Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (I. 20..) önkormányzati rendelete

az önkormányzati elismerésekről

Hatályos: 2015. 01. 20- 2023. 03. 22

Kölked község képviselő testületének 1/2015 (I.20..) önkormányzati rendelete

az önkormányzati elismerésekről1

2015.01.20.

Kölked Község Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

A rendelet célja

1. § . A rendelet célja a Kölked Község Képviselő-testülete által adományozható önkormányzati elismerések szabályozása.

Az elismerés fajtái

2. § . A Kölked Község Képviselő-testülete által adományozható elismerések

a) Kölked Község Díszpolgára Kitüntető Cím

b) Kölked Községért Kitüntető Díj

Az önkormányzati elismerések adományozására vonatkozó szabályok

3. § (1) Önkormányzati elismerések magyar és külföldi állampolgárnak, valamint posztumusz is adományozható.

(2) A Kölked Község Díszpolgára Kitüntető Cím és a Kölked Községért Kitüntető Díj ciklusonként korlátozás nélkül odaítélhető

(3) Kölked Községért Kitüntető Díj esetében csoportok, szervezetek, egyesületek, gazdasági társaságok is részesülhetnek az elismerésben.

(4) Önkormányzati elismerések adományozására a Képviselő-testület tagjai, önkormányzati intézmények vezetői, a községben működő egyesületek, társadalmi szervezetek, állampolgárok tehetnek írásban javaslatot, minden év március 31-ig. A javaslatot indokolni kell, mely tartalmazza a személyi, szakmai, közéleti tevékenységet.

(5) Az elismerő cím és díj javaslattételére a felhívást a helyben szokásos módon kifüggesztve, a Kölkedi Hírmondóban és az Önkormányzat honlapján kell meghirdetni február 15-ig.

(5a) /6/ A Képviselő-testület az önkormányzati elismerésekről minősített többséggel, titkos szavazással dönt.

(5b) /7/ Az önkormányzati elismerések adományozását a döntést követően a Kölkedi Hírmondóban és az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(5c) /8/ Az elismerést ünnepélyes keretek között, ünnepi testületi ülésen a polgármester vagy az alpolgármester adja át. Az ünnepi testületi ülésre a falunapi rendezvénysorozat hivatalos programjaként kerül sor.

(5d) /9/ Az elismerésekről az önkormányzati hivatal nyilvántartást vezet.

II. Kölked Község Díszpolgára Kitüntető Cím

4. § (1) /1/ A díszpolgári cím adományozásának célja.

a) Kölked fejlődéséért kifejtett tevékenység elismerése,

b) a település hírnevének megőrzése érdekében kifejtett tevékenység elismerése.

(2) /2/ A díszpolgári címmel emlékérem, kitűző és oklevél jár, amelynek leírását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) /3/ A Kölked Község Díszpolgára Kitüntető Cím birtokosa jogosult:

a) a Képviselő – testület nyilvános ülésein tanácskozási joggal részt venni

b) az önkormányzat és intézményei rendezvényein díjtalanul részt venni.

(4) /4/ A falunapi rendezvényekre a kitüntetett részére névre szóló meghívót kell küldeni.

Kölked Községért Kitüntető Díj

5. § (1) /1/ A Kölked Községért Kitüntető Díj adományozásának célja a település társadalmi, gazdasági, szellemi, sport és kulturális életében, a közigazgatásban kifejtett kimagasló tevékenység, egyéb területen hosszú távú, a falu fejlődését szolgáló vagy kiszolgáló önzetlen munka elismerése.

(2) /2/ Kitüntető Díj adományozható:

a) a település fejlődése érdekében kifejtett tevékenységért,

b) kiemelkedő oktatási, közművelődési és művészeti tevékenységért,

c) a sport területén kifejtett kiemelkedő tevékenységért,

d) a közigazgatás, az önkormányzati munka, a településfejlesztés területén kifejtett kimagasló tevékenységért,

e) a község építészeti és természeti értékeinek megóvása érdekében végzett tevékenységért,

f) a község gazdasági életében kifejtett kimagasló tevékenységért,

g) társadalmi szervezetben végzett tevékenységért.

/3/ A kitüntető díjhoz emlékplakett és oklevél jár, amelynek leírását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

Egyéb rendelkezések

6. § . A Kölked Község Díszpolgára Kitüntető Cím és a Kölked Községért Kitüntető Díj adományozásával kapcsolatos kiadások fedezetét az éves költségvetésben kell biztosítani.

