Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 1/2007. (I. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 11. 17- 2014. 11. 17

Kölked Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarországi helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva az önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 1/2007. (I.29.) sz. önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:


1.§

(1)  A Rendelet 1.§ (3) bek. utolsó mondata hatályon kívül kerül.


(2) A Rendelet 2. § (3) bek. utolsó mondata az alábbiak szerint módosul:

A meghívót és a testületi ülésekre előterjesztett anyagokat – kivéve a zárt ülésen tárgyalandó és személyiségi jogokat érintő előterjesztéseket – az önkormányzat honlapján (http://www.kolked.hu) is el kell helyezni.


(3) A Rendelet 2. § (4) bek. az alábbiak szerint módosul:

A képviselő-testületet a polgármester, akadályoztatása esetén a polgármesterrel történt előzetes egyeztetés és tervezett napirendi pontok alapján, illetve tartós távolléte esetén az alpolgármester hívja össze. A polgármesteri, alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, tartós akadályoztatásuk esetén a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke hívja össze és vezeti az ülést.


(3) A Rendelet 2. § (5) bek. utolsó mondata az alábbiak szerint módosul:

Kivételes és indokolt esetben az ülés szóban vagy telefonon is összehívható, amennyiben minden képviselő erről értesíthető legalább 1 munkanappal korábban.


(4) A Rendelet 2. § (6) bek. az alábbiak szerint módosul:

Testületi ülésre kötelezően meghívandók az önkormányzati képviselők, a közös önkormányzati hivatal jegyzője, a kölkedi kirendeltség vezetője, a német és roma nemzetiségi önkormányzata elnöke, a napirendek előadói, az érintett intézmények, szervezetek vezetői, valamint az érintett hivatali dolgozó.


(5) A Rendelet 2. § (7) bek. az alábbiak szerint módosul:

Az ülést össze kell hívni, ha

a) a képviselők ¼-e, vagy a testület bizottsága kezdeményezi,

b) nemzetiséget érintő ügyekben az érintett nemzetiségi önkormányzat elnöke kezdeményezi.


(6) A Rendelet 3. § (1) bek. utolsó mondata hatályon kívül kerül.


(7) A Rendelet 3. § (5) bek. az alábbiak szerint módosul:

A képviselő-testület döntéseit nyílt szavazással hozza, melynek módja kézfeltartás. Minősített többség – a megválasztott képviselők több, mint felének szavazata szükséges – az Mötv. 50. §-ban meghatározott ügyekben. Név szerinti szavazást a testület esetenként elrendelheti. Név szerinti szavazásnál a polgármester egyenként mondja a képviselők nevét, akik igennel vagy nemmel szavazhatnak. A név szerinti szavazásnál tartózkodás nincs, kivéve a személyes érintettség esetét.


(8) A Rendelet 3. § (7) bek. az alábbiak szerint módosul:

A képviselők a napirend megtárgyalását követően kérdéseket tehetnek fel, interpellálhatnak. Az ülést megelőzően legalább 3 munkanappal, írásban benyújtott interpellációra az ülésen érdemi választ kell adni. A kérdésekre adott válasz elfogadásáról az interpellációt benyújtó nyilatkozik, és külön dönt erről a testület.


(9) A Rendelet 3/A. § (1) bek. az alábbiak szerint módosul:

A képviselő-testület ülésének jegyzőkönyve az Mötv. 52. § (1) bekezdés a)-m) pontjaiban szabályozottakon túl tartalmazza a döntéshozatalnál a legkisebb szavazatot adók nevét. A nyilvános és zárt ülésekről diktafonos hangfelvétel készül, melyet kizárólag a jegyzőkönyv elkészítéséhez szabad felhasználni. A hangfelvétel biztonságos őrzéséről gondoskodni kell. A jegyzőkönyv aláírása után az arról készült hangfelvétel megsemmisítendő.



