Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és a sajátos helyi juttatásokról

Hatályos: 2023. 10. 20

Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és a sajátos helyi juttatásokról

2023.10.20.

Kölked Község Önkormányzat Képviselő-testülete, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ban, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 92. § (1) bek. a) pontjában, (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a települési szociális ellátásokról a következőket rendeli el.

I. Eljárási szabályok

1. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmet a kérelmező a Nagynyárádi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: hivatal) az e célra rendszeresített formanyomtatványon nyújthatja be, továbbá szóban is előterjesztheti, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni és gondoskodni kell az igénylőlap kitöltéséről.

(2) A jövedelem számításánál a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. § és 10. § (2) bekezdésében foglaltakat kell figyelembe venni.

(3) A hivatal köteles a kérelmező által benyújtott igazolások, adatok valódiságát vizsgálni, – amennyiben szükségesnek látja –környezettanulmányt készíthet. A 6 hónapon belül készült környezettanulmány ismételten felhasználható.

(4) Az e rendeletben és az Szt. - ben meghatározott feltételek hiányában vagy azok megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt pedig kötelezni kell:

a) a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,

b) a természetben nyújtott szociális ellátás esetén a dolog visszaszolgáltatására vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére,

c) a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás esetén az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére.

(5) Ha a helyi önkormányzat képviselő-testülete, valamint átruházott hatáskörében a polgármester a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, vagy pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból elengedheti.

II. Települési támogatások

2. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az e rendeletben meghatározottak szerint települési támogatást nyújt. (1. melléklet)

(2) Települési támogatás adható

a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatása (továbbiakban: lakhatási támogatás),

b) gyógyszerkiadások viseléséhez kapcsolódó támogatás (továbbiakban: gyógyszertámogatás),

c) rendkívüli települési támogatás formájában.

3. § (1) A települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni formában adható.

(2) A pénzbeli rendszeres ellátások utalása havonta utólag, a hónap 5. napjáig, a nem rendszeres ellátások kifizetése legkésőbb a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a házipénztárból történik.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás természetben állapítható meg.

(4) A települési támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel.

Lakhatási támogatás

4. § (1) A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A lakhatási támogatást a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását veszélyezteti.

(3) A lakhatási támogatás természetben nyújtandó

a) ivóvíz, villamos energia, illetve földgáz díjának támogatására,

b) hulladékszállítási díj kiegyenlítésére az érintett közszolgáltatónak történő utalással,

c) lakbér támogatására.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege a közszolgáltató felé fennálló fizetendő havi számla összegével megegyező, de legfeljebb 4.000.- Ft/hó.

(5) Az eseti jelleggel megállapított támogatás összege az igazolt kiadásokkal megegyező összegű, de legfeljebb 20.000.- Ft lehet.

(6) A támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól állapítható meg legfeljebb 6 hónap időtartamra.

(7) Támogatásra jogosult, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 % -át és nem rendelkezik az Szt. 4. §-ában meghatározott vagyonnal.

(8) A települési támogatás a településen bejelentett lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen itt tartózkodó személy részére állapítható meg.

(9) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és családok számától.

Gyógyszertámogatás

5. § (1) Települési támogatás gyógyszertámogatás formájában annak állapítható meg

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén annak 300%-át és nem rendelkezik az Szt-ben meghatározott vagyonnal,

b) a havi rendszeres gyógyszerköltsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át eléri és

c) az alábbi, háziorvos vagy szakorvos által igazolt tartós betegségek valamelyikében szenved:

ca) daganatos megbetegedés,

cb) szív- és érrendszeri megbetegedés,

cc) cukorbetegség,

cd) asztmatikus megbetegedések.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása során a kérelmező havi rendszeres gyógyszerköltsége a kérelem benyújtását megelőző háromhavi, háziorvos vagy szakorvos által igazolt gyógyszerköltség egyhavi átlaga.

(3) A gyógyszertámogatás egy hónapra jutó összege a (2) bekezdésben foglaltak szerint kiszámított havi rendszeres gyógyszerköltség összegének 50 %-a, amely azonban nem lehet több mint 7.500 forint.

