Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2005. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2005. 10. 28- 2014. 12. 31

Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2005. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról

2005.10.28.

Kölked Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990 évi LXV. Törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997 évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján az építés helyi rendjének biztosítása érdekében – a település közigazgatási területének felhasználásával, az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket magába foglalóan – az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja meg:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Kölked teljes közigazgatási területére kiterjed.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, továbbá telket és területet alakítani, épületet, építményt, építményrészt tervezni, kivitelezni, építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, használni, vagy elmozdítani, rendeltetését megváltoztatni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű előírások megtartása mellett csak és kizárólag e rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek (V-1 jelű 1:10.000 méretarányú, valamint a V-2 és V-3 jelű 1:2000 méretarányú tervlapok) együttes alkalmazásával szabad. A rendeletben nem szabályozott esetekben a 36/2002. (III.7.) Kormányrendelettel módosított 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet (a továbbiakban OTÉK) előírásai szerint kell eljárni.

(3) A rendelet területi és tárgyi hatályát érintően minden természetes és jogi személyre nézve kötelező előírásokat tartalmaz.

A szabályozás elemei

2. § (1) A szabályozási terv kötelező és irányadó szabályozási elemeket tartalmaz.

(2) Kötelezőnek kell tekinteni, és meg kell tartani:

a) a közigazgatási és belterületi határvonalat,

b) a beépítésre szánt, illetőleg beépítésre nem szánt területek határát,

c) az egyes területek felhasználási módját

d) a szabályozási vonalat és szabályozási szélességet,

e) az övezeti besorolást, lehatárolást és az övezeti előírásokat és szabályozást,

f) a védőterületeket

g) az építési helyet

(3) A kötelező elemektől való elétérés csak a rendelet, illetve a szabályozási terv módosításával történhet, de ha az övezeti határ telekhatár is egyben, akkor az érintett telekhatár változása esetén az övezeti határ az új telekhatárral esik egybe.

(4) A szabályozási terven jelölt irányadó szabályozási elemek a következők:

a) irányadó telekhatár

(5) Az irányadó szabályozási elemek vagy a szabályozás lehetséges változatára utalnak, vagy pontosításuk továbbtervezést igényel. Az ezektől való eltérés a jelen rendeletben foglalt rendelkezések keretei között a rendelet, illetve a szabályozási terv módosítása nélkül engedélyezhető.

(6) Jelen rendelet és a hozzátartozó szabályozási tervek módosítása nélkül változtatható szabályozási elemek:

a) A helyi védettségű területek, épületek törlése, vagy újabbak védetté nyilvánítása önálló önkormányzati rendelettel történhet az Önkormányzati Főépítész véleménye, ennek hiányában a Megyei Főépítésztől megkért szakvélemény alapján.

b) A sajátos jogintézmények törlése, vagy újabbak bevezetése -csak a jelen terv végrehajtása érdekében- önálló önkormányzati rendelettel történhet.

c) A védőterület határa, ha magasabb jogszabály módosítja az egyes területekre vonatkozó védőterületek kiterjedését.

I. Fejezet

Építési engedélyezés általános szabályai

3. § (1) A Képviselő-testület az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységgel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet 9. §-ában* meghatározott építési munkák körét bővíti, és az alábbi építési munkákat is az engedélyköteles építési munkákhoz sorolja:

a) helyi védettségű területen és építményen végzett bármilyen, az épületeket érintő külső és belső felújítási és korszerűsítési munka akkor is, ha az a teherhordó szerkezetet illetve a homlokzati megjelenést nem befolyásolja.

b) helyi védettségű építményen bármilyen reklám, hirdetés elhelyezése

(2) A település területén távközlési, illetve hírközlési magasépítmény (adótorony) elhelyezése csak a külterületen, a nemzeti park területén kívül, ott is csak természeti értéket (gyepek, rétek, legelők) nem képviselő földrészleten, a vonatkozó szabványok előírásai szerint történhet.

(3) (3) A gazdasági területen és a skanzen tervezett területén több épület egy telken való elhelyezési igénye esetén az építési engedély csak kétlépcsős engedélyezési eljárás lefolytatása után adható ki. (1.lépcső: a beépítést, az építési helyeket és az építészeti követelményeket tisztázó elvi építési engedélyezési terv, 2. lépcső: építési engedélyezési tervek – akár több ütemben)

(4) Az új beépítésű (ma még mezőgazdasági művelés alatt álló illetve terület-előkészítésre és vízrendezésre váró) területeken az építkezések megkezdése előtt a teljes fejlesztési területre kiterjedő geotechnikai és mérnökgeológiai dokumentáció készítendő, különös tekintettel a felszíni vizek gyűjtésére és elvezetésére.

4. § (1) Az építési engedélykérelmekhez a 45/1997. (XII.29.) KTM rendelet szerinti tartalmi követelményeken túlmenően a következő munkarészeket kell csatolni:

a) Helyi védelem alatt álló épülettel szomszédos telken tervezett épület és kerítés utcaképi illeszkedését a két szomszédos épület illetve kerítés ábrázolásával, vagy fotómontázzsal kell igazolni

b) Hírközlési magas-létesítmény (adótorony) elhelyezésének engedélyezési kérelméhez a tájba-illeszthetőség igazolására tájrendezési szakági alátámasztó munkarész csatolandó

c) Új beépítésű telken az épület tervei mellett az utcafronti kerítés tervei is elkészítendők

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően helyi védettségű terület és építmény esetében az építési hatóság a 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet 12. és 17. § előírásain túlmenően elrendelheti az építményen még meglévő, az eredeti homlokzati tagozatok, részletek és az eredeti arányú nyílászárók visszaállítását, homlokzatszínezési terv készítését.

(3) Gazdasági és általános mezőgazdasági területen technológiai jellegű építmények elhelyezési igénye esetén az építésügyi hatóság az övezeti előírásokban megengedett építménymagasságtól eltérő mértéket is megállapíthat technológiai és műszaki indoklás alapján. Az indokoltságot szintén az építési hatóság állapítja meg.

(4) Védett régészeti lelőhelyen a 30 cm mélységet meghaladó földmunkával járó tevékenység, illetve változtatási szándék esetében, nyilvántartott régészeti lelőhelyek területén minden, az eddigi használattól eltérő hasznosításhoz, építkezéshez, földmunkához az engedélyezési eljárásba a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt véleményező szakhatóságként be kell vonni.

(5) A Nemzeti Park területén és a többi jelölt természeti területen, valamint hírközlési magas-létesítmény elhelyezését érintő építési hatósági ügyekbe a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség minden esetben bevonandó.

(6) Termőföldön történő beruházások megvalósításának és üzemeltetésének engedélyezéséhez a talajvédelmi hatóság szakhatósági hozzájárulását be kell kérni.(1) **

(7) A Magyar Geológiai Szolgálat Dél-dunántúli Területi Hivatalát az engedélyezési eljárásba

a) 3 m-nél nagyobb földvastagságot érintő tereprendezéssel járó építkezés esetén,

b) 5 m-nél nagyobb szabad magasságú földet megtámasztó építményeknél,

c) 7 m-nél nagyobb fesztávú tartószerkezetet tartalmazó épületeknél,

d) azon esetekben, amikor a lakosság, az Önkormányzat vagy a tervező kedvezőtlen, az altalajjal összefüggő jelenségeket észlel, be kell vonni.

(8) Az árvízvédelmi védőterületeket érintő bármely tevékenység csak a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélye alapján, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelői hozzájárulásának birtokában történhet.

(9) Erdőterületen lévő építmények építési hatósági ügyeibe az Állami Erdészeti Szolgálat Pécsi Igazgatóságát véleményező szakhatóságként be kell vonni.

(10) A termőföld más célú hasznosításához a területileg illetékes Földhivatal engedélye szükséges.(2)

(11) Ásványi nyersanyag kitermelésével járó tevékenység (bányászat, tereprendezés, vízrendezés, egyéb építés) csak érvényes bányászati illetve külön jogszabály alapján kiadott hatósági engedély birtokában végezhető. E tevékenységek végzéséhez a Bányakapitányság engedélye, más hatóság engedélye esetén a Bányakapitányság szakhatósági állásfoglalása szükséges.

(12) Azokon a területeken, ahol az építés feltételei terület-előkészítés, vízrendezés, előközművesítés, vagy közműpótló berendezések hiánya miatt nem biztosítottak, építési engedély csak ezek meglétével és engedélyével együtt adható ki.

