Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2018. (III.1.) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2018. 03. 01- 2023. 06. 23

Kölked Község Képviselő-testületének 2/2018. (III.1.) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról1

2018.03.01.

Kölked Község Önkormányzata a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 88. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet alkalmazási köre

1. § (1) A rendeletet Kölked község közigazgatási területén kell alkalmazni.

(2) A rendeletet alkalmazni kell valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára, használójára, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiség-

gel nem rendelkező szervezet.
(3) Nem alkalmazható a rendelet a veszélyes hulladékra, valamint a települési folyékony hulladékra és a velük összefüggő tevékenységre.
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

2. § (1) Kölked Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékgazdálkodási közszolgáltatást (a továbbiakban: közszolgáltatás) szervez és tart fenn.

(2) A közszolgáltatás kiterjed a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére.

Értelmező rendelkezés

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Települési hulladék: a Ht. 2. § 43. pontja szerinti hulladék

2. Lomtalanítás alá tartozó háztartási szilárd hulladék:. a Ht. 2. § 39. pontja szerinti hulladék

3. Háztartási hulladékhoz hasonló hulladék: a Ht. 2. § 22. pontja szerinti hulladék.

4. Ingatlanhasználó:a Ht. 2. § 34. pontja szerinti személy .

5. Hulladékgyűjtő udvar (hulladékudvar): a 246/2014. (IX. 29.) Korm. rendelet 2. § (1) bek. 6. pontja szerinti hulladékkezelő létesítmény

6. Hulladékkezelő: aki a települési szilárd hulladékot gazdasági tevékenysége körében hasznosítja, ártalmatlanítja.

7. Hulladékkezelési tevékenység: a Ht. 2. § 36. pontja szerinti tevékenység

8. Gyűjtés: a Ht. 2. § 17. pontja szerinti tevékenység

9. Közszolgáltató: a Ht. 2. § 37. pontja szerinti gazdasági társaság

II. Fejezet

KÖZTERÜLETEK TISZTÁNTARTÁSA

4. § (1) A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat saját maga, illetve az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.

(2) Az önkormányzat közigazgatási területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást a Dél-Kom Nonprofit Kft. látja el, a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program eszköz- és létesítményállományának igénybevételével.

Az ingatlantulajdonos feladatai

5. § (1) Az ingatlantulajdonosnak a közterület tisztántartásával, a zöldterület, park ápolásával kapcsolatos feladatai:

a) az ingatlan előtti járdának, (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres közterén belüli területének a gondozása, tisztántartása, szemét- és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése; ha az ingatlannak két közúttal is érintkezése van, a fenti feladatok mindkét irányra vonatkoznak,

b) az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartása, gyommentesítése,

c) a két szomszédos terület, épület közötti - kiépített úttal, járdával ellátott vagy anélküli - közforgalmi területsáv vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között fele-fele arányban oszlik meg,

d) az ingatlanon lévő madarak fészkelő helyei alatti közterület szennyeződéstől való megtisztítása.

(2) Az ingatlantulajdonos a közterület tisztítása során összegyűjtött települési szilárd hulladékot köteles a rendeletben meghatározott gyűjtőedényzetbe vagy más gyűjtőeszközökbe elhelyezni és elszállításáról gondoskodni.

6. § Az ingatlantulajdonosnak az épülete, telekingatlana tisztántartásával kapcsolatos feladatai:

a) a település központjában folyamatosan, a település egyes területein évente legalább kétszer az épület homlokzatának (kerítésének) a földszint magasságáig történő letakarítása,

b) az épület faláról, kerítéséről az időszerűségüket vesztett, szakadt, jogellenesen elhelyezett falragaszok, festések stb. folyamatos eltávolítása,

c) mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlan tisztántartása, gyommentesítése, a járda és az úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyesése,

d) a beépítetlen vagy időszakosan használt ingatlan tulajdonosa köteles az utca felől látható táblát elhelyezni, amelyen a köztisztasági kötelesség megállapítása céljából fel kell tüntetni az ingatlantulajdonos vagy használó cég nevét, címét,

e) bontás, építés, felújítás, karbantartás miatt üresen álló ingatlan és az előtte húzódó járda tisztántartása a kivitelező feladata, ha az nem azonos a tulajdonossal; az építési munka kivitelezője köteles az építés területét és közvetlen környékét tisztán tartani.