(4) A gyógyszertámogatást legfeljebb hat hónapra lehet megállapítani.

(5) E jogcímen települési támogatás nem állapítható meg abban az esetben, ha a kérelmező bármilyen jogcímen közgyógyellátásban részesül.

Rendkívüli települési támogatás

6. § (1) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére feltéve, hogy háztartásukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülélő esetén annak 200 %-át.

(2) Az egy alkalomra megállapítható rendkívüli települési támogatás összege a számlával igazolt rendkívüli kiadás összege, de legfeljebb 15.000,- Ft lehet.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározottak alapján rendkívüli települési támogatás nyújtható annak a személynek,

a) akinek legalább két hónapos közüzemi díjtartozása van,

b) közgyógyellátásra nem jogosult és gyógyszerköltségének jelentős részét nem képes kifizetni,

c) akinek egyéb igazolt rendkívüli kiadása keletkezett,

d) aki gyermeke iskoláztatásáról, étkeztetéséről, ruháztatásáról nem tud megfelelően gondoskodni és a tárgyhónapokban nem nyújtott be tanévkezdési támogatásra kérelmet,

e) akinél a gyermek családba visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadása keletkezik,

f) akinek a családjában a gyermek fogadásának előkészítéséhez támogatás szükséges,

g) akinél lakhatásának elvesztése, közüzemi szolgáltatás megszűnésének esete áll fenn,

h) akinél az alapvető élelmiszerek megvétele átmenetileg nem biztosított,

i) aki a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végzi,

j) akinek a nyugdíja vagy egyéb rendszeres pénzellátásának folyósítása, illetve a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik.

Jövő nemzedéke támogatás

7. § (1) A szülő a gyermek születésére tekintettel támogatásra jogosult, ha:

a) a kérelem benyújtásakor rendelkezik a településen bejelentett lakóhellyel,

b) az újszülöttet saját háztartásában neveli, gondozza és

c) akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(2) A támogatásra jogosult az örökbefogadó szülő és - a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermek gyámja kivételével - a gyám is, amennyiben fenti feltételeknek megfelel, és a születési támogatásra való jogosultságát az örökbefogadást engedélyező, vagy gyámrendelő határozattal igazolja.

(3) A támogatás összege 50.000, - Ft.

(4) A kérelmet a születés bekövetkezésétől vagy az örökbefogadás jogerőssé válásától számított 60 napon belül kell előterjeszteni, csatolva a születési anyakönyvi kivonatot vagy jogerős határozatot és a szülők jövedelemigazolását.

(5) A támogatás megállapításának hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Karácsonyi támogatás

7/A. §1 (1) A képviselő – testület a szociális feladatok éves előirányzatának tárgyév december 15 – én karácsonyi támogatást nyújthat az arra jogosult személynek.

(2) Karácsonyi támogatásra jogosult az a Kölked községben bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő személy, aki az alábbi feltételek valamelyikének megfelel:

a) nyugdíjas, illetve nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesül, vagy

b) 0 – 14 éves korú gyermek szülője,

c) nappali tagozaton tanulmányokat folytató középiskolai tanuló,

d) nappali tagozaton egyetemi tanulmányokat folytató hallgató.

(3)2 A támogatásra való jogosultság feltétele, hogy akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át nem haladja meg.

(4) A karácsonyi támogatás legkisebb összege egységesen 1 000 Ft - 15 000 Ft-ig terjedhet az önkormányzat költségvetési lehetőségeitől függően.

(5) A karácsonyi támogatás pénzbeli vagy – részben vagy egészben – természetbeni formában is nyújtható.

(6) A karácsonyi támogatás kérelemre kerül megállapításra, a megállapításával kapcsolatos hatáskörét a képviselő – testület a polgármesterre ruházza át.

8. §3

Rezsitámogatás4

8/A. § (1) A képviselő – testület a szociális feladatok éves előirányzatának terhére – a lakosság rezsiköltségeihez támogatást nyújthat az arra jogosult személyeknek.

(2) Rezsitámogatásra jogosult a Kölked községben bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő személy.

