Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 02. 01

Kölked Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Sztv.) biztosított felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

  1. fejezet

Általános szabályok

1.§

A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza a helyi önkormányzat által biztosított egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

Eljárási szabályok

2. §

A szociális ellátások

  1. iránti kérelmet a kérelmező az Önkormányzati Hivatalhoz helyben, az e célra rendszeresített igénylőlapon nyújthatja be, illetve szóban is előterjesztheti, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni, illetve gondoskodni kell az igénylőlap kitöltéséről.
  2. hivatalból is megállapíthatóak, amennyiben azt a rászoruló részére más személy, vagy szerv kezdeményezi, azonban ez esetben is gondoskodni kell az e célra rendszeresített igénylőlapok kitöltéséről és a szükséges igazolások beszerzéséről.

3. §

  1. A szociális rászorultságtól függő ellátások iránti kérelmek benyújtásához rendszeresített igénylőlapon települési támogatás iránti kérelem esetén a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott formanyomtatványt kell érteni, s a kérelmekhez a jövedelmi adatokról szóló igazolásokon (nyugdíj esetén a nyugdíjas szelvény és nyugdíjas igazolvány) felül
  1. lakhatási támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges
  1. a kérelmező a bejelentett lakóhelyének vagy tartózkodási helyének megfelelő címre és nevére szóló bármely 2 hónapnál nem régebbi közüzemi számlával,
  2. a lakásban tartózkodás jogcímének igazolásával,
  3. közüzemi számla másolatával.
  1. gyógyszertámogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges a kérelmező kérelem benyújtását megelőző háromhavi gyógyszerköltségéről szóló háziorvosi vagy szakorvosi igazolást.
  2. rendkívüli települési támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges a kérelem indokául szolgáló tényekre, körülményekre vonatkozó, azokat alátámasztó dokumentumot, így például gyógyszertámogatásra vonatkozó támogatás iránti kérelemhez szakorvos, vagy háziorvos igazolását a kérelmező rendszeres gyógyszer-költségeiről, tartós betegség esetén szakorvosi vagy háziorvosi igazolást vagy kórházi zárójelentést;
  3. temetési támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát és eredeti temetési számlát.
  1. Jövedelem számításánál az Sztv.4.§ és 10. § (2) bekezdésében foglaltakat kell figyelembe venni.
  2. A rendszeres szociális ellátásban részesülő köteles bejelenteni a változás bekövetkezését követő 15 napon belül minden olyan változást, amely a pénzellátás folyósítását érinti vagy kizárja.   
  3. Az Önkormányzati Hivatal az adatokat köteles bizalmasan kezelni és azokat kizárólag a felhatalmazásnak megfelelő célra felhasználni.
  4. Az Önkormányzati Hivatal köteles a kérelmező által benyújtott igazolások, adatok valódiságát vizsgálni, illetve – ha szükségesnek látja – előre be nem jelentett környezettanulmányt (helyszíni szemlét) készíthet, vagy készíttethet az MTKT Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat közreműködésével.
  5. a) Az e rendeletben és az Szt-ben meghatározott feltételek hiányában vagy azok  megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt pedig kötelezni kell:
  1. a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,   
  2. a természetben nyújtott szociális ellátás esetén a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére,
  3. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás esetén az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére.


b) Ha a képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörében a polgármester a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból

ba) elengedheti,

bb) csökkentheti,

bc) részletekben fizettetheti meg.


Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

Települési támogatások

4. §

(1) A  képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az e rendeletben meghatározottak szerint települési támogatást nyújt.

(2) Az települési támogatás adható

  1. lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatása (lakhatási támogatás),
  2. gyógyszerkiadások viseléséhez kapcsolódó támogatás (gyógyszertámogatás),
  3. temetési támogatás,
  4. rendkívüli települési támogatás

formájában.

5.§

(1)  A települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni formában adható.

a) A pénzbeli rendszeres ellátások utalása havonta utólag, a hónap 5. napjáig, a nem rendszeres ellátások kifizetése legkésőbb a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a házipénztárból történik.

b) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás természetben állapítható meg.

(2) A települési támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel.

Lakhatási támogatás

6.§

  1. A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.
  2. A lakhatási támogatást elsősorban a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3)A lakhatási támogatás elsősorban természetben nyújtandó

  • vízdíj-, villanyáram-, illetve gázdíj támogatására a szolgáltatóhoz történő utalással,
  • szemétszállítási díj kiegyenlítésére a szolgáltató számlájára történő utalással.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege legalább 1.000,- Ft, legfeljebb 5.000,- Ft lehet.