A kereskedő, utcai árus és rendezvényszervező kötelezettségei

7. § (1) Az üzlet, egyéb elárusítóhely, vendéglátó, és szolgáltató egység előtti és melletti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos köteles tisztán tartani, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. A tulajdonos köteles a burkolt területen a síkosság és a hó eltakarításáról gondoskodni.

(2) Az ingatlan előtti és melletti járdát a tulajdonos köteles naponta mind a téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 7 óráig letakarítani, a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, zárás előtt összetakarítani.

8. § (1) Az utcai árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

(2) Közterületen rendezett vásár, sport- és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a területnek és közvetlen környezetének tisztántartásáról, továbbá a terület eredeti állapotában történő visszaadásáról.

Síkosság mentesítés és hóeltakarítás

9. § (1) A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (homokon, salakon) kívül klorid tartalmú fagyáspont csökkentő szer (pl. konyhasó) használata csak úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának mértéke 40g/m2-nél több ne legyen. Az ilyen anyagot tárolóedényben, környezetszennyezést kizáró módon kell tárolni.

(2) Klorid tartalmú vegyszer használata alul- és felüljáró felületén, zöldterületen, illetve azok közvetlen környékén tilos.

(3) Hórakást tilos engedélyezni:

a) útkereszteződésben,

b) útburkolati jelen,

c) járdasziget és járda közé,

d) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,

e) kapubejárat elé,

f) közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré; pl. vízelzáró csap, gáz - és egyéb közlétesítmény (lámpaoszlop, hirdetőoszlop stb.),

Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

10. § (1) Tilos

a) az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni,

b) a feltakarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni,

c) a közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, díszcserje stb.) megrongálni, csonkítani, leszakítani,

d) a parkosított és füvesített zöldterületet rendeltetésellenesen használni.

(2) Ebek által közterületen okozott szennyezés eltávolításáról az eb sétáltatója köteles haladéktalanul gondoskodni.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁS

A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

11. § (1) Kölked Község Önkormányzata kötelezően ellátandó közszolgáltatásként az ingatlanhasználónál keletkező települési szilárd hulladék kezelésére hulladékgazdálkodási közszolgáltatást biztosít.

(2) Az Önkormányzat és a Közszolgáltató a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátásáról közszolgáltatási szerződésben állapodnak meg.

12. § (1) Az ingatlanhasználó köteles az önkormányzat által szervezett közszolgáltatás igénybevételére, az ingatlanon keletkező települési szilárd hulladékának e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, a közszolgáltatónak történő átadására, valamint a közszolgáltatási díj megfizetésére.

Az ingatlanhasználó a települési vegyes hulladékot szabványos, 110, 80 vagy 60 literes, az ingatlanhasználónál keletkező hulladékmennyiségnek megfelelő méretű gyűjtőedényben gyűjti, melynek használata kötelező.
Az ingatlanhasználó a települési vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedény űrtartalmát a szállítási gyakoriság és a 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Hkr.) 7. §-ának figyelembe vételével választja ki. A Hkr. 7. § (1b) szerinti igazolást a jegyző adja ki.
Az ingatlanhasználó a rendszeresen használt típusedény űrméretében bekövetkező változást 8 napon belül köteles a közszolgáltatóhoz írásban bejelenteni.
(2) A települési szilárd hulladékot, beleértve az elkülönítve gyűjtött lomot, valamint az elkülönítetten gyűjtött hulladékot az előre meghirdetett időpontokban és formában a közszolgáltató rendelkezésére kell bocsátani.
(3) Az ingatlanhasználó az ingatlanon szokásosan keletkező hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el a tárolóedényben, hogy annak fedele zárható legyen, valamint az a közszolgáltató alkalmazottainak egészségét ne veszélyeztesse, a gépi ürítést ne akadályozza, az ürítő berendezést ne károsítsa.
(4) A tárolóedény mellé hulladékot elhelyezni csak a közszolgáltatótól vásárolt, jelzéssel ellátott zsákban lehet. A zsák ára tartalmazza a települési szilárd hulladék elszállításának, kezelésének és ártalmatlanításának költségét.
(5) Ha az ingatlanhasználó a többlethulladékot nem a közszolgáltatótól vásárolt, jelzéssel ellátott zsákban vagy nem a tárolóedény mellé helyezi el, úgy a közszolgáltató a többlethulladék elszállítását jogosult megtagadni.
(6) Ha a tárolóedény olyan nedves hulladékot tartalmaz, amely összetömörödött vagy befagyott, túltöltött, vagy a benne lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt a tárolóedényt az előírt módon kiüríteni nem lehet, a tulajdonos köteles a visszamaradt hulladékot fellazítani és a tárolóedényt használhatóvá tenni.
(7) A tárolóedényben tilos olyan anyagot elhelyezni (forró hamu, mérgező anyag, állati hulla, folyékony vagy befagyott zsiradék, gyúlékony vagy robbanékony anyag, kő és építési törmelék, nagyobb terjedelmű, súlyú tárgy), amely veszélyezteti a hulladékszállítással foglalkozó alkalmazott egészségét, vagy megrongálhatja a gyűjtőberendezést, illetve ártalmatlanítása során veszélyeztetheti a környezetet.
(8) Ha a közszolgáltató alkalmazottai megállapítják, hogy a tárolóedényben a (7) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el, a kiürítést jogosult megtagadni. A kiürítés megtagadásáról a közszolgáltató az ok feltüntetésével értesíti az ingatlanhasználót. Az emiatt el nem szállított hulladék elszállításáról az ingatlanhasználó köteles gondoskodni.
(9) Az ingatlanhasználó köteles saját költségén a szükséges gyakorisággal, de legalább évente két alkalommal gondoskodni a gyűjtőedény tisztításáról, fertőtlenítéséről.
(10) A tárolóedényeket az ingatlanon kell tárolni, azokat csak a hulladékszállítás napján lehet közterületre kihelyezni.
(11) A közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlantulajdonos köteles a hulladéktároló edényt a közszolgáltató által biztosított jelzéssel ellátni. A közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített, de jelzés nélküli edényzet ürítését a közszolgáltató jogosult megtagadni.

13. § (1) Az ingatlanhasználó köteles a közszolgáltatónak bejelenteni, ha a tulajdonosváltozás vagy egyéb ok, így például közszolgáltatásba újonnan történő bekapcsolódás folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy az új tulajdonos vagy használó a korábbi tulajdonossal együttesen köteles a változás tényét 15 napon belül, írásban bejelenteni a közszolgáltatónak. A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos, használó és a Közszolgáltató között a közszolgáltatási szerződés létrejön. Ennek a bejelentésnek a megtételéig a közszolgáltatási díjat a korábbi ingatlanhasználó köteles megfizetni.

(2) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásba bekapcsolt ingatlanok használói a közszolgáltatásért díjat kötelesek fizetni.

A közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és az ürítési gyakoriság átlagszámának szorzata.
Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.
(3) Amennyiben az ingatlanhasználó nem köt írásbeli közszolgáltatási szerződést, és az általa használt tárolóedény típusáról a Közszolgáltatónak egyáltalán nem tesz bejelentést, a közszolgáltatási díj megállapításánál a Közszolgáltató mindaddig jogosult ingatlanonként 1 db 110 liter térfogatú tárolóedény heti egyszeri ürítési gyakoriságát vélelmezni, míg az igénybevételre kötelezett írásban a közszolgáltatási szerződést meg nem köti.
(4) A közszolgáltatási szerződés létrejön a szolgáltatás első igénybevételével, a közszolgáltató rendelkezésre állásával, valamint a szerződés írásba foglalásával is.

14. § Hulladékudvarok és gyűjtőpontok igénybevétele

(1) A települési papír-, üveg-, műanyag, fém- és zöldhulladékot a vegyes hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni. Az elkülönítetten gyűjtött papír-, fém-, és műanyag hulladékot tartalmazó gyűjtőedényben zöldhulladékot és üveghulladékot elhelyezni nem lehet.

(2) Az elkülönítetten gyűjtött hulladékot a közszolgáltató hulladékgyűjtő szigeteken és hulladékgyűjtő udvarban veszi át.

(3) Az elkülönítetten gyűjtött hulladék a közszolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre, vagy a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékot kezelő hulladékkezelő létesítménybe is szállítható és ott a jogosultnak átadható vagy külön gyűjtőedényben elhelyezhető.

(4) A település lakosai részére igénybe vehető hulladékudvarról a közszolgáltató a helyben szokásos módon és honlapján tájékoztatást nyújt. A nyitva tartás rendjét, a hulladékudvarban gyűjthető egyes hulladékokra és a hulladékudvar igénybevételi módjára és a mennyiségi korlátokra vonatkozó tájékoztatást a Közszolgáltató a honlapján és a hulladékudvarban közzéteszi.

(5) A Közszolgáltató a hulladékudvar üzemeltetési szabályzatában meghatározza a természetes személy ingatlanhasználó által a hulladékudvarban elhelyezhető hulladékok mennyiségét. A természetes személy ingatlanhasználó e jogát csak úgy gyakorolhatja, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat megfizette.

15. § A közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés tartalmi elemei:

a) a felek megnevezése és azonosító adatai,

b) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napja,

c) a teljesítés helye,

d) a megrendelő rendelkezésére bocsátott gyűjtőedény űrtartalom és darabszám szerint,

e) az ürítési gyakoriság,

f) a közszolgáltatás díja és alkalmazásának feltételei,

g) a közszolgáltatási díj megfizetésének módja,

h) a szerződés módosításának, felmondásának feltételi,

i) az irányadó jogszabályok meghatározása.

Az ingatlanhasználó jogai és kötelezettségei

16. § (1) Az ingatlanhasználó köteles az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot az e rendeletben meghatározott módon vagy helyen gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról gondoskodni. E kötelezettség teljesítése során az ingatlantulajdonos köteles:

a) az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartani,

b) a települési szilárd hulladékot - különös tekintettel a hulladék további kezelésére - az elszállításra való átvételig gyűjteni, illetve tárolni, ennek során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

c) az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék kezelésére az önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe venni, illetve a hulladékot a begyűjtésre e rendeletben feljogosított szolgáltatónak átadni és a közszolgáltatási díjat megfizetni.

(2) Ha az ingatlantulajdonos a tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, köteles ezt e tény keletkezését követő 15 napon belül írásban bejelenteni a szolgáltatónak

(3) Nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az ingatlantulajdonost az olyan beépítetlen ingatlan tekintetében, ahol senki nem tartózkodik, és ahol hulladék sem keletkezik.

(4) A gazdálkodó szervezetek kötelesek a keletkezett települési hulladékaikat a lakossági hulladékoktól elkülönítetten gyűjteni, és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladék részét képező vegyes hulladékot kötelezően a közszolgáltatónak átadni, függetlenül a végzett tevékenység jellegétől

(5) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlanhasználó a közszolgáltatásból nem vonhatja ki magát arra való hivatkozással, hogy a szolgáltatást a hulladéktermelés hiányában nem, illetve csak részben veszi igénybe.

17. § (1) Az ingatlanhasználó a gyűjtőedényeket az ingatlana területén belül köteles elhelyezni. Gyűjtőedényt közterületen tartósan elhelyezni kizárólag az önkormányzat külön rendeletében meghatározott közterület-használati engedély (közterület-használati szerződés) alapján lehet.

(2) Az ingatlanhasználó köteles a gyűjtőedényeket a hulladék elszállítása céljából a szolgáltató által megjelölt időpontban, a közterületen a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni. A gyűjtőedényt legkorábban a szállítási napot megelőző napon, 18 órától lehet kihelyezni a közterületre, kivéve a tartósan engedélyezett elhelyezést. Az ingatlanhasználó köteles a települési hulladékot a szállítási napon reggel 6 óráig a közszolgáltató rendelkezésére bocsátani.

(3) A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének - a közterület szennyezésének elkerülése érdekében - lecsukott állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza.

(4) A kihelyezett gyűjtőedényekből még használható dolgokat kiválogatni (guberálni) tilos.

(5) A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű- és gyalogosforgalmat, és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

18. § (1) Az ingatlanhasználó köteles gondoskodni a gyűjtőedény tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról és környezetének tisztántartásáról.

(2) Ha a gyűjtőedényben olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt az edényt nem lehetett kiüríteni, az ingatlantulajdonos a szolgáltató felhívására köteles az edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni.