(3) A támogatásra való jogosultság feltétele, hogy kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600%-át nem haladhatja meg.

(4) A támogatás legkisebb összege egységesen 1 000 Ft - 10 000 Ft-ig terjedhet az önkormányzat költségvetési lehetőségeitől függően.

(5) A támogatás pénzben nyújtható.

(6) A rezsitámogatás kérelemre kerül megállapításra, a megállapításával kapcsolatos hatáskörét a képviselő – testület a polgármesterre ruházza át.

Óvodakezdési, tanévkezdési támogatás

9. § (1) A képviselő- testület az ellátottak pénzbeli juttatásai éves előirányzatának terhére óvodakezdési, tanévkezdési támogatást nyújthat az arra jogosult személynek.

(2) Óvodakezdési támogatásra jogosult valamennyi óvodás, aki életvitelszerűen a településen él, tanévkezdési támogatásra jogosult, valamennyi általános iskolás, középiskolás tanuló, nappali tagozatos egyetemi, főiskolai hallgató, aki életvitelszerűen a településen él és akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600%-át nem haladja meg.

(3) A tanévkezdési támogatásra való jogosultság feltétele a tanulói, hallgatói jogviszonyról szóló igazolás bemutatása. Az óvodakezdési, tanévkezdési támogatás kérelemre kerül megállapításra.

Köztemetés

10. § (1) A képviselő-testület köteles gondoskodni a köztemetésről az Szt. 48. § szerint.

(2) Közköltségen történő eltemetésről a helyben szokásos legolcsóbb szertartás szerint kell eljárni, lehetőség szerint figyelembe véve az elhalt felekezeti hovatartozását.

(3) A polgármester egyedi esetekben kérheti az egyházak közreműködését a temetési szertartás térítésmentes lebonyolítására.

(4) A képviselő-testület a köztemetéssel kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

Első lakáshoz jutók támogatása

11. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyújt új lakás építéséhez, új vagy használt lakás vásárlásához.

(2) Támogatást igényelhetnek 35 évnél nem idősebb, első lakáshoz jutó házaspárok, élettársi kapcsolatban élők, gyermeket egyedül nevelő szülők, akik lakáshelyzetüket új lakás építésével, új vagy használt lakás vásárlásával kívánják megoldani és eddig nem volt lakóház tulajdona egyik félnek sem, valamint az egy főre jutó jövedelmük nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600%-át.

(3) A támogatás feltételei:

a) építés esetén: a kérelmezők a községben lakótelekkel és érvényes építési engedéllyel rendelkeznek,

b) lakásvásárlás esetén bemutatják az adásvételi szerződést.

(4) A vissza nem térítendő támogatás összege 100.000.- Ft.

(5) A támogatást az önkormányzati hivatal által rendszeresített kérelem nyomtatványon lehet igényelni, a kérelmekről a képviselő-testület dönt. (2. melléklet)

Temetési támogatás

12. § (1) A polgármester temetési támogatást állapít meg annak a természetes személynek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A temetési támogatás összege 20.000,- Ft.

(3) A támogatás megállapításának feltétele, hogy az eltemettető a községben a haláleset időpontjában bejelentett lakóhellyel rendelkezzen. A jogosultság további feltétele, hogy az egy főre számított havi családi jövedelemhatár ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át.

(4) A támogatást a temetést követő 30 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez (3. melléklet) mellékelni kell a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségéről a kérelmező nevére kiállított számlát.

(5) Nem állapítható meg a támogatás, ha az igénylő

a) a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül,

b) köztemetés esetén.

Személyes gondoskodás

13. § (1) A képviselő-testület a szociálisan rászorultak részére az alábbi személyes gondoskodást biztosítja:

a) házi segítségnyújtást, időskorúak napközbeni ellátását,

b) étkeztetést,

c) tanya- és falugondnoki szolgáltatást,

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtást,

e) családsegítést.

(2) Az önkormányzat a házi segítségnyújtást, időskorúak napközbeni ellátását az MTKT Idősek Klubja Majs által biztosítja. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Mohácsi Egyesített Szociális Intézmény által, a családsegítést a Mohács Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat közreműködésével látja el.

(3) Az önkormányzat az étkeztetést népkonyha szolgáltatás keretében biztosítja.Kölked településen az „Étkeztetés – népkonyha szolgáltatás” biztosítását a Palliativ-Humán Szolgáltató Központ végzi.

Házi segítségnyújtás

14. § Az önkormányzat házi segítségnyújtás keretében gondoskodik az Szt. 63. §-ában meghatározott személyekről. A házi segítségnyújtás igénybevételénél feltétel a gondozási szükséglet megléte.

Étkeztetés

15. § (1) A képviselő-testület az Szt. 62. § - ában meghatározott étkeztetést a törvényi szabályok szerint az alábbi feltételekre is figyelemmel biztosítja.

(2) Szociálisan rászorult személy, aki az alábbi feltételek közül legalább egynek megfelel

a) 80 év feletti,

b) hajléktalan,

c) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos vagy kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud,

d) fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni a súlyosan fogyatékos személyt, aki a súlyos fogyatékosságát az Szt. 65/C. § (5) bekezdése szerint igazolja,

e) pszichiátriai vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, és pszichiátriai- vagy szenvedélybetegségét a kezelőorvos által kiállított szakvéleménnyel igazolja.

(3) Az étkeztetés megállapításának hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Térítési díj

16. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. A tanyagondnoki szolgáltatást és a családsegítést térítménymentesen kell biztosítani. A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díja (továbbiakban intézményi térítési díj) a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete, melyet az MTKT Idősek Klubja Majs vonatkozásában Majs Község Önkormányzata rendeletben szabályoz.

(2) Térítési díj fizetése nélkül veheti igénybe az ellátást az az ellátásra jogosult, aki semmiféle jövedelemmel nem rendelkezik, házi segítségnyújtás esetén, akinek a családja jövedelemmel nem rendelkezik.

(3) Az alapellátás megszüntetése a polgármester hatásköre.

(4) Az étkeztetés térítési díját e rendelet 5. melléklet állapítja meg.

(5) A térítési díj megállapítására, beszedésére vonatkozóan e rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében az Sztv. 114 – 119/B. §-ában foglaltak az irányadók.

Záró rendelkezések

17. § A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2019. (III.1.) sz. önkormányzati rendelet.

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

KÉRELEM
települési támogatás megállapításához
I/1. Személyes adatok:
A kérelmező neve: ………………………………………………………………..………………
Születési neve: ……………………………………………………………..……………………
Anyja neve: ……………………………………………………………………………………..
Születési hely idő: ………………………………………………………………………………
Bejelentett lakóhelye: …………………………………………………………………………...
Bejelentett tartózkodási helye: ………………………………………………………………….
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ………………………………………………………….
Állampolgársága: ……………………………………………………………………………….
Telefonszám (nem kötelező megadni): …….…………………………………………………...
E-mail cím (nem kötelező megadni):……………………………………………………………
A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgár esetén):
€ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
€ EU kék kártyával rendelkező, vagy
€ bevándorolt / letelepedett, vagy
€ menekült / oltalmazott / hontalan
I/2. Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ......……………….… fő
A kérelmező milyen jogcímen lakik az ingatlanban: …………………………………………..
A lakás szobáinak száma: …………………….. komfortfokozata: ……………………………
műszaki felszereltsége: …………………………………………………………………………
I/3. A kérelmezővel közös háztartásban élő személyek adatai:

Név/
Születési név

Rokonsági kapcsolat

Születés helye, ideje

Anyja neve

TAJ száma

Kijelentem, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a háztartásom táblázatban feltüntetett tagjai között van olyan személy:
- aki után vagy részére súlyos fogyatékosság vagy tartós betegség miatt magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak; ha igen akkor e személyek száma:…. fő
- aki fogyatékossági támogatásban részesül; ha igen e személyek száma: ………………… fő
c ) aki gyermekélt egyedülállóként neveli; ha igen, e személyek száma: ……………...……. fő