Az építési engedélykérelmek elbírálásának szabályai

5. § (1) Az építésügyi hatóság a kérelem elbírálása során vizsgálja mindazon szempontokat, melyeket számára a 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet kötelezően meghatároz, továbbá vizsgálja, hogy a tervezett létesítmény megfelel-e az épített környezet emberhez méltó és esztétikus kialakítása elvárásainak (lásd: 1997. évi LXXVIII tv. 6. § 1/b. bekezdése)

(2) Az építési övezeti, övezeti előírásoknak nem megfelelő épületek abban az esetben bővíthetők:

a) ha nem állnak építési korlátozás, vagy tilalom alatt;

b) ha vízszintes irányú bővítésük nem jár a hatályos előírások szerint megengedhető beépítettségnél esetleg már nagyobb beépítettség további növelésével, valamint az építési határvonalak átlépésével;

c) ha függőleges irányú bővítésük nem növeli tovább a hatályos előírások szerint megengedhető építménymagasságnál esetleg már nagyobb építménymagasságot, s az nem korlátozza a szomszédos telkek építési lehetőségeit

d) ha a bővítést a szomszédos épületektől betartandó távolságok nem korlátozzák.

(3) A szabályozási tervvel nem egyező területfelhasználás esetében az építés akkor is engedélyezhető, ha:

a) az a legszükségesebb (élet-, vagyon-, vagy közbiztonság, esetleg egészségi szempontok miatt elengedhetetlen) munkálatok elvégzésére irányul

b) a terv szerinti területfelhasználás nagyobb távlatban (tíz, vagy több év) válik esedékessé és végrehajtását a kérelmezett állapot nem akadályozza és nem teszi költségesebbé. (Amennyiben az építtető vállalja a kártalanítás nélküli elbontási kötelezettséget, érték létrehozása is engedélyezhető, azonban az építmény ideiglenes meglétét, illetve az építtető kártalanítás nélküli elbontási kötelezettségét, az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.)

(4) Azokon a beépítésre szánt területeken, melyeken az építés feltételei (például terület-előkészítés, közművesítés hiánya miatt) nem biztosítottak, építési engedély nem adható, elvi építési engedély esetében az építési engedély feltételeit a határozatban közölni kell.

(5) Épület építése csak olyan telken engedélyezhető, amelynek közterületről, vagy magánútról gépjárművel közvetlenül történő megközelítése biztosított.

(6) Állattartó épület építésének engedélyezési eljárásánál a vonatkozó önkormányzati rendeletben megfogalmazott külön feltételrendszer meglétét kell vizsgálni.

(7) Minden beépítésre szánt területen az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek használatához az OTÉK 42. §-ában és 4. mellékletében meghatározott számú járműtárolót, parkolót, rendszeres teherszállítás esetén rakodóhelyet saját telken belül kell biztosítani, kivéve e rendelet 18. § (6) bekezdésében foglaltak esetében.

II. Fejezet

Településszerkezet, terület-felhasználás

6. § (1) Jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek a község igazgatási területét beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területre, ezeken belül pedig különböző terület-felhasználási egységekre osztja fel:

a) a beépítésre szánt területbe tartozó terület-felhasználási egységek területeit különböző építési övezetekbe,

b) a beépítésre nem szánt területbe tartozó terület-felhasználási egységek területeit különböző övezetekbe sorolja,

c) az építési övezeteket és az övezeteket közterületekre és közterületnek nem minősülő területekre osztja.

(2) Kölked közigazgatási területének beépítésre szánt területei a következő területfelhasználási kategóriákba sorolhatók:

a) lakóterület – falusias lakóterület (Lf)

b) gazdasági tárterület - kereskedelmi, szoláltató terület (Gk)- ipari terület (Gi)

c) különleges terület - sportterület (K-Sp) - intézményterület (K-In)

- temető területe (K-Te)

- skanzen területe (K-Sk)

- nemzeti park beépíthető területei (K-Np)

- belterületi kertek (K-Ke)

(3) Kölked község igazgatási területének beépítésre nem szánt területei a következők:

a) közlekedési és közműterület (Kö)

b) zöldterület (Z)

c) erdőterület (E)

d) mezőgazdasági terület (M)

e) vízgazdálkodási terület (V)

(4) A terület-felhasználási egységeket, határaikat és jelkulcsaikat a V-1 (külterületi), V-2 (belterületi) és V-3 (erdőfűi) jelű szabályozási tervek mutatják be.

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

Általános előírások

7. § (1) Közművesítettség mértéke

a) A beépítésre szánt területeken –a temető területének kivételével- az építési telkek csak teljes közművesítettség esetén építhetők be. A közműves szennyvízelvezető rendszer kiépítéséig a kommunális szennyvíz tisztításának pótlására az építmény használatba vételéig zárt szennyvízgyűjtő is építhető.

b) A közműves szennyvízelvezető rendszer kiépüléséig a gazdasági területeken keletkező, nem kommunális szennyvizek tisztítása és elhelyezése csak az illetékes szakhatóságok által elfogadott, korszerű közműpótlóval biztosítható – az adott építmény használatbavételéig.

(2) Terepszint alatti építmények

a) Beépítésre szánt területen terepszint alatti építmény a telken belül bárhol építhető, ahol nem veszélyeztet más építményeket és nyomvonalas létesítményeket, illetve ahol az esetlegesen fellépő építéshidrológiai, mérnökgeológiai problémák műszaki megoldásokkal kiküszöbölhetők

b) Terepszint alatti építmény csak az építési helyen belül emelkedhet ki a terepszintből.

c) Pince csak épített szerkezettel alakítható ki.

d) Terepszint alatti építmény föld alatti része sem nyúlhat a szomszédos ingatlanok alá.

(3) Környezetterhelési határértékek

a) Az új létesítmények kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a környezeti levegőtisztasági követelményeket és a levegőtisztaság-védelmi előírásokat, valamint határértékeket. (3)

b) Élővízbe bocsátott szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó határértékeket be kell tartani.(4)

c) A közcsatorna-hálózatba bocsátott szennyvíz, vagy folyékony hulladék esetén a szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó küszöbértékeket be kell tartani.(5)

d) Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladhatja meg az előírt zajterhelési határértéket a zajtól védett területeken.(6)

e) Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területen megfelelő beépítési távolság meghatározásával és az épületek védett homlokzatainak megfelelő tájolásával kell biztosítani az előírt zajterhelési határértékek teljesülését.(7)

f) Épületek zajtól védendő helyiségeiben az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől és az épületen belül, azzal szomszédos épületben folytatott tevékenységből eredő zaj nem haladhatja meg az előírt határértékeket.(8)

(4) Oldalhatáron álló beépítés esetében az építési hely

a) már kialakult beépítés esetében a környezethez igazodóan az északi (északkeleti, északnyugati) illetve a keleti, vagy a nyugati telekhatár melletti terület,

b) tervezett, új beépítésű területen az északi (északkeleti, északnyugati) illetve adott utcaszakaszon egységesen a keleti telekhatár melletti terület.

Lakóterületek, falusias lakóterület

8. § (1) A község összes lakóterülete falusias lakóterület, amely lakóépületek, mező- és erdőgazdasági építmények, továbbá a helyi lakosságot szolgáló, nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató és kézműipari építmények elhelyezésére szolgál.

(2) A területen az OTÉK 14. §-a szerinti építmények, valamint az OTÉK 1. melléklet 54. pontjában felsorolt melléképítmények helyezhetők el.

(3) A település lakóterületeire vonatkozó általános előírások:

a) az új lakóépületek építménymagassága sehol nem lehet kisebb 3,5 m-nél,

b) az utcafronti, főhelyiségeket magába foglaló épületek csak magastetősek lehetnek,

c) tetőhéjazatként elsősorban égetett agyagcserép, vagy felületében és színárnyalatában ahhoz hasonló egyéb tetőfedő anyag alkalmazható.

d) már kialakult lakóterületeken a telekméret megválasztásánál a kialakult állapotokat kell figyelembe venni, de telekalakításnál a kialakítható legkisebb telekméretet és legkisebb telekszélességet az övezeti előírások határozzák meg.

(4) Az elsődleges funkciót kiegészítő (gazdasági épület, garázs) épületek elhelyezése:

a) Oldalhatáron álló lakóépületek esetén –az (5) bekezdés előírásait is figyelembe véve- a lakóépülettel azonos oldalhatárra, azzal építészeti egységet alkotva, Erdőfű területén a cselédlakások mellett a hátsó telekhatárra építendő.

b) Szabadonálló beépítésnél a lakóépület takarásában, azzal építészeti egységet alkotva építendő.

c) Zártsorú beépítés esetén elsősorban az északi, északkeleti oldalhatáron építendő. Az oldalsó telekhatáron hátranyúló szárny az utcai telekhatártól mért 9 métert követően nyeregtetővel is lefedhető, egyébként a szomszédos telek felé tűzfal kialakítása szükséges.

(5) Az Lf-O-K és Lf-O-1 övezetekben az oldalhatárra merőlegesen beforduló és az övezetben előírt oldalkertben álló, vagy abba benyúló gazdasági épületek (keresztcsűrök, górék, istállók) esetében a történetileg kialakult épületek felújíthatók, az eredetit meg nem haladó építménymagassággal és épületszélességgel eredeti helyükön átépíthetők. A keresztcsűrök kialakult vonalában új keresztszárnyak is építhetők, tűzfal kialakításával a telekhatárig nyúlóan. Az alkalmazandó épületszerkezetek és építési anyagok meghatározásához az építési engedélyezési eljárásba az illetékes tűzvédelmi hatóságot be kell vonni.

(6) Ahol a gazdasági épületek benyúlnak az övezeti előírás szerinti oldalkertbe, s így az épületek közötti távolság kisebb az OTÉK-ban meghatározottnál, ott a szomszédos telken az építési helyen belül, s az illetékes tűzvédelmi hatóság előírásai szerint új épület építhető, a meglévő épületek átalakíthatóak, bővíthetőek. Az oldalkertben álló épületek csak a tűzvédelmi hatóság előírásai szerint újíthatók fel, alakíthatók át.

(7) A területen a gáznemű égéstermék homlokzati kivezetése az országos és helyi védettségű épületek kivételével a mindenkor érvényben lévő országos szabványok alapján engedélyezhető.

(8) A területen parabola-antenna, valamint klímaberendezés kültéri egysége utcai homlokzaton nem helyezhető el.

(9) A terület a V-2, V-3 tervlapokon jelölt építési övezetekre tagolódik. Az egyes építési övezetekre vonatkozó telekalakítási és építési előírások a következők:

a) Lf-Sz jelű építési övezet- a település szélső területeinek egy-egy tömbjében és Erdőfű területén kialakult illetve tervezett lakóövezete

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe

1800 m2

kialakítható legkisebb utcai szélessége

22 m

beépítési módja

szabadonálló

legnagyobb megengedett beépítettsége

30%

legkisebb zöldfelületi mutatója

40%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legnagyobb építménymagasság

5,0 m

előkert

min. 5,0 m

Oldalkert

min 3,0 m

hátsókert

6,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

lakásszám

max. 2

tetőidom és hajlásszög

35-42 fok közötti magastető, formája az utcára merőleges gerincű fő tetőforma, oromfallal

kerítés

legfeljebb 150 cm magas áttört kerítés, legalább 60 cm magas tömör lábazattal, vagy élősövény

b) Lf-Z jelű építési övezet- a település meglévő, a II.Lajos utca mellett kialakult, zártsorú beépítésű -vagy annak tervezett lakóterülete

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe

700 m2*

kialakítható legkisebb utcai szélessége

16 m

beépítési módja

Zártsorú,

legnagyobb megengedett beépítettsége

30%

legkisebb zöldfelületi mutatója

40%

*A 398 hrsz-ú telek a tényleges telekhasználat szerint akkor is megosztható, ha a kialakított új telkek területe nem éri el az előírtat, de a 350 m2-t meghaladja.

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legnagyobb építménymagasság

5,5 m

előkert

0,0 m

Oldalkert

0,0 m

hátsókert

min 6,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

lakásszám

max. 2

tetőidom és hajlásszög

35-42 fok közötti -a meglévő környezethez alkalmazkodva-, utcával párhuzamos nyeregtető (esetleg oromfalas fióktetővel)

Egyéb előírások

A teljes telekszélesség nem kötelezően beépítendő, de az épület a keleti oldalhatárra telepítendő. A nyugati telekhatártól 3,0 méteren belül tűzfal, 5,5 méteren belül nyílás nélküli fal építendő. A be nem épített utcai telekrészen legalább 1,8 m magas, tömör kerítést, tömör kaput kell építeni.

c) Lf-O-k jelű építési övezet- a település magterületén kialakult hagyományos lakóövezet

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe

800 m2

kialakítható legkisebb utcai szélessége

18 m

beépítési módja

oldalhatáron álló

legnagyobb megengedett beépítettsége

30%

legkisebb zöldfelületi mutatója

40%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legnagyobb építménymagasság

5,0 m

előkert

0,0 m

Oldalkert

6,0 m

hátsókert

min 6,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

lakásszám

max. 2

tetőidom és hajlásszög

35-42 fok közötti magastető, utcára merőleges szimmetrikus nyeregtető. Már kialakult, utcával párhuzamos nyeregtetőjű épület környezetében a tető formája a szomszédos épülethez alkalmazkodva egyedileg határozandó meg

épület szélessége

legfeljebb 9,0 m, oldalszárny az utcafronti síktól legalább 3 méterrel hátrébb létesíthető.

kerítés

Legalább 1,8 m magas tömör kerítés, tömör kapu építendő, vagy pillérek közötti kovácsoltvas kerítéselemekkel áttört kerítés, legalább 50 cm magas tömör lábazattal

d) Lf-O-1 jelű építési övezet- a múlt század közepétől kialakult, illetve ezek környezetében, beépítésre váró, tervezett hagyományos lakóövezet.

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe

900 m2

kialakítható legkisebb utcai szélessége

20 m

beépítési módja

oldalhatáron álló

Az építési helyen belül a lakóépület szabadonállóan is elhelyezhető, ez esetben az északi, kelet oldalkert legalább 3, 0 m

legnagyobb megengedett beépítettsége

30%

legkisebb zöldfelületi mutatója

50%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legnagyobb építménymagasság

4,5 m

előkert

0,0 m*

Kivéve a Hársfa utcában, Hársfa közben az Árpád utcában, és a Tisza - II.Lajos utca sarkán ahol a kialakult előkert 5,0 m

oldalkert

5,0 m

hátsókert

10,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

lakásszám

max. 2

tetőidom és hajlásszög

35-42 fok közötti magastető, utcára merőleges gerinccel

kerítés

legfeljebb 150 cm magas áttört kerítés, maximum 50 cm magas tömör lábazattal, vagy élősövény

e) Lf-0-2 jelű építési övezet- a település kialakult, még bővíthető lakóövezete nyugati településrészen, valamint a belterületi kertek helyén tervezett hagyományos lakóövezet.

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe

1000 m2

kialakítható legkisebb utcai szélessége

20 m

beépítési módja

Oldalhatáron állló

legnagyobb megengedett beépítettsége

25%

Az építési helyen belül a lakóépület szabadonállóan is elhelyezhető, ez esetben az északi, kelet oldalkert legalább 3, 0 m

legkisebb zöldfelületi mutatója

40%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legnagyobb építménymagasság

4,5 m

előkert

min. 5,0 m

oldalkert

6,0 m

hátsókert

10,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

lakásszám

1 db

tetőidom és hajlásszög

Utcával párhuzamos 35-45 fok közötti magastető

épület szélessége

legfeljebb 9,0 m,

kerítés

legfeljebb 150 cm magas áttört kerítés, maximum 50 cm magas tömör lábazattal

Egyéb előírások

A végleges területfelhasználásig a terület kertes mezőgazdasági területként hasznosítandó, ahol csak e rendelet 5. § (4) bekezdés b) pontjában előírt feltételekkel, az OTÉK 29. § (2) bekezdése szerint lehet épületet elhelyezni.

f) Lf-E jelű építési övezet- Erdőfűn, a cselédlakások területén kialakult, egyedi beépítésű külterületi lakóterület

Az építési telek

Új építési telek nem alakítható, de az egy épülethez tartozó 3-4 telek összevonható (a lakásonkénti telekosztás megszüntethető)

beépítési módja

Oldalhatáron álló

legnagyobb megengedett beépítettsége

a kialakult, max. 45%

legkisebb zöldfelületi mutatója

40%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legnagyobb építménymagasság

a kialakult, max. 4,5 m

előkert

0,0 m

oldalkert

6,0 m

hátsókert

0,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

lakásszám

max. 4

tetőidom és hajlásszög

Kialakult: utcára merőleges, 40 fokos szimmetrikus nyeregtető

Egyéb előírások

A teljes övezet helyi területi védelem alatt áll. A 034/10 hrsz-ú telek a már meglévő beépítéshez és épületekhez igazodva beépíthető. A lakófunkciót kiegészítő, önálló épület csak a meglévők elbontása után, azokkal megegyező alapterülettel, de csak a már összevont telken, telkenként egy épületként építhető a hátsó telekhatárra

Gazdasági területek

Kereskedelmi, szolgáltató terület

9. § (1) A terület elsősorban nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú, ipari, mezőgazdasági feldolgozó épületek elhelyezésére szolgál.

(2) A területen az OTÉK 19. §-a szerinti építmények helyezhetők el.

(3) A szabályozási tervlapokon jelölt építési övezetre vonatkozó telekalakítási és építési előírások:

a) Gk-1 jelű építési övezet – a település tervezett nyugati gazdasági területe elsősorban szolgáltató, raktározó és terményfeldolgozó funkció számára.

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe

600 m2

kialakítható legkisebb utcai szélessége

25 m

beépítési módja

szabadon álló

legnagyobb megengedett beépítettsége

50%

legkisebb zöldfelületi mutatója

30%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legnagyobb építménymagasság

6,0 m

előkert

min. 5,0 m

oldalkert

3,0 m

hátsókert

6,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

tetőidom és hajlásszög

20-40 fok közötti nyeregtető

kerítés

legfeljebb 180 cm magas áttört kerítés, maximum 50 cm magas tömör lábazattal

Egyéb előírások

Az övezetben a telekhatár mellett körben legalább 3 méteres zöldsáv kialakítása szükséges a 23. § (2) bekezdés g) pont ja szerinti beültetési kötelezettség szerint.

b) Gk-2 jelű építési övezet – az egykori erdőfűi mintamajor gazdasági épületekkel beépített része. Az állattartáshoz, földműveléshez kapcsolódó épületek elhelyezésére szolgált valamikor a terület, ma már ezen felül a természetvédelemhez kapcsolódó oktatási, művelődési, oktató és vendéglátó funkcióknak is helyet adhat

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe-

2500 m2

kialakítható legkisebb utcai szélessége

40 m

beépítési módja

szabadon álló

legnagyobb megengedett beépítettsége

30%

legkisebb zöldfelületi mutatója

40%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legnagyobb építménymagasság

6,0 m

előkert

min. 20,0 m

oldalkert

3,0 m

hátsókert

15,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

tetőidom és hajlásszög

20-40 fok közötti nyeregtető

kerítés

legfeljebb 180 cm magas, lábazat nélküli fa- vagy deszkakerítés építhető, élősövény ültethető

Egyéb előírások

Az övezetben a telekhatár mellett körben legalább 3 méteres zöldsáv kialakítása szükséges a 23. § (2) bekezdés g) pont ja szerinti beültetési kötelezettség szerint.
A teljes övezet helyi területi védelem alatt áll.

Ipari gazdasági terület

10. § (1) A terület olyan gazdasági célú ipari, mezőgazdasági feldolgozó és nagyüzemi állattartó építmények elhelyezésére szolgál, amelyek zavaró hatásuk miatt más beépítésre szánt területen nem helyezhetők el.

(2) A szabályozási tervlapokon jelölt építési övezetre vonatkozó telekalakítási és építési előírások:

a) Gi-1 jelű építési övezet a település –nagyrészben mér beépült-jelentős mértékű zavaró hatású állattartó telepe, ahol az építési előírások a következők:

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe- meglévő

5000 m2

kialakítható legkisebb utcai szélessége

50 m

beépítési módja

szabadon álló

legnagyobb megengedett beépítettsége

30%

legkisebb zöldfelületi mutatója

40%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legnagyobb építménymagasság

7,5 m

előkert

min. 5,0 m

oldalkert

5,0 m

hátsókert

6,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

tetőidom és hajlásszög

20-35 fok közötti nyeregtető

kerítés

legfeljebb 180 cm magas áttört kerítés, maximum 50 cm magas tömör lábazattal

Egyéb előírások

Az övezetben a telekhatár mellett körben legalább 5 méteres zöldsáv kialakítása szükséges a 23. § (2) bekezdés g) pont ja szerinti beültetési kötelezettség szerint.

b) Gi-2 jelű építési övezet a településtől északkeletre tervezett új beépítésű ipari övezete, ahol az építési előírások a következők:

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe- meglévő

2000 m2

kialakítható legkisebb utcai szélessége

40 m

beépítési módja

szabadon álló

legnagyobb megengedett beépítettsége

20%

legkisebb zöldfelületi mutatója

40%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legnagyobb építménymagasság

6,0 m

előkert

min. 15,0 m

oldalkert

4,0 m

hátsókert

6,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

tetőidom és hajlásszög

20-35 fok közötti nyeregtető

kerítés

legfeljebb 180 cm magas áttört kerítés, maximum 50 cm magas tömör lábazattal

Egyéb előírások

Az övezetben a telekhatár mellett körben legalább 5 méteres, az utcai telekhatáron legalább 15,0 méteres zöldsáv kialakítása szükséges a 23. § (2) bekezdés g) pont ja szerinti beültetési kötelezettség szerint.

(3) A területen a gáznemű égéstermékek homlokzati kivezetése a mindenkor érvényben lévő országos szabványok betartásával engedélyezhető.

Különleges területek

11. § (1) A különleges területek lehatárolását a V-2 szabályozási terv tünteti fel.

(2) A K-Sp jelű különleges terület a település sportolási célú területe, ahol a sport- és szabadidős tevékenység céljára szolgáló épületek helyezhetők el, s amelyen a következő telekalakítási és építési előírásokat kell betartani:

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe

2000 m2

kialakítható legkisebb utcai szélessége

40 m

beépítési módja

szabadonálló

legnagyobb megengedett beépítettsége

10%

legkisebb zöldfelületi mutatója

60%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legkisebb-legnagyobb építménymagasság

3,5-5,5 m

előkert

min. 5,0 m

oldalkert

5,0 m

hátsókert

6,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

tetőidom és hajlásszög

35-42 fok közötti nyeregtető (esetleg csonka konttyal)

épület szélessége

legfeljebb 8,5 m,

kerítés

legfeljebb 180 cm magas áttört kerítés, maximum 50 cm magas tömör lábazattal, vagy élősövény

(3) A K-In jelű övezet intézményterület és ahhoz kapcsolódó bővítési terület, ahol az általános iskola épületegyüttese található, s ahol az alábbi előírások érvényesek:

Az építési telek

nem megosztható, a bővítési területtel bővíthető

beépítési módja

szabadonálló

legnagyobb megengedett beépítettsége

25%

legkisebb zöldfelületi mutatója

60%

A telken belül önálló új épület építhető, a meglévő iskolaépület bővíthető, átalakítható, de

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legkisebb-legnagyobb építménymagasság

3,0 -7,0 m

előkert

min. 5,0 m

oldalkert

5,0 m

(4) A K-Te jelű különleges terület a település katolikus temetője. A területen a vonatkozó jogszabályok(9)előírásai szerint kell eljárni.
a) A területen a fő funkcióhoz kapcsolódó, legfeljebb 150 m2 telekterület beépítésével, szabadonállóan, legalább 20 m elő-, oldal- és hátsókert megtartásával elhelyezett, legfeljebb 5,0 m-es építménymagassággal (kivéve harangtorony, harangláb), hagyományos építőanyagok felhasználásával, magastetővel tervezett épület helyezhető el.
b) A terület zöldfelületi mutatója min. 40%.
c) A terület még fel nem használt részein az utak, parcellák előzetes kialakítását, az előfásítást kertépítészeti tervek alapján kell elvégezni.
(5) A K-Sk jelű övezet a tervezett Roma-skanzen területe, ahol az egykori telepszerű beépítést és lakókörnyezetet felelevenítve mutatják be az itt élt cigányok életmódját, mesterségeit.

Az építési telek

legkisebb területe

1000 m2

beépítési módja

Tömbtelkes, szabadonálló

legnagyobb megengedett beépítettsége

25%

legkisebb zöldfelületi mutatója

60%

A telken belül

legkisebb-legnagyobb építménymagasság

2,5-3,5 m

Épület telekhatártól való távolsága

min. 5,0 m

A területen a telek végleges kialakítása után, s csak a rendelet 3. § (3) bekezdése szerinti kétlépcsős építési engedélyezési eljárás alapján és után lehet épülete(ke)t elhelyezni.
(6) A K-Np jelű övezetbe a Nemzeti park területén meglévő és tervezett, beépítésre kijelölt területek tartoznak. A területen Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség minden építési ügybe bevonandó. Építés a területre vonatkozó kezelési szabályzat előírásainak betartása mellett csak az alábbiak szerint lehetséges:
a) A K-Np1 övezetbe a már beépített, s funkciójukat hosszútávon megtartható területek kerülnek. Ezeken a területeken a meglévő épületek átalakíthatóak, bővíthetőek.

Az építési telek
(ill. az épületekhez tartozó telekrész, udvar)

nem megosztható, tovább nem bővíthető

beépítési módja

szabadonálló

legnagyobb megengedett beépítettsége

10%

legkisebb zöldfelületi mutatója

75%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legkisebb-legnagyobb építménymagasság

4,5 m

előkert

min. 5,0 m

oldalkert

5,0 m

Helyrajzi szám szerint ide tartozó területek: 0137 - Harczi-kastély (DDNP kezelőépülete);
0354 - vadászház; 0365/1;2 - Udvar, ház; 0376/1 - Udvar, ház; 0378/1 - Udvar,ház (csemetekert); 0407/4 - Idősek Otthona; 0407/1,3,5 – Udvar, ház; 0414/1-2, 0415-0420 –udvar, ház illetve beépítetlen terület.
A 0414/2, 0415, 0416, 0419 hrsz-ú beépítetlen ingatlanokon 1 darab, a mezőgazdasági termeléshez, a horgászathoz kapcsolódó gazdasági épület elhelyezhető.
b) A K-Np2 övezetbe a már beépített, s funkciójukat hosszútávon esetleg megváltoztató területek kerülnek. Ezeken a területeken a meglévő épületek átalakíthatóak, de nem bővíthetőek. A funkcióváltásnál csak a természetvédelemhez kapcsolódó oktatási, kutatási, ismeretterjesztési, kezelői funkció engedélyezhető.