2. §



(1) A Rendelet 4/A. § (3) bek. az alábbiak szerint módosul:

A bizottság testületként működik, döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza. A bizottság döntése határozat, melynek évente kezdődő jelölése: a határozat száma arab számmal/év arab számmal (pont), zárójelben a hónap római számmal (pont), a nap arab számmal (pont), PÜB határozat (pl.: 1/2013. (I.20.) PÜB határozat). Az ülést az elnök hívja össze és vezeti. A meghívót az ülést megelőző 5 nappal előbb kell kézbesíteni a bizottsági tagoknak és meghívottaknak és tájékoztatásul a képviselőknek. A bizottság szükség szerint, de legalább évente 4 alkalommal ülésezik.


(2) A Rendelet 4/A. §-a egy új (6) bekezdéssel egészül ki:

A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság nem képviselő tagjai a képviselő-testület nyilvános és zárt ülésein tanácskozási joggal részt vehetnek.

A PÜB névsorát a függelék tartalmazza.


(3) A Rendelet 5. § (1) bek. az alábbiak szerint módosul:

A polgármester feladatát főállásban látja el.


(4) A Rendelet 5. § (3) bek. az alábbiak szerint módosul:

A képviselő-testület saját tagjai közül a polgármester javaslatára titkos szavazással, a testület megbízatásának időtartamára, a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére társadalmi megbízatású alpolgármestert választ.

A polgármester feladatai általában:


  • -az önkormányzat demokratikus működésének biztosítása, helyi érdekek képviselete,
  • -közszolgáltatások, településfejlesztés biztosítása,
  • -a képviselő-testület programjának összeállítása
  • -a települési képviselők munkájának segítése,
  • -intézmények vezetőivel, egyesületek, társadalmi szervezetekkel különösen az önszervezenődő lakossági csoportokkal való együttműködés
  • -széleskörű információ gyűjtés, a képviselők folyamatos tájékoztatása, támogatása
  • nemzetiségi önkormányzatokkal kapcsolattartás
  • -koordináció a helyi és a nemzetiségi önkormányzatok között
  • nemzetiségi önkormányzatok tájékoztatása


(5) A Rendelet 5/A. § (3) bek. az alábbiak szerint módosul:

Az önkormányzat a közös önkormányzati hivatal útján segíti a nemzetiségi önkormányzatok munkáját az alábbi területeken:

a) működésük személyi és tárgyi feltételeit biztosítja, viseli ezek költségeit,

b) közreműködik pénzügyi, tervezési, gazdálkodási, finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatok teljesítésében,

c) a számviteli, pénzügyi és információs tevékenység teljesítésében, a pénzellátásban és bankszámla kezelésében.

Az együttműködésre vonatkozó részletes szabályokat és eljárási rendet külön megállapodás tartalmazza.


(6) A Rendelet 5/B. § (1) bek. az alábbiak szerint módosul:

A képviselő-testület tanyagondnoki szolgálatot tart fenn az Erdőfűn és egyéb külterületen élő lakosság szociális alapellátásban való részesítése céljából. A tanyagondnok az önkormányzat alkalmazottja.


(7) A Rendelet 6. §- a egy új bekezdéssel egészül ki:

Az önkormányzat képviselő-testülete által hozott rendeletek jelölése: a rendelet száma arab számmal/év arab számmal (pont), zárójelben a hónap római számmal (pont), a nap arab számmal (pont) sz. önkormányzati rendelet.  (Például: 1/2014. (I.20.) sz. önkormányzati rendelet.)


(8) A Rendelet 7. § (2) bek. az alábbiak szerint módosul:

A népi kezdeményezés kötelező tárgyalásának feltétele, hogy a választópolgárok legalább 5%-a kezdeményezze.


(9) A Rendelet 8. § (1) bek. az alábbiak szerint módosul:

Az önkormányzat vagyonát, a vagyonnal való gazdálkodást külön vagyonrendelet szabályozza.


3. §



(1) A szervezeti és működési szabályzat jelen rendelettel nem érintett részei változatlan tartalommal hatályban maradnak.


(2) A Rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


Mellékletek