I. Nyilatkozatok, indoklások:

II/1. Lakhatási támogatás esetén:
Lakásviszonyok:
A támogatással érintett lakás nagysága: …………………..………………………………m2.
A lakásban tartózkodás jogcíme: …………………………………………………………….
A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető kiadás: ………………………………….
Nyilatkozom, hogy lakásfenntartási támogatásra az alábbi időpontig:……………………
jogosult vagyok nem vagyok jogosult
(a megfelelő aláhúzandó)
II/2. Gyógyszertámogatás esetén indokolás:
…………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………..……..………………………………………………….……………………………………………………..……..………………………………………………….
Nyilatkozom, hogy közgyógyellátásra az alábbi időpontig: ……………………
jogosult vagyok nem vagyok jogosult
Nyilatkozom továbbá, hogy különleges adataimnak tárgyi eljárás során történő megismeréséhez és kezeléséhez az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 4.§-ára tekintettel hozzájárulok.
(a megfelelő aláhúzandó)
II/3. Rendkívüli települési támogatás esetén indoklás:
………………………………………………………………………………………...……………………..…………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………………………………

II. A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6. Egyéb jövedelem

7. Összes jövedelem

Az egy főre jutó jövedelem: …………………………………………..Ft/hó
NYILATKOZAT
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen / a tartózkodási helyemen élek ( a megfelelő rész aláhúzandó), a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy a kérelmemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993- évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.
Hozzájárulok a kérelmemben szereplő adatoknak, személyes és különleges adataimnak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Dátum:……………………………………………………
…………………………………………………………………………
A kérelmező aláírása
A kérelemhez csatolni kell:
A kérelmező és a vele közös háztartásban élők jövedelmi adatainak igazolását minden esetben csatolni kell (nyugdíj esetén a nyugdíjas szelvény és nyugdíjas igazolvány).

1. Lakhatási támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges:

a) a lakás nagyságáról szóló hitelt érdemlő igazolást,

b) a kérelmező a bejelentett lakóhelyének vagy tartózkodási helyének megfelelő címre és nevére szóló bármely 2 hónapnál nem régebbi közüzemi számla,

c) a lakásban tartózkodás jogcímének igazolása.

2. Gyógyszertámogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges:

- a kérelmező kérelem benyújtását megelőző háromhavi gyógyszerköltségéről szóló háziorvosi vagy szakorvosi igazolást.

3. Rendkívüli települési támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges:

- a kérelem indokául szolgáló tényekre, körülményekre vonatkozó, azokat alátámasztó dokumentumot, így például gyógyszertámogatásra vonatkozó támogatás iránti kérelemhez szakorvos, vagy háziorvos igazolását a kérelmező rendszeres gyógyszer-költségeiről, tartós betegség esetén szakorvosi vagy háziorvosi igazolást vagy kórházi zárójelentést;

- betegségre, rossz egészségi állapotra való hivatkozás esetén az orvosi/kórházi igazolást.

4. Temetési támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges:

- a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát,

- eredeti temetési számlát.

Háziorvosi / szakorvosi igazolás

III. A kérelmező személyes adatai

Neve: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Születési neve: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Anyja neve: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Születési hely, év, hó, nap: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Lakóhely: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tartózkodási hely: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Az orvosi igazolás kiadására gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtható települési támogatás céljából kerül sor.

IV. A társadalombiztosítás által támogatott, tartósan alkalmazott gyógyító ellátási szükségletre vonatkozó adatok

IV/1. A kérelmező az alábbi tartós betegségek valamelyikében szenved:
- daganatos megbetegedés,
- szív- és érrendszeri megbetegedés,-
-cukorbetegség,
- asztmatikus megbetegedések.
IV/2. Havi rendszerességgel rendelt gyógyszerek (a megelőző három hónap egy havi átlagát figyelembe véve):

A gyógyszer neve

A gyógyszer 1 havi mennyisége

A gyógyszer 1 havi ára








A gyógyszer neve

A gyógyszer 1 havi mennyisége

A gyógyszer 1 havi ára







A táblázatban a kérelmező által szedett, tb-támogatásba befogadott gyógyszert fel kell tüntetni.