Az építési telek
(ill. az épületekhez tartozó telekrész, udvar)

nem megosztható, tovább nem bővíthető

beépítési módja

szabadonálló

legnagyobb megengedett beépítettsége

a kialakult

legkisebb zöldfelületi mutatója

75%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legkisebb-legnagyobb építménymagasság

kialakult

előkert

kialakult

oldalkert

kialakult

Helyrajzi szám szerint ide tartozó területek: 0113/1;2 - Szivattyúház, 0193/1;2 - Volt határőr-bázis, „Lábasház”; 0196 - Gátőrház; 0214, 0217 - Volt határőrlaktanya; 0281 - Szivattyúház; 0336/1,3;4 - Egykori laktanya; 0349 - Szivattyúház; 0403/b – udvar (géptelep); 0465- Gátőrház,
c) A K-Np3 övezetbe a nemzeti parkban beépíteni tervezett területek tartoznak. Ezeken a területeken csak a természetvédelemhez kapcsolódó oktatási, kutatási, ismeretterjesztési, idegenforgalmi-bemutató, kezelői funkció engedélyezhető.
Helyrajzi szám szerint ide tartozó területek: 1.- 0330, 0331/1, 0334; 2. - 0357/1

Az építési telek

nem megosztható, de az 1. területen összevonható

beépítési módja

szabadonálló

legnagyobb megengedett beépítettsége

10%

legkisebb zöldfelületi mutatója

75%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legkisebb-legnagyobb építménymagasság

3,5 m

előkert

10 m

oldalkert

5,0 m

(7) A K-Ke jelű övezet a település északi és déli oldalán meglévő kiskertek területe, ahol csak mezőgazdasági tárolók, gépszínek építhetők az alábbi feltételek mellett:

Az építési telek

kialakítható legkisebb területe

1500 m2

kialakítható legkisebb utcai szélessége

25 m

beépítési módja

szabadonálló

legnagyobb megengedett beépítettsége

10%

legkisebb zöldfelületi mutatója

60%

Az egyes telkeken belül kialakítandó

legkisebb-legnagyobb építménymagasság

3,5-6,0 m

előkert

min. 10,0 m

oldalkert

4,0 m

hátsókert

6,0 m

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

tetőidom és hajlásszög

35-42 fok közötti nyeregtető (esetleg csonka konttyal)

épület szélessége

legfeljebb 12,0 m,

kerítés

legfeljebb 180 cm magas áttört kerítés, vagy élősövény

Egyéb előírások

Az övezetben a 23. § (2) bekezdés g) pont ja szerinti beültetési kötelezettség alapján kell a védőnövényzetet kialakítani.

A BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

Közlekedési és közműterület

12. § (1) A közlekedési és közműterületek lehatárolását és övezeti tagozódását a V-1, V-2, szabályozási tervek tüntetik fel:

Út

Közlekedési ter. szélessége

Köu-1

56. sz. főút

meglévő:
20 -30 m

Köu-2

5117. sz. IV. rendű
51171. sz. V. rendű

meglévő:
20 m

Köu -3

Meglévő, bővíthető lakóutcák

meglévő
12-16 m

Köu -4

Vegyes használatú útfelületek

meglévő
8-12 m

Köu -5

Már kialakult gyalogos küzlekedő feületek

min.4,0 m

Köu -6

Mezőgazdasági utak

8-12 m

(2) A területen az OTÉK 26. § (3) bekezdés 1. pontja szerinti építmények helyezhetők el.
(3) Országos közút beépítésre nem szánt területen lévő szakasza mentén a tengelyétől számított 50 m távolságon belül építmény csak a külön jogszabályokban előírt feltételek szerint helyezhető el.
(4) Az újonnan kialakítandó utcákat - kertépítészeti engedélyezési terv alapján - fásítani kell.
(5) A település területét érintő közművezetékek hatályos jogszabályok, illetve a tulajdoni lapra bejegyzett szolgalmi sáv szerinti védőtávolságait meg kell tartani.
(6) A település területén szereplő önálló közműterületek, a település ellátását biztosító területigényes létesítmények övezetei, ahol a telkek beépítése, beépítettsége az ágazati szabványnak megfelelő:
a) Kö-V – Vízgazdálkodás és létesítményeinek övezete
b) Kö-SZ – a tervezett szennyvízátemelő tervezett területe

Zöldterület

13. § (1) A település zöldterületeinek lehatárolását a szabályozási terv V-2 és V-3 tervlapja tünteti fel. A területen az OTÉK 27. § 1-3 bekezdésében foglalt előírásokat kell megtartani.

a) A Z-1 jelű övezet a településen található illetve tervezett közparkok és játszóterek területe. A területen az OTÉK 27. § (4) bekezdésében felsorolt építmények helyezhetők el.

b) A Z-2 jelű övezet a településen átvezető árkok, utak melletti, nagyobb összefüggő zöldterület, ahol csak kerti építmények helyezhetők el.

c) A Z-3 jelű övezet a református temető kegyeleti parkká alakítandó területe, ahol új építmény, sír, sírbolt már nem, csak kerti építmény, valamint ismertető tábla helyezhető el.

d) A meglévő közparkokat kertépítészeti szakterv alapján fel kell újítani.

(2) A zöldterületek folyamatos karbantartásáról a települési önkormányzat gondoskodik.

Erdőterület

14. § (1) A település erdőterületeinek lehatárolását a V-1, V-2 szabályozási tervlapok tüntetik fel.

(2) A településen található erdőterületek az erdő rendeltetése szerint védelmi rendeltetésű „Ev” övezetbe tartoznak. A védelmi rendeltetésű erdőterület védett erdő -Ev-1 és védőerdő -Ev-2 alövezetbe sorolható.

(3) A V-1 tervlapon jelölt jelenlegi erdőtömbök a jövőben is megtartandók.

(4) A területen a vonatkozó jogszabályok(10) rendelkezései mellett az OTÉK 28. § (3) bekezdésének előírásait is meg kell megtartani.

(5) Az erdőterületen csak az erdő rendeltetésének és a vonatkozó Kezelési terv(22) előírásainak megfelelő építmények helyezhetők el

a) A védelmi rendeltetésű erdőben épület nem építhető. Az Ev-1 alövezetben (védett erdőben) hagyományos anyagokból készített ismertető táblák, pihenés célját szolgáló kerti építmények azonban elhelyezhetők.

b) Az Ev-1 övezetben már meglévő épületek nem építhetők át és nem bővíthetők. Felújításuk is csak e rendelet 5. § (4) bekezdése szerint, és csak a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hozzájárulásával végezhető el.

Mezőgazdasági terület

15. § (1) A mezőgazdasági terület a település mezőgazdasági termelés céljára szolgáló része.

(2) A területen a termőföld és a természeti értékek megóvása érdekében a vonatkozó törvényi rendelkezéseket(11) figyelembe kell venni.

(3) A termőföldön történő beruházásokat úgy kell megtervezni, hogy a létesítmények elhelyezése a környező területeken a talajvédő gazdálkodás feltételeit ne akadályozza. A beruházások megvalósítása során a termőföldről szóló törvényben foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

(4) A területen csak a mezőgazdasági termelés (növénytermesztés, állattenyésztés, termékfeldolgozás és –tárolás) építményei –és kivételesen lakóépület- helyezhetők el.

(5) A mezőgazdasági terület egésze általános mezőgazdasági () övezetbe sorolható

Általános mezőgazdasági terület

16. § (1) A terület lehatárolását és övezeti tagozódását a szabályozási terv V-1 tervlapja ábrázolja.

(2) Az Má-1 jelű övezetbe a szántóföldek területe tartozik. Az övezetben

a) csak a művelési ághoz kötődő funkciójú (üzemi-, tároló-, állattartó- stb.) épület helyezhető el, 10.000 m2-t meghaladó, közterületről, vagy magánútról megközelíthető telken.

b) a telek legnagyobb beépítettsége 3%, de a beépített terület legfeljebb 3000 m2 lehet.

c) a keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére egyedi közműpótló létesítményt (zárt tároló, vagy szennyvíztisztító berendezés) kell kialakítani.

d) az épületeket szabadonállóan, legalább 10-10 méteres elő-, oldal-, és hátsókert biztosításával kell elhelyezni.

e) Az épületek elhelyezésének és kialakításának feltételei:

- Az épület legfeljebb 7,5 m építménymagasságú lehet.

- Az épületek szélességi mérete a 14 m-t nem haladhatja meg, az épületet 35-45 fokos, szimmetrikus nyeregtetővel kell lefedni.

(3) Az Má-2 jelű övezetbe a tanyás szántóföldek területe tartozik. Az övezetben

a) a művelési ághoz kötődő funkciójú épület és egy lakóépület helyezhető el, 6.000 m2-t meghaladó, közterületről, vagy magánútról megközelíthető telken.

b) a telek legnagyobb beépítettsége 3%, de a beépített terület legfeljebb 300 m2 lehet.

A beépítettség az övezetre előírt mértéket az alábbi esetekben haladhatja meg:

- beépítettség növelésével nem járó átalakításnál,

- ha meglévő épület bontásával alakul ki az új beépítés (ekkor legfeljebb a kialakult, eredeti állapot szerinti mértékig megengedett a beépítés),

- lakóépületben, kizárólag a komfortfokozat javítását szolgáló, egyszeri max. 20 m2-es bővítésnél.

c) a keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére egyedi közműpótló létesítményt (zárt tároló, vagy szennyvíztisztító berendezés) kell kialakítani.

d) az épületeket szabadonállóan, legalább 5-5 méteres elő-, oldal-, és 10 méteres hátsókert biztosításával kell elhelyezni.

e) lakóépület elhelyezésének és kialakításának feltételei:

- A lakóépület legfeljebb a beépíthető terület 50%-át foglalhatja el.

- Az épület legalább 3,5 m és legfeljebb 6,0 m közötti építménymagasságú lehet.

- Az épületet a táj építési hagyományainak megfelelő, egyszerű tömegű, 35-42 fok hajlásszögű szimmetrikus nyeregtetővel fedett legyen.

- Az épület szélességi mérete a 8,5 m-t ne haladja meg.

f) Gazdasági épület elhelyezésének és kialakításának feltételei:

- Az épület földszintes, legfeljebb 6,0 m építménymagasságú lehet.

- Az épületek szélességi mérete a 9 m-t nem haladhatja meg, az épületet szimmetrikus nyeregtetővel kell lefedni.

g) Az övezetben a telekhatár mellett körben legalább 3 méteres zöldsáv kialakítása szükséges

(4) Birtokközpont, vagy birtokközponthoz tartozó kiegészítő központ kialakításának feltételei az Má-1 és Má-2 övezetekeben:

a) Birtokközpont, illetve a hozzá tartozó kiegészítő központ az OTÉK 29. § (5)-(8) bekezdése, valamint e paragrafus (3) bekezdésében foglalt előírások szerint alakítható ki.

b) A birtokközpont határai mentén –kertépítész szaktervező által kiválasztott őshonos fajokból álló növényállománnyal- a 23. § (2) bekezdés f) pontja szerinti beültetési kötelezettség szerint legalább 5 m széles sáv beültetendő.

(5) Az Má-3 jelű övezetbe a gyepfelületek (rét, legelő) területe tartozik

a) az övezetben kötelező a művelési ágnak megfelelő használat és kezelés.

b) az övezetben a legeltető állattartáshoz kapcsolódó építmény helyezhető el

(6) Az Má-4 jelű övezet a mocsár, nádas művelési ágú területek övezete

a) az övezetben a jelenlegi művelési ág megváltoztatása tilos. Kötelező a művelési ágnak megfelelő használat és kezelés, és az övezetben semmiféle építmény nem helyezhető el.

Vízgazdálkodási területek

17. § (1) A terület lehatárolását, övezeti tagozódását a szabályozási terv tartalmazza

(2) A VT-1 jelű övezet a természetes vízfolyások, holtágak, élővizek területe, ahol csak a vízügyi jogszabályokban megengedett vízkár-elhárítási létesítmények helyezhetők el.

(3) A VT-2 jelű övezet a csatornák, nagyobb árkok, vízügyi létesítmények területe. Az övezetben a hullámterek, a parti sávok, a vízjárta, valamint s fakadó vizek által veszélyeztetett területekre vonatkozó jogszabályok(13) előírásait kell betartani.

(4) A VT-3 jelű övezet az árvízvédelmi töltések területe. A töltés lábától számított 10 méteren belül csak a vízgazdálkodás, árvízvédelem épületei helyezhetők el.

Közterületek kialakítása és használata

18. § (1) A Kölked igazgatási területén található közterületek az önkormányzat nyilvántartása szerint közutak, utak és parkok, melyeket rendeltetésüknek megfelelő célra bárki szabadon használhat, de a használat mások hasonló célú jogait nem korlátozhatja.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása szükséges.

(3) Amennyiben az eltérő használat építési tevékenységgel is összefügg, a tulajdonosi hozzájáruláson túl az építési hatóság engedélyét is be kell szerezni.

(4) A település közterületein engedélyezhető eltérő használat az alábbi lehet:

a) belterületen lévő közterületeken:

- hirdető (reklám) berendezés

- árusítópavilon

- közúti közlekedéshez kapcsolódó várakozóhelyek

- szobor, emlékmű, díszkút, pihenőpad

- távbeszélő fülke

- köztisztasággal kapcsolatos tárgyak

- építési munkához kapcsolódó létesítmények (állványok, paravánok)

- építőanyag-tárolás

b) külterületen lévő közterületen:

- közúti közlekedéshez kapcsolódó várakozóhelyek

- szobor, emlékmű

- köztisztasággal kapcsolatos tárgyak

(5) A közterületen elhelyezhető építményekkel szembeni elvárások következők:

a) Árusítópavilon legfeljebb 6 m2 alapterületű lehet, 3,0 m-es építménymagassággal, magastetős kialakítással.

b) A közúti közlekedéshez kapcsolódó várakozóhelyek legfeljebb 15 m2 alapterülettel és 3,0 m-es építménymagassággal építhetők, a település teljes területén egységes kialakítással.

(6) Járművek elhelyezése közterületen

a) Az ideiglenes, illetőleg alkalmi közterületi üzleti területekhez nem szükséges új várakozóhelyeket létesíteni.

b) Az OTÉK 42. §-a által előírt, illetőleg az (1) bekezdés szerint csökkentett számú várakozóhelyek 30%-a – az Önkormányzattal kötött szerződés alapján – a kapcsolódó közterületeken is megépíthető.

c) Az építési engedély kiadásának feltétele, hogy az építtető a szerződésben megállapított építési költséget az Önkormányzat elkülönített számlájára előzetesen befizesse.

d) A várakozóhelyek használatára és fenntartására külön szerződést kell kötni.

III. Fejezet

Örökségvédelem

19. § (1) Országos műemléki védelem alatt álló építmény nincs Kölkeden

(2) A település jellegzetes építészeti és településképi karakterének megőrzése érdekében a 2. mellékleten felsorolt építmények helyi egyedi védelemben részesülnek

(3) Helyi védettségű épületekkel és építményekkel kapcsolatos bárminemű építési munka esetén a következő előírásokat be kell tartani:

a) Helyi védettségű épületen végzett bármilyen építési munka esetén a hagyományos homlokzati és tömegarányok, párkány és gerincmagasság, a nyílásrendek, a nyílások osztása, a homlokzati tagozatok megőrzendők.

b) Helyi védettségű épület

- H1 kategóriában úgy bővíthető, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon.

- H2 kategóriában csak a védett részérték megőrzésével, felújításával bővíthető, vagy alakítható át.

c) Védett épület bővítése az épület mögött, a hátsókert irányába történhet. A keresztszárny főépületnél szélesebb nem lehet s csak a főépülettel megegyező hajlásszögű, szimmetrikus nyeregtetővel fedhető.

d) A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.

e) H1 kategóriájú helyi védettségű épület bontására csak a műszaki és erkölcsi avultság beálltával kerülhet sor, a védettség megszüntetését követően. A bontási engedélykérelemhez csatolni kell az épület felmérési és fotódokumentációját.

f) H2 kategóriájú helyi védettségű épület bontásakor a védett érték lehetőség szerint az új épületre visszaépítendő. Ha ez nem lehetséges, akkor a védettség megszüntetését követően annak megőrzéséről, műszaki mentéséről az önkormányzat jegyzője gondoskodik. A bontási engedélykérelemhez csatolni kell a védett érték felmérési és fotódokumentációját.

(4) A település különböző fokú régészeti védettségű területeit a V-1, V-2 szabályozási tervek tüntetik fel. Az RV jelű területek a védett régészeti lelőhelyeket, az R jelű területek a nyilvántartott régészeti lelőhelyeket az jelűek a régészeti érdekeltségű területeket jelölik. A védett régészeti lelőhely a 040/3-9, 041, 043, 044/1 hrsz-ú ingatlanok területe. A nyilvántartott régészeti lelőhelyek a 06/1, 07, 011, 021, 023/9-29, 024/1-4, 026/5-15, 037/1-2, 040/1-2, 044/2-3, 071/1-9; 0430, 0452/1-6, 0492/3-22, 0493 belterületen:389-392. hrsz-ú; régészeti érdekeltségű területek; belterületen: 398-401, 456, 457. hrsz-ú ingatlanok

a) A régészeti lelőhelyekre vonatkozó törvények és kapcsolódó rendeletek(21) előírásai betartandók. Fenti törvény 22. §-a szerint A nyilvántartott lelőhelyeket a földmunkával járó fejlesztésekkel el kell kerülni. Amennyiben ez nem lehetséges, a beruházás által veszélyeztetett területen megelőző feltárást kell végezni, melynek költségei a beruházót terhelik.

b) A védetté nyilvánított lelőhelyen végzendő, 30 cm mélységet meghaladó földmunkával járó, illetőleg a terület jellegét veszélyeztető, befolyásoló változtatások (kerítésásás, faültetés, szőlőtelepítés, stb.), munkálatok esetében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az eljáró hatóság. Ha a fenti tevékenység más hatóság engedélyéhez kötött (közműfektetés, építkezés), akkor KÖH szakhatóságként jár el.

c) A nyilvántartott régészeti lelőhelyek területén minden eddigi használattól eltérő hasznosításhoz, építkezéshez, földmunkához a KÖH szakhatósági hozzájárulása szükséges.

d) Régészeti érdekeltségű területet érintő tervezés esetén javasolt kikérni a KÖH véleményét.

e) A régészeti területeken kívül -építkezés, vagy művelés során- előkerülő régészeti lelet, vagy objektum esetén a munkákat fel kell függeszteni, és értesíteni kell a KÖH-t, valamint a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságát.

