása esetén) 3 mrd forintos pótlólagos forrást emésztene fel. A mérlegegyezőséget pénzügyi tervünkben a 2023. évi maradványból ide csoportosított összeggel tudjuk megteremteni.
Az előterjesztett 2024. évi költségvetés számaiból az látszik, hogy a város még mindig képes a folyó bevételeiből és maradványaiból biztosítani a zavartalan működését és emellett jelentős fejlesztési programokat is tervez.
Az Áht. 24. § (2) bekezdése feladatokat jelöl meg a költségvetés elkészítése kapcsán. Az előírás szerint az (Áht.) 29/A §-a szerinti tervszámoknak megfelelően kell a pénzügyi tervet elkészíteni. A 29/A § előírja, hogy (többek között) az önkormányzatoknak évente, de legkésőbb a költségvetés elfogadásáig határozatban kell megállapítania a Gazdasági stabilitásról szóló törvény szerinti saját bevételeit, valamint adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét.