Kölked község képviselő testületének 3/2016 (III.16..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 03. 16

Kölked Község Önkormányzatának Képviselő - testülete (továbbiakban Képviselő – testület), az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya



1.§ A rendelet hatálya kiterjed a helyi önkormányzatra, annak Képviselő – testületére és szerveire  és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre, valamint mindazon természetes és jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervekre, akik a költségvetésből támogatásban részesülnek.

II. fejezet


A költségvetés bevételei és kiadásai

Az önkormányzat 2016. évi költségvetése



2. § (1) A Képviselő – testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését:


a.) tárgyévi költségvetés bevételét                                                                 207 015 026 Ft

     működési költségvetés bevételét                                                               52 470 000 Ft

     kp. ktg.vetés-ből kapott támogatások                                                         33 876 000 Ft

     átvett pénz eszközök /pályázat, befizetések/                                               45 333 000 Ft

     felhalmozás jellegű bevételek                                                                        1 100 000 Ft

     Előző évi pénzmaradvány                                                                           74 236 026 Ft 

                                    

b.) tárgyévi költségvetési kiadását                                                                207 015 026 Ft

ba.)működési költségvetési kiadását                                                              180 183 026 Ft

     személyi jellegű kiadások                                                                            65 158 000 Ft

     munkaadót terhelő járulékok                                                                      12 979 600 Ft

     dologi jellegű kiadások                                                                              54 456 700 Ft

     ellátottak pénzbeli juttatásai                                                                        16 171 000 Ft

     speciális célú támogatások                                                                             3 020 000 Ft

     következő évi kőtelezettség                                                                                         0 Ft

     működési tartalék                                                                                         28 397 726 Ft.





bb.)felhatalmazási költségvetési kiadás                                                            26 832 000 Ft

      beruházások előirányzata                                                                            12 793 000 Ft

      felújítási előirányzata                                                                                    2 100 000 Ft

      egyéb kiadások, pályázatírás                                                                                      0 Ft

      felhalmozási céltartalék                                                                               11 939 000 Ft.


c.)  költségvetési hiányát                                                                                                  0 Ft

ca.) működési költségvetési hiányát                                                                                 0 Ft

cb.) felhalmozási költségvetési hiányát                                                                            0 Ft

d.) felhalmozási hitel felvétel                                                                                            0 Ft

állapítja meg.


(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételeket és kiadásokat, az önkormányzat működési bevételét és kiadásait, felhalmozási bevételeit és kiadásait a 2., és a 2/a. számú mellékletek szerinti tartalommal hagyja jóvá.


(3) A Képviselő-testület az önkormányzat összevont pénzügyi mérlegét az 5. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

4. § Az Önkormányzat 2016. évben 11 939e Ft felhalmozási tartalékot, és 28 397 726 Ft működési tartalékot állított be  a költségvetésbe.

5. § A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 4. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

6. § A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 4/a. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

7. § A költségvetési évet követő két év várható előirányzatait – melyet a Képviselő-testület a költségvetési év folyamatai és áthúzódó hatásai, valamint a gazdasági előrejelzések szerint állapított meg – a 6. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

8. § A beruházási-felhalmozási költségvetést a 7. számú melléklet, EU beruházás előirányzatait a 7/a. számú melléklet, haza beruházás előirányzatát a 7/b. számú melléklet, illetve a pályázati alap felosztását a 7/c. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

9. § A Képviselő-testület a 2016. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat felhasználási ütemtervet a 8. számú melléklet, a likviditási ütemtervet a 8/a. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § Az önkormányzat által adott közvetlen támogatásokat tartalmazó kimutatást a 3. melléklet, a közvetett támogatásokat a 3/a. számú melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

11.§ A Képviselő-testület a Kölkedi Fehér Gólya Óvoda, mint önállóan működő költségvetési szerv költségvetését a 2. számú, és 2/a. melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.


Költségvetési többlet felhasználása, költségvetési hiány finanszírozásának módja


11. § (1) A Képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében, legfeljebb egy éves időtartamra felvehető folyószámlahitel összegét 5.000 e Ft-ban állapítja meg.


12. § (1) A gazdálkodás során az Önkormányzatnál év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő – testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosítja.


(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, pénzügyi műveletek lebonyolítását 5.000 e Ft-ig a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester intézkedésiről a következő Képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.


III. Költségvetés végrehajtásának szabályai


13. § A helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzatokkal történő megállapodás alapján a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának végrehajtó szerve a Nagynyárádi Közös Önkormányzati Hivatal Kölkedi Kirendeltsége.


14. § A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

Előirányzatok megváltoztatása


15. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését a rendeletének módosításával megváltoztathatja.

Az előirányzat megváltoztathatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt illetve a Kormány előirányzat – módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.


(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzatok számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja. A Képviselő-testület az első negyedév kivételével negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez való megküldésének határideéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének módosításáról.


16. § (1) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetve következményeinek elhárítása érdekében a polgármester a helyi önkormányzat körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület a soron következő ülésén beszámol


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeltben nem szereplő kiadásokat is teljesítheti.

Támogatások odaítélése és az elszámolás rendje


17. § (1) A támogatások odaítélése a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


(2) A támogatási kérelmet, a pályázat kiírását követő 30 napon belül nyújtható be.


(3) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt. A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a Képviselő-testület felé.


(4) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év február 28-ig köteles eleget tenni.


(5) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek újabb támogatást két évig nem igényelhetnek, részükre támogatás nem ítélhető meg.

IV. fejezet


Záró rendelkezések



19. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2016. 01. 01.-től kell alkalmazni.


(2) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseit tudomásul veszi. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

Mellékletek