Kölked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatáról szóló 10/2005. (X.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 25
a helyi építési szabályzatáról szóló 10/2005. (X.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Kölked község településrendezési eszközeinek 2021. évi 1. számú módosítása egy módosítási indítványt tartalmaz. A módosítás célja a beépítési mód megváltoztatása a 06/3 és 06/4 hrsz-ú ingatlanok vonatkozásában. A magántulajdonú, mezőgazdasági célra használt terület rendezése a helyi gazdaság fejlesztését szolgálja. A módosítás során szabadon álló helyett a fejlesztési célt jobban szolgáló, oldalhatáron álló beépítési mód kerül meghatározásra a területre. A terület Gi-1 építési övezetbe sorolt. Mivel a település közigazgatási területén belül máshol is található Gi-1 besorolású övezet – ahol a szabadon álló beépítési mód megtartása indokolt, – új Gi övezet kialakítása szükséges. Így a módosítás során a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv változik.
A módosítás alapvetően nem eredményez változást a település szerkezetében, a területfelhasználási rendszer módosításával nem jár, illetve nem kerül kijelölésre új beépítésre szánt terület, ezért a biológiai aktivitásérték változás számítása nem szükséges.
Kölked község hatályos településrendezési eszközei, melyek a jóváhagyás óta többször módosításra kerültek, a következők:
• Kölked Község településszerkezeti terve 119/2014.(XI.17.) önkormányzati határozat.
• Kölked Község Önkormányzatának 10/2005. (X.28.) számú önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról
Kölked Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatályos településrendezési tervei módosításának szándékát, településfejlesztési döntését a 67/2021. (X.18.) határozatban fogalmazta meg, mellyel egyben az érintett ingatlanokat (06/3, 06/4 hrsz.) kiemelt fejlesztési területté nyilvánította