Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VIII.6..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2020. 08. 06



Kölked Község Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


A rendelet hatálya
1. §

A rendelet hatálya a községben működő művelődési házra, mint az önkormányzat részére kötelező feladatként előírt közművelődési tevékenység közösségi színterére terjed ki.


                                                       A helyi közművelődés formái

2. §


(1) Kölked Község Önkormányzata különösen az alábbi helyi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:


a)      a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösség számára helyszín biztosítását,

b)      a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének feltételeit.



(2) A közművelődési tevékenységek folyamatos megvalósíthatósága érdekében az önkormányzat közművelődési intézményt, valamint a közösségi szórakozáshoz, művelődéshez méltó, esztétikus környezetet és infrastruktúrát biztosít.


(3) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:


a)      a településen működő köznevelési intézményekkel,

b)      a művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet is végző helyi közösségekkel, személyekkel, civil szervezetekkel,

c)      az egyházakkal,

d)      nemzetiségi önkormányzatokkal,

e)      hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel.


A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei és formái
3. §

(1) Kölked Község Önkormányzata a közművelődés kötelező szakmai feladatai ellátását az alábbi közösségi színtérben biztosítja:

7717 Kölked, Kossuth L. u. 4., Művelődési ház.



(2) A közösségi színteret a magánszemélyek, közösségek, egyesületek, egyéb szervezetek az önkormányzatnál előzetesen írásban jelzett igénylés alapján használhatják. Az igénylés és a használat módját, feltételeit a közösségi színtér házirendje tartalmazza, mely jelen rendelet mellékletét képezi.  


Közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása, működtetése
4. §

(1) Kölked  Község Önkormányzata az ezen rendeletben megfogalmazott kötelező feladatait az éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint finanszírozza.
Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapoktól pályázati úton elnyerhető támogatás.

 
(2) Az önkormányzat biztosítja a közösségi színtér működési költségeit, éves költségvetési rendeletében megállapítja a közösségi színtér fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételek pénzügyi keretét.


(3) Az önkormányzat által alkalmazott közművelődési szakember minden év március 1-ig beterjeszti a képviselő-testület elé az előző évi tevékenységről szóló írásos beszámolóját és a tárgyévi szolgáltatási tervet.


Záró rendelkezések

5. §

Ez a rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba, egyidejűleg a Kölked község közművelődési feladatairól szóló 5/2017. (X. 2.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Kölked, 2020. augusztus 05.


Csomor Tibor                                                             Zimmermann-né dr. Kovács Anikó

    polgármester                                                                                       jegyző

Záradék:

Jelen rendelet Kölked község közigazgatási területén kihirdetésre került az önkormányzat hirdetőtábláján és honlapján való közzététellel.


Kölked, 2020. augusztus 06.

Zimmermann-né dr. Kovács Anikó

                                                                                                                      jegyző



Melléket Kölked Község Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 8/2020. (VIII. 6.) önkormányzati rendeletéhez



Házirend


1. A Kölkedi Művelődési Ház közösségi és kulturális célokat szolgál, védelme, berendezésének, felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata a tisztaság és a rend megóvása minden látogató érdeke és kötelessége.


2. Az intézmény állandó nyitva tartása: kedd-szombat, 17:00 – 21:00 óra között. A nyitvatartási rend alkalmanként a rendezvényekhez igazodva módosulhat.


3. Az intézményt, kulturális szolgáltatásait a nyitvatartási időben a zártkörű és belépődíjas rendezvények, részvételi díjas tanfolyamok, kiscsoportos foglalkozások kivételével minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti, amennyiben megjelenésével és viselkedésével a programot és a többi látogatót nem zavarja.


4. A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyváltás vagy a részvételi díj befizetése.


5. Az intézmény a műsorváltoztatás jogát fenntartja.


6. Az intézmény termei az előre elkészített órarend szerint használhatók, egyébként zárva tartandók.


7. A bérlő a berendezési és felszerelési tárgyakban keletkezett kárt az intézménynek köteles megtéríteni.


8. Rendezvénnyel összefüggésben bekövetkezett balesetért minden esetben a bérlőt terheli a felelősség.


9. Az önkormányzat technikai eszközeit csak a tulajdonos által megbízott személy kezelheti, vagy engedélyezheti azok kezelését.


10. Az önkormányzat intézkedései a látogatókra kötelező érvényűek. Aki azokhoz nem alkalmazkodik, ismételt figyelmeztetés után az intézményből meghatározott időre vagy véglegesen kitiltható. Súlyos esetben ellene hatósági intézkedés kezdeményezhető.


11. Az a bódító szerek hatása alatt lévő személy, aki cselekvéseiért felelősséget vállalni nem tud, az épületben nem tartózkodhat.


12. Az intézmény alkalomhoz illő öltözékben látogatható.


13. Az intézmény területén dohányozni csak az arra kijelölt helyen szabad.

14. Rendezvényhez hozott, magán vagy jogi személyek tulajdonát képező felszerelési tárgyakért az intézmény csak átvételi elismervény ellenében vállal felelősséget. A bérelt teremben ezeket a tárgyakat a bérleti időn kívül csak engedéllyel lehet tárolni.


15. Az intézmény tulajdonát képező felszerelést, berendezést, eszközt csak a vezető írásbeli engedélyével lehet az intézményi rendezvény területéről kivinni, az intézménytől bérelni.


16. Az intézményben megrendezésre kerülő programokról filmforgatás, videofelvétel, készítés csak rendezvény felelős szervezőjével történt egyeztetést követően engedélyezett.


17. Az intézmény területén kereskedelmi, szolgáltató és reklámtevékenység az önkormányzat engedélyével folytatható.


18. A bérlő az intézmény területén és parkolóiban propagandaanyagot csak az önkormányzat engedélyével helyezhet el.


19. Záróra után az intézmény területén az önkormányzat alkalmazottain kívül senki sem tartózkodhat.


20. A házirend betartása és betartatása minden önkormányzati dolgozó kötelessége és feladata.


21. A házirend betartása minden látogató kötelessége.


22. Az intézmény épségének, tisztaságának, rendjének, kulturált légkörének megőrzése közös érdek, amelyhez a látogatók szíves segítségét kéri és várja el az önkormányzat.