(5) A támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól állapítható meg legfeljebb 6 hónap időtartamra.

(6) Aki lakásfenntartási támogatásban részesül, annak az ellátás lejártáig fenti települési támogatás nem állapítható meg.

(7) A támogatás megállapítására az jogosult, akinek  háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegét és nem rendelkezik az Szt. 4. §-ában meghatározott vagyonnal.

(8) A települési támogatás a településen állandó, bejelentett lakóhellyel és életvitelszerűen itt tartózkodó személy részére állapítható meg.

(9) Amennyiben a lakhatási támogatás iránti kérelmet a képviselő-testület elutasítja, vagy a megállapított lakhatási támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás  tagja  érvényesen nem nyújthat be lakhatási támogatás iránti kérelmet.

(10) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és családok számától.

Gyógyszertámogatás

7. §

(1) Települési támogatás gyógyszertámogatás formájában annak állapítható meg

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén annak 200%-át és nem rendelkezik az Szt. 4. §-ában meghatározott vagyonnal.

b) a havi rendszeres gyógyszerköltsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át eléri és 

c) az alábbi, háziorvos vagy szakorvos által igazolt tartós betegségek valamelyikében szenved:

                 ca) daganatos megbetegedés,

                 cb) szív- és érrendszeri megbetegedés,

                 cc) cukorbetegség,

                 cd) asztmatikus megbetegedések.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása során a kérelmező havi rendszeres gyógyszerköltsége a kérelem benyújtását megelőző háromhavi, háziorvos vagy szakorvos által igazolt gyógyszerköltség egyhavi átlaga.

(3) A gyógyszertámogatás egy hónapra jutó összege a (2) bekezdésben foglaltak szerint kiszámított havi rendszeres gyógyszerköltség összegének 50 %-a, amely azonban nem lehet több mint 5.000 forint.

(4) A gyógyszertámogatás legfeljebb hat hónapra lehet megállapítani.

(5) E jogcímen települési támogatás nem állapítható meg abban az esetben, ha a kérelmező bármilyen jogcímen közgyógyellátásban részesül.


Temetési támogatás

8.§

(1) A képviselő-testület temetési támogatást állapít meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A temetési  támogatás összege 10.000 Ft.

(3) A támogatás megállapításának feltétele, hogy az eltemettető és az elhunyt a haláleset időpontjában a községben állandó lakcímmel rendelkezzen.

(4) A temetési támogatást a követő 30 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni szükséges a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségéről kiállított számlát.

(5) Nem állapítható meg a támogatás, ha az igénylő

a) a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül,

b) köztemetés esetén.

Rendkívüli települési támogatás

9. §

  1. A képviselő-testület rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére feltéve, hogy háztartásukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetén annak 200 %-át.
  2.  A (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori összegének az ott meghatározott mértékét, de nem haladja meg annak 250 %-át, a rendkívüli települési támogatást akkor lehet megállapítani, ha a kérelmező esetében az alábbi – különös méltánylást érdemlő, szükség szerint háziorvos vagy szakorvos által igazolt – indokok legalább egyike fennáll:
  1. tartós, legalább 1 hónap időtartamot meghaladó betegség,
  2. gyógyászati segédeszköz, gyógyszer beszerzés, gyógykezelés, amennyiben a kérelmező közgyógyellátásra vagy gyógyszertámogatásra nem jogosult,
  3. baleset,
  4. elemi kár.

 (3) Az egy alkalomra megállapítható rendkívüli települési támogatás összege legalább 1.000 Ft, de legfeljebb 15.000 Ft lehet.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott feltételek szerinti támogatás egy családot érintően egy naptári évben legfeljebb két alkalommal állapítható meg.

(5) A rendkívüli települési támogatás elsősorban természetbeni ellátásként állapítandó meg.

(6) Kivételes méltánylást érdemlő esetben, vagy elemi kár, baleset esetén a képviselő-testület a (3) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű települési támogatást is megítélhet.