7. § (1) /1/ A Képviselő-testület az önkormányzati elismerést minősített többséggel, titkos szavazással megvonhatja attól, aki magatartásával, a közösséget jelentős hátránnyal sújtó felelőtlen vagy szándékos cselekedetével annak viselésére érdemtelenné válik.

(2) /2/ A kitüntető cím megvonására írásban bármely képviselő javaslatot tehet.

(3) /3/ A Képviselő-testület a javaslat megalapozottságáról és az elismerés visszavonásáról az érintett meghallgatása után, legkésőbb a kezdeményezést követő harmadik ülésén dönt.

(3a) /4/ Az elismerés megvonásáról szóló döntést a polgármester írásban közli az érintettel, egyúttal kezdeményezi a tárgyi elismerések bevonását.

(3b) /5/ A cím vagy díj megvonásáról hozott döntést és annak fő okait, a tárgyi elismerések visszaszolgáltatásának megtagadását a Kölkedi Hírmondóban és az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

8. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 10/2008 (XII.3.) Kt. rendelet hatályát veszti.

1. melléklet az 1/2015. (I. 20.) önkormányzati rendelethez

A „Kölked Község Díszpolgára” címmel járó emlékérem, kitűző és oklevél leírása
Az emlékérem hatvan milliméter átmérőjű, három milliméter vastagságú ezüstből készül. Az első oldalán – gravírozva – középen Kölked község címere, kerületén körbefutva, a bal alsó harmadtól kezdve, a „KÖLKED KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA” felirat fogja közre az adományozás évét jelző évszámot. Hátsó oldalán, középen, vízszintesen bevésve a kitüntetett neve. Az emlékérem nyitható fedelű díszdobozban kerül elhelyezésre. A kitűző ötven milliméter átmérőjű, kör alakú, fém alapanyagú. Első oldalán rekeszzománccal, fehér alapon, az emlékérem feliratával megegyező, fekete színű szöveg és a község színes címere látható. A kitűző a hátsó oldalára forrasztott kapoccsal rögzíthető. Az oklevél A4 méretű, felül középen az emlékérem feliratos (első) oldalának lenyomata (vörösrézből), felső harmada középen „OKLEVÉL” felirat látható. Az oklevél tartalma: „Kölked Község Képviselő – testülete (a kitüntetett neve)-nak/nek Kölked Község Díszpolgára kitüntető címet adományoz a Község érdekében végzett kiemelkedő (a tevékenység megnevezése) munkájáért (évszám) évben.” Az oklevél alsó harmada középen Kölked Község címere található. Az oklevelet Kölked Község Polgármestere és Jegyzője látja el aláírásával és pecsétjével.

2. melléklet az 1/2015. (I. 20.) önkormányzati rendelethez az 1/2015. (I. 20.) önkormányzati rendelethez

A „Kölked Községért Kitüntető Díj” címmel járó emlékplakett és oklevél leírása
Az emlékplakett 85 mm átmérőjű, kör alakú összetett plakett. Felső, domborodó részén található a település címere. Alsó része (amelyhez a felső rész zsebóraszerűen csatlakozik) egy vékonyabb bronzlap. Ennek közepében egy 42,5 mm átmérőjű ezüst plakett található, amelybe a kitüntetett neve gravírozva kerül. Az alsó körlap kerületén körbefutva, a bal alsó harmadtól kezdve, a „KÖLKED KÖZSÉGÉRT” felirat fogja közre az adományozás évét jelző évszámot.” Az emlékplakett nyitható fedelű díszdobozban kerül elhelyezésre. Az oklevél A4 méretű, felül középen az emlékérem feliratos (első) oldalának lenyomata (vörösrézből), felső harmada középen „OKLEVÉL” felirat látható. Az oklevél tartalma: „Kölked Község Képviselő – testülete (a kitüntetett neve)-nak/nek Kölked Községért Kitüntető Díjat adományoz a Község érdekében végzett kiemelkedő (a tevékenység megnevezése) munkájáért (évszám) évben. Az oklevél alsó harmada középen Kölked Község címere található.Az oklevelet Kölked Község Polgármestere és Jegyzője látja el aláírásával és pecsétjével.
1

Az önkormányzati rendeletet a Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 23. napjával.