(3) Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

19. § A közszolgáltató köteles a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanon keletkezett hulladékot az e rendeletben előírt szabályok szerint rendszeresen elszállítani a kijelölt hulladékkezelő létesítménybe, illetve annak kezeléséről, ártalmatlanításáról a szakmai környezetvédelmi szabályoknak megfelelő módon gondoskodni.

20. § (1) A közszolgáltató köteles a szállítóeszközéhez rendszeresített és a keletkezett hulladék mennyiségének megfelelő méretű és számú gyűjtőedényt az ingatlanhasználó kérelmére rendelkezésre bocsátani, a kérelem kézhezvételétől számított 15 napon belül. Az ingatlanhasználó vagy meghatalmazottja a gyűjtőedény átvételét aláírásával köteles igazolni.

(2) A gyűjtőedény a közszolgáltatótól megvásárolható vagy bérbe vehető.

(3) A bérbe adott gyűjtőedény karbantartását, felújítását és szükség szerinti kicserélését külön írásbeli szerződés alapján a közszolgáltató végzi. Ez a szolgáltatás díjmentes, ha a cserét vagy javítást a szabványosított gyűjtőedény rendeltetésszerű használata során bekövetkezett elhasználódás teszi szükségessé.

21. § (1) A közszolgáltató köteles a gyűjtőedény kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal végezni.

(2) A szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedény ürítése során esetleg keletkezett szennyeződés takarításáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.

(3) A gyűjtőedényben okozott kárt a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, ha a károkozás neki felróható okból következett be. A szolgáltató köteles az ebből eredő karbantartási munka, és javítás időtartamára helyettesítő gyűjtőedényt biztosítani. Ha a károkozás nem róható fel a közszolgáltatónak, a használhatatlanná vált gyűjtőedény javítása, pótlása, illetve cseréje az ingatlanhasználót terheli.

Lomtalanítás

22. § (1) A lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról a közszolgáltató évente két alkalommal a közszolgáltatás keretében - külön díj felszámítása nélkül - gondoskodik.

(2) A közszolgáltató kizárólag a lomtalanítás alá tartozó, a háztartásoknál keletkező hulladék elszállítására köteles.

(3) A hulladékot az ingatlanhasználó a közszolgáltató által hirdetmény útján előzetesen megjelölt helyen és időpontban helyezheti ki elszállítás céljából.

(4) Az elszállítandó hulladékot úgy kell elhelyezni a közterületen, hogy a jármű- és gyalogosforgalmat ne akadályozza, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen, a zöldterületet és a növényzetet ne károsítsa, továbbá ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

(5) Lomtalanítás keretében közterületre nem helyezhető ki:

a) építési és bontási hulladék;

b) gumiabroncs hulladék;

c) gépjármű roncs;

d) az ipar, mezőgazdaság vagy szolgáltatási tevékenység során képződött hulladék;

e) veszélyes hulladék;

f) háztartásokban keletkező vegyes hulladék;

g) elkülönítetten gyűjtött papír, műanyag és fém hulladék;

h) kerti hulladék.

A közszolgáltatás szünetelése

23. § A közszolgáltatás teljesítése csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető vagy korlátozható, valamint az ingatlanhasználó kérésére önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető.

24. § (1) Szünetel a szolgáltatás igénybevétele a bejelentéstől számított legfeljebb 1 év időtartamra, ha az írásbeli közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlanhasználó két naptári hónapnál hosszabb ideig az ingatlant életvitelszerűen nem használja, és az üresedés várható időtartamát előzetesen írásban leadott nyilatkozattal bejelenti a közszolgáltatónak. A szüneteltetésre vonatkozó igénybejelentés megismételhető. Az utólag benyújtott kérelmeket a közszolgáltató visszamenőlegesen nem érvényesítheti.