Természetben nyújtott szociális ellátások

Köztemetés

10. §

  1. A polgármester köteles gondoskodni azon személyek közköltségen történő eltemettetéséről, akinek halálesete az illetékességi területen következett be, és akinek nincs vagy nem lelhető fel tartásra köteles hozzátartozója, vagy fellelhető ugyan, de az eltemettetésről nem gondoskodik.
  2. Közköltségen történő eltemetésről a helyben szokásos legolcsóbb szertartás szerint kell eljárni, lehetőség szerint figyelembe véve az elhalt felekezeti hovatartozását.
  3. A polgármester egyedi esetekben kérheti az egyházak közreműködését a temetési szertartás térítésmentes lebonyolítására.
  4. Ha az elhalt utolsó lakóhelye, illetve az eltemetésre köteles személy vagy az örökösök kiléte megállapításra kerül, úgy a temetési költség megtérítésére az alábbi intézkedéseket haladéktalanul meg kell tenni:
  • az utolsó lakóhely szerinti önkormányzattól a köztemetés költségeit visszaigényelni, ennek hiányában,
  • a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenteni, vagy
  • az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezni.

Szociális szolgáltatások, személyes gondoskodás (Alapellátások)

11. §

(1) A képviselő-testület a szociálisan rászorultak részére az alábbi személyes gondoskodást biztosítja:

  1. étkeztetést,
  2. házi segítségnyújtást, időskorúak napközbeni ellátását (megállapodás alapján az Majsi Idősek Klubján keresztül)
  3. tanya- és falugondnoki szolgáltatást
  4. jelzőrendszeres házi segítségnyújtást
  5. házi családsegítést.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés d), e) pontban meghatározott feladatokat a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás útján látja el.

Étkeztetés

12. §

(1) Napi egyszeri meleg étkeztetésben kell részesíteni azokat a szociálisan rászorultakat és eltartottjaikat, akik önmaguk és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Legalább napi egyszeri meleg étkeztetést kell biztosítani az általa eltartottakkal mindannak, aki kora, egészségi állapota, fogyatékossága, szenvedélybetegsége vagy hajléktalansága miatt nem képes meleg étkezésről gondoskodni.

(3) A képviselő-testület az étkeztetést szociális szolgáltatási szerződés alapján, a konyhát üzemeltető vállalkozó útján látja el.

Házi segítségnyújtás

13. §

(1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében a szükséges ellátást.

(2) A házi segítségnyújtásra az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Tanya- és falugondnoki szolgáltatás

14. §

(1) A falugondnoki szolgáltatás célja az aprófalvak és a külterületi vagy egyéb belterületi, valamint tanyasi lakott helyek intézményhiányból eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

(2) Alapfeladatnak minősül a szociális étkeztetéssel, ebédkihordással, házi segítségnyújtással kapcsolatos feladatok, az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás, gyógyszerbeszerzés, szakorvosi ellátáshoz való hozzáférés biztosítása.

Térítési díjak

15. §

(1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. A falugondnoki szolgáltatást és a családsegítést térítménymentesen kell biztosítani. A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díja (továbbiakban intézményi térítési díj) a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete.

(2) Térítési díj fizetése nélkül veheti igénybe az ellátást az az ellátásra jogosult, aki semmiféle jövedelemmel nem rendelkezik, étkeztetés és házi segítségnyújtás esetén, akinek a családja jövedelemmel nem rendelkezik.

(3) Az étkeztetés esetén a személyi térítési díj meghatározásakor a kérelmező rendszeres havi jövedelmét kell figyelembe venni. Többféle ellátás igénybe vétele esetén sem haladhatja meg az étkezésért fizetendő személyi térítési díj összege az ellátott rendszeres jövedelmének 25 %-át.

16. §

(1) Megszűnik az alapellátás, ha az igénylő:

  1. térítési díjat 2 hónapon keresztül nem fizeti be,
  2. a szolgáltatást 3 hónapon keresztül nem veszi  igénybe,
  3.  kéri az ellátás megszüntetését
  4. elhalálozik.

(2) Az alapellátás megszüntetése a polgármester hatásköre.

(3) Az intézményi térítési díjat a képviselő-testület évente egy alkalommal állapítja meg.

(4) A térítési díj megállapítására, beszedésére vonatkozóan e rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében az Szt. 114 – 119/B. §-ában foglaltak az irányadók.

17.§

(1) Ez a rendelet 2015. március 1-én lép hatályba.

(2) A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 6/2013. (III.29.) sz., valamint az azt módosító 10/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelet.

Mellékletek