Kölked község képviselő testületének 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 27

Kölked Község Önkormányzatának Képviselő - testülete (továbbiakban Képviselő – testület), az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ A rendelet hatálya kiterjed a helyi önkormányzatra, annak Képviselő – testületére és szerveire, valamint mindazon természetes és jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervekre, akik a költségvetésből támogatásban részesülnek.


2. § (1) A Képviselő – testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:


a.) tárgyévi költségvetés bevételét                                                    107 276 e Ft


     működési költségvetés bevételét                                                   32 972 e Ft

     kp. ktg.vetés-ből kapott támogatások                                             10 631 e Ft

     átvett pénz eszközök /pályázat, befizetések/                                   32 735 e Ft

     Előző évi pénzmaradvány                                                               30 938 e Ft 

b.) tárgyévi költségvetési kiadását                                                     107 276 e Ft

ba.)működési költségvetési kiadását                                                    94 773 e Ft

     személyi jellegű kiadások                                                                25 012 e Ft

     munkaadót terhelő járulékok                                                            4 411 e Ft

     dologi jellegű kiadások                                                                  24 278 e Ft

     ellátottak pénzbeli juttatásai                                                           25 622 e Ft

     speciális célú támogatások                                                              11 950 e Ft

     következő évi kőtelezettség                                                               2 500 e Ft

     működési tartalék                                                                               1 000 e Ft

bb.)felhatalmazási költségvetési kiadás                                                 12 503 e Ft

      beruházások előirányzata                                                                          0 e Ft

      felújítási előirányzata                                                                            600 e Ft

      egyéb kiadások, pályázatírás                                                              1 600 e Ft

      felhalmozási céltartalék                                                                    10 303 e Ft

c.)  költségvetési hiányát                                                                                0 e Ft

ca.) működési költségvetési hiányát                                                               0 e Ft

cb.) felhalmozási költségvetési hiányát                                                          0 e Ft

d.) felhalmozási hitel felvétel                                                                          0 e Ft

állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételeket és kiadásokat, az önkormányzat működési bevételét és kiadásait, felhalmozási bevételeit és kiadásait a 2., és a 2/a. számú mellékletek szerinti tartalommal hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat összevont pénzügyi mérlegét az 5. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

4. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi felhalmozási tartalékát 10.303e Ft-ban, működési tartalékát 1.000 e Ft-ban állapítja meg.

5. § A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 4. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

6. § A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 4/a. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

7. § A költségvetési évet követő két év várható előirányzatait – melyet a Képviselő-testület a költségvetési év folyamatai és áthúzódó hatásai, valamint a gazdasági előrejelzések szerint állapított meg – a 6. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

8. § A beruházási-felhalmozási költségvetést a 7. számú melléklet, EU beruházás előirányzatait a 7/a. számú melléklet, haza beruházás előirányzatát a 7/b. számú melléklet, illetve a pályázati alap felosztását a 7/c. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

9. § A Képviselő-testület a 2015. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat felhasználási ütemtervet a 8. számú melléklet, a likviditási ütemtervet a 8/a. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § Az önkormányzat által adott közvetlen támogatásokat tartalmazó kimutatást a 3. melléklet, a közvetett támogatásokat a 3/a. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

11. § (1) A Képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében, legfeljebb egy éves időtartamra felvehető folyószámlahitel összegét 5.000 e Ft-ban állapítja meg.

12. § (1) A gazdálkodás során az Önkormányzatnál év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő – testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosítja.


(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, pénzügyi műveletek lebonyolítását 5.000 e Ft-ig a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester intézkedésiről a következő Képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

13. § A helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzatokkal történő megállapodás alapján a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának végrehajtó szerve a Nagynyárádi Közös Önkormányzati Hivatal Kölkedi Kirendeltsége.

14. § A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

15. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését a rendeletének módosításával megváltoztathatja.

Az előirányzat megváltoztathatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt illetve a Kormány előirányzat – módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.


(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzatok számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja. A Képviselő-testület az első negyedév kivételével negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez való megküldésének határideéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének módosításáról.

16. § (1) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetve következményeinek elhárítása érdekében a polgármester a helyi önkormányzat körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület a soron következő ülésén beszámol


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeltben nem szereplő kiadásokat is teljesítheti.

17. § (1) A támogatások odaítélése a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


(2) A támogatási kérelem, illetve pályázat minden év február 28-ig nyújtható be.


(3) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt. A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a Képviselő-testület felé.


(4) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év február 28-ig köteles eleget tenni.


(5) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek újabb támogatást két évig nem igényelhetnek, részükre támogatás nem ítélhető meg.

19. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2015. január 1-től kell alkalmazni.


(2) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseit tudomásul veszi. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.