A bejelentésbe foglaltak valóságtartalmát a Közszolgáltató ellenőrizni jogosult. A szüneteltetés jogszerűtlen igénybevétele esetén a Közszolgáltató jogosult a szüneteltetést visszavonni, a közszolgáltatási díjat pótlólagosan kiszámláztatni, továbbá költségeit érvényesíteni, kivéve, ha a szüneteltetés jogszerű igénybevétele igazolásra kerül.
Ha az ingatlan a szüneteltetési időtartam lejárta előtt újra lakottá válik, annak tényét az ingatlanhasználó köteles legalább 3 nappal korábban a Közszolgáltatónak bejelenteni.
A szüneteltetésre vonatkozó igényt legalább nyolc nappal a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt, az ingatlanhasználó írásban köteles bejelenteni a közszolgáltatónak
(2) A szüneteltetésre vonatkozó igényt az ingatlantulajdonos írásban köteles bejelenteni a szolgáltatónak, legalább 30 nappal a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt.
(3) Ha a szünetelés feltételeiben változás következett be, az ingatlantulajdonos ezt írásban, haladéktalanul köteles bejelenteni a szolgáltatónak.
(4) Ha a szünetelés időtartama alatt hulladékkezelési közszolgáltatás alá tartozó hulladékot helyeztek ki, a szolgáltató az ingatlantulajdonos egyidejű értesítése mellett köteles a hulladékot elszállítani, az ingatlantulajdonos pedig köteles a közszolgáltatási díjat megfizetni.
A közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos rendelkezések

25. § (1) A közszolgáltatás nem terjed ki a termelési hulladékra.

(2) A hulladékbirtokos a hulladék kezeléséről

a) az általa üzemeltetett hulladékkezelő létesítményben vagy berendezéssel végzett előkezelő, hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás,

b) a hulladék hulladékkezelőnek történő átadása,

c) a hulladék szállítónak történő átadása,

d) a hulladék gyűjtőnek történő átadása,

e) a hulladék közvetítőnek történő átadása,

f) a hulladék kereskedőnek történő átadása,

g) a hulladék közszolgáltatónak történő átadása - ideértve a hulladék hulladékgyűjtő ponton vagy hulladékgyűjtő udvarban történő átadásának esetét is -, vagy

h) a hulladék átvételi helyen, illetve az átvételre kötelezettnek történő átadása útján gondoskodik.

26. § (1) A hulladék termelője, birtokosa köteles gondoskodni az önkormányzat külön rendeletében meghatározott közterület-használati engedély (közterület-használati szerződés) megszerzéséről, ha a hulladék összegyűjtésére szolgáló konténer a közterületen 24 órát meghaladó időtartamra kerül kihelyezésre. Köteles gondoskodni továbbá a konténer környezetének folyamatos tisztántartásáról, a konténer telítődése esetén annak haladéktalan elszállíttatásáról.

(2) A gazdálkodó szervezet konténert közterületen a közúti és a gyalogos forgalom biztonságát nem veszélyeztető módon, az alábbi rendelkezések megtartásával helyezhet ki:

a) főútvonalon konténer kizárólag folyamatos rakodás idejére helyezhető ki, a szállító jármű helyszínen tartásával annak érdekében, hogy az elszállítás a telítődéskor haladéktalanul megtörténhessen,

b) tömegközlekedési útvonalon, ha a konténer kihelyezése csak a közúti forgalom zavarásával oldható meg, az a) pontban foglaltak szerint kell eljárni,

c) egyéb útvonalakon a konténert a telítődést követő 8 órán belül el kell szállítani.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

27. § (1) E rendelet 2018. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát vesztik az alábbi rendeletek: 7/2004. (VII. 30.) sz., 4/2005. (VIII. 30.) sz., 14/2009. (XII. 21.) sz., 5/2010. (XII. 20.) sz., 10/2011. (XII. 22.) sz., 1/2012. (II. 3.) sz., 7/2012. (IV. 26.) sz., 7/2013. (V. 27.) sz. önkormányzati rendelet.

1. függelék a 2/2018. (III. 1.) önkormányzati rendelethez a 2/2018. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

1. sz. függelék

Közszolgáltató:
Dél-Kom Nonprofit Kft.
7632 Pécs, Siklósi u. 58.
Hulladékudvar:
Mohács, Eszéki út
Nyitva tartása:
kedd: 13.00 - 17.00 óráig
szerda: 13.00 - 17.00 óráig
csütörtök: 13.00 - 17.00 óráig
péntek: 13.00 - 17.00 óráig
szombat: 8.00 - 12.00 óráig
1

Az önkormányzati rendeletet a Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 12. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 24. napjával.