IV. Fejezet

Az élővilág, a táj és a természet védelme

20. § 1) A természeti területek és értékek megóvása érdekében a vonatkozó jogszabályok(14) rendelkezéseit kell alkalmazni. A település területén található védett természeti értékeket a V-1 szabályozási terv tünteti fel.

a) A Duna-Dráva Nemzeti Park területe a terven lehatárolt terület, ez egyben az országos ökológiai hálózat és a Natura 2000 területének is a határa.

b) Természeti területek közé soroltak a nemzeti park területén kívül eső rétek, legelők, nádas és mocsaras területek, nagyobb erdőfelületek, amelyeket a V-1 tervlap tüntet fel.

Környezetvédelmi előírások

21. § (1) Általános követelmények

a) A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változások, valamint a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység csak a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások(15) és határértékek betartása alapján történhet, a szakhatóságok előírásainak megfelelően.

b) A környezetterhelési határértékeket jelen rendelet 7. § (3) bekezdése határozza meg.

(2) Talajvédelem

a) A település belvízveszélynek kitett, ezért teljes területén a szennyvizek elszikkasztása tilos.

b) Az önkormányzati tulajdonú, vagy közcélú vízi létesítmények jó karban tartásáról az önkormányzat köteles gondoskodni.

c) A b) pontban foglalt vízi létesítményekkel kapcsolatos, arra épülő, illetve annak rendeltetésszerű használatát befolyásoló magánépítmények (átereszek, felhajtók) jó karban tartására, illetve a vízi létesítmény működését akadályozó, vagy gátló műszaki állapot esetén felújítására az építmény tulajdonosa (kezelője) a jegyző által kötelezhető.

d) Arra jogosult szervezettel 5 évente el kell végeztetni a települési csapadékgyűjtő hálózat műszaki felülvizsgálatát, melynek javaslatokat kell adnia az esetlegesen szükséges műszaki beavatkozásokra. A felülvizsgálat eredményeinek függvényében ezeket a szükséges beavatkozásokat el kell végezni.

e) Termőföldön megvalósuló beruházások tervezése során figyelembe kell venni, hogy a tervezett megvalósulás ne akadályozza a környező területek talajvédő gazdálkodását. A beruházások megvalósítása során a beruházó köteles gondoskodni a termőréteg megmentéséről.

(3) Felszíni és felszín alatti vizek védelme

a) A község nem rendelkezik közüzemi szennyvízcsatorna-hálózattal. A gyűjtött szennyvizek befogadója jelenleg a mohácsi szennyvíztelep. A meglévő és még üzemelő szennyvíz-szikkasztókat folyamatosan meg kell szüntetni, a szennyvizek a tervezett csatornahálózat kiépítéséig zárt szennyvízgyűjtőben kell gyűjteni

b) A településgazdálkodás során törekedni kell a szennyvízgyűjtő rendszer kiépítésére az egész települést érintően. A tervezett szennyvízcsatorna-hálózat megépítése után lehetőség szerint minden lakótelket rá kell kötni a szennyvízcsatorna-hálózatra.

c) Felszíni befogadóba csak az első fokon eljáró vízügyi hatóság hozzájárulásával és feltételeinek betartásával szabad csapadékvizet bevezetni, így az ipari területek burkolt területeire hulló csapadékvizet a szükséges mértékben tisztítani kell, és a csapadékvíz csak ezután vezethető be a csapadékvíz-elvezető árokba, illetve ezt követően az élő vízfolyásba.

d) Felszíni befogadóba és a települési csapadékvíz-gyűjtő hálózatba szennyvizet, szennyezett vizet közvetlenül bevezetni tilos.

e) A felszín alatti vizek védelméről(16) és a vizek mezőgazdaság eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről minden esetben gondoskodni kell.

g) Állattartó létesítményhez nem létesíthető trágyatároló felszíni vízfolyástól, ivóvízkinyerő helytől mért 100 méteren belül, hígtrágya tároló nem létesíthető vízjárta(17) területen.

h) Hígtrágya kijuttatása termőföldre csak talajtani szakvéleményre alapozott talajvédelmi hatósági engedély birtokában lehetséges.

(4) A levegő tisztaságának védelme

a) A fűtési és technológiai célú energiaigények kielégítésénél a leginkább környezetbarát energiahordozót, a földgázt előnyben kell részesíteni.

b) Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést okoz, illetve azt bűzzel terheli.

c) A közlekedési területek kijelölése során gondoskodni kell a valószínűsíthető forgalom függvényében szükséges védősávok, zöldsávok kialakításához szükséges területek meglétéről. Új utak csak ilyen védőterületek létesítésével építhetők.

d) Kerti hulladékot (nyesedék, falomb és egyéb növényi maradványok) csak kialakított tűzrakó helyen szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Az égethető kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, vagy ipari eredetű hulladékot.

e) Kerti hulladékok égetését csak 10-15 óra között, ellenőrzött körülmények mellett szabad végezni. Különleges időjárási körülmények esetén a jegyző általános égetési tilalmat rendelhet el.

f) A tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékei szerint a megadott teljesítménytartományba eső tüzelőberendezések esetén(18) gáz halmazállapotú tüzelőanyag felhasználása során a szilárd anyag, a szén-monoxid, a nitrogén-oxidok és a kén-dioxid vonatkozásában is be kell tartani a megadott kibocsátási határértékeket.

(5) Zaj- és rezgés elleni védelem

a) Zajvédelmi szempontból a zajkibocsátó és a zajtól védendő területeket úgy kell egymáshoz viszonyítottan kijelölni, hogy a zajvédelmi követelmények betartása biztosított legyen.

b) az iparterületeken engedélyezett(19) és az üzemi tevékenységből származó zajterhelés a lakóterületen: nappal/éjjel: 50/40 dB. A közlekedéstől származó zaj terhelési határértékei nappal/éjjel: 60/50 dB. A gazdasági területeken megengedett zaj terhelési határértékei: 60/50 dB. A zaj terhelési határértékei lakószobákban nappal/éjjel: 40/30 dB.

(6) Hulladékkezelés

a) A településen keletkező szilárd hulladék elszállításáról és elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodik szervezett köztisztasági szolgáltatás keretében. (Jelenlegi befogadó a harkányi telep)

b) A települési hulladék-gazdálkodási terv rögzíti szelektív hulladéklerakó helyét.

c) A termelésből származó hulladékok elkülönített gyűjtése, ideiglenes tárolása, elszállítása és ártalmatlanítása a beruházó feladata, különös tekintettel a veszélyes hulladékokra.(20) A településgazdálkodás során kiemelt figyelmet kell fordítani a településen található szabálytalan hulladéklerakók környezeti hatásainak felmérésére, ezek függvényében a szükséges környezetvédelmi intézkedések megtételére, szükség esetén a lerakók teljes felszámolására. A területek a felszámolás után rekultiválandók.

Növénytelepítési előírások

22. § (1) Beépítésre szánt területen a telekhatárok és a növények között legalább a következő ültetési (telepítési) távolságokat be kell tartani:

a) Szőlő, valamint 3m-nél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb bokor (élősövény) esetében 0,5 m

b) 3 m-nél magasabbra növő gyümölcs és egyéb bokor, valamint bármilyen fa esetén 2,0 m

(2) Beépítésre nem szánt területen a telekhatárok és a növények között legalább a következő ültetési (telepítési) távolságokat kell betartani:

a) gyümölcsfa-iskolai nevelés alatt álló növény, továbbá szőlő, egres-, ribizke-, josta- és málnabokor, valamint 1 méternél magasabbra nem növő dísz- vagy védelmi szerepű bokor (élősövény) esetében 0,8 m

b) minden egyéb gyümölcsbokor továbbá birs, naspolya és birsalanyra oltott körtefa, valamint vadalanyra oltott alma- és körtefa esetében 4,0 m

c) 3 m-nél magasabbra növő dísz-, vagy védelmi szerepű bokor, továbbá dió- és gesztenyefa, valamint 5 m-nél magasabbra növő fa esetén 5,0 m

Településrendezési feladatok megvalósulását biztosító sajátos jogintézmények

23. § (1) Jelen rendelethez tartozó szabályozási tervben foglaltak megvalósítása érdekében a rendezési terv módosítása nélkül a Képviselő-testület az alábbi sajátos jogintézményekkel él: tilalmak, kisajátítások, elővásárlási jogok, helyi közút céljára történő lejegyzések, útépítési és közművesítési hozzájárulások, településrendezési kötelezések (amely lehet: beépítési kötelezettség, helyrehozatali kötelezettség, beültetési kötelezettség).

