Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (IV.20..) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2016. 04. 20- 2020. 12. 30

Kölked Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. és 5. pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ), és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdése szerint a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék belterületi égetésére vonatkozó szabályok értelmében, a belterületi tűzgyújtással kapcsolatban az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya


1.§ (1) A rendelet hatálya Kölked község közigazgatási területén a belterületi ingatlanokra és a külterületi, lakó funkciót is betöltő ingatlanokra terjed ki.

(2) A rendelet rendelkezései a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre vonatkoznak, akik, illetve amelyek Kölked község területén az (1) pontban meghatározott ingatlant használnak, tevékenységet folytatnak.

2.§ A rendelet alkalmazása szempontjából kerti hulladék a telken belül, illetve az azt határoló közterületen keletkezett fű, falomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél, és egyéb lágy- és fásszárú növényi maradványok, továbbá ezek száradékai.

A kerti hulladék égetésének általános szabályai


3.§ (1) Égetés során kizárólag az érintett területen keletkezett kerti hulladék semmisíthető meg.

(2) Kommunális és ipari eredetű vagy veszélyes hulladék (műanyag, gumi, vegyszer, festék illetve ezek maradékai, robbanás veszélyes anyag) nem égethető.

(3) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

4.§ (1) A kerti hulladék nyílttéri égetése egész évben, vasár- és ünnepnapok kivételével naponta, hétfőtől-péntekig 9-17 óra, szombaton 9-16 óra között engedélyezett.

(2) Az időkorlátozás a tűztérben égetett hulladék teljes elhamvadására vonatkozik.

(3) Kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

5.§ (1) Kerti hulladékot csak saját telken belül szabad égetni, úgy, hogy az az emberi egészséget és környezetet ne károsítsa.

(2) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.

(3) Közterületen kerti hulladék égetése tilos.

(4) Az Önkormányzat, a saját tulajdonú közterületein, az azok karbantartásával kapcsolatban keletkezett kerti hulladékot az általános szabályok betartása mellett égetheti el.

(5) Az OTSZ előírásai a belterületi égetés esetén is hatályosak.

A kerti hulladék égetésének különös szabályai


6.§ (1)  Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz kerti hulladék esetén szabad végezni. (2) Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.

(3) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék nem alkalmazható.

(4) A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad és veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

(5) Égetni csak nagykorú személy által, vagy felügyelete mellet lehetséges.

(6) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése – nagyságából és jellegéből adódóan – biztosan megállítható, illetőleg a tűz eloltható.

(7) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, hamu vízzel történő belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

Egyéb rendelkezések


7.§ (1) Kerti grillezés, szabad tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett, naptári és napi időkorlátozás nélkül – az egyéb szabályozások betartása mellett – megengedett.

(2) A külterületen történő mindennemű égetésre az OTSZ szerinti szabadtéri tűzgyújtás és tűzmegelőzés szabályai vonatkoznak azzal, hogy az égetést előzetesen kérvényezni és engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal. Kivételt képez ez alól az 1.§ (1) bekezdésében szabályozott, a külterületi, lakó funkciót is betöltő ingatlanra vonatkozó szabályozás.

(3) E rendelettől, valamint a vonatkozó jogszabályoktól eltérő, vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.


Záró rendelkezés


8. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kölked Község Képviselő-testületének 8/2015. (IV. 28.) számú rendelete.