V. Háziorvosra/szakorvosra (intézményi orvosra) vonatkozó adatok, a háziorvos nyilatkozata

A háziorvos/szakorvos neve: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Személy-specifikus orvosi bélyegzőjének száma: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ágazati azonosító: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
ÁNTSZ engedély száma: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rendelő/munkahely neve, címe: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Telefonszáma: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kijelentem, hogy az igazolásban feltüntetett gyógyító ellátásra vonatkozó szükséglet kizárólag az igénylő személy orvosi dokumentációjában igazolt kezelése alapján került megállapításra.
Dátum:
P. H.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2. melléklet

KÉRELEM
első lakáshoz jutók támogatásának igényléséhez

IGÉNYLŐ

HÁZASTÁRS (ÉLETTÁRS)

1.

Név:

2.

Születési név:

3.

Anyja neve:

4.

Születési hely, idő:

5.

Adóazonosító jel:

6a.

Lakcím:

6b.

Tartózkodási hely:

7.

Mióta lakik a lakóhelyen:

1. Az igénylő: egyedülálló házas tartós élettársi kapcsolatban él

2. Családtagok száma: .............. fő

Családtagok adatai:

név: ………………………………… születési ideje: ………………….

név: ………………………………… születési ideje: ………………….

név: ………………………………… születési ideje: ………………….

3. Az igénylőnek volt-e már lakóingatlana Kölkeden?

IGEN NEM

4. Részesült-e az igénylő, házastársa (élettársa), vele együtt költöző családtagja már önkormányzati támogatásban:

IGEN NEM

5. A támogatást az igénylő:

6. lakás/ház építéséhez 2. lakás/ház vásárlásához

igényli.

7. Lakás/ház ÉPÍTÉS esetén az építkezés pontos helye:

Kölked, ………………………………………………………………………………….

8. Lakás/ház VÁSÁRLÁS esetén a lakás jellemző adatai:

- A megvásárolni kívánt lakás/ház pontos címe: Kölked, ..…………………………….

- A lakás/ház vásárlásának időpontja: …………………………………………………..

NYILATKOZAT

Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy a kérelemben szereplő nyilatkozataink a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul vesszük, hogy valótlan adat közlése a hatóság félrevezetésének minősül, és a hatályos önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően a biztosított támogatást azonnal és egy összegben, kamataival együtt vissza kell fizetni.

Hozzájárulunk ahhoz, hogy e-nyomtatványon feltüntetett személyes adatainkat, hozzátartozóink személyes adatait a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából kezeljék.

Kölked, ….…. év …………….. hó …… nap

…………………………………. .……………………………….

igénylő házastárs (élettárs)

A KÉRELEMHEZ AZ ALÁBBI MELLÉKLETEKET KÉRJÜK CSATOLNI:

- lakás/ház vásárlás esetén: 6 hónapnál nem régebben megkötött adásvételi szerződést vagy földhivatali tulajdoni lap másolatot,

- építés esetén: jogerős építési engedélyt.

- lakcímkártyák másolatát, melyen már a megvásárolt vagy épített ingatlan címe van

3. melléklet

KÉRELEM
temetési költségek támogatásának igényléséhez
A kérelmező
Neve: ………………………………………………………………..………………
Születési neve: ……………………………………………………………..……………………
Anyja neve: ……………………………………………………………………………………..
Születési hely idő: ………………………………………………………………………………
Bejelentett lakóhelye: …………………………………………………………………………...
Bejelentett tartózkodási helye: ………………………………………………………………….
Adóazonosító jele: ………………………………………………………………………………
Állampolgársága: ……………………………………………………………………………….
Telefonszám (nem kötelező megadni): …….…………………………………………………...
E-mail cím (nem kötelező megadni):……………………………………………………………
Az elhunyt
Neve: ……………………………………………………………………………………………
Születési helye, ideje: …………………………………………………………………………...
Anyja neve: ……………………………………………………………………………………..
Haláleset helye, ideje: …………………………………………………………………………..
Halotti anyakönyvi kivonat száma: ……………………………………………………………..
Temetési számla száma: ………………………………………………………………………...
1

A 7/A. §-t a Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 7/A. § (3) bekezdése a Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 8. §-t a Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A „Rezsitámogatás” alcímet (8/A. §) a Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.