(2)

a) Tilalmak a településrendezései feladatok megvalósítására és a természeti, környezeti veszélyezettség megelőzésére határozhatók meg.

aa) Változtatási tilalom rendelhető el a szabályozási terv által megváltoztatott felhasználású területeken az új felhasználásra vonatkozó részletes szabályozási terv elkészültéig vagy egyéb a beépítés szempontjából fontos feltétel (pl. infrastruktúrafejlesztés) teljesítéséig.

ab) Telekalakítási és építési tilalom rendelhető el azokon a jelenleg beépített vagy beépíthető területeken, amelyek beépítését a szabályozási terv nem teszi lehetővé.

b) Kisajátításra a közérdekű településrendezési feladatok megvalósításához szükséges a ingatlanok kerülhetnek.

c) Elővásárlási jog a nem önkormányzati tulajdonú telkekre az alábbi településrendezési célok megvalósítására írható elő:

ca) infrastruktúrafejlesztés,

cb) művi (települési, építészeti) és természeti értékvédelem,

cc) beépítésre szánt területek fejlesztése.

d) Közút céljára történő lejegyzés a lakó és kiszolgáló utak létesítése illetve az utak szabályozási szélességének biztosítása és a szabályozási vonal által lehatárolt telekrészre írható elő.

e) Útépítési és közművesítési hozzájárulás az önkormányzati infrastruktúra-fejlesztésekkel és a nem önkormányzati telekalakítással összefüggésben határozható meg.

f) Beépítési kötelezettségek telekgazdálkodási és településképi szempontból határozhatók meg.

g) Beültetési kötelezettségek a szabályozási terv szerint településképi, környezeti minőség javítása érdekében határozhatók meg.

(3) E rendelet elfogadásával egyidejűleg Kölked Község Képviselő-testülete a rendelet 3. melléklete szerinti sajátos jogintézményekkel él és rendelkezik azokról.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

24. § Ez a rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek 2005 év október hó 28. napján lépnek hatályba. Rendelkezéseiket a hatályba lépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni, de az építtető kérelmére a hatálybalépés napján folyamatban lévő ügyekben is alkalmazható.

A hatálybalépéssel egyidőben az 5/1986. (VI.28.) T.számú rendelet hatályát veszti.
aa) beépítésre szánt területek fejlesztése.
a) Közút céljára történő lejegyzés a lakó és kiszolgáló utak létesítése illetve az utak szabályozási szélességének biztosítása és a szabályozási vonal által lehatárolt telekrészre írható elő.
b) Útépítési és közművesítési hozzájárulás az önkormányzati infrastruktúra-fejlesztésekkel és a nem önkormányzati telekalakítással összefüggésben határozható meg.
c) Beépítési kötelezettségek telekgazdálkodási és településképi szempontból határozhatók meg.
d) Beültetési kötelezettség a külön jogszabályban előírtak alapján a közérdekű
környezetalakítás céljából határozható meg.”
.
(1) E rendelet elfogadásával egyidejűleg Kölked Község Képviselő-testülete a rendelet
1. melléklete szerinti sajátos jogintézményekkel él és rendelkezik azokról.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

24. § Ez a rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek 2005 év október hó 28. napján lépnek hatályba. Rendelkezéseiket a hatályba lépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni, de az építtető kérelmére a hatálybalépés napján folyamatban lévő ügyekben is alkalmazható.

2. melléklet

Helyi Építészeti értékvédelemben részesülő épületek

Sorsz.

Cím

Hrsz.

Védett érték

Kat.

1.

Erdőfű

0341/3-37, 0315/1-6,
0316-318/1
0320, 0340

A mintagazdaság épületeinek egységes arculata, a cselédlakás-sor, a gazdasági épületek, a széles közterületek, a nagy udvarok.

HT

2.

Mátyás u.9.

317.

Lakóépület utcai homlokzata, tömege

H2

3.

Hunyadi u. 5.

339.

Lakóépület tömege, tornáca, góré

H1

4.

Petőfi u. 2.

394.

Lakóépület díszes homlokzatai, tömege

H1

5.

Petőfi u.3.

401.

Volt iskola épületének tömege

H2

6.

Petőfi u.7.

308/2.

Kerítés és melléképület (istálló, fészer)

H1

7.

Petőfi u.12.

349/1.

Lakóépület utcai homlokzata,

H2

8.

Petőfi u.14.

348.

Lakóépület utcai, udvari homlokzata,

H1

9.

Petőfi u.15.

313/2.

Lakóépület és melléképületei

H1

10.

Nagy Lajos u. 33.

342.

Lakóépület és melléképületei

H1

11.

Kossuth Lajos u. 1.

387

Melléképület, góré tömege, homlokzata

H1

12.

Kossuth L. u. 3.

389.

Lelkészlak tömege, vakolatdísze, felirata

H1

13.

Kossuth L. u.. 4.

383.

Népház épületének tömege, nyílásai

H1

14.

Kossuth L. u.8.

372/1

Lakó és melléképület tömege

H2

15.

Kossuth L. u. 14.

356.

Lakóépület

H1

16.

Kossuth L. u. 21.

360.

Lakóház

H1

17.

Tisza utca

347/2

Katolikus imaház tornya, tömege

H2

18.

Tisza u. 13.

252.

Lakó- és melléképület

H1

19.

II. Lajos u. 12.

1.

Községháza tömege, tetőformája,

H1

20.

II. Lajos u. 11.

241.

Lakó- és melléképület tömege, homlokzata

H1

21.

II. Lajos u.19.

297.

Melléképület tömege, oldalszárnya

H1

22.

II. Lajos u. 20/a.

10.

Lakóépület tömege, utcai homlokzata

H1

23.

II. Lajos u. 23.

231.

Lakó- és melléképület együttese

H1

24.

II. Lajos u. 26.

13.

Lakó- és melléképület tömege, díszítése

H1

25.

Tisza u.5.

3.

Lakó- és gazdasági épület együttese

H1

26.

Széchenyi u. 1.

408.

Gólya-múzeum

H1

27.

Árpád u. 8.

438.

Lakóház és melléképületei

H1

28.

Rákóczi u. 26.

449

Lakó- és melléképület kapuzattal

H1

29.

Rákóczi u. 30.

453.

Volt óvoda tömege

H2

30.

391.

Református templom

H1

31.

Béda

0193.

Lábasház -főépület tömege, téglaarchitektúrája, homlokzata

H1

32.

Béda

0354

Vadászkastély tömege, funkciója

H1

33.

Béda

0349

Halászházi szivattyú tömege

H1

34.

Béda

0137

Harczi-kastély, DDNP Kezelőépülete

H1

3. melléklet

Településrendezési feladatok megvalósulását biztosító sajátos jogintézmények
1.Telekalakítási és építési tilalom

a) öt évre szóló építési tilalom van érvényben a településközpont bővítése a telekcsoport újraosztása céljából a 372/1, 373, 374 hrsz-ú telkeken.

2.Elővásárlási jogok

a) a tervezett Roma skanzen megvalósíthatósága, a szomszédos lakóterület fejlesztése érdekében a 79, 80, 81, 84, 85, 86, 87 hrsz

b) a tervezett gazdasági terület fejlesztése érdekében a 03/9, 03/10 hrsz

c) a településközpont bővíthetősége érdekében a 372/1, 373, 374 hrsz

d) a művi és természeti értékvédelem céljából Erdőfű teljes területére, a 0309/3-15; 0311/1-4; 0315/3-4; 0316,0317,0318/1-2; 0319; 0320; 0321/2; 0324/2-7; 0339/1-11; 0340; 0341/2-38 hrsz alatti ingatlanokra az önkormányzat elővásárlási joga az ingatlannyilvántartásba bejegyzendő.

3.Beültetési kötelezettségek

a) településképi szempontból, a környezeti minőség javítása érdekében a már meglévő és a tervezett gazdasági területeken az övezet telkein a telekhatár mellett 5m-es zöldsáv kialakítása szükséges.

b) településképi szempontból, a környezeti minőség javítása érdekében a gazdasági területek lakóterület felé eső (hátsó és oldalsó) telekhatáránál

- a 288/2 hrsz alatti ingatlanon 15 méter széles
- a 048 hrsz alattiterezett gazdasági területen 20 méter széles
- az erdőfűi gazdasági területen 10 méter széles védőfásítás telepítendő.

4. melléklet

Fogalommagyarázatok
(Az OTÉK 1. sz. mellékletének kiegészítése)
kialakult állapot: az építési övezeti előírásoktól eltérő, a korábbi szabályozásoknak építési hagyományoknak megfelelően kialakult beépítés
meglévő épület: jogerős építési engedéllyel rendelkező, vagy már több, mint 10 éve használatba vett épület
szintterületi mutató: az adott telken, a beépített területen álló épületek összes hasznos alapterületének a telek területével való osztásából eredő érték.